ГЕРБ мислят за минимална часова ставка

Управляващите имали желание да вдигнат заплати и пенсии
Обновена: 5 апр 2011 20:34 | 5 апр 2011 20:32,
147
ГЕРБ мислят за минимална часова ставка
Снимка: Булфото

Крайно време е да спрем да говорим за минимална заплата, а да помислим  за въвеждането на минимална часова ставка. Това каза  председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова на  пресконференция на парламентарната група на ГЕРБ. 

Според Стоянова ако тази идея се възприеме, трябва да се  направят промени в Кодекса на труда. Чрез тях работодателите ще  могат да наемат допълнително работници за почасова работа,  допълни тя. Трябва да дадем възможност за ново, по-гъвкаво  работно време и по-гъвкава работна сила, изтъкна шефкат ана бюджетната комисия. 

Минималната работна заплата може и трябва да се повишава, но само там, където има производителност, където има растеж на сектора. Трябва да говорим за диференцирана минимална работна заплата по браншове, каза още Менда Стоянова.

По темата за евентуално повишаване на минималната заплата и  пенсиите Стоянова каза още, че това е желание и на ГЕРБ.

Първо обаче трябва да се увеличи броят на работещите, за да има повече отчисления и така тези, които имат нужда, ще получат повишение  на доходите си. Стоянова добави, че условията да се случи това  са мерките, които правителството следва - ниски данъци за добра  инвестиционна среда, финансова стабилност, прозрачност. 

Ние също се стремим към повишаването на заплатите, пенсиите  и социалните плащания, но пътят към това е финснсовата  стабилност, която ще доведе до икономически растеж и увеличаване на заетостта, допълни зам-шефът на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Той допълни, че министерството на финансите  трябва да направи разчети дали е възможно да се осъществят  предложенията на синдикатите за увеличване на минималната  заплата и на социалните плащания.
По думите му при добро  изпълнение на бюджета за първите шест месеца на годината и при  консенсус между участниците в Националния съвет за тристранно  сътрудничество исканията на синдикатите може да се изпълнят. 
Балонно е обвинението на БСП, че фискалният резерв се пълни от  заеми, каза още Главчев.
ГЕРБ води добра  политика в условията на криза, а БСП управляваха при  икономически комфорт и въпреки това не постигнаха успех, който  да се усети от обществото, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
6
 
! Отговори
Ебати... преди 13 години
Знаете ли че сме намалели с 600 000 човека... от 2001г насам... чуда се дали и за товва е виновен премиера и сегашното правителство?
78
0
 
3
 
! Отговори
до 57 преди 13 години
а сега как мислиш че е??? само че, онова което ти остава трябва да го разделиш на часовете, които си работил, за да видиш колко вадиш на час. То е същото!Аз съм много съгласен с номер 48, тогава поне с резултати "черно на бяло" може да се проестира, още по-драматично ще е.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Pisna mi da gledam komunisticheskite plateni zombita koito postoqnno postvat v tazi mediq...
76
4
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Българино,Преди да искаш минимална заплата - отговори...!!!- Ти дермоядецо - засади ли си картофите...???
75
2
 
19
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Проблема не е в това Защо се разбонтуваха обикновенните гладуващи в северна Африка, аЗАЩО ОЩЕ ТЪРПЯТ ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИЗа сведение на оксиморона - български политици - Сит на гладния не вярва!!! Въпреки това чакаме Парламента (и управници и опозиция) и Президента, да започнат да спазват "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията ни и Лисабонската стратегия на ЕС:Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства.- Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа."Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 295лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 645лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2030лв., а средната заплата е само 650лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1300 лева или по 325 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите със заплати под 625лв. са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона българи- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- Ощо около 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери.- Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 295лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, от общо 7.4 милиона, а всичко това е:- Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.2-0.3 милиона душиПомните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото тъжно отговаря - Парламент, Правителство и Президент
74
4
 
29
 
! Отговори
Isaac преди 13 години
"ГЕРБ искат да вдигнат заплати,пенсии и соц плащания...'',ама не го правятИ аз искам да гласувам за ГЕРБ,ама няма да го направя!Нещастници!
73
1
 
19
 
! Отговори
бай хой преди 13 години
'ГЕРБ има желание да увеличи заплатите, но за да стане това, първо трябва да се увеличи заетостта, за да има повече отчисления и да има пари за нуждаещите се" - някой разбра ли кво знчат тия думи? за всеки случай ще го преведа разбираемо: ГЕРБ иска да вдигне заплатите, ама вие, гражданите, някак си намерете работа, и ако може да е за 5000 лв заплата, та да ни плащате много данъци, и с парите от вашите данъци ние да вдигнем най-ниските заплати - т.е. на роми и неквалифицирани некадърници. евала!
72
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трудно може да има по-несполучлив избор на министър председател
71
5
 
21
 
! Отговори
stio преди 13 години
ГРОБ не могат да мислят, на тях им заповядват
70
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гербери, бягайте, че няма кой да Ви опази от народната ярост!Наплашихте хората, но рано или късно ще паднете от власт.Спасявайте се овреме!Хората са пощурели от глад и много скоро ще Ви гонят, бесят и разстелват. Ще висите по уличните лампи като гроздове начело с ...
69
2
 
35
 
! Отговори
colobur преди 13 години
Няма какво да го мислят, 5 и 40 ЕВРО на час! Това е минимална ставка, всеки допълнителен час- 8 евро! Събота- 7 и 50 на час, неделя 12 евро!!! Казах!!!
68
2
 
29
 
! Отговори
Гладен преди 13 години
Тази нормална ли ?! Минималната работна заплата трябва да осигури поне екзистенц минимума на жизнение стандарт, а понастоящем това е абсолютно непосилно дори и със средната работна заплата. С въвеждането на минималната часова ставка се цели намаляването на тази спрямо минималната работна заплата, която сега е 1,50лв. на час. Е, сега за час работа можеш да си купиш килограм хляб!Менда какво предлага!Да си го купим за цял ден работа ли?! СРАМОТА! В Буркина Фасо, африканската бедна държава ли сме?
67
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А пък аз помислих, че Герб мислят не за ставка ,а за оставка.
66
3
 
16
 
! Отговори
индже войвода преди 13 години
ПРЕДЛАГАМ ДЪРЖАВАТА ДА ПОЧНЕ ДА ПЕЧАТА ЕВРО-САМО ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ!!!
65
4
 
18
 
! Отговори
Chico преди 13 години
Другарите комунисти вече 2 години ни баламосват с успехите си по пътя към светлото си бъдеще на комунизъма-идиотизъма. За разлика от станишевци, които през мандата си вдигнаха заплати и пенсии/500-700 лв, таван-факт/ тия само плюят по предшествениците си оправдавайки некадърното си управление. На милиционерските ви обещания едва ли вече някой вярва другари комунисти
64
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аре ве алооооууууууу умряхме от глад.
63
4
 
18
 
! Отговори
sedesar преди 13 години
Гербавите комунисти и *** им атакисти просто нямат представа откъде икакво да започнат, освен разсипия във всяка област. Не вдигайте пенсии, а дайте на хората това, върху което са се осигурявали, махнете тавана на пенсиите, което е чиста дискриминация и грабеж за да се осигуряват хората върху реалните си доходи. Аман от комунистическа демагогия-по-зле се оказахте и от социалистите за съжаление.
62
5
 
14
 
! Отговори
2011 преди 13 години
Нека се уточним за някои понятия! Минимална работна заплата - кого обслужва.Много е просто.......Работодателя, за да задържи квалифицираните си кадри,примерно им плаща 1000 лв. Но,ги осигурява на минималната 240 лв.Печели работодателя от невнасяне на данъци. Губи държавата и обществото.Губи и работещия , защото и пенсията ще му бъде по-ниска.....А като гледам от коментарите, поне 80 процента от хората тук получават една заплата, а се осигуряват на минимална....При поч. заплащане няма да е така
61
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Герб имали желание да вдигнат заплатите и пенсиите,само челошия Дянков не давал.Е две години се оправдаваха със Станишев,сега ще се оправдават с Дянков,че не дава.На изборите ,като не гласуваме за тях ,ние ще се оправдаем с празните си хладилници и необслужванитеси кредити.
60
4
 
18
 
! Отговори
dp преди 13 години
Зорът е а събират повече данъци и осигуровки. Резултатът ще е, че повече хораще останат на улицата нямайки и малкото, което са имали - и ще се наредятна опашката за помощи да чакат и те на това, дето няма откъде да бъдесъбрано.Вместо такива тъпотии да престанат да саботират икономиката с цел задържанена властта, това би имало сериозен положителен ефект - де да знаех какда бъдат принудени да го сторят.