Цветанов лъже, не може да не е знаел за подслушванията!

Кой е дал отвертката на Радко Димитров, пита Бакалов
Обновена: 16 апр 2013 15:11 | 16 апр 2013 09:26,
907
Цветанов лъже, не може да не е знаел за подслушванията!
Снимка: архив, Guetty Images

Няма начин като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да не е знаел за незаконното подслушване във ведомството си. Около тази теза се обединиха бивши висши ръководители на служби и експерти по сигурността пред bTV.

Бившият вицепремиер в кабинета „Борисов” не прие, че носи вина за незаконното подслушване, което прокуратурата потвърди след проверка в МВР по сигнал от БСП.

„За обществото ще има еднакво негативен ефект и от знанието, и от незнанието на министъра за закононарушенията в МВР,” отбеляза бившият директор на Националната следствена служба Бойко Рашков.

По думите му, ако министърът не е знаел, постът му се лишава от смисъл. Следенето на граждани с тайни способи е нещо особено и затова е възложено на него и на председателя на ДАНС и ако Цветанов не е знаел, той не е изпълнявал отговорността си към гражданите, смята Рашков.

Още по темата
„Ако използвам изказа на един бивш висш служител, сега председател на предизборен щаб, който заяви, че МВР не е „плод-зеленчук”, накрая министерството ще се окаже една зеленчукова градина, която никой не охранява,” допълни Рашков.

„Ръководството на министерството трябва да знае за незаконното подслушване. За мен излиза, че Цветан Цветанов лъже и той трябва да поеме и политическа, и морална отговорност за случилото се,” категоричен е бившият зам.-директор на Националната служба за сигурност Чавдар Петров.

След разкритията на прокуратурата вчера БСП, „Атака” и ДПС поискаха Цветанов да се оттегли от политиката и от председателския пост в предизборния щаб на ГЕРБ в кампанията преди 12 май.

„Полезният ход поне за един политик е да се оттегли поне от кампанията на ГЕРБ в момента,” съгласи се и Бойко Рашков, според когото за оттеглянето не е необходимо да се изчака доказването на наказателна отговорност, както изтъкна вчера Цветанов.

Анкета

Носи ли Цветанов вина за подслушванията?

Според ген. Валентин Петров министърът трябва да е първият, срещу когото да бъде образувано наказателно производство, и първият, който да поеме отговорност в такава ситуация. „Четиримата служители с досъдебни производства не са извършвали пряко подслушването. Има много хора, които са участвали,” категоричен бе ген. Петров.

Експертите коментираха и опита на служителя в СДОТО Радко Димитров да унищожи информация от подслушвателния автомобил с отвертка.

На 28 март Димитров празнувал 50 годишния си рожден ден и черпил по този повод колеги. След като разбрал за изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев и внесеният от него сигнал, служителят от СДОТО прекъснал празненството.

Чавдар Петров е категоричен, че по такъв начин не може да се унищожи софтуер. Дори да е загубена информация, тя можела да се възстанови с помощта на фирмата-вносител на софтуера.

Това потвърди и бившият депутат и експерт по национална сигурност Йордан Бакалов. „След като е качен и изтрит записът, може да се възстанови,” заяви той.

„Трябва да се провери кой е звъннал по телефона на служителя от СДОТО навръх рождения му ден и образно казано му е дал отвертката, за да разглобява техниката за подслушване“, каза Бакалов

Вчера със заповед на вътрешния министър Петя Първанова началникът на отдел в дирекцията Радко Димитров беше отстранен временно от длъжност.

Бойко Рашков уточни, че според Закона за СРС унищожаването на информация, дори и събрана по незаконен начин, е престъпление, за което може да се търси отговорност.

Според Бакалов никой служител на МВР не може да е извършвал незаконно подслушване с специализирания автомобил, без „гърба и разрешението” на ръководителите си.

Йордан Бакалов обясни, че този автомобил има дневник, в който се вписват всичките му излизания от гаража. Според разкритията на прокуратурата по документи колата е била в гаража, а според камерите от видеонаблюдението на София се е движил по улиците на столицата.

Бакалов предположи, че служителите, срещу които прокуратурата вече се задейства, вероятно ще проговорят и ще разкажат своята версия за случилото се, защото ги грозят до 8 г. лишаване от свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


907
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
721
3
 
15
 
! Отговори
Българан преди 11 години
До Радослав Наков! Ами защо тогава Цвъки отрича че е знаел за подслушванията? Защо изтриха кого са подслушвали. Интересно ми е дали са подслушвали Маджо и Пашата, или ***-джийте? Или те са законопослушни граждани и тях няма защо да ги подслушват?! Или те са от нашите и няма да ги закачате..
720
18
 
9
 
! Отговори
Радослав Наков преди 11 години
Темата с подслушванията НЕ притеснява обикновените и нормални хора! Притесненията идват от определени кръгове - това са БСП, ДПС и всички подобни! Когато човек не е извършил престъпление няма за какво да се притеснява, дори ако е обект на подслушване! Темата с подслушването вече започна да се преекспонира! Няма смисъл от целият този балон! Цветанов е спазвал закона и не е нарушил принципите на боравенето с такъв вид средства! Няма смисъл да си подава оставката! Ще подкрепя ГЕРБ с номер 15!!!
719
2
 
24
 
! Отговори
Българан преди 11 години
До Катя! Ами що за министър е това ако подчинените МУ си подслушват когото си искат пък той и хабер си нямал! Не само министър ами и вицепремиер! Ако е знаел значи е престъпил закона и мястото му е в панделата, ако не е знаел значи не може да управлява министерството си и мястото му е в физкултурната зала на някои от училищата да учи децата да скачат и да спортуват, нали за това е учил!
718
1
 
17
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Физкултурник Ухо Папконосец, кажи къде е Лара?
717
1
 
31
 
! Отговори
>>>>Факт преди 11 години
3 месеца след назначаването на яНЕВА за шеф на СГС я попитаха -Колко молби за подслушване сте постановили ?- Отговор >>>>1248 <<<< А КОЛКО ОТКАЗА СТЕ ПОСТАНОВИЛИ ->>>>>>НИТО ЕДИН<<<< ето това е навлизане на мафията в структурите на властта.
716
3
 
44
 
! Отговори
Жик-Так преди 11 години
Предлагам да се въведе международна единица за корумпираност и подлост от един "Цвък"!!!
715
0
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 11 години
Ако не гласувам ,партиите ще получат ли субсидии?Или "за бога братя не гласувайте" така или иначе който и да вземе властта няма да мисли за вас
714
1
 
38
 
! Отговори
брат МУ на винету преди 11 години
физкултурника лъже още от времето когато беше ОБИКНОВЕН ПАПКОНОСЕЦ
713
31
 
3
 
! Отговори
Катя преди 11 години
Абе, глупости! Сигурно пък министъра разписва всяка заповед за подслушване и следене, айде молА ви се. Дивотии.
712
0
 
27
 
! Отговори
Без коментар преди 11 години
Чл. 34а. (Нов ДВ, бр. 109 от 2008 г.) (1) Контрол върху прилагането и използването на специалните разузнавателни средства се осъществява от: 1.МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Министерството на вътрешните работи; 2. председателя на Държавна агенция Национална сигурност, ....
711
3
 
26
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
До Луд с мотикаОсвен , че си написал куп глупости, си забравил да споменеш, че ГРОБ са най-големите *** досега, разориха държавата, унищожиха бизнеса, подкрепяха монополистите и при тях трафика и контрабандата стигнаха небивали висоти!
710
4
 
28
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До Луд с мотикаХа ха х аха . До там ли я докарахте калинките. Има , има партии за гласуване, но не е ГЕРБ.
709
23
 
7
 
! Отговори
Луд с мотика преди 11 години
за кого да гласуваме:1- ДПС - незаконна,противконституционна партия която внася етническо напрежение.Резервен план на Турция за влизане в Европа ч/з ***. 2- АТАКА взаимно подпомагащи се с ДПС партия за крайни нацоналисти. 3- БСП- Станишев който не застава зад името си и да оглави правителство защото знае че го чака тояга, толкова краде тоя че чак от Европа се възмотиха и спряха средствата.Кунева -национален предател и клеветник, издънка от всякъде не бъдете слабопаметни. Освен ГЕРБ
708
7
 
0
 
! Отговори
Ксмнев преди 11 години
Аве не ви ли писна да пишете глупости само?! Мн ясно, че сте в предизборна кампания!!!
707
2
 
8
 
! Отговори
Jenqta преди 11 години
Много ясно че трябва да се посдслушват всички :) ..... и всеяка държава която има национална сигурност трябва да го прави ...... има си определни думи които като се кажт по телефон и се включва рекордера ...примерно бомба,пистолет, имена на наркотици и какво ли още не как мислите се противодейства на тероризам или мафия. Не съм съгласен ако се използва за други цели
706
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На всеки разговорите могат и се подслушват. Аз също съм засичал кога ми се подслушва GSM. Така че това не е нещо ново.
705
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако можех и аз щях да послушвам комунистите, те са умели в нарушенията и престъпленията
704
2
 
40
 
! Отговори
Цацаров преди 11 години
Сле като вчера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов паникьосано обясняваше как не можел да носи отговорност за фрапантните зловещи нарушения в СДОТО, днес главният прокурор Сотир Цацаров хладнокръвно му припомни, че ЗАКОНЪТ ГЛАСИ, ЧЕ ИМЕННО МИНИСТЪРА НА МВР ОСЪЩЕСТВЯВА КОНТРОЛ ВЪРХУ ПОДСЛУШВАНЕТО И НОСИ ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ.Цацаров отново каза, че кръгът от евентуаални обвиняеми по разследването на скандала с подслушването ОСТАВА ОТВОРЕН.
703
24
 
8
 
! Отговори
Пян Гъ преди 11 години
Ало БСП-то, к'во се правите на ощипани моми бе??? Точно вие ли се оплаквате от "подслушване"? Нямате ли политически аргументи? Ами явно не. Кой не е подслушвал? Тодор Живков ли? Петър Младенов ли - оня с репликата "да дойдат танковете"? Андрей Луканов ли - архитектът на престъпността в БГ? Иван Костов ли? Службите на Царя ли? Ами на Тройната коалиция, чийто министри обядваха с "оперативно интересни лица" (РУМП - на снимката) и спретнаха аферата "Галерия"? ПОДСЛУШВА СЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ И ТОВА НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ НА ИЗБОРИТЕ, КОИТО СЪЩО СА МАНИПУЛИРАНИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. К'во се правите на "О-чудени"? С
702
7
 
40
 
! Отговори
До mancev преди 11 години
Хей греберско нагло същество, зад ЦЦ ли заставаш? Зад престъпленията ли заставаш или за лъжите им? Срий се някъде герберски ***