Гласуват окончателно Кодекса за социално осигуряване

Разглеждат Закона за преброява на населението
Обновена: 11 дек 2010 08:39 | 11 дек 2010 08:24,
41
Гласуват окончателно Кодекса за социално осигуряване
Снимка: БГНЕС

Народните представители ще гласуват днес окончателните текстове на Кодекса за социално осигуряване.

Депутатите приеха част от промените, с които се регламентира постепенното увеличаване на осигурителния стаж, който е необходим за придобиване право на пенсия, регламентира се увеличаването на срока за изчисляване на обезщетението при майчинство от 12 на 18 месеца и стабилизиране на пенсионната система до 2035 година.

Условията за пенсиониране на категорийните работници остават до 1 януари 2014 година.

Предвижда се още депутатите да одобрят прехвърлянето на индивидуалните партиди от професионалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт, както и ролята на Комисията за финансов надзор, която ще трябва да предостави информация за наличните по партидите средства на министъра на финансите и управителя на Националния осигурителен институт.

При подписването на национално споразумение за пенсионна реформа между правителството, синдикатите, работодателите и частните пенсионни фондове, се регламентира прехвърлянето на активите в НОИ.

Споразумението, подписано на 2 ноември, предвиждаше във фонд „Пенсии” на НОИ да се прехвърлят и средствата по индивидуални партиди до 31 март 2011 година.

Още по темата

Според гласувания дневен ред за работа на Народното събрание депутатите ще разгледат още на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 г., законопроекта за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи.

Депутатите ще разгледат още и Законопроект за ратифициране на Конвенцията за създаване на Съвет за митническо сътрудничество и на изменението на конвенцията. Парламентът ще започне работа в 9.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
3
 
! Отговори
бб преди 13 години
почна се днес ви открадват част от пенсиите , утре целите , ще се пенсионирате на 70 г през 2020г при средна продължителност на живот 67 за мъжете честито , по - добре да не ни лъжат повече пенсии няма да има и това е .С новият кодекс за храните от 2012 в ЕС , ще стане така, че много хора няма доживеят до старини от аспартами ,флор и т.н - да ви е честита новата реформа - пенсии няма да има и да не ни лъжат повече , а да си го кажат .тук не става въпрос за политака а за грабеж в нац. мащаб
38
2
 
3
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
Обичам да пиша коментари когато всички си почиват.С този коментар ще ядосамповече пишещи,но ще трябва да кажа какво мисля.Първо да упомена ,че не съм била никога член на БКП,БСП и други,но за мен най-добрия финансов министър до сега е г-н Орешарски.Докато той беше финансов министър бях в България.Не съм чула ,че е крал,не съм чула да говори по медиите глупости наляво и надясно и ако Орешарски не беше фин.министър в предното правителство,тоБългария отдавна да е фалирала.Чакам атаките Ви.
37
2
 
4
 
! Отговори
МИЕТ преди 13 години
Важността на пенсионната реформа е голяма и тя ще засегне всички.Затова не трябва да се политизира , а всеки да помисли дали ще може , или как ще се пенсионира лично той , когато му дойде времето.Тези , които сега предлагат промените за пенсионирането са богати хора и изобщо не ги интересува дали някога ще се пенсионират и ще разчитат на пенсии. Няма сега да ги анализираме как и откъде са станали богати , защото най-лесно се забогатява чрез власт. Така , че те са заинтересувани да се увеличава , а не да се намалява богатството им. Затова според тях трябва да се орежат социалните придобивки и да се затрудни пенсионирането , което ще засегне най-вече обикновенните хора , които сега страдат от безработицата! Не на 40г. стаж и 65г.възраст за пенсиониране , защото българинът живее само до 69г. и може изобщо да не получи пенсия!
36
2
 
4
 
! Отговори
Dedo ti Penko преди 13 години
Boiko,momche glupavo i nedoucheno,prochelo edna kniga samo,molim te ot surdce, vzemi pushkata na dedo si deto lujesh che sa go utepali komunistite kato vrag i se pushni.Celia narod she ti e blagodaren.A che dedo ti ne eutepan za politi znae cela Bankia.On e zakachal partizanska jena i kat sleznali shumkarite ot gorata i taka go bili s toegi che umrel. Nali e bil pruv kockar i seloto. Oni sa mu kazvali, more ne zadirai taia devoika oti che doide shumkaro i che te utepa.Ama on ne slushal i ...
35
2
 
4
 
! Отговори
МНОГО ПРОСТА преди 13 години
Каква е тази професия ДЕПУТАТ? На никого ненужна. Освиниха се всичките.
34
2
 
8
 
! Отговори
i oste edin преди 13 години
Sram me e veche che glasuvah i se nadiavah v BOIKO BORISOV. SRAM ME E I ZAGUBIH NADEJDATA !! NE HARESVAH B S P NO PO DOBRE TE DA DOIDAT. DANO NIAKOGA I BORISOV DA IZPITA SRAMA OT HORATA !!!!
33
2
 
6
 
! Отговори
AZ преди 13 години
OTIDI SI BOIKO I IZGORI V POJARA NA NARODA
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а б со л ю т но
31
2
 
1
 
! Отговори
баи ви ганя преди 13 години
видели са соц осиг. па тия хич ги нема бреи а ва кои ги избра та тиия хал хабер си немат от нищо
30
1
 
3
 
! Отговори
НИЩО ВИ НЕМА.... преди 13 години
...ЩЕ ПОМРЪНКАТЕ ,.....ЩЕ ПОВРЪНКАТЕ...ПА ЩЕ СЕ ХВАНЕТЕ НА РАБОТА!НА ГЛАДНО СЪРЦЕ, СЕ МИСЛИ --НАЙ-ДОБРЕ!ЕГА ,....ПРОУМЕЕТЕ ,НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА.....ЩОТО ,НЕМАТЕ ИЗБОР!ПАРИ---НЕМА!ДЕЙСТВАЙТЕ!!!
29
4
 
16
 
! Отговори
Мина преди 13 години
Май тези са решили да затрият Българското племе.Защо да не се откажем от да получаваме пенсии и да не се осигоряваме ,а да си внасяме паричките в Банките и така ще имаме за старени,ако недоживеем за пенсия така ще могат да ги ползуват децата ни .В момента всички пари които даваме потъват някаде...Плащаме винетки-пътищата са дупка до дупка,плащаме за здраве-плащаме пак на лекаря и плащаме за пенсии ,а пенсия няма,еееее.За какво има пари за тяхните заплати и командировки,за коли и бодигарди.
28
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Юпитер,Дори от обикновенно народно събрание може да се приеме текс с който да се допълни Конституцията..:Чл. 63. (1) Пълният състав на Народното събрание се състои от 240 народни представители.- (2) В парламента да влизат толкова прощента от депутатите (240), колкото процента от гласоподавателите са гласували...С това не се променя нищо от конституционния ред...
27
3
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
- Генералният директор на МВФ,Каза урегулиране на възрастта за пенсиониране съобразно средната продължителност на живота и категорията труд", уточнявайки, че възраст 60г. за пенсиониране "не е догма".- Средната продължителност на живот в България е 72г. и е на последното 110 място, от 110 изследвани страни Как тогава пенсионната възраст за цяла Европа да е еднаква 65 години ???.Трябва да има равенство - Да живеем еднакво дълго с пенсии и като пенсионери Защото първите 18 и последните десетина години, не могат да се регулират със закон, а демокрацията е преди всичко Равенство, включително между мъжете и жените!!! Защо не приемем Общоевропейски стандарт за пенсионната възраст, но действащ индивидуално за всяка страна, защото условията за труд и живот са различни...Примерно:1. За работещите предимно умствен труд трета категория, пенсионна възраст да е със 7г. под средната продължителност на живота за страната (72г.) и поне 35 години осигуряване.2. За работещите предимно физически труд втора категория труд и приравнена на нея, пенсионна възраст с 12г. под средната и поне 30 години осигуряване.3. За приравнените на първа категория труд, пенсионна възраст със 17г. и поне 25 години осигуряване4. За работещите свръх тежък труд, при свръх тежки условия, пенсионна възраст с 27г. (подземни миньори, водолози, пилоти) и поне 20 години осигуряване.- Приравняването е детска игра И не на последно място:- За всяко от първите три деца, възрастта за пенсиониране на майките да се намалява с по една година.За България, Европейската възраст за пенсиониране ще изглежда така: - 65г.; 60г.; 55г.; 45г. и кой каквато пенсия си е изработилЗа Франция, при средна продължителност на живота от 82 години, Европейската пенсионна възраст ще е:- 75г.; 70г.; 65г.; 55г. (сега за най-лекия труд е 60 за мъже и 55 за жени, но както и в Гърция, може да се получава пенсия и само с 10г. трудов стаж)Ето така и ние ще дадем нещо на Европаи ще си мерим с единен Европейски аршин Социалната политика...
26
1
 
11
 
! Отговори
юпитер преди 13 години
предлагам референдум за броя на депутатите - и 100 са много - 80 и мандатност - до 3 мандата
25
2
 
4
 
! Отговори
преди 13 години
ПРЕЗ 2035 Г БГ НЯМА ДА ИМА БЕ ***
24
2
 
3
 
! Отговори
ulian61 преди 13 години
в БГ имаш право един път да умреш на опашката за пенсийка,ама то втори път няма и нужда
23
3
 
12
 
! Отговори
До В ЦЯЛА ЕВРОПА преди 13 години
В ЦЯЛА ЕВРОПА пенсионера 2 пъти в годината е на почивка някъде по света....В БЪЛГАРИЯ пенсионера два пъти в годината яде месо ( просто толкова му се отдава )
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спокойно, Бойко ще замаже пак очите на плебса и те ще гласуват за него (ако са живи до тогава!).
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бягай си вземай хапчетата, защото си изперкал!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този Кодекс гласи:-Младите ще се пенсионират на кукуво лято!-Ако някой се пенсионира, няма да получава пенсия, защото няма пари - ГЕРБ-арите ги "опукаха"!