Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев

"Колкото повече се отлага проектът, толкова по-скъп ще става той"
23 юли 2012 20:09,
569
Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев
Сергей Станишев отговаря на въпроси за АЕЦ Белене онлайн. Снимка: БСП

„Без АЕЦ „Белене” сметките за ток ще са непосилни за българите. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разговор за съдбата на българската ядрена енергетика в социалната мрежа „Facebook”.

В продължение на час и четвърт, българи от всички части на България и света зададоха стотици въпроси към Сергей Станишев. Той успя да отговори лично на едва 30 от тях, но обеща и писмен отговор на тези, които не са получили отговор на въпросите си.

В коментар към въпрос за цената на проекта Сергей Станишев обясни, че колкото повече се отлага проектът АЕЦ „Белене”, толкова по-скъп ще става той.

„Правителството постоянно лъже и манипулира с данните за цената на централата. Това е един от най-евтините проекти на атомна електроцентрала в света”, разкри лидерът на БСП.

Станишев счита, че намеренията на  управляващите да изграждат  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с единия реактор от АЕЦ „Белене”, освен че ще отнеме много години е и финансово необосновано. Той се обоснова с факта, че разходите за инфраструктурата на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще е по-скъпа от 2-та реактора за АЕЦ „Белене”.

Според лидера на БСП решението на правителството обслужва външнополитически и конкретни икономически интереси. Той изрази опасения, че ако не бъде построена атомната електроцентрала в Белене, може да бъде реализиран конкретен натиск за финализиране на проекти за добив на шистов газ.

По думите на Станишев ако строителството продължи незабавно, АЕЦ „Белене” ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. „Двойно повече ще са работните места в производствата, които ще са свързани със строителството. Защото за последните 25 години България няма по-голям български мега индустриален проект”, убеден е лидерът на БСП.

Той припомни и факта, че точно стратегическото значение на проекта е извело на преден план сигурността като водещ аспект. „АЕЦ "Белене" издържа на земетресение до 9-а степен по скалата на Рихтер и директен удар със самолет „Боинг”, припомни  Станишев.

БСП се стреми да събере максимален брой подписи за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене”, каза още лидерът на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


569
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
466
0
 
0
 
! Отговори
BUM преди 11 години
До БОЗО STANISHEV LI STE NI OPRAVI. NEGO INTERESUVA LI GO NESTO DRUGO OSVEN BORBATA ZA VLAST. KOI DOKARA BG DO TOVA DEREJE. A ISKATE ZA 3 god. DA SE OPRAVI VSI4KO
465
0
 
4
 
! Отговори
БОЗО преди 11 години
ГЛУПАВИ ГЕРБЕРИ ЩЕ ПЛАЩАТЕ КАТО ПОПОВЕ ВИСОК ТОК И ЩЕ БЪДЕТЕ ДОВОЛНИ, САМО ЗАЩОТО НЕДОДЯЛАНИЯ ББ НЕ ИСКАЛ БЕЛЕНЕ. ГЕРБ - ГЛУПОСТ ДО ГЛУПОСТ ГАФ ДО ГАФ. МАХАЙТЕ СЕ ПО ДУПКИТЕ СИ.
464
0
 
4
 
! Отговори
БОЗО преди 11 години
ПРАВ Е СТАНИШЕВ. ЖИВОТЪТ НИ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО. ТЪПИТЕ ГЕРБЕРИ НЕ РАЗБИРАТ НИЩО ОСВЕН СЛЯПО ДА ЗАЩИТАВАТ ИЗГУБЕНИ КАУЗИ.
463
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
явно Станишев пресмята, че българина ще е на същия хал още 10 години :(дървен философ.
462
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЕЗ АЕЦ--СВИНЕОГОИТЕЛЕН КОМПЛЕКС--ВЕЛЕНА СМЕТКИТЕ ЗА ТОКЩЕ СА НЕ ПО--СИЛНИ,ОТКОЛКОТО С СВИНЕОГОИТЕЛНИЯ КОМПЛЕКС --БЕЛЕНЕ,КАДЕТО ПРЕДИ СА ОГОЯВАЛИ ЧЕРВЕНИТЕ *** С ТРУПОВЕТЕ НИ,А СЕГА С ПОСЛЕДНИТЕСТОТИНКИ.ВАЖНОТО ЗА ТЛЪСТИТЕ ЧЕРВЕНИ *** Е ДА БЪДАТ ДОБРЕ ОГОЕНИ...
461
0
 
3
 
! Отговори
до 548 от славянин преди 11 години
Да аз съм СЛАВЯНИН, а не *** български ***, щом и Китай ще строи АЕЦ и то не къде да е, а във Великобритания, значи наистина ядрената енергетика ''няма никакво бъдеще''!
460
1
 
2
 
! Отговори
до 544 от славянин преди 11 години
Такива неандерталци - демократи като теб докараха България до сегашното и положение, но явно и това не им е достатъчно и искат пълното и заличаване от лицето на земята! Нали си демократ бе, умнико с голямото IQ, защо не искаш референдум, нали референдумът е най-естественото право на едно общество! Ама май вие сте демократи само когато ви изнася, а когато не ви изнася сте нещо съвсем друго!
459
3
 
1
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
9 по Рихтер - "Нанасят огромни щети в радиус от хиляди километри. Възможни са дори мащабни промени в релефа близо до епицентъра." Хамстера дава ли си сметка какви глупости бръщолеви? Като пропадне релефа със сто метра под АЕЦ-а, как ще оцелее? ***, по-***, най-***, КОМУНОИД, хамстер без един ден трудов стаж!!!
458
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
546, какъв славянин си ти, жалък предател
457
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаме подписите, ЕГН-тата и имената на хората които дърпат държавата ни назад - крайно време е да ги пратим на специализация в чернобил.
456
0
 
4
 
! Отговори
до 543 от славянин преди 11 години
Аз на твоето IQ не му давам и 46, доказателство за това е безрезервната ти подкрепа за селския *** шеф на ГЕРБ!
455
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако започне строителството на нов АЕЦ спирам да плащам данъци, осигуровки, ток, вода, парно и всякакви сметки.
454
5
 
1
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
600 хиляди *** събират по 33333 лв. и си строят БелеНЕ, колкото и както си поискат. Но референдум да ме ЗАДЪЛЖАТ и аз да дам пари(моята част от бюджета), няма как да стане, КОМУНОИДИ! Референдумирайте си собствените пари, не МОИТЕ!
453
5
 
1
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Хората с IQ ПОД 100 и КРАДЦИТЕ с IQ над 100, ИСКАТ референдум за АЕЦ БелеНЕ, да, така е! Всички останали, с IQ над 100 и почтени хора, НЕ ИСКАМЕ АЕЦ БелеНЕ! Но всички, с IQ над 100 и с IQ под 100, НЕ ИСКАМЕ КРАДЦИ в управлението на държавата. А всички досега управлявали КРАДЦИ, КРАДОХА България така, както и башибозук не я е КРАЛ! Затова засега Борисов е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА! И ще спечели втори мандат с абсолютно мнозинство. Само конституционното такова не е сигурно, но то не му и трябва...
452
0
 
0
 
! Отговори
До наглец 546 преди 11 години
Присмял се хърбел на щърбел...
451
0
 
3
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
По-скъпи ток, газ, вода, парно, дизел, бензин, хляб, мляко... Ако тиквата не мисли тиквенски и не се прави на сърдито детенце- един АЕЦ БЕЛЕНЕ ще обезмисли проблемите с високите цени след първата запетая!
450
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Белене е като светлото комунистическо бъдеще, все го строиме и все се надяваме, но за съжаление никога няма да го бъде.
449
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма нужда от референдум, всички които са се подписали да теглят дългосрочен кредит от 30 000 лв и да вложат парите си в най-якия проект за всички времена - АЕЦ Белене. След години с печалбата от тази инвестиция може да си купят поршета и ферарита.
448
1
 
7
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
Защо е важен АЕЦ''Белене''.Направени са милиарди инвестиции, които ще потурчим,защото Боко иска. Първият реактор е готов на 80% и може да заработи до 4 години. Ако се премести в Козлодуй,ще заработи след 15. Колко пари ще изгубим през това реме.След 10 години ще затворим АЕЦ Козлодуй и вместо да бъдем основен енергиен играч в района, ще плащаме10 пъти по-висока цена на електроенергията.ВЕИ няма да задоволят потреблението и ще трябва да внасяме от.Инвестиции за ''Белене'' ще се избият 20 години.
447
1
 
2
 
! Отговори
до 544 преди 11 години
и ти си един специалист- АЕЦ се експлоатира за 60 години- така трябва да изчисляваш. Другата логика е да сметнеш, както го правиш ти,20 години да даваш, но пропускаш да кажеш-40 години получаваш дшвшдинти. Затова ми звучиш манитулативно