Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев

"Колкото повече се отлага проектът, толкова по-скъп ще става той"
23 юли 2012 20:09,
569
Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев
Сергей Станишев отговаря на въпроси за АЕЦ Белене онлайн. Снимка: БСП

„Без АЕЦ „Белене” сметките за ток ще са непосилни за българите. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разговор за съдбата на българската ядрена енергетика в социалната мрежа „Facebook”.

В продължение на час и четвърт, българи от всички части на България и света зададоха стотици въпроси към Сергей Станишев. Той успя да отговори лично на едва 30 от тях, но обеща и писмен отговор на тези, които не са получили отговор на въпросите си.

В коментар към въпрос за цената на проекта Сергей Станишев обясни, че колкото повече се отлага проектът АЕЦ „Белене”, толкова по-скъп ще става той.

„Правителството постоянно лъже и манипулира с данните за цената на централата. Това е един от най-евтините проекти на атомна електроцентрала в света”, разкри лидерът на БСП.

Станишев счита, че намеренията на  управляващите да изграждат  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с единия реактор от АЕЦ „Белене”, освен че ще отнеме много години е и финансово необосновано. Той се обоснова с факта, че разходите за инфраструктурата на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще е по-скъпа от 2-та реактора за АЕЦ „Белене”.

Според лидера на БСП решението на правителството обслужва външнополитически и конкретни икономически интереси. Той изрази опасения, че ако не бъде построена атомната електроцентрала в Белене, може да бъде реализиран конкретен натиск за финализиране на проекти за добив на шистов газ.

По думите на Станишев ако строителството продължи незабавно, АЕЦ „Белене” ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. „Двойно повече ще са работните места в производствата, които ще са свързани със строителството. Защото за последните 25 години България няма по-голям български мега индустриален проект”, убеден е лидерът на БСП.

Той припомни и факта, че точно стратегическото значение на проекта е извело на преден план сигурността като водещ аспект. „АЕЦ "Белене" издържа на земетресение до 9-а степен по скалата на Рихтер и директен удар със самолет „Боинг”, припомни  Станишев.

БСП се стреми да събере максимален брой подписи за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене”, каза още лидерът на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


569
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
446
2
 
10
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
До противниците на Белене,които се правят на математици.Вие изчислявате,че всеки от нас трябва да се бръкне с 2500 лева за строеж на централата.Но една АЕЦ се изплаща за 20 години.Това прави 125 лева на година или 10,40 лева на месец.Повярвайте,без АЕЦ Белене сметките ви за ток ще се увеличат с много повече от тези 10,40 лв.
445
1
 
3
 
! Отговори
до 540 продължение преди 11 години
нова площадка в Козлодуй няма да има, пък и да има, намерението на бойко е там да сложи реактора от белене-там по-евтин и по-малко руски ли става ? Това е като да преместиш министерство от софия в русе и да обясняваш, че е по-ефективно. Звучи ***, профански, манипулативно
444
1
 
2
 
! Отговори
до 540 преди 11 години
ти да си платил стотинка за американските марица 1 и 3 ? Платиха си американците и ни набутват скъпия ток, с помощта на Иво Прокопиев и Трайчо Трайков- и двамата съратници и протежета на Бойко Борисов. Зелената енергия идва директно от Цветелинка- е- какво ще кажеш за светлото бъдеще на нашата икономика- скъп ток= скъпа продукция=неконкурентноспособност. След 5 години АЕЦ Козлодуй свършва курса, защото няма да позволят удължаване на живота-те ни закриха 1,2,3,4 реактори в жизнен цикъл,камо ли
443
2
 
1
 
! Отговори
до Даниел преди 11 години
много наивно звучиш- умрялата леля, кога е умряла-може да се еподписала преди да умре, тая жена може да е платен провокатор с цел дискредитеция на подписката, може и ти да си такъв- това не променя духът на подписката- не е задължително да се подпишеш за аец, подписваш се за референдум- там си казваш мнението. Явно не ти харесва някой да те пита- референдума е най-демократичната форма на управление-пряко допитване. Нямаш свободен дух или си платен-друг отговор няма
442
2
 
1
 
! Отговори
frz преди 11 години
Колко трябва да се внася зя всеки подпис ? При цена на АЕЦ Гейчо около 15 милиарда всеки от седемстотинте хиляди подписали се трябва да внесе немедлено по около 2 150.00 лв. да получи акции и след около 25 год. дивиденти. 15 милиарда май няма да стигнат такаа че за още 5 милиарда ще могат да се продадат още акции.Така едно време е строен Суецкия канал. Въпроса за строеж на депо радиоактивни отпадъци/световно нерешен проблем/остава да виси, риска от цунами напр.от Железни врата или от земетръс/
441
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев каза, че всички лъжат и мамят. Само той е прав като априлската линия на партията.
440
0
 
0
 
! Отговори
въпрос за референдум преди 11 години
Искате ли да сте богати и здрави?
439
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
шамана се надупи срещу вятъра и усещайки галещия бриз от изток изрече в транс:без а-е-ц б-е-л-е-н-е сметките за ток ще са непосилничервенотиквеничетата които бяха се насъбрали наоколо и гледаха страхливо изведнъж спонтанно започнаха да скандиратк-п-с-с б-к-п, к-п-с-с б-к-п, к-п-с-с б-к-п, дружба от векове за вековедоволен шамана си вдигна гащите и се включи в скандирането на вярващите
438
1
 
3
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Голяма Боковщина е настанала и тук!!! Абе, аланкоолу, що не гледате кое е добре за вас, а не кой- какво е казал! Верно, бугарина е тъпо парче!
437
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Просто на тоз гол *** не трябва да се обръща внимание
436
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам БСП да спечели изборите и да има гражданска война като в Сирия.
435
3
 
2
 
! Отговори
до 530 преди 11 години
то се вижда много добре кой купува, манипулира, и под страх контролира изборите и кой пълни касичката- депутатите от ГЕРБ
434
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БКП/БСП никога не е печели избори и винаги е фалшифицирала резултатите. ВИНАГИ другари и другарки, хамстери и хамстерки. Ако ще и 70 милиона подписа да съберете за АЕЦ Белене пак ще си останете жалки малки лъжливи човечета.
433
3
 
1
 
! Отговори
до 527 преди 11 години
пишеш глупости ! какво означава скандал за подпис- всеки се подписва собственоръчно- манипулатор грозен ! свен това служба ГРАО задължително проверява подписите- малей, че си гаден !
432
0
 
0
 
! Отговори
въпрос за референдум преди 11 години
Искате ли да получавате европейски заплати?
431
2
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 11 години
Да се проверят подписите,има голяма измама с имена и хора,това е истина което го пиша,свидетел съм на скандал за подпис.
430
4
 
2
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Боко е политическия Бербатов- никой не го ще, ама той си ляля... Само, че, нито съра е виновен, че единият се изявява само във фейсбук, нито Станишев е виновен, че другия ни затрива- 700 000 със сигурност не те щът- кво повече искаш!?
429
1
 
4
 
! Отговори
Бих се радвал преди 11 години
много,ако наистина червените спечелят власта догодина,така вече Б-я ще бъде унищожена окончателно,ще има гражданска война,държавата може би ще фалира,а ние емигрантите ще спечелим,защото ще получим гражданства на други държави,за което е голяма борбата.Безумията на болшевизмът ме радват,унищожението на българинът върви към своят финал.
428
3
 
2
 
! Отговори
немам нерви преди 11 години
от днес цената на хляба се вдига заради скъпия ток и скъпите горива- и двете имат връзка с АЕЦ Белене- ако има нова аец, тока ще е в пъти по-евтин от зелената енергия, лъжат ни ,че цетана й пада, защото времето за експлоатация намалява- имат живот15-20 години. След това-нови перки, с отново висока цена до тавана. Ако имаме ток, ще си караме електромобили и няма да ни интересува колко е бензина и нафтата.Това е реалистичното бъдеще само след 5-10 години!
427
5
 
3
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Зелените в европа могат да съберат и 50млн подписа против АЕЦ , защото европа и хамериката не искат ние да сме енергийно независими. За всички, които ми слагате минуси постоянно , оборете това, което ви казвам с факти , както аз го правя, а не просто да слагате минуси, с това показвате колко сте *** и ограничени. За подписката- ако не искаш АЕЦ , няма да се подпишеш за референдум, това е най-лесния начин, а не да се подпишеш от любопитство... Така , че от 700 000 , поне 690 000 са ЗА!