Кажете "стига толкова" на корупцията, зове Уорлик

С думите си за съда за бедни и богати искал да стимулира дискусия
Обновена: 12 апр 2011 09:50 | 12 апр 2011 09:49,
255
Кажете "стига толкова" на корупцията, зове Уорлик
Джеймс Уорлик не критикувал. Снимка: Булфото

Моята цел не е да критикувам, а просто да открия повод за дискусии по конкретна тема. Не съм имал намерение да засегна когото и да било. Ние искаме да видим силна съдебна система в България.

Така американският посланик у нас Джеймс Уорлик се оправда за думите си, че у нас има две правораздавателни системи – за бедни и богати, за което беше критикуван от главния прокурор Борис Велчев, шефа на ВСК Лазар Груев и от председателя на НС Цецка Цачева.

„Има хора, които не са съгласни с мен, но има и много хора, които вярват, че това, което казах, е вярно и затова това е въпрос, който трябва да бъде дискутиран тук“, отбеляза посланикът пред БНТ.

По думите му в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за защита на човешките права по целия свят имало критики, но и много позитивни неща за България. Той отчитал напредъка, постигнат у нас, включително и в съдебната система.

„Да, факт е, че съдебната система е отбелязала напредък, но съществуват все още проблеми и единият от тези проблеми е, че има все още хора в тази страна и които остават над закона или поне вярват, че стоят над закона и обикновените хора го виждат това“, отсече обаче Уорлик.

Според него това са богати хора, които имат политическо влияние и много от тях по настоящем свободно се разхождат по улиците на България. Но всички в страната ни носили отговорност за корупцията. И даде пример с пътните полицаи.

„Толкова пъти съм чувал как обикновени хора са били спирани и как техните коли са били спирани от полицаи, които са им поискали подкуп. Съответно преценяват колата и в съответствие казват 10, 20 или 50 и дори като им дадеш 50 лв., могат да ти върнат обратно някаква сума. Въпреки това знам, че има много честни полицаи и този вид проблем не е само валиден в България, но тук като че ли се приема като нещо естествено“, критикува още Уорлик.

Още по темата

„По някаква причина в България всичко това се приема като нормално и че така функционират нещата, но това не е правилно, тоест не става дума само за богатите и известните, а всички граждани в България трябва да се изправят пред това явление и да кажат: "Стига толкова". И вие трябва да поемете отговорността“, категоричен е американският посланик.

Той беше категоричен, че по никакъв начин не е искал да обиди съдебната система у нас, както и преобладаващата част от съдиите, които „били чудесни специалисти“.

Относно проекта АЕЦ „Белене“ Уорлик заяви, че след аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" ядрената енергетика трябва да бъде преосмислена.

България попада в сеизмична зона и това трябва да се отчете при взимането на решение за строителството на АЕЦ "Белене" или за изграждането на нови реактори в "Козлодуй", каза още посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че има ли някой който да не е съгласен с казаното за съда от Американския посланик?
11
7
 
31
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 13 години
АБСОЛЮТНО Е ПРАВ
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
корупцията е резултат от бедносттакогато някой държавен служител работи за 500 лв на месец, ако му бутнеш 100 лв рушвет едва ли ще го върнеако работи за 1000 евро,няма и да си помисли
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фактът,че Красьо беше изкаран невинен,въпреки разпечатките,че всички бивши министри,депутати,магистрати са оправдани и всякакви наказателни действия срещу тях са прекратени,говорят ясно за корумпирания ни съд.
8
6
 
13
 
! Отговори
Шрьодер преди 13 години
През 2012 света ще се изправи пред невероятна катастрофа, която ще доведе до неговата гибел! Това не са глупости! Гласувайте за костенурките нинджа! Само те ще ни спасят!
7
24
 
15
 
! Отговори
. преди 13 години
Харесвате ли Джеймс Уорлик като личност?
6
3
 
3
 
! Отговори
bez преди 13 години
Ne moje - pri tia zaplati... Vij ako dadete ot vashite zaplati :)
5
25
 
10
 
! Отговори
ghh преди 13 години
Този е гнида?
4
0
 
15
 
! Отговори
tt преди 13 години
da be.....vse edno da si kajat: stiga sme zabogatiavali
3
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2025 г. наближава. Това не са глупости свързани с края на света !През 2025г. света ще се изправи до невиждана криза с липсата на сладка вода и астрономически цени на хранителните продукти, което от само-себе си ще създаде конфликти за вода, бунтове и непонятна за ума имиграция. Добрата новина в случая, е че в България вода ЩЕ ИМА. Според редица анализатори и учени в България ще има много вода. Сега разбирате ли защо искат да ви изгонят от България с какви ли не похвати ? Гласувайте за АТАКА !
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
TOVA KREPI SOCIALISTITE NE STAVA
1
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОЙ МУ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ТОЯ?