Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев

Президентът пресметна, че плащаме три пъти по-евтино от датчаните
Обновена: 28 май 2013 16:12 | 28 май 2013 13:47,
789
Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев
Снимка: БТА

Длъжни сме да преосмислим начина, по който адресирахме енергийната тематика в България, обяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с еврокомисаря по въпросите на климата Кони Хедегор участва в откриването на дебат за икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно и нисковъглеродно общество в България.

"Енергията в България е най-евтина в Европа, тя е три пъти по-евтина от цената на тока в Дания, два пъти по-евтина от цената на тока в Англия, в Германия - защо тогава хората излязоха да протестират срещу високи сметки за ток, какво се случи, какво се обърка в нашите стратегии, така че въпреки поддържането на най-ниската цена, хората да бъдат толкова недоволни", попита президентът и добави, че е абсолютно убеден, че отговорът се крие в правилните или съответно неправилните приоритети.

Плевнелиев определи като "приоритет на приоритетите" на бъдещото правителство този, свързан с нова енергийната политика на България - устойчива, с мисъл за следващите поколения и с мисъл за ефективност.

Още по темата
Той отбеляза, че най-евтината енергия е икономисаната и имаме "златен шанс" да санираме жилищата в страната.

"Неслучайно служебното правителство постави като много съществена тема създаването на единен национален орган за управляване на мащабната българска програма за енергийна ефективност, която искаме да започнем", каза Плевнелиев и отбеляза, че досега винаги е работено на "парче", което не е добре.

Държавният глава посочи, че е доволен от факта, че държавата си е поставила ясни цели, като посочи, че те са изпълними до 2020 г. и ще бъдат изпълнени.

"Дали сме заявка за 16% дял възобновяеми енергийни източници до 2020 г., 20 на сто подобряване на енергийната ефективност и с 20% намаляване на емисиите от парникови газове", похвали се Росен Плевнелиев.

В присъствието на еврокомисаря по въпросите на климата той заяви, че в ЕК винаги сме виждали много обективен и коректен партньор, а не началник или някой, който само да ни сочи проблемите.

На свой ред  Кони Хедегор отбеляза, че в страната ни енергията се използва много неефективно и за дадена производствена нужда е необходима 4-5 пъти повече енергия в сравнение със средното потребление в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


789
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
638
1
 
8
 
! Отговори
Rado преди 10 години
На мен ми се струва, че ТОЯ нашия президент нещо много му е скочила работата .... не стига, че не си плаща на работниците в Германия, а сега се прави на луд и тук ... пълен *** !!!! Стига толкова с тия самозванци и простаци !!!!! ДОЛУ Плевнелиев !!!! ДОЛУ всеки, на който му е изгодно българския гражданин да страда !!!!! Трябва промяна, трябва обединение, трябват хора, които отстояват своите позиции, а не мазни позьори !!!!
637
1
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
Много сте жалки всички. Кво като е по-евтин от Германия, Дания и не знам си кой. Когато вземаме равни заплати с тях тогава сравнявайте цените на тока там и тук. Паляци смотани ограничени. И това ми било президента на България. ***
636
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 10 години
добре де, 1. да икономисваме енергия - ок, преди няколко седмици енергийната система в колапс на всичкото отгоре, държавата овързана с договори за изкупуване на ток ..2. Цената на тока тук и там ...а колко квтч може да си позволи един датчанин с една тамошна срз. Няма край непрестанното лицемерничене на бивши ком. ***, доказващи за пореден път, че за хората никой не мисли, доказващи с действия или бездействия, че са там само да лапат от нашите пари.
635
0
 
11
 
! Отговори
тоя пък преди 10 години
Тоя Плевнелиев изобщо не е на ясно каква е ситуацията в България и изобщо не можем и въпрос да се сравняваме с другите държави в ЕС. Когато ни станат европейски заплатите, тогава да се сравняваме по цени с ЕС!!!!!!!! Това май изобщо не го знае горкия!!!!!!
634
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Н а този преди Боко му беше говорител и не се разбра че и той е 6 волта. Сега Боко лекинко позамлъкна и вече е очевадно, че това е ***. Защо Господ не се смили над българите и не им изпрати 10- 20 умни и ЧЕСТНИ политици, защо?
633
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Падна ми в очите тотално Плевнелиев с това изказване. Не го знам дали е *** или се прави на ***, но и в двата случая е зле за него. Как може да сравняваш цената на тока в България и Западна Европа. Той чувал ли е какви са заплатите в България, сравнявал ли ги е с другите държави? Знае ли, че ЕС ни нареди на първо място по бедност на населението? Чувал ли е за покупателна способност? Мъка, мъка...
632
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЙ ПЛЕВНИК , АКО ДОЙДА И ТИ ИЗБЪРША ДВА ШАМАРА ЗАД ВРАТА, ДАЛИ ЩЕ СЕ ОСЪЗНАЕШ С ГЛУПОСТИТЕ КОИТО ГОВОРИШ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА. МАЙ ПЛАЧЕТЕ ЗА ВОЙНА В ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ. НЕ МИ СТАВА ЯСНО ТИ НА КОЙ СИ ПОДЛЕЗУРКО???
631
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роско и ти изперка съвсем,свали розовите очила...
630
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гусин Плевенлиев,с 400 лв.заплата и 250 лв.ток сам преценете дали ми е евтин тока???
629
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това не е моя президент и на моята фамилия
628
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ЛОНДОН НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, ПЪК НАСВЯКЪДЕ СВЕТИ И ПРЕЗ НОЩТА ОФИСИТЕ И ФАБРИКИТЕ . А СМЕТКИТЕ ЗА ТОК СА НАПРАВО СМЕШНИ.
627
0
 
27
 
! Отговори
МОЯТА СМЕТКА преди 10 години
ПО МИНАЛАТА ГОДИНА 2011 ,ЗА 12 МЕСЕЦ ИМАХ 100 ЛВ,ЗА 2012 - 339 ЛВМАММММАА... Т... ... ТАКОВАТА!
626
0
 
3
 
! Отговори
ОТНОСТНО ТЕМАТА преди 10 години
мамма..... т..........
625
0
 
16
 
! Отговори
"""ка преди 10 години
RE:"""какво се обърка в нашите стратегии""" COMMENT: СТРАТЕГИИ - ВНОСНИ ПРЕСКРИПЦИИ - ЗА ОКОНЧАТЕЛНО ЛИКВИДИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ОКОНЧАТЕЛЕН РАЗПАД НА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
624
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този нормален ли е? Прави ли сметка, че доходите са 10-15 пъти по-ниски. А да не забравяме, че говори за цената без многообразните такси, които ЕРП-тата си слагат в сметката.
623
0
 
3
 
! Отговори
Ножаров преди 10 години
Отворено писмо до президента на Р. България г-н Росен Плевнелиев / "във връзка с недоразумението от народа за протести от високи сметките на ток" * тук:nozharov.blog.bg/politika/2013/05/29/otvoreno-pismo-do-prezidenta-na-r-bylgariia-g-n-rosen-plevne.1114782
622
0
 
27
 
! Отговори
От БГ преди 10 години
Ми,така като гледам нещата отиват и към нови президентски избори......дека сте бе меки китки,ремусите ич не са ви плитки,цъфнали маргаритки.....с Дания ще ни сравнява тоя избушляк....дай ми м/у 3 и 5 хил.евро и ми увеличи тока 3 пъти....*** то не такова да ти го набият,то акъл бе....
621
0
 
43
 
! Отговори
ОтUSA преди 10 години
Абе, Роска,ти номален ли си бе?
620
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Англия мия чинии и вземам 1000-1500 пандура. Ако не ме мързи стигам до 2К, ама си требва дупе, пък вече възрастта... :) Плащам квартира (500 паунда), консумативи и храна за двама души около 200 кинта. Имам автомобил, мотор и лодка. Не мисля за тока, не мисля и за храната. Тук офертите за ол-инклузив за по-евтини от тея в Бг. Последно ходих с каката в Куба. Това лято мисля да е некъде в Испания. На Роската мога да му кажа само-Роска, ибал съм ги двете си висши в Бг.Ше мия чинии докат се спомина
619
0
 
21
 
! Отговори
bbb преди 10 години
В Англия, Дания и другаде сметките са по-високи да така е, но там заплатата на чистач на тоалетни са по-големи от нашите. :)