МВР можело да подслушва незаконно

2/3 от сигнала на Станишев е верен, пресметна Цацаров
Обновена: 15 апр 2013 14:48 | 15 апр 2013 13:16, Веселина Йорданова
539
МВР можело да подслушва незаконно
Прокуратурата обяви резултатите от проверката за подслушването. Снимка: БТА

Има предпоставки за незаконно подслушване, установи прокурорската проверка по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени.

Главният прокурор Сотир Цацаров получи сигнала от Станишев на 28 март. В писмото, придружаващо сигнала, Станишев е написал, че е получил запечатан плик от неизвестен подател и е преценил, че информацията е обезпокоителна и не може да бъде премълчана. Подателят е анонимен и завършва писмото си „С надежда и уважение, все още служител на МВР“.

Въз основа на проверката и констатациите на проверяващия екип според прокуратурата са налице предпоставки за образуване на наказателно производство срещу трима директори в СДОТО - за несъздадена организация и ред за използване на специализирана техника. От това са настъпили тежки последици, изразяващи се в уронване престижа на МВР и създаване на условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционните права на гражданите.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е е образувано досъдебно производство срещу Цветан Иванов, директор на СДОТО, Камен Костов, директор на СДОТО, Сергей Кацаров, директор на СДОТО.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че на практика две трети от сигнала, предаден от Станишев, е верен.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е дал кратки обяснения пред двама прокурори, в които е изтъкнал, че е представител на политическото ръководство и по отношение на техническата част отговарят други длъжностни лица.

Констатирани са редица нарушения, свързани на практика с безконтролното използване на така наречената "мобилна техника за подслушване". В дни през март, в които не е отразено излизането на автомобила с подслушвателна техника, посочен в сигнала, той на практика е засечен по улици в столицата от кадри от видеонаблюдението. За проверката са иззети кадри от видеонаблюдението на София за месец.

Още по темата

В пътната му книжка и в придружаващи документи обаче пише, че той е на местостоянката си. Има и разминавания в часовете, в които е посочено, че автомобилът е излизал.

Задачите се поставят устно, вписват се в тефтери, които не са класифицирани, и отчетност няма. Ако няма резултат, не се пише никакъв документ, обясниха от прокуратурата.

Началникът на отдел в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка чрез изтриване на данни след внасянето на сигнала от Станишев. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Едно такова мощно оръжие за прихващане на мобилни комуникации би трябвало да се пази не по-малко строго, отколкото ядрените куфарчета, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Разследването продължава. Ще се назначават и експертизи, като една от основните цели е да бъде възстановена изтритата информация. Ще се опитаме да възстановим всичко с експерти на фирмата-производител, съобщи Цацаров.

Ще бъде издадено и разпореждане - предложение до министъра на вътрешните работи – да създаде правила, които да въведе в действие по отношение на зоната, в която съществува нормативен вакуум. Цацаров заяви, че в момента в който е конституирано НС, прокуратурата ще представи пълен комплект от предложения за конкретни изменения в нормативната уредба, касаеща използването на техниката за подслушване в МВР.

Според главния прокурор трябва да има отделна агенция вън от службите за сигурност, която е под силен контрол. Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
411
0
 
0
 
! Отговори
Темид преди 11 години
Досега само главният прокукор се държи АДЕКВАТНО в цялата тази помия с подслушванията...Дано и ние да случиме най-после на нормален и свестен прокурор...Такива хора могат да ми вземат УВАЖЕНИЕТО и само ще кажа едно "ПОЗДРАВЛЕНИЯ!"
410
0
 
0
 
! Отговори
Кейн преди 11 години
Нито по-беден,нито по-богат,това не е тема на обикновения българин,който е послушен данъкоплатец и затова най-много да чуят поредния му семеен скандал от сагата бедните само плачат
409
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стана ли по-беден след тези разтъртващи разкрития?
408
2
 
6
 
! Отговори
Аман! преди 11 години
Цацаров, изпрати на СЪД ВИНОВНИТЕ за този грандиозен скандал.
407
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ТЕ ВИНАГИ СА ПОДСЛУШВАЛИ,ТОВА НЕ Е НЕЩО НОВО,ЧЕ ДА ГО КОМЕНТИРАМЕ.
406
0
 
1
 
! Отговори
е преди 11 години
Я само искам да попитам къде са Вуте и Нане
405
0
 
2
 
! Отговори
дали е точно виц преди 11 години
Политици били на събрание в едно шопско село. Хвалили се ,плюли всеки когото се сетили и т.н.Накрая дали думата за въпроси. Станал Вуте:"Я сакам да питам къде отидеха парите дето оскъпиха магистрала "Люлин"? Казали му:"Остани след събранието-ще ти отговорим"След време случката се повторила.Станал Нане:"Я сакам да питам къде отидеха парите къде оскъпиха магистрала "Тракия"?-"Остани,после ще ти отговорим"! Трети път-същата ситуация.Накрая Гьоре вдига плахо ръка:"Я само
404
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АТАКА около 95% от българитеБСП около 97%от селянитеГЕРБ около 98%от ***
403
6
 
3
 
! Отговори
за красни говеда преди 11 години
АнкетаЗа коя политическа сила ще гласуване на 12 май?Гласували: 1945 5 - Коалиция за България11.62% - (226) 6 - Коалиция от партии Център Свобода и достойнство 2.47% - (48) 10- Коалицията на партии СДС0.82% - (16) 14 - Атака6.43% - (125) 15 - ГЕРБ 64.52% - (744) 17 - РЗС0.62% - (12) 26 - ПП Зелените2.88% - (56) 27 - ДСБ и Български демократичен форум 14.04% - (273) 33 - Движение България на гражданите4.83% - (94) 40 - ДПС1.23% - (24)Друга6.17
402
3
 
0
 
! Отговори
Petar преди 11 години
Gerb
401
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петров допълни още, че според него главният прокурор Сотир Цацаров ще стигне до дъното на историята. По думите му хората, които не познават Цацаров могат да мислят, че нещата ще минат ей така", но той не смята, че скандалът ще се размие. Въпросът е да се докаже, че не е законно ползването на срс-тата, поясни Валентин Петров.
400
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А'бе момче как да го включа КСЕРОКСА за ИЗБОРИТЕ?????????????????????????????
399
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре че е Станишев ако беше Сидеров щяха да го помислят за луд!
398
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може ли в Бе-ГЕТОТО на Европа да разбереш ,кое е законно и кое не е законно ?Това не могат да си обяснят и политиците и управницте ,защото всички са Калинки ,от 1989г.,до днес!Каква ---НЕГРАМОТНОСТ в Бг ---24г.Кой ти разбира?
397
0
 
0
 
! Отговори
Анимационер преди 11 години
Запознай се с Магистратите За кожата на един съдия stigabe/ами_сега/235-пакостници/127776-запознай-се-с-магистратите--за-кожата-на-един-съдия
396
2
 
7
 
! Отговори
вокил преди 11 години
Роман Василев защо се ослушва? Сега що няма "На колене, като абсолютен престъпник..."?
395
1
 
3
 
! Отговори
гонзо преди 11 години
До Анонимен460И аз не очаквам Цвинокио да си тръгне доброволно, но оставането му не зависи само от него, да не се окаже, че без да иска е казал истината?
394
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо ново под слънцето . Не съм и очаквал Цацаров да каже ,че Цветанов е подслушвал . Нали той го сложи на този пост . Понеже се вдигна много шум "имало предпоставки " . Защо направо не си каже ,че е подслушвал ?
393
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха, ха, има ли някой който да се е вързал на ЦЦ, че ще напусне политиката ако се докаже, че доклада е истина. Има ли въобще български политик с достойнство в такива ситуация. Сергей като загуби няколко пъти избори и срина електорално БСП да не би да си подаде оставката? Аз такова нещо като оставка освен Виденов никой друг не съм видял и чул да подава. Не очаквайте да стане и сега ...
392
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
роман василев щел да арестува папконосеца