Земеделското министерство ще ограничава нитратите

Програмата ще се прилага до края на 2014 г.
Обновена: 16 май 2011 16:51 | 16 май 2011 16:49,
1
Земеделското министерство ще ограничава нитратите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От началото на тази година влезе в сила Програма от мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяването с нитрати от земеделски източници в уязвимите зони. 

Програмата ще се прилага до 31 декември 2014 г. и е задължителна за всички земеделски стопани от всички нитратно уязвими зони в страната, посочват от земеделското министерство.

Общите мерки при употреба на азотосъдържащи торове включват органичните и минералните торове, които следва да се разпределят равномерно върху почвата със специализирана техника и да се заорават непосредствено след разпръскването.

Не е допустимо внасянето на пресен оборски тор.  Твърдият тор да се съхранява при обикновени условия най-малко 6 месеца, а течният оборски тор да се съхранява поне 4 месеца преди внасянето им в почвата.

За да се избегне рискът от излишък от нитрати в растенията и почвата, количеството внесени азотни съединения от органичен тор при всички култури през годината не трябва да надвишава 17 кг азот на декар. Нормите за торене с азот се определят след извършване на агрохимичен анализ на почвата.

Мерките предвиждат да не се допуска замърсяване на околната среда при товарене, транспорт и употреба на органични торове.

Течният оборски тор трябва да се транспортира в затворени цистерни , а твърдият оборски тор да се транспортира и товари по начин, който не замърсява околната среда – за целта може да се използва специализирани техники за товарене и транспорт.

В Програмата влизат също и мерки за съхранение, както на оборски тор и силажи, така и на минерални торове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: меркинитрати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4676
 
1
 
! Отговори
EcoKnight преди 12 години
Време е българското земеделие отново да заработи като зеленчуковата градина на Европа. Затова е необходимо да премине изцяло на биоторове. Основен биотор за биоземеделие е биохумуса от червен калифорнийски червей. Доверете се на оригиналните рецепти на течен биотор (bgecoproject.eu) и направете своята градина БИО! Биозедемелието е бъдещето на България!