България спира ратификацията на ACTA

Поемам отговорността, каза министър Трайков
Обновена: 14 фев 2012 15:45 | 14 фев 2012 13:22,
210
България спира ратификацията на ACTA
Снимка: БТА

България спира ратификацията на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Предложението ще бъде внесено утре в Министерския съвет.

Трайков каза, че обществото все още не е готово да приеме подобно споразумение.

Той допълни, че съмненията за посегателствата върху личното пространство след приемането на ACTA вредят на България и на гражданското общество.

Това е и причината да се вземе решението за спиране ратификацията на споразумението.

Припомняме, че ACTA предизвика вълна от недоволство. Интернет потребителите в цяла Европа се обявиха против ратификацията му. Преди дни и у нас се състоя протест срещу ACTA. Няколко хиляди души се събраха в големите градове в страната, за да се противопоставят на ратификацията.

Още по темата
11 фев 2012 19:38
175

В обществото се появиха съмнения, че споразумението дава възможност за следене в интернет и ограничаване на основните човешки права.

Трайков днес изрично заяви, че авторските права не могат да бъдат поставяни над гражданските.

Той допълни, че гражданското общество в страната е намерило начин да изрази позицията си и кабинетът ще се съобрази с нея.

Министърът каза още, че в действителност част от текстовете в ACTA дават възможност за интерпретация и хората масово смятат, че те ще бъдат използвани срещу тях. Според Трайков това се дължи на факта, че обществото у нас не вярва на политическата класа.

Министърът категорично опроверга твърденията, че решенията за приемането на ACTA са били взети набързо.

Той обясни, че споразумението е било подложено на обсъждане в Брюксел още през 2007 година.

Трайчо Трайков бе категоричен, че в преговорите по споразумението са участвали и български представители на тогавашното правителство.

Още през 2007 и 2008 година министерството на икономиката и министерството на културата са обсъждали предложенията на ЕК за ратифициране на ACTA.

Въпреки това Трайчо Трайков каза, че поема пълна отговорност за избухналия скандал около споразумението.

"Не е в стила ми да изброявам кой е бил министър на икономиката, на културата или на правосъдието. Не очаквам никой да поеме отговорност. Затова аз ще я поема", каза министърът.

Той допълни, че на всички сега им е по-удобно да поемат ролята на обвинители, които се борят за гражданските права.

Трайков заяви, че България ще инициира изграждането на обща позиция за ACTA в Европейския съюз, след като в момента голяма част от страните членки преосмислят позицията си.

Министърът даде пример с Полша и Чехия, които са започнали процедура по ратификация на споразумението, а сега взеха решение за спирането й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо всички свързват АСТА с интернет? Това не е ли споразумение за борба с фалшификацията? И главно е насочено към борбата с ментетата? Като Adibas и такива подобни?Или се наблегна на интернета за да се уплаши стадото и 99.99% да са против, а бизнеса с китайски ментета, алкохол,цигари, електроника менте да си процъфтява и паричките да си текат?
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
83, По тази логика ако те пребия, обаче реша да се "смиля" и да не те убивам, и аз ще съм за браво...Сериозно ли сте толкова лесно манипулируеми?
73
9
 
1
 
! Отговори
Бургас преди 12 години
Що се вдига толкова много пушилка не знам. Искам да кажа, че пазара сам ще се регулира - няма приходи, няма филми, музика и интелектуални продукти. Няма всеки 2-ри да има претенциите да разбира от 10 софтуерни продукта, които е изтеглил и инсталирал от интерес да "поразцъка". Ще си препрочитаме овехтелите книжки от семейната библиотека. Ще си гледаме до омръзване старите филми от хард-а и ДАЙ БОЖЕ ще осъзнаем, колко е хубаво някой да създава нещо ново и какво струва това.
72
0
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Отговор на първи въпрос: и двете.Отговор на втори въпрос: той е със симпатично мастилоОтговор на трети въпрос: няма да ми се налага да ти искам номера, но все пак не е нужно да узаконяват въпросното следенето в интернетОтговор на четвърти въпрос: Българският народ не е дорасъл, през 93та година министър на халтурата беше Кондьо. И аз все пак поемам отговорността, защото го слушах. И съм отговорен - отговарям винаги като ме попитат за Кондьо и му поемам отговорността му и тази на Сашка Васева.
71
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Богатите и развитите държави защитават частната собственост.България ще остане бедна докато не осигури сигурност и защита на хората които произвеждат нещо и тяхната собственост и авторски права.Ние няма да станем по-богати ако дръпнем безплатно филмче или мизика, разрушенията и присвояването на собственост не са донесли никому добро.Ще бъдем по-богати ако платим това което ползваме защото така ще дадем пари на кадърните и можещите които дърпат света напред.
70
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами браво! В рамките на една седмица за втори път казвам БРАВО на това правителство, всъщност за целия период на тяхното управление, общо 2 пъти...
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 75 Викенце Хапчетат *** и обратно в леглото. Доктора казали ти да не си сваляш усмирителната риза ААААААААА?
68
1
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 59 - Ами така е! Прав си! Трайков показва "умения" за контролиране източване на язовири, Дянков пък показва "умения" за неконтролирано източване на финансите и запушване дупки всякакви и отвсякъде!
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 75 Добре че отпадна АКТА иначе щеше да те съдят, че си с тениска на Б.Б. и не си платил
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 40:Ами какви интереси да имат.Тук става въпрос за интелектуална собственост.От къде в нашите управляващи такава?
65
1
 
8
 
! Отговори
do 70 преди 12 години
И сега фирмите си купуват масово софтуера с който работят, а за физическите лица не е подсъдно, ако не го използват за комерсиална цел или го разпространяват. Проблемите АСТА са различни и не са само интернет
64
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
при диктатурата шайка бандити управляват мнозинството и взимат решения вместо тяхнатиска на анонимните ми прилича на диктат на *** над болшинството хора
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък поемам вината.... и ракиите и уискитата
62
6
 
9
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
За пореден път имаме положителна новина, именно че АСТА няма да бъде прието. А коментарите под новината са отрицателни, търсещи оставки и бръщолевещи безмислици?! Погледнете от положителната страна - Интернет остава свободна среда!
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега като я пое вината какво ?!? Това не е някой махленски скандал. Това е АКТА. След като Вие поемате вина , аз какво да направя? В какво се изразява Вашето поемане на вина !?
60
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другари млади Социалисти ,неразбрахте ли ,че БСП фалира.Тази година вместо на Бузлоджа,ходете на язовир Цанков Камък,въжетата и камъните ще ви ги подсигурим БЕЗПЛАТНО.Гарантирано от Антикомунисти
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Новината за мен е, че за първи път министър от това правителство заявява, че поема отговорност, ясно, че това няма да доведе до оставка, но е начало. Иначе нямаше как да се инициира предварително обсъждане след като до скоро текста беше търговска тайна и не можеше да се публикува, вярно, че има и други механизми, но никога нямаше да бъде пълно. Дано поне сега да се научат, че един договор първо се чете и то обстойно, и после се подписва, а не както сега и постоянно се отказваме от едно или друго
58
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
интернет - място където може да се краде без да те фАнЪточаквайте братчедите скоро да се включат в играта
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ACTA цели да стане като едно време - поръчваш си песен по радиото и чакаш да я пуснат за да я запишеш на касетка. Кеф! Ама, ако фирмите започнат да си купуват всичкия софтуеър ще фалират.
56
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя цайс е подписал АСТА, за да защити авторските права върху простотиите на Боко и ГЕРБ!