Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев

"Колкото повече се отлага проектът, толкова по-скъп ще става той"
23 юли 2012 20:09,
569
Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев
Сергей Станишев отговаря на въпроси за АЕЦ Белене онлайн. Снимка: БСП

„Без АЕЦ „Белене” сметките за ток ще са непосилни за българите. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разговор за съдбата на българската ядрена енергетика в социалната мрежа „Facebook”.

В продължение на час и четвърт, българи от всички части на България и света зададоха стотици въпроси към Сергей Станишев. Той успя да отговори лично на едва 30 от тях, но обеща и писмен отговор на тези, които не са получили отговор на въпросите си.

В коментар към въпрос за цената на проекта Сергей Станишев обясни, че колкото повече се отлага проектът АЕЦ „Белене”, толкова по-скъп ще става той.

„Правителството постоянно лъже и манипулира с данните за цената на централата. Това е един от най-евтините проекти на атомна електроцентрала в света”, разкри лидерът на БСП.

Станишев счита, че намеренията на  управляващите да изграждат  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с единия реактор от АЕЦ „Белене”, освен че ще отнеме много години е и финансово необосновано. Той се обоснова с факта, че разходите за инфраструктурата на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще е по-скъпа от 2-та реактора за АЕЦ „Белене”.

Според лидера на БСП решението на правителството обслужва външнополитически и конкретни икономически интереси. Той изрази опасения, че ако не бъде построена атомната електроцентрала в Белене, може да бъде реализиран конкретен натиск за финализиране на проекти за добив на шистов газ.

По думите на Станишев ако строителството продължи незабавно, АЕЦ „Белене” ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. „Двойно повече ще са работните места в производствата, които ще са свързани със строителството. Защото за последните 25 години България няма по-голям български мега индустриален проект”, убеден е лидерът на БСП.

Той припомни и факта, че точно стратегическото значение на проекта е извело на преден план сигурността като водещ аспект. „АЕЦ "Белене" издържа на земетресение до 9-а степен по скалата на Рихтер и директен удар със самолет „Боинг”, припомни  Станишев.

БСП се стреми да събере максимален брой подписи за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене”, каза още лидерът на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


569
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
426
1
 
4
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
до 517 Като на Стоичков- доктори...
425
1
 
8
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Бате Бойко, аз съм *** и не разбирам как плащаш неустойки по Белене ,ако няма договор?
424
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев говори глупости, щото е Станишев? Ако ги каже некоя тиква- нема да са глупости, а?
423
6
 
3
 
! Отговори
999 преди 11 години
Станишев говори глупости!Знаем, че няма икономическо образование, за да направи сам разчетите, правят му ги от Русия...Не че сме против Руския народ, но сме против техните мутри / и нашите/, и трябва да си пазим интересите и да не нагърбваме с нови заеми !
422
3
 
7
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Вината за скъпата зелена енергия е персонално на партия ГЕРБ, която нарочно облагодетелства спонсорите си. Срокът за такъв проект е 18 месеца, ГЕРБ колко време упавляват- 3 годинки. Проектите са техни, цената е тяхна, и с тези пари те отиват на избори след 1 година. Бизнеса ще фалира, та сега гражданите да дадем каквото имаме за тях. Да си пуснем АЕЦ Белене- стига лапане за тиквите!
421
4
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Искам да поканя лъжеца Станишев на дебат: "Как се купуват гласове?"
420
2
 
5
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
до 504 да, ама в България има Боко, Цеко и т.н.
419
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Швейцарските кантони почти ежемесечно има референдуми. Въпросите на тези референдуми са достъпни в интернет пространтвото и всеки може да прочете какви въпроси са решавани на референдум там.
418
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БКП/БСП винаги е лъгала за светлото бъдеще.
417
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без АЕЦ онкологичните заболявания ще намалеят.
416
3
 
3
 
! Отговори
Borislav1 преди 11 години
Нека се върнем към оганя и камака.
415
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Македония нямат АЕЦ и сметките за ток не са непосилни. Как ще обясните това другарю Станишев?
414
3
 
5
 
! Отговори
greenpeace преди 11 години
Зелените в Европа ще съберат 7 000 000 подписа срещу АЕЦ Белене.
413
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Друг е въпросът трябва ли й на България такава мощност. Всички енергийни баланси и прогнози показват, че до извеждането от експлоатация на 5 и 6 блок в Козлодуй няма такава необходимост. Тази енергия няма къде да бъде продадена. Българският потребител ще стане неин заложник за минимум 15 години след пускане в експлоатация на централата.
412
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
No498, лъжливата подписка за АЕЦ Белене е пробив в националната сигурност, ако има референдум това ще означава че кремълските джуджета диктуват демокрацията у нас
411
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ядрената енергетика няма бъдеще в Европа. Ако ще и 100 референдума да направят с кремълски пари това е положението.
410
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
700 000 са се подписали за провеждане на референдум, а не за АЕЦ Беленепак патологичните лъжци манипулират бедните хорицадокога ще търпим?
409
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Попитали радио Ереван : - Каква е общото между папагалите и комунистите? Ами комунистите повтарят това, което чуят от папагалите!
408
4
 
6
 
! Отговори
за 486 преди 11 години
Ей *** руски,ти с война ли плашиш бе,хайде давайте бе,давайте,че да ви почваме най-после и да свършваме с вас.
407
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТАНИШЕВ , СТАНИШЕВ .... КРАТУНО ПРОСТА , ИЗКАЗВАЙ СЕ САМО ЗА РУСКИТЕ УНИФОРМИ , НЕДЕЙ ДА СЕ БЪРКАШ В РАБОТАТА НА МЪЖЕТЕ ...