Свалете "Not for sale" от БАН, примоли се Борисов

ГЕРБ си оттеглят законопроекта, до месец готов нов
Обновена: 1 фев 2011 15:38 | 1 фев 2011 11:20,
196
Свалете "Not for sale" от БАН, примоли се Борисов
Месеци наред продължават протестите на учените от БАН. Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ оттегля законопроекта за Българската академия на науките, защото "изпадаме в ситуация, в която най-свидното, най-милото, науката и БАН, да се превърне в ябълка на раздора", поясни той на среща с ръководството на Академията и министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов.

"Искаме с разум и с мир да приемем закон за БАН", заяви премиерът и поясни, че няма да допусне БАН да е държава в държавата.

Още по темата

"Изрично казвам, че ще се съобразим с всички предложения", отсече премиерът.

Той посочи, че е необходимо отчетността на БАН да излезе от контрола на правителството и да отиде под контрола на парламента.

"Така че ако БАН иска да продава имоти – да отиде и да го заяви пред българския парламент", каза Борисов и посочи, че е никой не иска да продава БАН, затова и настоя табелата "Not for sale" да бъде свалена.

В края на срещата премиерът обяви, че в рамките на месец Комисията по образование ще внесе общ законопроект за БАН, който да обединява предложенията на всички партии.

На свой ред акад. Никола Съботинов заяви, че са готови да участват и да излъчат хора, които да работят по новия общ законопроект. Той благодари за това, което се случва в момента.

"Радвам се. Това, което се случи, е много полезно за българската наука, за БАН и за българското общество като цяло. Защото мисията на БАН е работа за духовното и материално за България", заяви той.

Съботинов посочи, че е оптимист за БАН и заяви, че това е един добър резултат за България.

"Вярвам, че довечера 7000 семейства ще бъдат по-спокойни – това е броят на хората, които работят в БАН", коментира на свой ред шефът на комисията по образование Огнян Стоичков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
7
 
5
 
! Отговори
pozor za Tikvogerb преди 13 години
bravo na Baniadjiite!Spusnete 4ernoto zname ot vsiaka biblioteka ot vseko 4italiste ot vsi4ki zgradi na BAN.pokajete na svetyt 4e Tikvite iskat da smyrdiat navsiajyde.Nikakvi ministri w upravata na BAN. Ima si zakon i koito nespazva zakona da si *** tikvata w dupetosvalete, nisto niam da svaliate-slojete oste, da gledat ot parlametyt tazi tragedia. razrusitelite na BAN da iskat da sa v upravata mu.
168
2
 
1
 
! Отговори
e преди 13 години
TIQ OT -BAN- LI IZMISLIHA PARNOTO DA E NA VODA A NE NA PARA? KAKVO PARNO IMAME KATO NI PUSKAT DA CIRKULIRA EDNA I SA6TA VODA, SAS 60 GRADUSA TEMPERATURA. I NA TOVA MU VIKAT PARNO. SIGURNO NQKOI ISTEKAL MOZAKA OT -BAN- GO E IZMISLIL, ZA IKONOMIQ I ZA PO VISOKIO CENI NA HLADKATA VODA. VAPREKI 4E NE NI DOSTAVQT PARA A HLADKA VODA, NI VZIMAT PARI VSE EDNO NI DOSTAVQT 100 GRADUSOVA PARA. PRAVQT NI NA MAIMUNI I OLIGOFRENI, TIQ OT TOPLOFIKACIQTA. 6TE IM PLATQ ZA HLADKATA VODA. AMA DRUG PAT.
167
1
 
0
 
! Отговори
Марк преди 13 години
До 9 от 157Благодаря!
166
11
 
11
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Кво се правят на луди феодалните старци? Те реално не искат промяна в БАН! Искат държавата просто да си дава пари и те да продължават да си живуркат по старому! Затова са против всякакви реформи, но до сега не чух да предлагат някаква АЛТЕРНАТИВА! Само се бунтуват и искат оставки, но реално нищо не предлагат, защото така ги устройва! Нека младите вземат нещата в свои ръце и не се оставят на старците! Ако наистина искат да работят в България и да правят наука!
165
2
 
0
 
! Отговори
политиката преди 13 години
е много додоносно нещо
164
7
 
3
 
! Отговори
нещо като нищо преди 13 години
Номер 93 цитира любимите мантри - като институтите в Германия, CNRS във Франция и т.н. Разликите са огромни. Голяма част от хората в CNRS работят в университетски лаборатории, а не в институти. Германските институти редовно обявяват международни конкурси за директори с определен мандат и не ги избират чрез гласуване на работещите в тях (няма възпроизвеждане на "феодални старци"), част от тях са чисто приложни и т.н. Не мога да дам рецепта, но в сегашния си вид БАН е нещо като нищо на света.
163
1
 
0
 
! Отговори
159 : преди 13 години
а ти що си мислиш, че политиката няма нищо общо всъщност ? пък ако наистина няма, не ми се мисли за извода, който би последвал - степента на интелект примерно, като имам предвид поредицата "бисери" по какъвто и да е повод
162
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се, че не го мисля сериозно! По-скоро се подигравам на хората, които не виждат по-далеко от носа си и за които смисъла на живата е в чалгата, а всички останали са "*** даскаля", "феодални старци" и т.н.
161
11
 
3
 
! Отговори
до 161 9 преди 13 години
надявам се да не го мислиш сериозно обаче като се замисля те тия от БАН май са измислили чалгата
160
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз предлагам да се закрие БАН и в сградата му да се открие чалготека!
159
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оставка за Сергей Игнатов.
158
5
 
2
 
! Отговори
9 до 154 преди 13 години
нямам тръшнати пари . що намесваш и политика ?ама и да имам много пари що да ги дам на БАН те с какво ще ми помогнат освен да ме отърват от парите ?
157
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дайте да се разберем, че в БАН има феодални старци, има, но определено са много по-малко от 7 000. Останалите са хора, които наистина работят и милеят за българската наука! Лошото е, че въпросните старци са предимно на ключови позиции и заради тях страдат и младите учени. Обаче закриването на БАН не е решение, защото младите и кадърните ще избягат на запад, а тук пак ще останат старците. Така, че по-добре да намерим начин просто да заменим старците с млади хора и нещата ще се оправят!
156
1
 
0
 
! Отговори
9 преди 13 години
Поклон ! Вие сте първият който се намесва смислено без политика и се обосновава точно. Да разбрах .
155
6
 
6
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Много е просто - спора не е за българската наука , а за ефективността на бюрократичната машина БАН!/Впрочем Книжовното дружество едно време, не е ползвало държавни субсидии, просто защото когато се е създало е нямало бълг. държава!/Та науката не е свързана по подразбиране с държавна субсидия!Това им е ясно на тук пишещите бански мозъци, но не им изнася!Типично за соц.мисленето едно нещо се подменя с друго /науката с БАН/ и който е против БАН се изкарва враг на науката!/неук, *** и т.н./
154
4
 
2
 
! Отговори
вл-ди преди 13 години
само 7 хиляди души ли работят в БАН??? .....а и то половината българи работят за по 300 лева!
153
2
 
3
 
! Отговори
до 143 : преди 13 години
а с какво ти помагат за плащане на данъците и изхранване на гладните гърла в къщи всичките пари, тръшнати за недоизмислени като хората магистрали и спртни зали (що ли й викат в множествено число само не ми стана ясно, щото за 1 само става дума все пак) или път тези, тръщнати за 20-те хиляди срс-та дето са планирани до края на финансовата година ?
152
6
 
3
 
! Отговори
9 преди 13 години
ИЗВОД хора които се мислят за учени не могат да ми дадат *** пример за нещо което са разработили и внедрили така че да го ползвам и да се гордея че имаме БАН ама нищо аз си плащам данъци същите хора изобретиха нова история за Джон Атанасов БРАВО ама не работи !
151
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че защо и е на България наука? Нали си има Кондьо и Азис! Наука... пфуууу! Важното е да има салатка, ракийка и чалга! Не схващате ли? Простият народ лесно се управлява! Първо атакуваха учителите, после и БАН, а за да е сигурно, че няма да останат умни хора в тая държава умишлено направиха всичко възможно децата още от ранна възраст да започнат да затъпяват (вижте само учебната програма) за да могат един ден лесно да се манипулират и да не задават неудобни въпроси.
150
4
 
4
 
! Отговори
Марк преди 13 години
До 9 и 144И аз не знаех, че Джон Атанасов е работил в БАН /макар че съм патриот не съм сигурен, че е приключил спора дали е изобретил компютъра или просто една бързосмятаща машина!/, но това е друга тема!Не можете драги ми господине да отъждествявате науката/даже и българската с БАН/, то е все едно да отъждествявате българсдката литература със Съюза на писателите и ако го зкрият да кажете -край няма повече българска литература!Надявам се разбрахте!