Свалете "Not for sale" от БАН, примоли се Борисов

ГЕРБ си оттеглят законопроекта, до месец готов нов
Обновена: 1 фев 2011 15:38 | 1 фев 2011 11:20,
196
Свалете "Not for sale" от БАН, примоли се Борисов
Месеци наред продължават протестите на учените от БАН. Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ оттегля законопроекта за Българската академия на науките, защото "изпадаме в ситуация, в която най-свидното, най-милото, науката и БАН, да се превърне в ябълка на раздора", поясни той на среща с ръководството на Академията и министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов.

"Искаме с разум и с мир да приемем закон за БАН", заяви премиерът и поясни, че няма да допусне БАН да е държава в държавата.

Още по темата

"Изрично казвам, че ще се съобразим с всички предложения", отсече премиерът.

Той посочи, че е необходимо отчетността на БАН да излезе от контрола на правителството и да отиде под контрола на парламента.

"Така че ако БАН иска да продава имоти – да отиде и да го заяви пред българския парламент", каза Борисов и посочи, че е никой не иска да продава БАН, затова и настоя табелата "Not for sale" да бъде свалена.

В края на срещата премиерът обяви, че в рамките на месец Комисията по образование ще внесе общ законопроект за БАН, който да обединява предложенията на всички партии.

На свой ред акад. Никола Съботинов заяви, че са готови да участват и да излъчат хора, които да работят по новия общ законопроект. Той благодари за това, което се случва в момента.

"Радвам се. Това, което се случи, е много полезно за българската наука, за БАН и за българското общество като цяло. Защото мисията на БАН е работа за духовното и материално за България", заяви той.

Съботинов посочи, че е оптимист за БАН и заяви, че това е един добър резултат за България.

"Вярвам, че довечера 7000 семейства ще бъдат по-спокойни – това е броят на хората, които работят в БАН", коментира на свой ред шефът на комисията по образование Огнян Стоичков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
2
 
8
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 13 години
На онези които ми задават въпроси за Джон Атанасов. Никога не съм твърдял, че работи в БАН, казах го в контекста. А на другият въпрос защо е избягал ще отговоря така:И сега ако беше щеше да избяга. Все пак типично е за герболетките болни от мозъчна герболеза да отклоняват въпроса все към лошите комунисти когато не могат да отговорят подобаващо.
148
1
 
6
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 13 години
До 143 е това ми прилича дето Вуте видел жираф и казал:Е те такова животно нема.Ето ти пример за изобретение"инсталация с парогазова турбина за топлофикационни централи. Иновацията позволява съществено понижаване на разходите на природен газ в топлофикационните дружества"Това е изобретение на БАН, което ще ти свърши работа.Още ли ти трябват? ама няма да ми стигне мястото защото те имат над 80-сет изобретения.Не се изказвайте малоумно преди да проверите има гугъл за това.
147
8
 
3
 
! Отговори
9 преди 13 години
БАН са измислили колелото и топлата вода
146
5
 
0
 
! Отговори
do lekuva gerboleza преди 13 години
a zashto e izbqgal jon atanasov v komunizma ot bulgaraia q poasni shtom tolkov amnogo znaesh tyka e bilo mnogo hubavo v BAN zatova e izbqgal :}}}
145
4
 
5
 
! Отговори
9 преди 13 години
Не знаех че джон Атанасов е работил в БАН
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И защо да го свалят? След като от 20 години българската наука е обявена за продан, при това на безценица!
143
4
 
9
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 13 години
До 136 : Марк Марк, ще ме извиниш обаче по малоумно изказване не бях слушал. Да сравниш българското кино с българската наука като еквивалентни за ползване е адски недомислено. Защото вероятно дори в момента ползваш някое изобретение на БАН без дори да го осъзнаваш. Докато за киното трябва да отидеш и да си купиш билет. А научните изобретения му трябват на всеки. Ако не е бил Джон Атанасов да изобрети компютъра нямаше сега да тракаш по клавиатурата и да мрънкаш против колегите му от БАН. Мисли!
142
9
 
5
 
! Отговори
9 преди 13 години
моля дайте ми пример за нещо с което БАН може да ми бъде полезна на мен обикновенния човек дето плаща данъци , моля защото като се огледам около менне виждам а пак ще плащам данъци
141
2
 
7
 
! Отговори
До 123 преди 13 години
Още малко и ще изкараш, че БАН е и отпреди Христа. Вярно е че е стара структура, но това не значи, че и други стари структури не бяха променени до "неефективност" от комунистите. За какво високо ниво, без пари в БАН, ми говориш. Пожелавам ти да не си на това високо ниво в БАН, а на друго високо ниво /може пак в БАН след години/-някъде там при истинската наука, която движи прогреса и икономиката, и носи пари и благоденствие на хората.А там където има бюджет винаги ще има комунисти да го разходват
140
4
 
7
 
! Отговори
ох преди 13 години
"най-свидното, най-милото, науката и БАН"направо ще се разплача, спряха ли да са "синадални старци" ? и докога ?
139
1
 
0
 
! Отговори
do real преди 13 години
kude mu e mqstoto na boiko borisov i negovata partia iskahs komunistite da gi butnat ot 4ernata skala kakto navremeto sa go pravili
138
4
 
2
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Та аз понеже правя сувенири и икони, ще взема утре да отида пред МС и да искам от ББ държавата да ми плаща и то авансово/като на кинаджиите/ за иконите, щото културата и науката са важни за народа, ама и вярата и морала са важни!! Нали така!Щом ще дава тая държава - нека е на всички!/Гарантирам, че икони ще има като ми ги платят, щото и сега правя без никакви гаранции, че ще ми ги купи някой!/
137
1
 
2
 
! Отговори
dido преди 13 години
чужбина никой не му показва СРС-та, в които лобира за митнически далавери. Там кимат любезно на височайша глупост (то и у нас е така, но вече се пропуква), а и има възможност да ходи на интересни спортни прояви. Борисов навлиза в трети етап на своето политическо развитие. Ако отначало политическото му говорене в стил Ей, виж там, че Мишо Бирата ми се обади да не го закачаме бе много симпатично за електората и се превърна в Бойкореа, то след това бойкореата бе възнаградена с издигането на Борисов за кмет на София и за премиер и се превърна в Бойкокрация, то днес навлизаме в етапа на бойкомацията (съкратено от бойкова дипломация), който ще завърши с много по-тежки последствия от първите два етапа, защото безумният театър на абсурда, в който живеем става достояние по света, създават се реални гафове и лош образ на България по света. Създават се и реални опасности за България, създава се и усещането, че нашата висша политика не умее да произвежда нищо, освен безсмислени клишета и дебелашки шеги.
136
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За година и половина като премиер, Борисов успя да подобри рекорда от външнополитически гафове не само на първите демократични лидери, които шокираха чуждестранните политици с падане от самолетната стълба, с подминаване на кралски особи по коридора или с речи на английски, написани на кирилица със съответното произношение. Той успя да надмине и Тодор Живков, който си беше въобразил, че може в световната политика да говори и действа като на заседание на нашенското Политбюро, където всички го гледат в очите и ръкопляскат дори на най-голямата глупост.
135
9
 
3
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Работата с българската наука е като с българското кино - никой не пита потребителите му дали го искат или не! Просто тези които се препитават /и то пребогато/ от него пищят колко било то важно за нацията/която между впрочем не го гледа въобще/!Господа учени, кинаджии и прочие, моля за малко скромност! Оставете на нас потребителите на Вашия "продукт" да преценим е ли той необходим за нас или не!/все пак ние ви плащаме заплатите, хонорарите и т.н./Та спрете с воплите, щото и аз искам пари от държ
134
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Вярвам, че довечера 7000 семейства ще бъдат по-спокойни това е броят на хората, които работят в БАН"--------С 300 лева заплата ще са пределно спокойни. Буахаххаах. ***.
133
3
 
7
 
! Отговори
real преди 13 години
Експертизата на БАН няма да бъде по-различна от френската. Това е ГОЛАТАистина. Дъбилите от ГЕРБ правят всичко възможно да лъжат народа и да гоправят на ***,че записите били фалшификат. Айде,бе. ХОРА от ГЕРБ !Знайте,че за тези ваши задкулисни далавери ще отговаряте където му е мастото.
132
1
 
7
 
! Отговори
Ох преди 13 години
"Престанете да лъжете за Лилов? Не бил действителен член на БАН!?Да, член-кореспондент е. И като такъв взема тлъста пенсия (от която има голяма нужда). БАН няма нищо общо с благородното Книжовно дружество. По времето на соца се превърна в зверилник (с някои дребни изслючения). И др. Людмила Живкова беше кадър на БАН - приятен източник на заплати и обществен престиж за лентяи.
131
1
 
1
 
! Отговори
Разумен преди 13 години
Не приятелю. Просто работата на някой не значи да са наведени/на четири крака, та могат да си позволят разсейване :)
130
4
 
2
 
! Отговори
dido преди 13 години
Борисов да приложи методите и поведенческите модели от кръчмата в Банкявърху световната политическа сцена. За година и половина като премиер, Борисов успя да подобри рекорда от външнополитически гафове не само на първите демократични лидери, които шокираха чуждестранните политици с падане от самолетната стълба, с подминаване на кралски особи по коридора или с речи на английски, написани на кирилица със съответното произношение. Той успя да надмине и Тодор Живков, който си беше въобразил, че може в световната политика да говори и действа като на заседание на нашенското Политбюро, където всички го гледат в очите и ръкопляскат дори на най-голямата глупост. Разказват, че бившият член на Политбюро и вицепремиер по стопанските въпроси Тано Цолов години наред възхвалявал Тодор Живков като разказвал историята как при някакво посещение в Египет предизвикал възхищението на домакините като прескочил една локва. Разбира се, партийният велможа описвал локвата като огромен ров, а подскока на Тато като лъвски скок. Лошото е, че днес ролята на някогашното Политбюро и на знайните и незнайни Таноцоловци се играе от така наречените свободни медии, които разбират свободата си като свобода да хвалят повече и повече нелепиците на властта.