Депутатите взимат повече от Борисов. Не може!

Дянков чака анализ за допълнителните им пари
Обновена: 6 юли 2011 21:23 | 6 юли 2011 21:20,
268
Депутатите взимат повече от Борисов. Не може!
Снимка: Булфото

Финансовият министър Симеон Дянков е поръчал специален анализ и чака резултатите за допълнителните пари, които получават народните представители, съобщи самият той при посещението си Бургас.

Дянков обясни, че анализът ще съдържа сравнителни характеристики за дейностите и отговорностите на различни министерски длъжности с тези на депутатите, а както и парите, които получават за това.

"Според мен не е редно депутатите да получават повече, примерно от министър-председателя, както в момента се случва. Трябва да има някакво градиране на това колко работиш, какви са ти правомощията, колко са ти задачите и смятам, че един министър-председател, министър на финансите, министър на екологията, който и да е министър, има доста повече отговорности от средния депутат", аргументира се Дянков.

Финансист №1 бе категоричен, че върху всеки получен доход у нас се плащат данъци и народните представители не трябва да правят изключение от това.

Въпросът с облагането на тези средства обаче ще бъде коментиран допълнително след изготвянето на анализа.

В началото на седмицата лидерът на РЗС Яне Янев размаха плик с 1400 лева, които стана ясно, че всеки депутат получава ежемесечно за експертна дейност, и тази сума не се облага с данъци. Така в крайна сметка един народен представител си докарва на месец около 5 бона заплата.

Скандал с допълнителните възнаграждения на депутатите породиха и публикуваните данни на Сметната палата за доходите на избраниците за миналата година, от които стана ясно, че разполагат със завидни средства, както и скандалът с консултантския хонорар от 131 хил. лева на Лъчезар Иванов.

Дянков взе отношение и по повод нападките на Мария Капон, че в митница София се вихри корупция и се плащат по 8 хил. лв. на камион, след което парите се разпределят в партийни каси.

Още по темата

"Това, за което говори Мария Капон, са чисти глупости“, отсече финансовият министър.

"Проверил съм, при нас няма такъв сигнал, нито напоследък, нито преди година, както се говореше. Не познавам г-жа Капон, но тя явно иска да привлече повече интерес към себе си", заяви Симеон Дянков.

Той допълни, че е доволен от работата на митниците и засега не се предвиждат промени там. Финансовият министър даде висока оценка и на шефа на Агенцията Ваньо Танов.

"Преди два дни ми се отчетоха. За първото полугодие на тази година приходите са с 522 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата 2010 г. Освен това  има 80 млн. лв. повече спрямо плана за тази година. Нещата там вървят добре", категоричен е Дянков. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
a ne moje ,ama moje v provinciata vsichki firmi sa tehni ne na borisov .toi proveriava no firmite gi ypravliavat tehni podstaveni lica ,taka che te pecheliat v mnogo pati poveche .
258
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не само може, Дянков, а е и задължително. Министрите са назначени от Народното събрание и се отчитат на Народното събрание - нищо че сегашното правителство нарушава Конституцията всеки петък. Депутатът е НАЧАЛНИК на министъра. А и именно Народното събрание решава какво и как да прави със СОБСТВЕНИЯ си бюджет, докато Министерския съвет е ДЛЪЖЕН да се съобразява с решенията на Народното събрание за своя бюджет.Колкото до парите в плик - те само показват морала на депутатите и "отчетността" в НС.
257
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 12 години
не вземат повече от боко,той има друг бизнес дупетатите ,немогат даго стигнатникога
256
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков е можещ и знаещ, изключително еродиран финансист. Подкрепям го напълно
255
2
 
0
 
! Отговори
Браво Дянков преди 12 години
Браво, Дянков е супер.Дано да приемат решенията му.В Парламента има хора, които никой не ги знае какви, никога не излизат пред камери, пасивни са и само пари взимат.Затова абсолютно подкрепям Дянков, трябва да има някаква градация на работа-пари.
254
3
 
0
 
! Отговори
Niko преди 12 години
Разбира се, че не трябва да може. Заплатата на Министър председателя трябва да бъде най-високата заплата в Държавата. Много е прав Симеон Дянков в мнението си.
253
4
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 12 години
Това е поредният случай, в който Дянков доказва, че когато има работа той я върши. Не само в политиката, но и във всяка една друга област тези, които вършат повече и по-отговорни неща, трябва да получават повече пари. А Бойко със сигурност работи в пъти повече от повечето депутати (особено от другите партии).
252
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков е най- добрият министър на финансите за прехода. Винаги предприема правилните стъпки.
251
0
 
4
 
! Отговори
aaa преди 12 години
stana 20 godini bulgaria se rakovodi ot mutri!v bulgaria ima dvoen standart za vsi4kooo!toest stnadrt za bogatite i stnadart za obiknovennite hora!a iskame da vlizame v shengen nikoi nqma da ni pusne,zashtoto tova ozna4ava 4e vsi4ko she minava na urush!:)horata v evropa ne sa prosti,te vsi4ko vizhdat,dokato ne se hvanat glavnite deistvashti lica,vinagi she e taka!vse govrqt za zaplatite na deputatite,ami za obiknoveniqt bedstvash pensioner,za horata koito se hranqt ot kofite za ***.mafioti!!
250
2
 
2
 
! Отговори
ami преди 12 години
не си е направил добре сметката явно Бойко... за кво му беше да се пъне да е министър-председател ? пък то виж, оказало се, че депутатите по-добре печелят... ех, ако го знаеше преди 2 години...
249
3
 
3
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Както казва Дянков в повечето интервюта "щом се късае до българските финанси съм стиснат" Не може за щяло и нещяло да се пръскат пари! Той разбира от работата си.
248
4
 
3
 
! Отговори
теодор преди 12 години
Дянков е много добър специалист в областта си
247
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 252 - Абе каква Конституция бе! Ти не виждаш ли, че и нея ще променят, само и само да правят, каквото си искат! Тези хора, които две години бездействат и водят страната умишлено към фалит, трябва да си носят наказателната отговорност за това! Жалко за цяла една нация, които трябва да плаща заедно с поколенията си за некадърността и безхаберието на една група хора, играеща се на управляващи! Това не е управление, а самоуправство и геноцид над хората!
246
1
 
14
 
! Отговори
Това е България преди 12 години
Избирателите в провинцията умира от глад апашите депутати точат ли изсточват паричките на народа. Та те не са народни избраници. Партийните олигарси ги вписват в листите. Нищо друго да не правиш само декларацийка да попълваш, че си при простаците, дето са ти гласували им стига. Кажете има ли подобна безотговорност другаде в света? Защо ни са 240 спящи, впрочем консултанти, или дупедоти. Срам ме като кажач, че съм избирател
245
1
 
9
 
! Отговори
баба Гица преди 12 години
Борисов бил събрал 2000 лентички. Простата сметка показва, че е рязал по 3 на ден, в т.ч. и събота и неделя, за времето му на управлнение. Само не се сещам кога му е оставало време да поработва и да изпълнява задълженията си, за които получава "малката" си заплата.
244
0
 
12
 
! Отговори
баба Гица преди 12 години
Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. Така пише в КОНСТИТУЦИЯТА на Република България. И премиера и министрите явно са забравили този факт. Забравили са, че се назначават и контролират от парламента. Не че депутатите са ни стока, но ние сме си ги избрали. Като не ни харесват - хайде на избори, така както се случва в нор,малните държави. Това недоносче Дянков явно не разбира, че и той и Борисов са чиновници в изпълнителния апарат на държавата, а властта е на народа.
243
0
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Абе ***, че те на Тиквата ако му плащаха за това, което работи трябваше да връща пара :))). За аматьорско ритане на топка, рязане на лентички и ръсене на простотии пари не се дават :)))
242
1
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Сега тази неправда бързо ще бъде поправена. Дупетатите ще продължат да взимат големи пари, но и министрите ще взимат повече от досегашните. Така всички властващи ще бъдат доволни. А българският народ ще гладува и ще му се обяснява, че трябва да затяга колана заради кризата.
241
2
 
20
 
! Отговори
239 преди 12 години
Ами то и премиера не ходи на работа - обикалянето из страната и рязането на ленти не е работа и аз лично не искам да плащам за подобно нещо.
240
2
 
2
 
! Отговори
Деян преди 12 години
Аз нямам нищо против да имат право да ползват такива пари, но да се облагат. 10% данък представителни или 10% ДОД.Също съм ЗА промяна в наредбата за командировъчните средства в посока да няма праг на командировъчните дневни, а всеки сам да определя колко пари му трябват за едно пътуване и като се върне да отчете всички разходи, за които има документ, разликата я възстановява по сметката на работодателя си, който го е командировал. Стига вече пътувания с по 35EUR на ден, и ядене на консерви.