Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев

Премиерът намери нови данни за “Белене“, били скрити в МИЕТ
21 яну 2013 15:20,
305
Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев
Снимка: архив Булфото

Проектът АЕЦ “Белене“ и предстоящият референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се състои на 27 януари, вкараха в пореден задочен спор БСП и премиера Бойко Борисов.

В историята с отказалия се германски инвеститор RWE, за когото левицата твърди, че е изогонен от ГЕРБ, изплува “кашон с документи“. Премиерът Борисов обясни, че министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев е намерил въпросния кашон във ведомството си. По думите на премиера социалистите са се надявали, че тези документи никога няма да излезе наяве.

Според него в намерените доклади “по безспорен начин“ е описано защо RWE си тръгват още през 2008 година. По думите на Борисов от документите става ясно, че инвеститорът не приема да подпише част от допълненията на договорите и конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения.

Тези хора говорят гигантска лъжа, заяви Борисов. Според него експремиерът Сергей Станишев, ексминистърът на икономиката Петър Димитров и компания правят огромна манипулация в момента с говоренето си и референдума.

Спорът кой лъже за договорите за “Белене“ се води от години и “горещият картоф“ се прехвърля между опозиция и управляващи.

Министър-председателят лансира и тезата, че RWE са  разбрали, че българската страна няма как да финансира своето участие в проекта за втората ядрена централа.

"НЕК все още не е демонстрирала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност 5 милиарда евро", пише според премиера в документацията.

Според Борисов намереният кашон доказва, че левицата лъже за три неща - “че те са искали да подписват проекта, че са имали акционер, а те не са имали; че са имали пари, а те не са имали, изпукали са 500 - 600 милиона“.

Премиерът се върна и на темата с банковите заеми, които са теглени за АЕЦ “Белене“. Според Борисов предишното правителство е знаело, че Националната електрическа компания е във фалит след изтеглянето на 500 млн. евро. от БНП Париба.  През май всички български данъкоплатци ще плащаме още 400 млн.лв. по него, заяви Борисов и допълни, че вече сме платили 100 млн. лева.

"За какви 3,5 млрд. говори Станишев, защо лъже народа?", попита министър-председателят.

Спорът колко ще струва всъщност изграждането на централата се изостри с приближаването на референдума. Сметката варира между 5 и 23 милиарда евро в зависимост дали изчисленията се правят от левицата или мнозинството.

По думите на премиера 5 млрд. евро на НЕК и още 5 млрд. евро на RWE са 10 млрд.евро. Като към тях се прибави 1 млрд. за електропреносна система и още 1  млрд. за ядрени хранилища - общо близо 12 милиарда евро, което е над 23 млрд. лева общо, пресметна премиерът.

По думите на Борисов правителството може и да понесе отговорност за разгласяването на информацията от документа, защото е конфиденциален, но кабинетът е длъжен да покаже новооткритите данни заради референдума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
4
 
! Отговори
морев преди 11 години
е, верно ли извадил кашон. цял ден си мисля, че някой се бъзика с кашона. ама това е толкова нелепо и отчаяно, че думи нямам. макар че ГЕРБ има защо да ги е страх- толкова се изложиха поселдните години, че сигурно тръпнат в очакване
199
2
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ НИ УБИВА! преди 11 години
С викове и скандирания Дайте ни парите ни, Гладни сме, Оставка, над 200 ученици и стотици възрастни излязоха пред портала на ВМЗ Сопот, за да подкрепят стачкуващите 19-ти ден работници.Децата споделиха пред БЛИЦ, че сами са се организирали. Писна ни вечер да се прибираме и да виждаме тъжните лица на родителите си, да няма какво да ядем, а сутрин мама да не ни дава дори левче за баничка, защото няма пари. Писна ни от тази България, дето все ни карат да учим и работим тук, а в същото време ние, бъдещето на страната, сме оставени на произвола и мизеруваме. Ще излизаме на протест срещу д
198
1
 
4
 
! Отговори
божан преди 11 години
Слабоооооооооооооуууууууу. Кви са тия кашони, кви са тия простотии. Що го затъкнаха този кашон кога скандираха за АЕЦ? Щото или го изфабрикуваха сега, или го бяха скрили. При всички случаи - много слабо. Дни преди референдума да го извадят - отчаян ход. Време да се произнесе България.
197
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Финансовият отчет на АЕЦ Козлодуй е добре изпипан, с две думи "законосъобразен" е, но поражда много въпроси. Няма да се учудя, ако се окаже, че директорите там си делкат по пет милиона заплати и премии годишно, пък има и 150 милиона разходи в графа "други". Е, на това му се вика "други". Остап Бендер ряпа да яде!
196
1
 
3
 
! Отговори
Добрин преди 11 години
Седмица преди референдума и наскачаха с ...кашони! :) Това е несериозно вече. Какво толкова лошо има народа да си каже мнението? След като се е стигнало да референдум - значи е време да отстъпят. Нелепа кашонно-компотена история
195
1
 
2
 
! Отговори
нзок преди 11 години
Защо не извади квитанция за 2 милиарда,свити от здравната каса от 2009г до сега?
194
1
 
2
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До БОНГОхахахааха....другарите на Бойко ли имаш предвид? ммм даа...те половината червени,ама толкова крадливи,че в бсп не могат да намерят подслон по обясними прични-изхвърлили са ги най-вероятно!а на герберските куфари кой им търси сметка? ами на костовските? пълна тишина,а? що така бе Бонгич? ти българин ли си или какво?
193
1
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
хахахахахахахахах направо ще падна... боко и тея около него съвсем изтрещяха...секретни документи в кашони, нсо не могат да опазят ни свои ни чужди випове... смяяяяяяяях
192
1
 
2
 
! Отговори
Елица преди 11 години
да, кашон сега. а къде беше този кашон, кгоато ГЕРБ бяха "за". Сега се опитват да се оправдават с кашони. После и компоти ще дойдат. Вече не им вярвам. Заради тях сме толкова зле.
191
1
 
2
 
! Отговори
Огнян преди 11 години
Акция досиетата Х. Тва повече и повече започва да става циркаджийска история. И АЕЦ-а им пречи, и гласът на народа им пречи - нямат угодия.
190
1
 
2
 
! Отговори
Йонко преди 11 години
Много кадърно отношение към държавните архиви - в забравени кашони. После ще намерят и карта към съкровището и ще спасят принцесата. Само дето българския народ този филм е гледал вече
189
1
 
2
 
! Отговори
пищовколев преди 11 години
Това ли успяха да му измислят на пожарникарчето ПРте докато се спотайваше вчера! Вече дори не е смешно. Вместо да пуска шефа на НСО на заколение да беше излязал да каже две думи на кръст. Сега изплющя поредната простотия!
188
1
 
2
 
! Отговори
Розуел преди 11 години
Много ги е страх от гласът на народа. Ми да ги е страх - таквиз некадърници изкопаха, че само грабят и грабят
187
1
 
2
 
! Отговори
Шашнат преди 11 години
ЛОЛ! Поредната машинация - кашон. :) Ще падна от смях! По-оригинално от това не можеше да се измили "аргументи в кашон".
186
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Щом държавната документация се въргаля в кашони, боже пази България.
185
1
 
2
 
! Отговори
Таласъмов преди 11 години
А бе, какви са тези смешки! Що не го извади този кашон като ГЕРБ бяха "за" референдума. Сега се сетил да го изважда.
184
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скрит кашон, колко хитро. За деца в детската градина номерът минава. Като се замисли човек този кашон дали щеше да се намери ако ГЕРБ гласуваха с ДА на референдума?
183
1
 
2
 
! Отговори
факир преди 11 години
абе тоя докога ще си мисли, че номера със заек от шапката ще продължи да минава...
182
1
 
2
 
! Отговори
Зарко преди 11 години
Е, то по-голям цирк от това можеше ли да има - в много удобен момент го изнамериха този кашон, малко ме съмняват нещата. Къде бяха толкова време, та сега точно изнамериха кашона. Поръчкова изглежда работата
181
1
 
2
 
! Отговори
терзиев преди 11 години
и за кого да гласуваме ако не за тиквата ААААА???НЯМА ЗА КОГО А?!