Цачева: "Белене" ще се строи

Всички параметри по проекта трябва да са ясни
Обновена: 27 ное 2010 14:33 | 27 ное 2010 14:32,
145
Цачева: "Белене" ще се строи
Снимка: БГНЕС

Всички параметри по АЕЦ "Белене" трябва да бъдат ясни, както и правата и задълженията на страните по този значим проект. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева в Плевен.

"Ще бъде продължен договорът - да, но не с клаузи, които до момента съществуват. Тъй като за правителството е изключително важно да има гаранция, че енергията, която тази централа ще произвежда, ще бъде достатъчно конкурентноспособна като цена и пазар, за да бъде реализирана, а така също и редица условия, които са свързани по самото изграждане на централата", коментира тя.

Още по темата

"Това, което е ясно, че тя има определена строително-монтажна стойност и естествено, че колкото и да настоява българското правителство, под тази себестойност на строителните дейности, няма как да се отиде. Но във всички случаи желанието е да бъдат предварително записани в споразумението всякакви допълнителни разходи, които ще бъдат извършени, а не така както станахме свидетели за големи инфраструктурни проекти, които започват на една цена, след което тя многократно става по-висока, визирам "Цанков камък", обясни Цачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ - ха пелтека! преди 13 години
О,ами тя вече и от мерцедеси разбира... Знае кое вози меко...))Раб-фачката стана голяма софиянка...няма що!? А и от политика взе да разбира...ха
82
4
 
7
 
! Отговори
ХА! преди 13 години
ЦУРА - ПРЕЗИДЕНТ!
81
1
 
7
 
! Отговори
Мъни, мъни преди 13 години
О знаеш ли леля Цецка как хубаво се вози на луксозни частни самолети, които са 10 пъти по-скъпи а ние "електората" й плащаме масрафа?!Сега и се е паднало, защото тя даже вече разбира, че на следващите избори за нея ще гласуват пилотите (които са я разкарвали) и Васил Божков - собственика им.
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мартинчо напоследък много се плюнчи по въпросите за енергетиката, въпроси които не са за неговата празна кратуна.Той дори започна да говори и за електрически загуби. За кои загуби плещиш бе льольо, за техническите или за търговските?Имаш ли си и най-малка представа, кои какви са и от какво зависят, та си започнал да дрънкаш глупости и на тази тема?Я върви при чорбаджи Иван и му слугувай!
79
2
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ - ха пелтека! преди 13 години
Тая лелка къде е тръгнала да дава мнения?! Че тя става само за учителка в начално училище.., а е председател на парламента!? СРАМНА РАБОТА!
78
2
 
6
 
! Отговори
Ел преди 13 години
А ще ги уредиш ли с луксозни частни самолети, та ти пак да пътуваш като харчиш 10 пъти повече от нормалното?Хайде направи го де, нали имаш богат опит в пилеенето на държавни пари (понеже сме много богати!).
77
2
 
8
 
! Отговори
MEGI преди 13 години
Лошо и се пише на АЕЦ Белене...*)))След като и лелка Це-Ца стана компетентна по въпроса...*))) Явно си "прави устицата" да се цани за консултант...*))) Избрахте бат'си Бойко и *** му ,а те докараха нещата дотам, че Цецка да ни каже, кое за България е хубавото! СУПЕР ЗНАЧИ...*))) А то изглежда...ще е хубаво колкото нея...*))) ПФУ!
76
2
 
7
 
! Отговори
кокетно бяга пред пе преди 13 години
Поведението на пожарникаря с руснаците е като поведението на кокошката от вица, която кокетно бяга пред петела и не му се дава от първия път, за да не я помислят за к**ва.
75
2
 
8
 
! Отговори
комисионни и за мен! преди 13 години
Цачева: "Белене" ще се строи, при положение, че има и комисионни и за мен!
74
2
 
7
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ТАЯ НЕЗНАЕ ЧЕ ОКТОПОДА Е ПЪРВАНОВ И НСО.
73
2
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Винаги съм твърдял, че Националния предател си е Национален предател...!!!- Чуйте го само този "приятел" на България М.Димитров:..." - АЕЦ Белене не е проект за вътрешното потребление на ток. При това положение, за какво се прави той", попита лидерът на СДС..."Представете си сега Меркел да каже...:- Мерцедес, Фолксваген и Опел, да не си разширявят производството, дори да го намалят, защото те и сега изнасят леки коли...Не Мартинчо, ще спрем да купуваме ток по 8.8 стотинки от вашия Спонсор в Марица - изток... - изнасяйте си го за Турция, да видим кой аптал ще ви го купува..., но дори и те поумняха, строят си Руски атомни реактори!Ние, Мартинчо, ще купуваме безбожно евтиния ток, (според икономическия министър) от АЕЦ Козлодуй и Белене..., а ти го купувай за 25 години по 72 стотинки от вятърните мелници!!!
72
2
 
6
 
! Отговори
мръшляк от сиело преди 13 години
Ниедиейте рива! Таззз другарка разбира от инергиетика,като другарката Жиелева...Пък нъл са били и от иедна партийка Бие Ка Пие(ДС)...Тие ного знаиат...)) Ниека се изкажие - можие да научимие ниещо в повиече...)) Па я глиейте,как хубавичко води събранийцието..)) А и ие модиерна с тъззз причиесчица! Ного и гила! Вслушвайтие се в приателките бойчиеви...))
71
4
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели...Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..."???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре...!!!- Но защо тогава НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупява "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 72 стотинки... и да отказва ток от Козлодуй, сруваща 1.169ст. - Дори цената тока от АЕЦ Белене, да е 3.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия....- Приятели, ако бяха вярни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 1.168 , а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., пазар е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякък..., но ако го има Белене, око го няма до 10 години оставаме без ток..., по-точно ще го купуваме по 72 стотинки..., които можем да си го позволим де...Помните ли когато цяла България, както е сега Албания, беше една голяма Дискотека...!!!
70
4
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 13 години
Приятели,Истината, истината и пак иститната Ако искаме просперитет Трябва ни евтина ядрена енергия и то МногоПреди 10 г. цената на Белене беше 4 милиарда евро При инфлация от 5% днес тези пари са 6 милиарда, проблем е само, че Бойко се опитва да я качи с 500 милиона за Рушвета му, пардон, за консултантскиЗа ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене със себестойност на тока от 3.5 стотинки (която призна дори сребролюбеца Касчиев) не стигаНеобходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с... - "Либерализиран пазар и разделяне чрез ЗЗК, участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия! Това разделение ще застави ЕРП-тата да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.Но1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП да са само Преносители и разпределители, с постоянен контрол на инвестициите и "загубите" им.3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо шестте) социално-икономически Области и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите...5. Зелената енергия не е само свръхскъпата "Възобновяема"..., струваща 72 стотинки, а и всяка друга "Невъглеродна"..., като Ядрената която при това е неприлично евтина себестойността Беленския ток ще е 3.5 ст., на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а кюмурджииския ток е 6-9 ст6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество... и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези дори не си правят майтап да ни лъжат,че ще откриват работни места....за кво стаа на въпрос веееее
68
1
 
3
 
! Отговори
Румен Овчи преди 13 години
За какво ни е прозрачност........и ние деца храним де
67
5
 
10
 
! Отговори
Pepi преди 13 години
Снощи си направих труда да прецъкам нета на тема ядрена ененергетика. Оказа се че колкото повече човек научава за нея, толкова по ясно става, че едва ли има по евтина и екологична енергия . Хич не е случайно, че Щатите имат към 120 такива централи а Франция 75. В предвит че Козлодуй е на изживяване май найстина ни трябва нова централа. Друг е въпроса , че когато ще се харчат Милиарди народна пара, деиствителност трябва пълна прозрачност и широк обществен дебат и много конкурентни предложения
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И откъде 6,5 милиарда евро.......май в бюджета няма пари за това, а? Пък и ES ни дават пари за магистрали, пък за АЕЦ не искат......и аз искам нова кола, ама яхам Голф-а.....та защиtниците на АЕЦ започвайте да правите дарения
65
2
 
5
 
! Отговори
rm преди 13 години
Тази ми докарва колизии. Не казва ли нещо подобно преди няколко седмици, сякаш съм се върнал във времето!? А тъпата реклама както и застава на фейса е много яко ;)
64
3
 
10
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Цачева! Че ти не знаеш ли, че ще се строи:))) То аз отдавна знам мари:)))