Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев

Премиерът намери нови данни за “Белене“, били скрити в МИЕТ
21 яну 2013 15:20,
305
Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев
Снимка: архив Булфото

Проектът АЕЦ “Белене“ и предстоящият референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се състои на 27 януари, вкараха в пореден задочен спор БСП и премиера Бойко Борисов.

В историята с отказалия се германски инвеститор RWE, за когото левицата твърди, че е изогонен от ГЕРБ, изплува “кашон с документи“. Премиерът Борисов обясни, че министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев е намерил въпросния кашон във ведомството си. По думите на премиера социалистите са се надявали, че тези документи никога няма да излезе наяве.

Според него в намерените доклади “по безспорен начин“ е описано защо RWE си тръгват още през 2008 година. По думите на Борисов от документите става ясно, че инвеститорът не приема да подпише част от допълненията на договорите и конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения.

Тези хора говорят гигантска лъжа, заяви Борисов. Според него експремиерът Сергей Станишев, ексминистърът на икономиката Петър Димитров и компания правят огромна манипулация в момента с говоренето си и референдума.

Спорът кой лъже за договорите за “Белене“ се води от години и “горещият картоф“ се прехвърля между опозиция и управляващи.

Министър-председателят лансира и тезата, че RWE са  разбрали, че българската страна няма как да финансира своето участие в проекта за втората ядрена централа.

"НЕК все още не е демонстрирала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност 5 милиарда евро", пише според премиера в документацията.

Според Борисов намереният кашон доказва, че левицата лъже за три неща - “че те са искали да подписват проекта, че са имали акционер, а те не са имали; че са имали пари, а те не са имали, изпукали са 500 - 600 милиона“.

Премиерът се върна и на темата с банковите заеми, които са теглени за АЕЦ “Белене“. Според Борисов предишното правителство е знаело, че Националната електрическа компания е във фалит след изтеглянето на 500 млн. евро. от БНП Париба.  През май всички български данъкоплатци ще плащаме още 400 млн.лв. по него, заяви Борисов и допълни, че вече сме платили 100 млн. лева.

"За какви 3,5 млрд. говори Станишев, защо лъже народа?", попита министър-председателят.

Спорът колко ще струва всъщност изграждането на централата се изостри с приближаването на референдума. Сметката варира между 5 и 23 милиарда евро в зависимост дали изчисленията се правят от левицата или мнозинството.

По думите на премиера 5 млрд. евро на НЕК и още 5 млрд. евро на RWE са 10 млрд.евро. Като към тях се прибави 1 млрд. за електропреносна система и още 1  млрд. за ядрени хранилища - общо близо 12 милиарда евро, което е над 23 млрд. лева общо, пресметна премиерът.

По думите на Борисов правителството може и да понесе отговорност за разгласяването на информацията от документа, защото е конфиденциален, но кабинетът е длъжен да покаже новооткритите данни заради референдума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
2
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До когатоЗащото само до тази безумна история стигнаха силите на ПР-ите на БОКО. Затова...
179
2
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До до 226Не спекулирай - пак ти казвам - проектът АЕЦ Белене има издадена лицензия от Международната агенция за атомна енергия, Европейската комисия и Евроатом. За издаване на лиценция от Евроатом е необходимо съгласието на всички държави членки.ГЕРБ и всички противници на проекта АЕЦ Белене не казват, че ако се откажем от него, реално България се отказва да развива ядрена енергетика.
178
3
 
3
 
! Отговори
БОНГО преди 11 години
Другарите от БСП да върнат откраднатите милиарди в хазната,па тогава ще говорим за какво да харчим народната пара.
177
2
 
3
 
! Отговори
Тато преди 11 години
Тиквата не се умори да ръси глупости и да се оправдава като малко дете.Що не си признае че амерканския посланик му каза да не строи Белене и да млъкне, пък като му дойде времето ще видим кой прав кой крив,само че българите ще плщат сметката.
176
2
 
4
 
! Отговори
когато преди 11 години
когато се издават архиви -двете стани подписват протокол кой на кого какво е предал ,защо чак сега намерихте тези документи или тиквата прави генерална репетиция за фалшифициране на изборите ааааа
175
1
 
3
 
! Отговори
до 226 преди 11 години
Международните ядренни експерти си го казаха.Безопасна АЕЦ няма.Освен технологични аварии,има и човешки фактор.Компютрите,телекомуникациите и в други електронни компоненти става СРИВ.Днес в Русия е спряна някаква АЕЦ поради изтичане на радиация.Последните модели на TOYOTA от най -ново поколение бяха изтегляни поради недостатъци.А и пари НЯМАМЕ ....
174
3
 
3
 
! Отговори
абе преди 11 години
абе боко ,я виж какво имаш в панталона,защото определено не си мъж,как 4години ти не знаеш какво има в архивите,ти ли ***,разправяй ги на *** си електорат ***,унижение за България с тоя *** пфу,пфу..се той не знаел,се той не видял ,сваляй пагоните мижитурко какъв главен секретар си бил,какъв пожарникар си бил /а ожарникарите са достойни хора/,правил си всичко да се харесаш на майка си,мамино детенце
173
1
 
2
 
! Отговори
отпадък преди 11 години
Някой поинтересува ли се от "Онкало"?
172
2
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До АнонименЛъжа е, че въпросът на Инициативния комитет е некоректен. Народното събрание излезе с решение за спирането на Белене. С този акт има ясно произнасяне на парламента, именно за Белене". Следователно въпросът на Инициативния комитет отговаря на условията на закона и Конституцията". Във въпроса на Инициативния комитет не се пита за конкретен проект, а за изграждане на АЕЦ на площадка Белене".
171
3
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До hagenЛъжа е, че Белене е гьол и строежът на атомна централа е подложен на риск от земетресениял. В Белене има изцяло изградена и подготвена площадка за строеж на АЕЦ. Голяма част от допълнителната инфраструктура също е подготвена. Проектът е осигурен, за да издържи на земетресение от 8-а степен по Рихтер. Допълнителни стрес-тестове за безопасност на проекта, наложени от Международната агенция за атомна енергия след аварията във Фукушима, Япония, определят проекта като БЕЗОПАСЕН.
170
3
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До brenekeСтига с тези глупости! Проектът АЕЦ Белене е последна генерация ядрена технология 3+, подсигурен с допълнителни системи за безопасност. В Европа няма действаща централа с последното поколение ядрени реактори. Проектът АЕЦ Белене е конструиран да издържи на земетресение от 8ма степен по Рихтер и на падане на самолет Боинг. Такива високи критерии на безопасност не са изпълнени от над 90% от действащите централи в Европа, включително и АЕЦ Козлодуй.
169
2
 
3
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До БОНГОКато си гладен, отиди и се оплачи на Боко! И една жена така му се бе оплакала, ам той се отнесе по възможно най-вулгарния начин с нея....
168
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
221 а ако има тогава какво правиме ,а
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
219 НАПРОТИВ ако бяха оставили стария въпрос , той беше противоконституционен , защото касаеше конкретен корпоративен проект ,а това е разбиота на правителството ,а не на народа или парламента , *** си като типчен ***
166
3
 
4
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До АнонименХора, не се връзвайте на лъжи! Такъв документ просто няма!!! Това са лъжи и заблуди, ако имаше, да го беше показал!
165
1
 
2
 
! Отговори
ОТ 215 преди 11 години
АААААААААА НЕЩО НЕ ИЗЛИЗАШЕПРИБАВЯМЕ КЪМ ПРИХОДИТЕ33 МЛН.ПРИХОДИ ОТ ФИНАНСИРАНИЯ 15 МЛН ПРИХОДИ ОТ ДРУГИ ПРОДАЖБИГОРЕ ДОЛУ ГИ НАТАМАНИХМЕ , КОЙТО ИСКА ПО ТОН ДА ВЛЕЗЕ В САЙТА НА АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА
164
3
 
4
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До ОпаГЕРБ ОТКРАДНАХА референдума от 770 000 българи и подмениха съдържанието на въпроса по един арогантен и безобразен начин. 76 депутати от мнозинството застанаха срещу волята на гражданите. След като управляващите наложиха свой референдум, тяхна е отговорността - за участието и за резултатите.
163
3
 
4
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До АнонименТрябва да се действа! Ако първият референдум се провали сегашните и следващи управляващи ще използват провала за отказ от този инструмент на пряка демокрация.
162
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо да вади кашон с лъжи да си прочете предизборната програма и да види има ли нещо изпълнено от нея, че май няма !
161
2
 
4
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
Ама хайде стига глупости в КАШОНИ... Стояло е в кашон и видиш ли случайно Добрев бръкнал и си го извадил... Документа! Идотщини!!!