Кой печели от поскъпването на лекарствата – ГЕРБ!

Георги Кадиев показа как цените на 8 медикамента скочили с 383%
Обновена: 20 мар 2012 15:59 | 20 мар 2012 15:54,
89
Кой печели от поскъпването на лекарствата – ГЕРБ!
Част от таблицата на Кадиев. Снимка: Facebook

Лекарствата за онкоболни са поскъпнали средно с 386% само за година. Това показва справка на общинския съветник от БСП Георги Кадиев, който я публикува в профила си във Facebook.

В таблицата се вижда как от 8 лекарства срещу онкологични заболявания държавата губи 8.716 млн. лв само за една година.

Само за година всяко от тези лекарства е поскъпнало между 254 % и 497 %.

Най-много се е покачила цената на Letrozole – с 497%, а най-малко на Buserelin – DDD – 254%.

Кадиев представя сравнение на цената на всяко лекарство, постигната при търг, организиран от МЗ през 2010.

Само година по-късно, когато цените вече се определят по методиката на НЗОК и се ползват "референтни стойности", т.е. обвързване на цените с цени в други европейски държави, се наблюдава огромен скок.

Още по темата

"Кой печели? Със сигурност производителите. С още по-голяма сигурност дистрибуторите. И с най-голяма сигурност управляващите от ГЕРБ. Именно подобни схеми захранват черни каси, с които после се купуват избори.

Кой губи? Със сигурност болните, защото се купуват по-малко лекарства. Със сигурност близките им, защото добавят от семейния бюджет това, което е откраднато от здравната каса. И със сигурност всички ние като данъкоплатци, защото нашите пари захранват онези, които после искат да ни управляват.

И всичко това само от 8 лекарства. Представете си какво става за цялата система на здравеопазването. Политиката е кауза. Не и за тях. За тях е пари. Доказателството - в числата в таблицата", коментира Кадиев. 

След скандала с цените на лекарствата министърът на здравеопазването Стефан Константинов подаде оставка.

Той обясни, че мотивът за оттеглянето му е липсата на подкрепа за водената от него политика от страна на управляващата партия.

Националната здравноосигурителна каса вече договори отстъпки от цените на 38 лекарства, като общата стойност на спестените финансови средства за една година ще е 4 205 033 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
Когато цифрите говорят и бойко трябва да замълчи - за 8 !?! лекарства държавата е ощетена с 8,716 милиона лв., а НЗОК е "договорила" намаляване на цените на 38 лекарства с 4,205 млн. лв. ДРУГАРИ ГЕРБЕРАСТИ очевадно Е, че са откраднати десетки милиона лева, а "върнати" 4 също както при "бонусите".... Какво ще каже бойко сега или пък за кражбата в доставките на храни в затворите - заобикаля се ЗОП, и от борсата /отново/ се скл. сделка за 5 млн. от фирма създадена преди 10 дни и продадена след това
76
0
 
1
 
! Отговори
ехеее преди 12 години
зеленинката се показва нема да се плашите ***-кой оцелял оцелял кой не ...-тия си ни въртът на двоен ход на нас си ни е хубаво и така вече 70 години-е ама аз изчезнах и сега от чужбина гледам сеир и се радвам колко далновидно съм постъпил-лекарствата тук може всеки да си ги позволи и са лекарства.
75
4
 
4
 
! Отговори
благодарен преди 12 години
Благодаря на БСП,ДПС и НДСВ (тройната коалиция) заради това че когато те управляваха лекарствата бяха почти без пати,пенсията ми беше 1200лв 9толкова успяха всеотдайните другари да я вдигнат),че тока ми беше по 5 ст кв/ч,че парното ми беше по 20-се 30-се лева на месец.Благодаря и на бедната другарка Масларова дето ме прати на почивка на морето (ама се върнах с бронхиялна пневмония от там).Благодаря всички демагози дето си мислят че ям доматите с колците и накрая да ви е*ва мамата крадлива !
74
5
 
5
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Кадиев - тоя с кръглата глава и поглед на еднаквите - не беше ли кандидат на БСПза кмет на София и тотално размазан на изборите ? Предизборно помня пак някакви фалшиви документи извади и щяха да го съдят - е сега ако не го осъдите след тея разпечатки или сте много добрички от ГЕРБ или не сте в час - че комуниста трябва да бъде съден и убит на място иначе заразата ще обхване цалото село-град-държава - ГЕРБ -веднага дело за тея глупости пуснати от *** Къдиев
73
6
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 12 години
Няма такава манипулация - гледам горе разпечатката поизрязана от ляво като с ножи дата 2010 - сега сме 2012 -има-нема 2 години назад- не повече-ни по малконе знам кой колко е платил за тая *** статия аз заявавам - това е разпечатка но кражбите но СДС-БСП-ДПС-НДСВкато спазим златното правило - "НАСТОЯЩЕТО Е РЕЗУЛТАТ ОТ МИНАЛОТО - БЪДЕЩЕТО Е РЕЗУЛТАТ ОТ НАСТОЯЩЕТО"който има грам мозък в главата ще разбере за какво иде реч
72
2
 
4
 
! Отговори
НИКОЙ преди 12 години
Letrozole в Гърция струва 91.02 Евро / translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=el&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fgalinos.gr%2Fweb%2Fdrugs%2Fmain%2Fpackages%2F16515&anno=2 /В България - 304.68 лева"Кой печели? ....С още по-голяма сигурност дистрибуторите. И с най-голяма сигурност управляващите от ГЕРБ." ДА,ДА,ДА!!!
71
3
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
Каква "харизма" има тоя *** милиционер? Така и не разбра че всички крадът, някои дори се оливат, но само леваците ги хващат в крачка...
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Винаги може и по-зле! Има и по лошо от комунистите - това са комунистите ренегати! Гарантирано от ГЕРБ!
69
3
 
14
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Долу крадливите гербери и на първо място най-големия от тях ББ!
68
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тикво, тикво-о-о-о, това доживяхме-отявлени крадци като БСП-кадрите с право да показват (и доказват), че сте по грабливи от тях. Каква трябва да стане бе, Телешка пържолко, да осъзнаеш, че с една харизма можеш само да разчувстваш продавачката в кварталната бакалия в Банкя. НЕ СТАВАШ-ФАКТ, за всичко останало си имаш Бареков:((((
67
2
 
33
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Гербаджии, кофти е, когато документите говорят, нали? А не вашия *** с аутобаните. Мама ви ***, вие ни го докарахте на главата, ама заради вас всички страдаме.
66
1
 
32
 
! Отговори
! преди 12 години
Нямат страх от Бога, ей! Нямат съвест, нямат морал, нямат душа! Деца страдат от рак, млади майки и бащи заминават от тази коварна болест в мъки само защото нямат пари да си набавят поне болкоуспокояващи! А тези горе плюскат на корем и броят откраднатото. Явно и тези, които не са управляващото мнозинство в момента продължава да лапат яко, защото независимо от всички плювни на Борисов по техен адрес и явното окрадване на държавата в момента, траят... всички крадат яко, като за последно!
65
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тенкю, конгратулейшън Борисов!В същото това време населението е със замразени заплати и пенсии!А други си раздават милиони за бонуси, че са свършили добра работа....В същото време вчера обявиха, че са правили изследване и тези, дето ги морят с посочените цени на лекарствата, декларирали, че пак ще изберат ГЕРБ ако има избори.*** народ - слаба дължава и всеки си заслужава управниците, защото сам си ги избира.(освен ако изборите не са като последните)
64
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-големият крадец в държавата е Бойко Борисов.
63
27
 
2
 
! Отговори
61 преди 12 години
Мнението ми (61) показва какво е съотношението на платените червени драскачи към останалите.
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KADE E BORISVO I CVETANOV DA KAJAT AAAAAAAAAAAA??? MRASNI I PRODAJNI *** NA VAS SHTE VI SE VRASHTA TOLKOVA AL4NI HORA NE SAM VIJDAL KADE SHTE GI NOSITE TEZI PARI V GROBA KOLKO SHTE JIVEEET OSHTE 20-30 ILI 40 GOD NE POV4E I SLED TOVA KAKVO ?>????????????? CECKO SHTE SI GI NAVRE 6 APARTAMENTA V ZADNIKA SI DANO I TOVA SE SLU4ISKORO VREME SHTE IMA NARODNO NEDOVOLSTVO I SHTE STANE TQ KAKVOTO STANE
61
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не случайно са ГРОБ. Колкото повече мъртви - толкова по-добре за бизнеса им.
60
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Политиката е кауза. Не и за тях. За тях е пари. Доказателството - в числата в таблицата", коментира Кадиев."А твоите доказателства за това колко купува и на колко продава тока скъпата ти съпруга която от педагожка стана енергиен експерт с протекцията на Р.Овч.и колко милиона печелиш на година на гърба на народа.А това за цените на лекарствата остави на друг който е специалист.Ти не си от тях.
59
2
 
18
 
! Отговори
Do 62 преди 12 години
аналогично на написаното от теб може и ти да си пред компютъра и да слагаш негативен вот срещу 15лв. И да си празниш измислената душа лъжливи коментари и глупости в полза на ГРАБИ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !!!!!!
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KAKVO DA KAJA TOVA SA *** OT GERB TAKIVA GADNQRI NQMA NA SVETA MA4AT HORATA A NA *** SHTE PRAVQT JILISHTA I SHTE GI LIKUVAT BEZ PARI PO BOLNICITE ,80% OT BOLNITE SA *** DO KOGA MRASNI GERBADJIIIII I POMQRI ETO TOVA SA TE KRADCI VSI4KO SE VRASHTA TE SHTE SA BOLNI EDIN DEN MIZERNICI BARLIVI