Преговарям за "Белене" само ако Русия признае за грешната цена!

Премиерът категоричен, че повече пари за проекта няма
Обновена: 30 ное 2010 10:53 | 30 ное 2010 10:30,
308
Преговарям за "Белене" само ако Русия признае за грешната цена!
Снимка: БГНЕС

България ще преговаря за строителството на АЕЦ "Белене" само ако изпълнителният директор на "Росатом" Сергей Кириенко признае, че е подвел българския народ, като е обявил преди четири години, че цената на проекта е 4 млрд. евро.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като откри енергийната конференция за Югоизточна Европа „Енергетика без граници – от национален към регионален подход”.

„България повече пари за "Белене" няма. Сядам пак да преговарям за „Белене” само ако г-н Кириенко бъде любезен да излезе и да каже: "Това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд., при положение че знаем, че тя е над 6 млрд". Говорим само за руската част от проекта“. Тогава сядам и преговарям”, обясни министър-председателят.

„Искам днес г-н Кириенко публично и ясно да каже, че както всичко, което е правила Тройната коалиция, и по проекта „Белене”, когато са подписани 4 млрд. евро, са знаели, че това не е цената и че цената е скрита в инфлационния индекс”, коментира още Борисов.

Той беше категоричен, че проектите „Набуко" и „Южен поток" са изгодни за България.

Премиерът лансира тезата, че държавните гаранции за проекта "Набуко" трябва да се извадят от бюджетните дефицити на държавите участнички в проекта.

„Започне ли да се усвоява банковата гаранция, дадем ли я, това се прехвърля на бюджетния дефицит на държавата. Усилията на правителството и на всички нас да запазим границите на бюджетния дефицит ще бъдат напразни“, обясни Борисов.

Още по темата

„Надявам се ЕК да ни помогне в решаването на този казус, иначе аз няма да спра проекта, но всички трябва да останат с ясното съзнание, че по този начин минаваме в свръхдефицит”, отсече Борисов.

„Това, че сме на кръстопътя между Европа и Азия, дава голямо предимство в инфраструктурните проекти на България“, каза още премиерът.

„За България и двата проекта са изгодни ("Набуко" и "Южен поток"), защото минават транзит през страната ни и можем да ползваме колкото ни трябва газ, като диверсифицираме доставките“, заяви Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Потърси Ravennatis Anonymi Cosmographia в books google cоm има текст:Inter vero Traciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitantна страница 185.
191
2
 
7
 
! Отговори
до 228 преди 13 години
"Ние, по предварителни оценки, имаме запаси от шистов газ за следващите 20 30 години."Ти *** ли си? :) Запаси за газ видя колко имаме - спряха газта и за 20 дена се усмихнахме по гол ***, ти за 20-30 години мислиш че имаме запаси. Ако ми говориш за залежите ни, те са достатъчни за период от 5-6 години да задоволяват 20% ОТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. Тоест, ако използваме само тях на 100% ще свършат за около година. Аман от необразовани гербери. Марш при Калинка :-)
190
2
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
... и вижте какво показва с ръце Бойко Борисов - размера на тоя дето го ядохте...
189
1
 
4
 
! Отговори
Алфа-Дог преди 13 години
Добива на шистов газ е много вреден за околната среда, но тука живеят неандерталци, които не се съобразяват с това, и след време ще го разберат обикновените хора..
188
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Уважаеми другари, таварисшчи - с вашите 6 процента имате право да ревете колкото си искате, но нямате право да давате акъл...
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не са!
186
0
 
3
 
! Отговори
? преди 13 години
За кандидатемигрантите:Вижте какво-едно време не можеше да се избяга защото имаше телени мрежи,кучета и се стреляше на месо!Студена война,желязна завеса и т.н.Сега никой не ви пречи!Излишно се пенявите!Само че има една хубава поговорка:"На крив х.й вълната му пречи!"Така братовчед ми се пенявеши и жена му го натисна та заминаха за Канада - отиде с 50000$.Сега пази един паркинг, жена му опакова макарони заедно скитайки в една фабрика и няма нищо спестено!Скоро беше тука и се ослушва един так
185
0
 
0
 
! Отговори
Генчо историка преди 13 години
Това са пълни глупости.
184
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ вече не внасят газ. Ние, по предварителни оценки, имаме запаси от шистов газ за следващите 20 30 години. АЕЦ строят и други държави, освен Русия. Съвсем спокойно можем да минем и без меда на руснаците.
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Работниците ходят всяка година на медицински прегледи. Редно е политиците да ходат на психиятър!
182
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГОСПОДАТА ТУКА ДЕТО ПИШАТ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНО И КАПАЦИТЕТНО ПОКРИТИЕ КОЙ ЩЕ ДАДАТ ЗА ПРИМЕР : МОЖЕ БИ РУМЕН ПЕТКОВ КОЙТО ТОЛКОВА Е БЕЗСИЛЕН ДА ОБОРИ КОЙТО И ДА Е И ИЗВАЖДА МЕНТОРСКИЯ И ГРУБ ТОН НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КАПАЦИТЕТИ ИЗЯВИЛИ СЕ В МАФИЯТА...ИЛИ МОЖЕ БИ ГОЦЕ ТОЗИ ПРИКРИТ И НИЩО НЕ ДОПРИНЕСЪЛ ЗА 20Г. ОСВЕН ПОКРОВИТЕЛСТВО И ОБЩО ХОРО С ОЛИГАРСИТЕ...ИЛИ НЕДОНОСЧЕТО СТАНИШЕВ...,ИЛИ Р.ОВЧАРОВ...ТОВА ЛИ СА ВАШИТЕ КАПАЦИТЕТИ.....
181
1
 
2
 
! Отговори
za 211 преди 13 години
Я ! *** и вие не сте схванали хумора, въпреки неговия хумористичен уклон:) Явно и вие сте застинали на ниво индивид:) Не сте се развили като личност! Жалко:) Съчувстваме ви!
180
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако си направиш труда да прочетеш Равенски космограф (има го сканиран в интернет), ще прочетеш, че около 400г, по земите на Македония, Мизия и тракия, все българи живеят .. никакви славяни или друга ***! Написано от византийски хронист.
179
0
 
2
 
! Отговори
БайКолю преди 13 години
До 206 Приятелю, и на мен ми се ще да имаме излаз на Карибско, вместо на Черно море, но нещата не са такива! Дали им искаме жлото, прав си - не го щем! Ама как да имаме мед, ако не рискуваме някоя пчела да ни ужили?! Единствения изход е, ако си го купуваме от другите пчелари....ама тогава пък трябва да има с какво друго да плащаме.... пък ние нямаме! Така че, много са хубави всичките приказки за девирсификация и прочее бла-бла....ама са мнооооогооо далеч от реалността!!!
178
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Премиерът категоричен, че повече пари за проекта няма"Ами като ги изхарчи да строиш магистрали, как ще има?!? То вече и за пенсии няма, тръгна да национализира частни осигурителни фондове. Резерва изпапка наполовина без никакъв резултата, а можеше да финансира голяма част от "Белене" или друг значим проект с тези пари... Тиква и финанси виждали ли сте? Е, сега гледате :)
177
6
 
0
 
! Отговори
Я по спокойно преди 13 години
Вие сте миризлив кочеви народ, черен и космясял, яздещ коне и живещ в палатки. Роби сте вие. Ядяхте, срахте, пикахте на кон. Тука се цивилизовахте малко, евала. Колкото сте имали роби славяни - може би, поради тяхната миролюбивост, толкова ви трепаха и убиваха самите те. Успокой се.
176
0
 
4
 
! Отговори
@ преди 13 години
Видимо не сте българин или поне се представяте за човек с небългарска националност.Но каква е целта на обидите към българите?Защо изливате вашия негативизъм тук?
175
7
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Среднощни размисли на таварисшч ***:-"Ееееех, докато се натуткахме да строим ядрени реактори в Иран - изтървахме българските... - ама и този Бойко - твърд като скала - не като любимия ми Сергей и нашия агент Григорий,... които щяха да се навият и за 10 милиарда, като им бутнем нещо под масата"...
174
0
 
2
 
! Отговори
Генчо историка преди 13 години
до 212Всъщност българите са тракийци, които се съюзили с прабългарите и им приели името. И така се родил Супермен...А един мармот....
173
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БОЙКО НЕ САМО ГОВОРИ АМИ И ДЕЙСТВА ЗАЩОТО ВСИЧКО СЕ ВИЖДА .НЯКОИ МУ ЗАВИЖДАТ ЗА РЯЗАНЕТО НА ЛЕНТИ? АМИ ГОЦЕ И СТАНИШКАТА ДОКАТО СЕ ЗАНИМАВАХА СЪС СТРУКТОРИТЕ НА МАФИЯТА И ИДЕИ ЗА ОГРАБВАНЕ КАТО ФАЛИТИ НА БАНКИ,ЗЕЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО И ДР. НАЧИНИ ДА НАКАРАТ НАРОДА ДА КЛЕКНЕ ТАКА РАЗБИХА ВСИЧКИ НАДЕЖДИ НА БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ СЛУЧИ НЕЩО В БЪЛГАРИЯ НЕЩО ДОБРО...И ОТ ГЕРБ ПО-ДОБРО ДО СЕГА НЕ Е ИМАЛО КОЛКОТО И ДА ПЛЮЯТ И ДА СЕ КАХЪРЯТ ЧЕРВЕНИТЕ ***...