75% от съседите ти бият шута от блока

Това е противоконституционно, абсурд е, скочиха сините
Обновена: 7 юли 2011 17:10 | 7 юли 2011 17:02,
421
75% от съседите ти бият шута от блока
Снимка: архив Булфото

Собственик на апартамент може да бъде изгонен от жилището си, ако не по-малко от 75 на сто от съседите в кооперацията решат и гласуват за това на общо събрание.

Това предвиждат промени в Закона за етажната собственост, които депутатите приеха на второ четене.

Синият Лъчезар Тошев веднага възропта срещу закона и настоя, че изваждането на собственик с решение на общото събрание е нарушаване на конституцията и гарантирането на частното право на собственост.

По думите му съседите могат да го осъдят, но да го лишат от право на собственост, не могат.

"Това не е в тяхното право", отсече той.

Избраниците ни се заиграха най-много кога и при какви обстоятелства се провежда общо събрание на етажната собственост.

То може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или ако е минала повече от една година от последното проведено събрание.

Това ще става чрез покана, поставена на видно място на входа на сградата, но не по-късно от 7 дни преди датата, а в спешни случаи – 24 часа по-рано.

Ако насрочената сбирка не може да се осъществи в определеното време поради липса на кворум, се отлага с един час. Решенията се смятат за законни, ако са представени не по-малко от 33 на сто от живеещите, записаха окончателно депутатите.

В приетия днес закон е записано още, че за надстрояване, пристрояване, както и за промяна в предназначението на общите части на жилищните блокове е необходимо съгласието на 100% от собствениците.

Депутатите приеха още да има т.нар. щатен домоуправител. Правомощия ще му се възлагат след решение на собствениците и обитателите с гласовете на повече от 50%.

Той ще получава възнаграждение и не е задължително да живее в съответната кооперация.

Депутатите задължиха домоуправителя да предоставя информация на общините за вписаните кучета в книгата на етажната собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
414
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Боко За съжаление става точно така!И аз съм в същото положение-купих врати на блока и си поисках парите и сега се канят да ме гонят!
413
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Димов - 357Аз съм в САЩ и искам да ти кажа, че и тука, в страната, която най-много защитава частната собственост, законите не виждат нищо противоконституционно в това 1. да се отчуждава в обществен интерес (с адекватно обещетение); 2 - да се създават регулации и зониране, които да определят какво и колко може да се строи в имотите и 3. - да се отнема собствеността на тези, които не я поддържат или не си плащат данъците.
412
0
 
6
 
! Отговори
добре преди 12 години
добре,но при определени обстоятелства ,иначе е смешка това ...........може ли някой да си направи гавра с някой добър съсед.......като нищо..просто да пробват :)
411
1
 
1
 
! Отговори
! преди 12 години
Въй- проблем! Вчера ми дойдоха гости в апартамента- с все коне и каруца- ще ме изгонят комшите!
410
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Продаде го на безценица, *** направиха *** от входа за 1 седмица. Аз се изнесох но в момента там живеят вече 3 *** семейства и всички останали апартаменти взети заедно не струват колкото един на нормално място в нормална панелка. Сещам се какво ще настане в милата татковина.
409
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бях на квартира в Бургас М. Рудник, панелка. Покрива протече, никой не си плащаше за ремонт, някой не плащаха за асансьора и един комшия плати за ремонта на покрива и асансьора. После направи събрание да си събере парите но ядец. После пак опита но нищо, отиде в кметството но ядец, нищо. После приеха новия закон, не този предишния и *** официално го предупредиха, че ако не ги остави на мира ще гласуват и ще го изгонят от блока. Човека си продаде апартамента на едни мазни *** с 8 деца ..
408
0
 
12
 
! Отговори
Боко преди 12 години
Нека да гласуват закон за изселването на ромите от границите на Република България!
407
1
 
7
 
! Отговори
човек преди 12 години
а ако половината от входа са роднини какво правимда не се чувстваш добре в дома синямам думи от депутатиа къде е контрола на домоуправители и общо събрание
406
3
 
8
 
! Отговори
татето преди 12 години
410, и ти си пълен ***. Прочети повече за "нарушаване на обществения ред" и се възползвай от правата си, вместо да подкрепяш някакви измислени закони, които много лесно могат да се изманипулират да са в полза на богатите и силните.
405
0
 
10
 
! Отговори
тате преди 12 години
Мамо (409), ми вика се полицията. Нали проституцията е незаконна?*** измисления закон! Ами ако съм мутра, която бутне по 200 лв на калпак (или 75% от тези калпаци) в някой блок да изгонят някого, какво правим?
404
1
 
1
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 12 години
be to taka stava. se ewime, rewavame, podpisvame i gonim sobstvenikat ot li4niqt mu dom. breiiiiiiiiiii, kakvi umnici sa tezi deto gi izmislqt vse absurdi i si 4ewat tawacite i ezicite ot skuka po stolovete. duhaite supata. ako ima nqkoi individ , koito dosazda to si ima drugi merki za nakazvane.
403
4
 
24
 
! Отговори
Подкрепям! преди 12 години
Лъчезар Тошев да чете повече! В някои държави, и без да те гонят съседите, ако не можеш да поддържаш жилището си, вкл. и общите части /вноските за поддръжка на фасадата/, губиш това жилище /но получаваш паричната му равностойност/ и се заселваш в квартал, в който ще можеш да поддържаш задължителния стандарт.А у нас? Ако един *** дъни денонощно чалга, разбира се, останалите трябва да могат да го "шутират", ако вече са изчерпали всички учтиви средства, апелирайки към него да не ги подлудява.
402
4
 
6
 
! Отговори
мама преди 12 години
Какво се прави,ако "наемателки" от провинцията са момичета на повикване и един апартамент е превърнат в публичен дом?Собственикът е в чужбина.
401
2
 
2
 
! Отговори
еее преди 12 години
еее
400
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За тези, които пишат, че могат да правят каквото си искат в тяхното жилище - в случай, че не знаете, във всеки град има Наредба за обществения ред. Ако искаш да се забавляваш в шумна компания - ОК, има си увеселителни заведения. Ама бай *** не може да си плати и мисли, че има правото да събере пиянската си тайфа и да тероризира през нощта цял квартал. И недоспалият и изнервен лекар, шофьор или който и да е друг, от който зависи човешкият живот отива на работа неадекватен, трябва да търпи? Не !
399
1
 
2
 
! Отговори
Коки преди 12 години
До Хехе И какви хора пишат тук уважаеми ??? И кое точно те отличава от тях ???
398
3
 
18
 
! Отговори
Ирката преди 12 години
Да си представим за момент възрастен човек, който не може да се грижи за себе си, да чисти домът си, да изхвърля *** си и т.н и от другата страна съседите, на които им е писнало този "бардак" и миризма !!! Е, редно ли е да изхвърлим човека на улицата само защото няма кой да се грижи за него ??? Няма кой да окъпе ??? Страмота !!! И тъжно !!!!
397
4
 
15
 
! Отговори
Батката преди 12 години
Ами, много хубаво !!! Сега всеки, който ти е крив можеш да му духнеш под опашката !!! Само настройваш бабите комшийки и е аут !!! Бравос на депутатитеее...толкоз важни решения имат да взимат, а гледай какви закони приемат :)
396
10
 
10
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Толкова много коментари от рода : "Ааа не могат да ме гонят. как така ще ми вземат жилището? ..." и пр. , издават 1. Абсолютно непознаване на законите и 2. Хора които явно ги е страх да не бъдат изгонени!Хората ,които не правят проблеми и живеят нормално НЕ се притесняват от този познат от доста години член от закона.В този ред на мисли си представям какви хора пишат мнения тук...
395
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де,съгласявам се,че има такива случаи.А нима няма законови начини досега да се въздейства на подобни хулигани???Има.Но целта на тази поправка е съвсем друга:Удар върху собствеността на гражданите,удар върху тяхното последно убежище-единственият им дом!