Ситуацията с лиценза на ЧЕЗ в BG е политическа игра, скочи Прага

Бойко Борисов започна цялата история, заяви премиерът Нечас
Обновена: 20 мар 2013 14:56 | 20 мар 2013 12:13, Елка Василева
103
Ситуацията с лиценза на ЧЕЗ в BG е политическа игра, скочи Прага
Никой освен независим регулатор не може да отнеме лиценза, заяви Нечас. Снимка: архив, Reuters

Ситуацията в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, е политическа игра, заяви чешкият премиер Петър Нечас, цитиран от в. "Право" и агенция ЧТК.

"Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос", заяви Нечас.

Чешката държава има мажоритарен дял в ЧЕЗ, припомня ЧТК, цитирана от БТА.

"Ако погледнете структурата на цените на енергията в България, ще установите, че не разпределителят ЧЕЗ, а енергията от възобновяеми източници има много по-голям дял за растежа им", според премиера.

Още по темата
"Освен това можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история", отбелязва правителственият ръководител.

Обвиненията на Цацаров срещу ЧЕЗ не са разследвани от независим регулаторен орган, допълва той.

"Никой освен независим регулатор не може да отнеме лиценза. Можем само да се надяваме, че България ще действа според принципите на върховенството на правото и европейските стандарти", заяви Нечас, като допълни, че неотдавна Чехия се е застъпила за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в ДКЕВР били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия, обясни Цацаров. ДКЕВР не е реагирала на нито един от тези случаи въпреки масовите оплаквания на граждани, добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
До стефановаМомиче,в какво са прави чехите,евреите на Европа и славянството???Права си че трябва да ги изгоним всичките,а нашите политбандити на ГИЛОТИНАТА,всички до един,без изключения,ИНАЧЕ ОЩЕ 1000 ГОДИНИ ЩЕ СЕ ГЪРЧИМ В БЕЗДУХОВНОСТ И БЕДНОТА!!!
92
1
 
4
 
! Отговори
Свилен преди 11 години
С други думи ако не ни оставите да продължаваме да си крадем ше ви спънем за шенген...бе да врите майната си и чешки ***!
91
0
 
0
 
! Отговори
boza преди 11 години
Politicheska igra e razbira se . Sto ne kazhat managerite na CEZ kolko vzimat ,to i v Chech Republik e sustoto ,CEZ gi krade kakto si iska ,dazhe susdadoha taka narechenite "komando " za subirane na smetkite , taka che po-dobre da gi njama na Bulgarska zemja .
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко Будата каквото е пипнал всичко е измърсил! Тя работата в политиката и управлението не е мачле или тенисче! Средняк си е бил като мутра, тройкаджия беше и в опитите си да управлява. То кой ли разумен човек би му поверил и бутка за вестници, а някой го избутаха да си прави експерименти с народа и държавата. Иначе е гъонсурат момчето, цена няма!
89
2
 
7
 
! Отговори
по времето на ГЕРБ.. преди 11 години
....НЯМА ИНВЕСТИЦИИ В "зелени енергии"!!!ХАЙДЕ ПОКАЖЕТЕ ТАКЪВ ....!!! /ама с документи/...на ураджийски и журналистически приказки ----СМЕ СЕ НАСЛУШАЛИ И НАГЛЕДАЛИ!
88
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По времето на БСП няма една нормална инвестиция в тази държава. Или ще са банки, или жилищно строителство, или молове и зелена енергия или ЕРП-та. *** мамата на държавата за 20 години напред. Сега инвестциите от времето на БСП ще се плащат по 10.
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a za 70 000 nezakonni korekcii, koito ЧЕЗ godishno pravi, kakvo she kaje typiqт ЧЕХ
86
4
 
7
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
ЧЕХИТЕ СА ПРАВИ.НАШИТЕ ПРОТЕСТИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАСОЧВАТ СРЕЩУ ТЯХ, А СРЕЩУ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ В БГ- Р.ОВЧ., Ц. БОРИСЛАВОВА, В. ТОПЛОТО И ОЩЕ МНОГО ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ЕНИЧАРИ, КОЙТО ДОКАРАХА НАРОДА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА И ОТЧАЯНИЕ!
85
3
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 11 години
Сотир Цацаров с изказването си за лиценза на ЧЕЗ наруши Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и по-точно на Чл.4 ал.(1) и ал. (2), чл. 6 ал.(1) т. 3 и ал.(2). Заради това закононарушение Сотир Цацаров в лично качество може да бъде подведен под съдебна отговорност и да бъде осъден да плати милиони левове парично обезщетение на всички акционери на ЧЕЗ, които претърпяха загуби от неговото изказване, след което цените на акциите на ЧЕЗ се срутиха на БФБ.
84
0
 
9
 
! Отговори
ЕРП-тата - изобщо... преди 11 години
....НЕ СА ИНВЕСТИТОРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЕ САМО ИЗВЪРШВАТ ТОВА ---КОЕТО БЪЛГАРИТЕ НЕ МОГАТ И ...НЕ ИСКАТ ДА ПРАВЯТ!ТАКИВА РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ --МОЖЕМ ДА СИ БЪДЕМ И НИЕ , СЪС ЧАСТНИ РЕГИОНАЛНИ ФИРМИ НА "електроразпределение"!ПРОСТО Е КАТО БОБ....ама , кой да ти го каже..!!?ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДРУЖЕСТВАТА ПО "електроразпределение"--по общини и региони!ТОВА ЩЕ ЛИКВИДИРА "монопола" НА ЧЕШКИТЕ ЕРП-та---ВЕДНАГА И НАПЪЛНО!
83
1
 
5
 
! Отговори
гост преди 11 години
Като толкова много харесвате Албания защо не отидеш да работиш и да живееш там.При това не всички премиери говорят глупости като нашия пък и всички видяхме ,че Г-н Цацаров и през ум не му минава да прати прокурори В НЕК да оповести договорите на хората които продават зелена енергия така както на ЕРП тата при това още не беше свършила проверката и тои каза за лиценза ,а още не еказал за нарушенията на другите ЕРП та ,нали хората бяха против трите ,а не само срущу Чез .Срещу Чез беше само ББ.
82
5
 
8
 
! Отговори
ГЛЕПОСТИ , ДРЪНКАШ.. преди 11 години
ТОЧНО КОГАТО ГЕРБ НАМАЛИ ЦЕНИТЕ НА ИЗКУПУВАНАТА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ОТ 800-на 600-лв/Мвч....СТАНАХА ГОЛЕМИТЕ ПРОТЕСТИ НА "СОБСТВЕНИЦИТЕ" НА ВЕИ-ПАРКОВЕ!НЕ ПОМНИТЕ ,ЛИ...ХА,ХА,ХАААААААААААА...*** НЕ СИ СПОМНЯТ ---ЗАЩОТО НЕ ИМ ОТЪРВА ТОЯ ФАКТ!!!
81
4
 
6
 
! Отговори
ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ... преди 11 години
....ВИ КАРА ДА ТРОШИТЕ ЕРП-тата И ВИ ПРАЩА ЗА ЗЕЛЕН ХАЙВЕР....А, ТЕ СИ ГУШКАТ КОМИСИОННИТЕ И СИ ГИ ТРУПАТ В БАНКИТЕ!ЗАТОВА ,ДРУГАРИТЕ ОТ БКП И ДПС ---ИСКАТ "бързи избори"----за да не цъфне истината "БЕЗ ВРЕМЕ"....!НЕ СТОПЛЯТЕ ,ЛИ БЕ.....??!
80
0
 
7
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
"Нешо не си разбрал - държавното регулиране на цените е изцяло в ущърб на който и да е инвеститор."Нещо говорим на различни езици! Първо и основно - това не са никакви инвеститори по която и да е икономическа логика! Като се имат за такива - колко работни места откриха, какво построиха на гола поляна, колко нови пазарни ниши откриха? Защото точно това представлява инвестиция, а не държавата да ти "гарантира" пазара и печалбата и да закриваш работни места. Другото са глупости!
79
1
 
7
 
! Отговори
Камен преди 11 години
До 111. С_амо че фотоволтаиците са голямата далавера на Бойко Борисов.Кой ги биеше по главата от 2010 до 2012 година да разрешат изграждането на мощности за близо 1000 мегавата "зелена енергия", при положение,че от ЕС сме задължени да построим само за 800 мегавате и то чак до 2020 година. А 1 мегават зелена енергия струва 700-800 лева.Колко приятели на върхушката на ГЕРБ в ммомента пият от кръвчицата на бедния българин с тази гарантирана за тях цена .А глупаците продължават да се взират в ЕРП
78
3
 
11
 
! Отговори
МНОГО СТЕ ТЪПИ ,БЕЕЕ преди 11 години
...ХОРАТА ВИ ГО КАЗВАТ В ПРАВ ТЕКСТ---ВИЕ ТЪРСИТЕ ПОД ВОЛА ---ТЕЛЕ.....!ОГРАБВАТ ВИ ДЕПУТАТИТЕ СЪС "зелената енергия" ОТ ФОТО-ПАРКОВЕТЕ !/вие плащате и техните инвестиции/ОГРАБВАТ ВИ И СЪС СКЪПИЯ ТОК /със залозите на ОВЧ.ия и сърГЕЙ/-ПО ПЛАЩАНИЯТА НА ДОГОВОРИТЕ С "АМЕРИКАНСКАТА ФИРМА" НА К.ГЕОРГИЕВ-ФРОНТИЕРА!НЕ ГРЕЕТЕ ЛИ ,БЕ ......ЛЕЛЕ , *** БОЖЕ...!!!
77
0
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
Ти *** ли си? Проблема с монопола не е чия собственост е, дали частна (ЕРП, водите), държавна (НЕК, БДЖ) или общинска (Топлофикация). Айде проумейте го, че "гоненето" на когото и да е, не е решение и не е заека в собствеността. Заека е в калпавата регулация, липсата на конкурекция при доставките на ток (не бъркайте доставката на ток с разпределението), ограниченията при вноса и износа на ток, липсата на избор на доставчик, закрепостяването към тец и т.н.
76
2
 
8
 
! Отговори
Чочо преди 11 години
Наивни българи!Подхвърлиха ви ЕРП-тата да ги ръфате,а не виждате колко е прав чешкияг премиер. Защото най-голямата далавера при цената на тока след парите,похарчени за АЕЦ Белене е "ззелената енергия".Сто лева е уж скъпата енертия ог т.нар. американски централи, а 800 лева за 1 мегават час е енргията от ссоларните паркове.Няма ли един свестен журналист,който да зададе няколко въпроса на довчера управляващите. защо,на кого и срещу какво от 2010 до 2012 години бе разрешено да постпоят тези парко
75
1
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 11 години
Нешо не си разбрал - държавното регулиране на цените е изцяло в ущърб на който и да е инвеститор. Цените в БГ на тока са най-ниски в Европа и това е проблем. Като и да го анализираш, цените на тока ще бъдат само в посока нагоре, няма друга логика. Дкевр изкуствено ги задържаше, като не признава и доста разходи по поддръжката. Проблема е държавното регулиране на цените и несвободния пазар, от това страдат и потребителите, и ЕРП.
74
2
 
8
 
! Отговори
Златната кокошка преди 11 години
Ееее, то и Щенгенската се видя, че е като крива круша, ама нейсе! И сега да си дойдем на думата, НАРОДЕееее не схващаш ли, че са ни взели за калинки? НИКОЙ НИЩО ДА НЕ ПЛАЩА, това е единствената крайна мярка, нека не им позволяваме да ни дерат като катерици!!!ПРОТЕСТИТЕ ТРЯБВА да продължават, вижте, че никой никак не реагира в тази скапана държавна система и политика! САМО БУХАЛКИ и огън по главите на КРАДЦИТЕ, МОНОПОЛА и БЕЗХАБЕРНИЦИТЕ, това е!!!