Кажете "стига толкова" на корупцията, зове Уорлик

С думите си за съда за бедни и богати искал да стимулира дискусия
Обновена: 12 апр 2011 09:50 | 12 апр 2011 09:49,
255
Кажете "стига толкова" на корупцията, зове Уорлик
Джеймс Уорлик не критикувал. Снимка: Булфото

Моята цел не е да критикувам, а просто да открия повод за дискусии по конкретна тема. Не съм имал намерение да засегна когото и да било. Ние искаме да видим силна съдебна система в България.

Така американският посланик у нас Джеймс Уорлик се оправда за думите си, че у нас има две правораздавателни системи – за бедни и богати, за което беше критикуван от главния прокурор Борис Велчев, шефа на ВСК Лазар Груев и от председателя на НС Цецка Цачева.

„Има хора, които не са съгласни с мен, но има и много хора, които вярват, че това, което казах, е вярно и затова това е въпрос, който трябва да бъде дискутиран тук“, отбеляза посланикът пред БНТ.

По думите му в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за защита на човешките права по целия свят имало критики, но и много позитивни неща за България. Той отчитал напредъка, постигнат у нас, включително и в съдебната система.

„Да, факт е, че съдебната система е отбелязала напредък, но съществуват все още проблеми и единият от тези проблеми е, че има все още хора в тази страна и които остават над закона или поне вярват, че стоят над закона и обикновените хора го виждат това“, отсече обаче Уорлик.

Според него това са богати хора, които имат политическо влияние и много от тях по настоящем свободно се разхождат по улиците на България. Но всички в страната ни носили отговорност за корупцията. И даде пример с пътните полицаи.

„Толкова пъти съм чувал как обикновени хора са били спирани и как техните коли са били спирани от полицаи, които са им поискали подкуп. Съответно преценяват колата и в съответствие казват 10, 20 или 50 и дори като им дадеш 50 лв., могат да ти върнат обратно някаква сума. Въпреки това знам, че има много честни полицаи и този вид проблем не е само валиден в България, но тук като че ли се приема като нещо естествено“, критикува още Уорлик.

Още по темата

„По някаква причина в България всичко това се приема като нормално и че така функционират нещата, но това не е правилно, тоест не става дума само за богатите и известните, а всички граждани в България трябва да се изправят пред това явление и да кажат: "Стига толкова". И вие трябва да поемете отговорността“, категоричен е американският посланик.

Той беше категоричен, че по никакъв начин не е искал да обиди съдебната система у нас, както и преобладаващата част от съдиите, които „били чудесни специалисти“.

Относно проекта АЕЦ „Белене“ Уорлик заяви, че след аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" ядрената енергетика трябва да бъде преосмислена.

България попада в сеизмична зона и това трябва да се отчете при взимането на решение за строителството на АЕЦ "Белене" или за изграждането на нови реактори в "Козлодуй", каза още посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
6
 
8
 
! Отговори
156 преди 13 години
Ти толкова ли си *** колкото чета от коментара ти. Какъв акъл в един американец бе. Че повечето им открития на америката са всъщност от учени от стария континент. Още от колонизирането на америка, през войната за независимост, гражданската война и т.н. все някой им помага за нещо на тях. Петрол нямат, а са най-големите потребители. Имат си половин континент ама се се тикат при останалите да им дишат от въздуха. Ти знаеш ли колко са прости американците всъщност и неграмотни!?
171
1
 
5
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Знам ви защо се пените толкова-"на нас си ни е добре така".Еми време е да спре да ви е добре.
170
2
 
5
 
! Отговори
до 166 преди 13 години
Народа е такъв ,каквито са му управниците ,някой бе казал !Може и обратно ---каквито са управниците ,такъв е и народа !
169
0
 
6
 
! Отговори
;-))))))))))))) преди 13 години
s goce 6te si otidat i korumpiranite sadiii
168
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, казваме "Стига толкова на корупцията". И сега какво? Какво друго иска да издекламираме г-н Ворлик? Да му кажеме и някое стихотворение?
167
1
 
9
 
! Отговори
до 157 преди 13 години
Не забравяй ,че целия свят работи и ще работи за САЩ!Американският гражданин е американски и е защитен навсякъде по света ,.....къде и колко сме НИЕ?
166
0
 
8
 
! Отговори
Монк преди 13 години
На всички е ясно, че Н. Пр. Дж. Уорлик казва ИСТИНАТА за състоянието на ' независимата и некорумпирана ' съдебна система у нас !Ако някой се обижда от ИСТИНАТА, казана от американския посланик у нас, то това води до възникването на много въпроси , свързани с шумоленето на пари и обвързаността му с БКП/ДС !?Нека правим разлика между т. нар. политици и държавници ! Това, че някой е политик у нас, от това съвсем не следва, че той е и държавник !Всъщност , как се става политик у нас ? Какви са критериите за това ? И какво означава понятието ' млад социалист ' ?Р. Петков е политик , но не е престъпник, защото НЕ е осъждан от ' независимия ' съд у нас ... Означава ли това, че той е и държавник ?Отговорът на последния въпрос може да бъде даден ЕДИНСТВЕНО от избирателите !
165
0
 
6
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Нещата в Бг ще се оправят, когато за корупция започнат да режат ръце!И глави!като в кетай-присъда по бързата процедура, плащаш си патрона, оттам на стадиона-изстрел в главата.Няколко години на такъв режим, докато отучим крадците.
164
7
 
5
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Бащата на корупцията ---И.Й.Костов ,"човекът" без автобиография !Костов ,царя и Доган ,ни пердашеха яко 20 г.,... с боздуган!
163
0
 
12
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Толкова важно ли е кой го казва?Не е ли по важно какво казва, и дали е истина?Е, не е ли истина?Няма ли корупция в Бг и в съдебната система по точно?да де , ама на тия, дето им влизат парички в джоба хич не им се ще да се чуват такива неща.
162
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Корупцията в Бг може да бъде спряна, но преди това задължително трябва да спре корупцията в Русия. Всепроникващата руска корупция в България е кърмата която захранва корумпираното българско управляващо русофилство.
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мошенници и грабители вашето време дойде - Америка са тук - не спят и не понасят да гледат геноцит към обикновенни гражданиЗатова имат най-големия военен бюджет- има безпилотни самолети и ракети Томахоук със сателитно насочване за чукундурени главиСАЩ са добрият полицай на света - а бандитити лаят срещу тях
160
0
 
11
 
! Отговори
НО КОМЕНТ преди 13 години
аМИ ХАЙДЕ ДЕТО СЕ ПЕНИТЕ С РЪКА НА СЪРЦЕТО ДА КАЖЕТЕ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА КОРУПЦИЯ?
159
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мошенници и грабители вашето време дойде - Америка са тук - не спят и не понасят да гледат геноцит към обикновенни гражданиЗатова имат най-големия военен бюджет- има безпилотни самолети и ракети Томахоук със сателитно насочване за чукундурени глави САЩ са добрият полицай на света - а бандитити лаят срещу тях
158
0
 
4
 
! Отговори
да бе преди 13 години
Къде са Костов и Нейнска/сега е грозното Наде/----да поведат хорото с песента "Кой не скача е червен "!
157
5
 
5
 
! Отговори
бг посланник в САЩ преди 13 години
Сега искам бг посланника ни в САЩ да им обясни по техните медии, колко са корумпирани американците и че трябва да си спрат старите ядрени централи, защото са държавата са най-много ядрени реактори в света, а военния им бюджет е по-голям от този на целия останал свят. Е така да им го каже право в очите.
156
2
 
5
 
! Отговори
до 153 преди 13 години
Нашите посланници не дават съвети ,защото нямат толкова ,.....акъл?
155
0
 
1
 
! Отговори
до 150 преди 13 години
Добре ли си ?Само приходи ли отчиташ ,а данъците и разходите им,.....колко са по-високи ?
154
1
 
4
 
! Отговори
13 Фев 2008 преди 13 години
Премиерът Сергей Станишев и министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов трябва да убедят бургазлии, че нефтопроводът Бургас-Александруполис е необходим на България и е непълно екологичен. Това каза руският посланик у нас Анатолий Потапов, съобщи Дарик радио. Той допълни, че дипломатическата мисия няма да се включи в кампанията преди референдума в Бургас на 17 февруари за тръбата.
153
7
 
4
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Тоз наглец да си вземе 200-300 хиляди *** и да си бие камшика за америката!Пак питам - КОЛКО ПЪТИ НАШИЯ ПОСЛАНИК В САЩ Е ДАВАЛ ПРЕПОРЪКИ КАК ДА СИ ПРАВЯТ ТАМ ВЪТРЕШНАТА И ВЪНШНА ПОЛИТИКА?!Вице-крал - лорд-протектор - тоя за к`ъв се има! ЯВНО ИМА ОГРОМНИ ЗАСЛУГИ ПРЕД СЕГАШНАТА ВЛАС, че му се отчитат сутрин и вечер, в сряда и петък ........