ГЕРБ мислят за минимална часова ставка

Управляващите имали желание да вдигнат заплати и пенсии
Обновена: 5 апр 2011 20:34 | 5 апр 2011 20:32,
147
ГЕРБ мислят за минимална часова ставка
Снимка: Булфото

Крайно време е да спрем да говорим за минимална заплата, а да помислим  за въвеждането на минимална часова ставка. Това каза  председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова на  пресконференция на парламентарната група на ГЕРБ. 

Според Стоянова ако тази идея се възприеме, трябва да се  направят промени в Кодекса на труда. Чрез тях работодателите ще  могат да наемат допълнително работници за почасова работа,  допълни тя. Трябва да дадем възможност за ново, по-гъвкаво  работно време и по-гъвкава работна сила, изтъкна шефкат ана бюджетната комисия. 

Минималната работна заплата може и трябва да се повишава, но само там, където има производителност, където има растеж на сектора. Трябва да говорим за диференцирана минимална работна заплата по браншове, каза още Менда Стоянова.

По темата за евентуално повишаване на минималната заплата и  пенсиите Стоянова каза още, че това е желание и на ГЕРБ.

Първо обаче трябва да се увеличи броят на работещите, за да има повече отчисления и така тези, които имат нужда, ще получат повишение  на доходите си. Стоянова добави, че условията да се случи това  са мерките, които правителството следва - ниски данъци за добра  инвестиционна среда, финансова стабилност, прозрачност. 

Ние също се стремим към повишаването на заплатите, пенсиите  и социалните плащания, но пътят към това е финснсовата  стабилност, която ще доведе до икономически растеж и увеличаване на заетостта, допълни зам-шефът на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Той допълни, че министерството на финансите  трябва да направи разчети дали е възможно да се осъществят  предложенията на синдикатите за увеличване на минималната  заплата и на социалните плащания.
По думите му при добро  изпълнение на бюджета за първите шест месеца на годината и при  консенсус между участниците в Националния съвет за тристранно  сътрудничество исканията на синдикатите може да се изпълнят. 
Балонно е обвинението на БСП, че фискалният резерв се пълни от  заеми, каза още Главчев.
ГЕРБ води добра  политика в условията на криза, а БСП управляваха при  икономически комфорт и въпреки това не постигнаха успех, който  да се усети от обществото, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
hihihi slad i mizeria za edin lev i niakolko stotinki na chas ,elate i rabotete za men gospoda ministri da vi dam po edna kirka i za edin chas da vi izcycha po edna lopata v garba i praznite tykvi deto gi nosite za ravnovesie da ne podnete niakade .
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде видяхте положителното в това предложение, та го смятате за предизборен пиар! Проста сметка - 240 лева, разделени на 168 часа/толкова е месечната норма часове, а не осем!!!/, прави 1,40лв. на час. А предложението е за почасова надница, което ще рече че могат да ви наемат за по 2-3 часа и то не всеки ден. С кво ще живеете, бе хора? Кво ще ядем?
137
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дойче веле: Очаква се следващото правителство да бъде съставено от Бойко Борисов. Добре или зле ще е това за страната - според вас?Х. Брам: Досега не съм можел да установя, Бойко Борисов да има цялостна, последователна програма. И като кмет той не успя да постигне нещо съществено. Улиците са пълни с *** и не са в най-добро състояние. Обещанията му са обикновено са по-големи, отколкото може да изпълни. Учудващо е обаче, че независимо от всичко това, за някои Бойко е спасител. Някои хора виждат в него само прекрасно сложения мъж, а не това, дали има политически цели и дали изобщо е в състояние да ги постигне. Удивително е, че вярват, че изобщо може да постигне нещо, независимо от това, че като кмет той не можа да докаже качествата си. Това е наистина удивително, но очевидно е част от българската политическа култура, че не се гледа твърде много към програмите, а просто се свързват определени очаквания с определени личности. Така беше навремето със Симеон, така може би ще стане и сега.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
предизборни идеи и след изборите отново одиране на кожите ако остана нещо изобщо.постоянно се сещат за какво са там но се преди изборите ами да направим така че всяка година да има избори или на месеца веднъж за по качествено изпълнение на задълженияата в името на народа
135
1
 
1
 
! Отговори
АнТонимен преди 13 години
Те идеите са хубави, ама трябва и да се въвеждат.Аз бих искал г-жа Менда Стоянова, както и благородният защитник правата на *** д-р Трънчев /тренчев/, да обяснят защо един инжинер е оценен на заплата от 400лв и носи наказателна отговорност, а един общ работник, взима 2 пъти неговата заплата?
134
2
 
2
 
! Отговори
Реалност преди 13 години
Това правителство е добронамерено и с добра воля за развитие в полза на нацията.Друг е въпроса ,че създадените монополи във водещи отрасли са мощен неконролируем лост ,но те Не Са продукт на ГЕРБ.
133
2
 
2
 
! Отговори
евтин PR преди 13 години
Такива тактики са присъщи преди избори за зарибяване на пенсионери, социално слаби и безработни. Поредния евтин популизъм. Поредните трохи за българина.Къде е онзи обещаван 'Европейски стандарт на живот'? Май само цените ни отиват към европейските...А може това да е имал в предвид?...
132
1
 
2
 
! Отговори
играта на днес.бг преди 13 години
Познайте колко пари има на снимката !Изпращайте вашите предположения ТУК !
131
3
 
0
 
! Отговори
хм преди 13 години
Поредното "блестящо" хрумване на управляващите тикви. Като въведат минимална часова ставка, работодателите в частния сектор веднага ще започнат да осигуряват хората я на 4, я на 6 часа вместо на 8. При положение, че сега масово се намаляват заплати, ако се плащат изобщо откъде тези пари за увеличение? или зора е да си напълним хазната от осигуровки, а дали работещите си получават заплатите никой не го е грижа. Взжното е за държ. сектор да се увеличат заплатите, нали?
130
0
 
1
 
! Отговори
Втора стъпка ! преди 13 години
Стимул финансов на производителите и в/ частнаст селското стопанство субсидии./И за да е осъществимо съкращаване на паразитни структури като Агенцията по заетостта ,Търговско - промишлените палати в селища без каквато и да е промишленост - които изпълняват само представителни функции и смучат бюджета
129
1
 
2
 
! Отговори
Правилно!! преди 13 години
До 134Първата стъпка е желанието брат!В предишните го нямаше - само демагогияV
128
1
 
2
 
! Отговори
12321 преди 13 години
"Управляващите имали желание да вдигнат заплати и пенсии"Едно е да желаеш, друго да можеш и съвсем различно да го направиш!
127
1
 
1
 
! Отговори
ДО 114 преди 13 години
Винету е доста тежичък - ще смачка коня.
126
1
 
3
 
! Отговори
елика преди 13 години
Менда да не се излага - часова ставка има и сега и тя се използва за определени производства с непрекъснат цикъл ...В момента, по КТ, също могат да бъдат назначавани работници за извършване на определена работа за определени часове ...Всичко опира да МЕРАК ЗА ПО-ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ на държавните служители !!!
125
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не врат , ами шия!Какво значение има дали ще бъде часова ставка , или минимална заплата , като това е едно и също!Проблема е , че безработицата е много голяма , работещите са на ниски заплати (не европейски) , сивата икономика е много голяма , отчисленията са много малко и никой не взима никакви мерки за това!А това е чисто и просто изливане от пусто в празно!ГЕРБ се провали !ОСТАВКА!
124
1
 
2
 
! Отговори
елика преди 13 години
В крайна сметка, увеличението на МРЗ води до източване на бюджета за заплати в държавния сектор, това е и целта на Агитката ...Частникът, като има пари -увеличава възнагражденията, обаче при всички случай, той плаща Осигурит.вноски върху *праговете*, които всяка година се увеличават.Така, в условията на криза, собств. е задължен да внася повече пари за осигуровки, независимо, че няма откъде да намери пари за реалните заплати - държавата не се интересува колко и дали се плаща!
123
0
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
То са мисли, то са заседания, то са тристранки, то е кръгла маса, то са седенки, и не знам си още какво. Господа, вижте как депутатите си гласуват заплатите и вземете пример от тях - аз ли да ви уча?! Там принципа е *бързо, лесно, вкусно*! И решението не подлежи на обжалване.
122
1
 
3
 
! Отговори
елика преди 13 години
Менда неща се е пообъркала ...*Минималната работна заплата може и трябва да се повишава, но само там, където има производителност, където има растеж на сектора*Е това е извадено от комунистическите дълбини на Мендината памет...Как при частна собственост, можеш да налагаш растеж чрез решения на правителството ? - само чрез увеличение на въпросните *прагове*, гласувани ежегодно от държ. бюджет ... а там е залегнала МРЗ. Работата е там, обаче, че увеличението води до увеличение на бюдж.заплатати
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Иване,(113) преди време разговарях в Германия с един нашенец ,който е емигрант от 30 г. Той каза същото като теб,но добави,че големият срив в правата на хората започнал след падането на Берлинската стена.
120
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕВРОЛЕВИЦАТА ГО ПРЕДЛАГАШЕ ТОВА ОЩЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ! ЕЛЕМЕНТАРНО Е ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ГЕНЕРИРА ПОВЕЧЕ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ АМА НЯМА ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ВЪВЕДЕ! ЗАЩО В АНГЛИЯ САЩ И ДРУГИ БЪРЗООБОРОТНИ ИКОНОМИКИ Е ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕТО - АМИ МНОГО ПРОСТО РАБОТНИКА НЕ Е ВЪРЗАН 8 ЧАСА Н АЕДНА РАБОТА И МОЖЕ ДА РАБОТИ ПРИ ПОВЕЧЕ РАБОТОДАТЕЛИ - СЪОТВЕТНО РАБОТОДАТЕЛЯ МОЖЕ ДА НАЕМА ТОЛКОВА ХОРА КОЛКОТО МУ ТРЯБВАТ ЗА ОПРЕДЕЛЕНАТА РАБОТА - НО СЕ ИСКА ГОЛЯМА РЕФОРМА А НА НИКОЙ НЕ МУ СТИСКА ДА Я НАПРАВИ