Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев

"Колкото повече се отлага проектът, толкова по-скъп ще става той"
23 юли 2012 20:09,
569
Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев
Сергей Станишев отговаря на въпроси за АЕЦ Белене онлайн. Снимка: БСП

„Без АЕЦ „Белене” сметките за ток ще са непосилни за българите. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разговор за съдбата на българската ядрена енергетика в социалната мрежа „Facebook”.

В продължение на час и четвърт, българи от всички части на България и света зададоха стотици въпроси към Сергей Станишев. Той успя да отговори лично на едва 30 от тях, но обеща и писмен отговор на тези, които не са получили отговор на въпросите си.

В коментар към въпрос за цената на проекта Сергей Станишев обясни, че колкото повече се отлага проектът АЕЦ „Белене”, толкова по-скъп ще става той.

„Правителството постоянно лъже и манипулира с данните за цената на централата. Това е един от най-евтините проекти на атомна електроцентрала в света”, разкри лидерът на БСП.

Станишев счита, че намеренията на  управляващите да изграждат  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с единия реактор от АЕЦ „Белене”, освен че ще отнеме много години е и финансово необосновано. Той се обоснова с факта, че разходите за инфраструктурата на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще е по-скъпа от 2-та реактора за АЕЦ „Белене”.

Според лидера на БСП решението на правителството обслужва външнополитически и конкретни икономически интереси. Той изрази опасения, че ако не бъде построена атомната електроцентрала в Белене, може да бъде реализиран конкретен натиск за финализиране на проекти за добив на шистов газ.

По думите на Станишев ако строителството продължи незабавно, АЕЦ „Белене” ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. „Двойно повече ще са работните места в производствата, които ще са свързани със строителството. Защото за последните 25 години България няма по-голям български мега индустриален проект”, убеден е лидерът на БСП.

Той припомни и факта, че точно стратегическото значение на проекта е извело на преден план сигурността като водещ аспект. „АЕЦ "Белене" издържа на земетресение до 9-а степен по скалата на Рихтер и директен удар със самолет „Боинг”, припомни  Станишев.

БСП се стреми да събере максимален брой подписи за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене”, каза още лидерът на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


569
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
406
2
 
7
 
! Отговори
до Крис преди 11 години
Виж сега,Крис,нещо не можеш да схванеш какво пишат хората във форумът защото си заслепен от идеологията на соца,разбирам те,това е присъщо на всеки комунист,"qwer"ти е дал за пример Япония като развита страна и катастрофата,ако стане и тук можеш ли да помислиш въобще какво ще се получи,а това за Вранча да не би да го е измислил човекът,малоумието е за теб човеко,помисли ако можеш и имаш с какво и не мисли,че трябва да гърмят всички АЕЦ по света,това се случва и никой не знае кога ,но се случва.
405
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
станишев повтаря като папагал че аец белене е много изгодна изгодна, но уви инвеститорите не мислят така
404
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хамстера след като е събрал 700 000 подписа, да вземе от феновете на АЕЦ по 50 000 лв и хоп готово ще има 35 милиарда да строи АЕЦ Белене.
403
2
 
6
 
! Отговори
Бай Колъо-социалиста преди 11 години
Ще съм изключително доволен и това ще е един уникален пробив за реалното управление на обща собственост, ако тези 630 хиляди поемат като акционери построяването и стопанисването на централата. При успех бихме могли отново да говорим за социализъм, но вече не като юридическа обща собственост, а като практическа такава. Станишев може да опита да реализира тази своя инициатива и на ниво ПЕС. Сигнализирахте за неуместен коментар
402
2
 
9
 
! Отговори
lofas преди 11 години
Ех,Сергейчо, ще трябва да връщаш парите от комисионите няма как. Знаеш,че работиш за кауза пиердута, ама го правиш, за да кажеш на господарите си, че си направил всичко възможно,но, на ..материяла лош и не ще да се радиоактивира.Не ще да си зарява в земята опасни отпадъци, не ще да трепери при всяко земетресение/това със степен девет е лъжа драги/, не ще да се осланя на надеждноста на сегашната руска техника.Знаеш ги тези неща и ти, иначе щеше да подпишеш когато зависеше от тебе пигмей росииски.
401
9
 
4
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Когато правих подписката за Белене и някой откажеше да се подпише , го питах защо?! И знаете ли , нито един от противниците не даде адекватен отговор. Всеки повтаряше като папагал - атомната енергетика е опасна , някой щял да вземе комисионни... И само това и това , и нищо друго ... Хора без мнение! Някой въобще дава ли си сметка, че една атомна централа е застраховка против военни интервенции?! Някъде, където има централа да се е водила война? Знаете ли войната в Югославия ,къде можеше да е ?!
400
2
 
6
 
! Отговори
Ей глупав 477-ми преди 11 години
какво помниш ти бе,всичко беше задължително по празници и там други такива червени изцепки ,да се изкарва народът като овце и да виси пред едни трибуни да ръкопляска и вика като изтеричен,да ходи по избори да гласува,но само за една партия защото немаше друга такава на избори,да се представят престъпниците и крадците от шумата като герои,да се назначават овчари за шефове,да ти режат панталонът защото е "чарлстон"и дългата коса защото е от Запад,това помниш ли го бе *** или избитите интелекту
399
7
 
4
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Когато наричам "***" хората против АЕЦ и вие не ми вярвате, ето прочетете коментара на 478 , (qwer) той е живия пример за малоумие! Колко пъти за над 50г. история на АЕЦ е имало гърмящи атомни централи?! Има над 440 АЕЦ по света , какъв % са двете аварирали централи за тези 50 години ?! И как може да правиш сравнения между нас и Япония, къдто всеки ден има десетки земетресения?! Колко земетресения над 8 са ставали в България?! Знаеш ли , че западни специалисти казаха,че Белене е сигурна?!
398
7
 
4
 
! Отговори
rumen.nikolov.944 преди 11 години
До 480, Я, отиди до Белене и виж какво е изградено и ГЕРБ иска да го потурчим с лека ръка. Как да го построят? Те го започнаха и след това го спряха. Ти да не мислиш, че лесно се изгражда една атомна централа, да не говорим, че и техническия доклад се чакаше от ЕС... А ГЕРБ какво направиха за 3 години, освен 40 км магистрала? А, да!! Увеличиха цените на всички стоки и услуги и замразиха заплатите и пенсиите, освен, ако не си държавен служител естествено!
397
1
 
8
 
! Отговори
Мик преди 11 години
СТАНИШЕВ , ЗАЩО ТИ НЕ ЗАПОЧНА СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ И СЕГА ДА ПЛАЩАМЕ ЕВТИН ТОК ????? ЗАЩОТО С ОВЧАРА САМО ЦИЦАХТЕ КОМИСИОННИ ИЛИ ЗАЩОТО ПУТИН НЕ ТЕ СМЯТАШЕ ЗА ЧОВЕК , КОГАТО МУ ХОДИ НА КРАК В МОСКВА , А ТОЙ ТЕ ПРИЕ 2 ДЕНА ПО-КЪСНО ...ТИ РЕДОВЕН ЛИ СИ , ТАЛИБАН ЛИ СИ , КАКЪВ СИ ????
396
5
 
3
 
! Отговори
Крис до 476 преди 11 години
опитахте се да бутнете паметника на Альоша в Пловдив. Разрушихте неща построение с толкова труд и част от историята ни. Изкарахте рода Сакскобургкотски герои , а те ни вкараха в 3 национални катастрофи. Е , кой преиначава историята ?! Когато пишете глупости , не забравяйте, че все още има будни хора, които четата и се интересуват, а не всички сме с промити демократични мозъци пълни с празни обещания за светъл живот...
395
2
 
8
 
! Отговори
joe преди 11 години
Добре де,Станишко,вие за 4 години управление защо не я построихте тази централа,а само наляхте500млн,които хитро източихте и окрадохте?Не разбирам също,защо при 8млрд излишъци не построихте нито една магистрала или нещо стойностно!А вярно,построихте Цанков камък за 1млрд лева!И от там беше здраво крадене и хонорари на хидро инженери разни!
394
4
 
3
 
! Отговори
Крис до 476 преди 11 години
Какво сме сега след 23г? Държава без история, държава на която се смеят всички, защото си дава *** на всеки , който ни го иска. Народ без самосъзнание, народ незнаещ историята си. Направи си едно изследване и ще видиш колко хора знаят историята си... Демокрацията е това, което преиначава историята ти! По време на деморкацията се заговори за "турско присъствие" в България, построи се паметник на американски летци , разрушили София, паметник на турски паша в Родопите , опитахте се
393
2
 
6
 
! Отговори
qwer преди 11 години
*** ли са червените имекяри - да,защото за АЕЦ-ите по целият свят има програми и срокове за закриване,ние представете си ,с подстрекателството на измета които искаме да строиме такава ,е това ако не е доказателство за антинародно явление и доказващо колко е против Б-я тази измекярска партия БСП,а и ми се струва,че е в район близък до такъв със сеизмична напрегнатост (Вранча планина).Спонете си разрухата във Фукушима и това в Япония,ами ако е при нас,каквито сме "напреднали"това ли искат БСП
392
7
 
3
 
! Отговори
Крис до 476 преди 11 години
Къде живееш ти и какво се преиначава ?! Това , че през социализма имаше национално съзнание и патриотизъм, че имаше герои?! Че Левски, Ботев бяха истински национални герои , а вашата демокрация ги изкара едва ли не интерестчии и алкохолици. Помня времената , когато на 3-ти март в селото ми идваше военен оркестър , качваше се на читалището и цяла вечер свиреше и после зарята... Помня времената, когато България беше уважавана държава от целия свят , държава която знаеше историята си ...
391
3
 
7
 
! Отговори
до Крис преди 11 години
За малоунието мога да докажа по хиляди начини,че е само заразно за червените кратунки,говориме за работи които не могат да се изградят отново защото някои които взеха власта с куршуми свършиха тези неща зависещи от терени и водоизточници и съм ги вземал буквално защото заслугите на червените в "благоденствието"на Б-я се измерват в сегашното състояние на народът от който и ти си една част и историята не може вече да се преиначи както вие направихте през годините на "развитият соц".*** си.
390
5
 
4
 
! Отговори
rumen.nikolov.944 преди 11 години
До 473, 1. АЕЦ Белене може да струва между 10 и 18 милиарда лева. Според HSBC. 2. АЕЦ Белене ще продава на цена около 11 лв/kWh, докато слънчеви електроцентрали в България днес продават средно на 70 лв./kWh, а от вятъра на 20 лв/kWh?3. Пазар винаги има, стига да има желание от наша страна...
389
8
 
5
 
! Отговори
Крис преди 11 години
До 470 ти си супер ***!!! И всички подкрепящи герб с всеки изминал ден доказвате, че сте такива. Човекът ти дава пример как се реализират проекти от национално значение , и че такива няма през демокрацията ти взе думите му буквално и взе да говориш за тюлени, че ти си цял тюлен! Всички противници на АЕЦ сте антибългари и гъзолизници на хамериканците, н ай-долната нация на света! Независимо колко комисионна някой е взел , АЕЦ е нещо полезно за цялата ни държава и това трябва да се отчете!
388
3
 
6
 
! Отговори
.. преди 11 години
Интересно за какъв референдум изобщо говорим като никому не е ясно:1. Колко струва АЕЦ-а2. Колко ще струва тока от него3. На кой ще се продаваС парите досега от АЕЦ-Белене и с тези от ЕС можеше вече да имаме магистрали Тракия и Хемус, което е приоритета, защото ток и така изнасяме много.Това ме кара да мисля че целта е енергийната БСП-олигархия, която продават тока от АЕЦ-Козлодуй по-евтино на гърците отколкото на нашия пазар, да се обогати допълнително.
387
4
 
7
 
! Отговори
БАЙ ТОШО преди 11 години
СТАНИШЕВ И ВСИЧКИ СОЦИАЛИСТИ -ОЛИГАРСИ ДА ДАРЯТ БАНКОВИТЕ СИ СМЕТКИ И ИМУЩЕСТВОТО СИ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ.ЗАЩО НАРОДА ДА ПЛАЩА. ЕМИ ТЯХОТО БОГАТСТВО Е ПРИДОБИТО ,ОТКРАДНАТО,ПРИВАТИЗИРАНО ОТ НАС И НАШИТЕ РОДИТЕЛИ. ЕТО КАК,ОСВЕН ВСИЧКИ ПРЕДПРИЯТИЯ СОЦИАЛИСТИТЕ ЩЕ СИ ИМАТ И СОБСТВЕНА ЦЕНТРАЛА. ШЕФ ЩЕ БЪДЕ ДРУГАРЯТ СТАНИШЕВ,ЗАМЕСТНИК РУМЕН ОВЧАРОВ,ГОВОРИТЕЛ МАЯ МАНОЛОВА. Р.ПЕТКОВ ЩЕ БЪДЕ НАЗНАЧЕН ДА ПРОВЕРЯВА С ДРЕГЕРА РАБОТНИЦИТЕ ЗА АЛКОХОЛ.ФИНАНСИСТ-МАРИЯ МУРГИНА.ЧЕСТИТО ДРУГАРИ!