Цветанов лъже, не може да не е знаел за подслушванията!

Кой е дал отвертката на Радко Димитров, пита Бакалов
Обновена: 16 апр 2013 15:11 | 16 апр 2013 09:26,
907
Цветанов лъже, не може да не е знаел за подслушванията!
Снимка: архив, Guetty Images

Няма начин като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да не е знаел за незаконното подслушване във ведомството си. Около тази теза се обединиха бивши висши ръководители на служби и експерти по сигурността пред bTV.

Бившият вицепремиер в кабинета „Борисов” не прие, че носи вина за незаконното подслушване, което прокуратурата потвърди след проверка в МВР по сигнал от БСП.

„За обществото ще има еднакво негативен ефект и от знанието, и от незнанието на министъра за закононарушенията в МВР,” отбеляза бившият директор на Националната следствена служба Бойко Рашков.

По думите му, ако министърът не е знаел, постът му се лишава от смисъл. Следенето на граждани с тайни способи е нещо особено и затова е възложено на него и на председателя на ДАНС и ако Цветанов не е знаел, той не е изпълнявал отговорността си към гражданите, смята Рашков.

Още по темата
„Ако използвам изказа на един бивш висш служител, сега председател на предизборен щаб, който заяви, че МВР не е „плод-зеленчук”, накрая министерството ще се окаже една зеленчукова градина, която никой не охранява,” допълни Рашков.

„Ръководството на министерството трябва да знае за незаконното подслушване. За мен излиза, че Цветан Цветанов лъже и той трябва да поеме и политическа, и морална отговорност за случилото се,” категоричен е бившият зам.-директор на Националната служба за сигурност Чавдар Петров.

След разкритията на прокуратурата вчера БСП, „Атака” и ДПС поискаха Цветанов да се оттегли от политиката и от председателския пост в предизборния щаб на ГЕРБ в кампанията преди 12 май.

„Полезният ход поне за един политик е да се оттегли поне от кампанията на ГЕРБ в момента,” съгласи се и Бойко Рашков, според когото за оттеглянето не е необходимо да се изчака доказването на наказателна отговорност, както изтъкна вчера Цветанов.

Анкета

Носи ли Цветанов вина за подслушванията?

Според ген. Валентин Петров министърът трябва да е първият, срещу когото да бъде образувано наказателно производство, и първият, който да поеме отговорност в такава ситуация. „Четиримата служители с досъдебни производства не са извършвали пряко подслушването. Има много хора, които са участвали,” категоричен бе ген. Петров.

Експертите коментираха и опита на служителя в СДОТО Радко Димитров да унищожи информация от подслушвателния автомобил с отвертка.

На 28 март Димитров празнувал 50 годишния си рожден ден и черпил по този повод колеги. След като разбрал за изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев и внесеният от него сигнал, служителят от СДОТО прекъснал празненството.

Чавдар Петров е категоричен, че по такъв начин не може да се унищожи софтуер. Дори да е загубена информация, тя можела да се възстанови с помощта на фирмата-вносител на софтуера.

Това потвърди и бившият депутат и експерт по национална сигурност Йордан Бакалов. „След като е качен и изтрит записът, може да се възстанови,” заяви той.

„Трябва да се провери кой е звъннал по телефона на служителя от СДОТО навръх рождения му ден и образно казано му е дал отвертката, за да разглобява техниката за подслушване“, каза Бакалов

Вчера със заповед на вътрешния министър Петя Първанова началникът на отдел в дирекцията Радко Димитров беше отстранен временно от длъжност.

Бойко Рашков уточни, че според Закона за СРС унищожаването на информация, дори и събрана по незаконен начин, е престъпление, за което може да се търси отговорност.

Според Бакалов никой служител на МВР не може да е извършвал незаконно подслушване с специализирания автомобил, без „гърба и разрешението” на ръководителите си.

Йордан Бакалов обясни, че този автомобил има дневник, в който се вписват всичките му излизания от гаража. Според разкритията на прокуратурата по документи колата е била в гаража, а според камерите от видеонаблюдението на София се е движил по улиците на столицата.

Бакалов предположи, че служителите, срещу които прокуратурата вече се задейства, вероятно ще проговорят и ще разкажат своята версия за случилото се, защото ги грозят до 8 г. лишаване от свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


907
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
701
2
 
9
 
! Отговори
Ина преди 11 години
До клиторян....Браво!!!То имало и умни хора тук !!!Абсолютно съм съгласна с теб !!!
700
17
 
5
 
! Отговори
Иво преди 11 години
До клиторян....Ми ти бе ***. Правиш ли разлика от това да е завлечена страната с млрд левове от всички предишни и едно подслушване??? Не проумяваш ли че това е прах в очите на хората за да не мислят за откраднатите млрд?А и познай през къде ми е какви са гласувалите за Герб за теб. Мухлъо!
699
25
 
6
 
! Отговори
mancev преди 11 години
Искам да попитам, кой има интересе, службите да са слаби? Престъпниците! Откакто няма правителство, контрабандата на алкохол и цигари е в разцвета си. БСП бързат да напълнят касичката си, и да купят изборите... Заставам твърдо зад Цветан Цветанов !
698
15
 
5
 
! Отговори
до "До qwer&quo преди 11 години
Ти спиш ли спокойно бе мушморок, или имаш страх от подслушвания.СРС-тата с какво ти нарушават свободата,да не искаш да кажеш,че с тях вече да крадеш е по-трудно,защото аз така го разбирам.Ще гласувам за ГЕРБ защото са направили най-много от всички управлявали до сега, защото се борят с престъпноста,защото не ме интересува колко крадат,а това,че се вижда повече какво правят за държавата,защото мразя комундурите и техните близки ДПС,защото искам Б-я да е уважавана държава, каквато при БСП не става
697
12
 
10
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Яко е бръкнал Цецо в здравето на всички. Прокурора каза че имало предпоставки, всичките веднага рекоха станало е. Не така другари. Прокуратурата обвинява, съда решава. Докато съда не каже Цветанов е виновен всичко друго е спекулация и инсинуация, която "странно" как съвпада с предизборния период. Изобщо много "случайни" неща се случиха от злополучния за гея референдум на който да припомним този плъх попиля 20 млн наши лева. Това нещо да ви говори?
696
7
 
25
 
! Отговори
Ина преди 11 години
Не харесвам бсп ,но по мутренско и селско управление от Герб няма .Толкова сериозни престъпници управляват тази малка държава ,толкова е страшно всичко!!!!
695
17
 
7
 
! Отговори
НЕМА ЛОШО ГЕРБ... преди 11 години
КОМУНИСТИТЕ ТРЕБВА ДА СЕ ДЪРЖАТ ПОД КОНТРОЛ И ДА СЕ ЗНАЕ ВИНАГИ КАКВИ КОНСПИРАЦИИ СА ЗАМИСЛИЛИ!ТОВА СА СИ ТЕРОРИСТИ И СТАЛИНИСТИ....ЧИСТА ПРОБА !НЕ ИСКАМ---КОМУНИСТИ И КЪРВАВИ БОЛШЕВИКИ, ДА МЕ УЧАТ НА "ДЕМОКРАЦИЯ"!ПОЛУЧАВАМ ПОЗИВИ ЗА ПОВРЪЩАНЕ!
694
6
 
22
 
! Отговори
До qwer преди 11 години
Герберче, и тили смяташ, че народа е лош материал? Аман от прости и високомерни гербери. Вън на ГЕРБ! Не гласувайте за недоразумението ГЕРБ!
693
5
 
24
 
! Отговори
Коко преди 11 години
ГЕРБ нарушават законите! Вън от политиката, вървете си на село, поучете, почетете пък тогава ще видим.
692
17
 
5
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Да се подслушва бе, така трябва, колко пъти трябва да се каже,че се страхуват от подслушвания само крадците и престъпниците, само хора които предават интересите на Б-я на други държави, само хора които нямат чиста съвест. И кога този *** народ ще разбере, че нищо още не е доказано, прокуратурата е казала само ,че има предпоставки за това, но не е доказано никакво подслушване. На такъв *** и червен народ дереджето му е подходящо и нищо добро не го чака щом го водят като овца разни небългари.
691
1
 
18
 
! Отговори
До 769 преди 11 години
Арогантността и безочието са единствените оръжия на ГЕРБ. Въпросът е на каква част от обществото това се харесва. За срам на БГ тази част ще се окаже не малка.
690
19
 
9
 
! Отговори
Горския преди 11 години
Скандално е как бсп се старае с всички сили да компрометира Цветанов със СРС-тата, но това е нормално като имаме предвид колко скандална партия е бсп. Но Борисов е прав, прокоратурата може да се постарае и върху случаите Хохегер и Цанков камък.
689
10
 
7
 
! Отговори
Йуй преди 11 години
КАКВО РЕВЕТЕ КОМУНИСТИТЕ. БОЙКО И ЦВЕТАНОВ СА СИ ВАША РАЗРАБОТКА. НА БКП, КДС, КГБ . . . ПОБЕДИХТЕ НАРОДА СИ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ. КАКВО ОЩЕ ИСКАТЕ ? ЕДИН ДЕН ЩЕ ГО ПОЛУЧИТЕ . ЩЕ ВИ ВИДЯ ЕСЕНТА, КОГАТО ВИ ПОДГОНИМ ПО УЛИЦИТЕ С ДЕБЕЛАТА ТОЯГА.НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ Е ДРУГО И ВИЕ НЕ ГО РАЗБРАХТЕ ТАЗИ ЗИМА. НО ИДВА СЛЕДВАЩАТА.
688
3
 
22
 
! Отговори
нали преди 11 години
Цацаров каза още нещо,че 80% от сигнала на Станишев е истина -това май не искате да си го спомните.Гледах по БТВ когато Цветанов нахлу в сутрешния блок на БТВ и се държа толкова арогантно,че нямаше повече накъде.Наистина когато нямаш нужния интелект,арогантността е голямото ти оръжие.Тогава той каза пред цяла България че ако това което е изнесъл Станишев като информация е истина той ще се откаже от политиката -сега започна да го гони амнезия.Арогантен ***!!!
687
0
 
16
 
! Отговори
до 765 преди 11 години
А ти защо мислиш са търсили хард диска и защо после са трили информация, и защо въобще човека си е разтурил рахатлъка на 50 годишнината, като всичко мъ е било тип топ :)
686
0
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
IQ 146 пак е забравил да си вземе хапчетата. Човека изперка тотално. Нека му помогнем като не му обръщаме внимание или му посочил правилното здравно заведение.Господи като прибра грешните,защо не прибра и смешните
685
12
 
6
 
! Отговори
ROSEN преди 11 години
Същите тези тарикати ни подслушват години наред, а сега седнаха да обвиняват.Защо СерГейчо не седне на детектор на лъжата дали е издавал заповед за подслушване?Всички знаем отговора, но се правим на луди.....
684
19
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
А имало ли е въобще подслушване,доколкото си спомням Цацаров каза,че е имало предпоставки за подслушване.Но това за *** няма значение,избори идат,важно е да се вдига шум
683
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво се правите на ощипани?! подслушва се откакто съществува света! сигурно и серГейчо с неговия Р.Пиш никога не са подслушвали? нямаше ли и някаква бръмбаргей афера с филчев? не се оставяйте да ви баламосват с нищонезначещи историйки, за да ви отвлекат вниманието от истинските неща! освен това, дали има виновни и кои са те, ще определи съда, а не прокурора!
682
1
 
18
 
! Отговори
до преди 11 години
До идването на новия министър всеки ден Цветанов беше в министерството ,това поне го гледахме по телевизиите.Пък и новия министър е негов човек назначен от него,така че не виждам къде ви е проблема.