Воаяжите на "Бистришките тигри" политат към прокуратурата

Лаков: Нищо тренировъчно няма в превозването на тялото на премиера
Обновена: 13 юни 2013 15:11 | 12 юни 2013 17:30,
155
Воаяжите на "Бистришките тигри" политат към прокуратурата
Снимка: архив, Reuters

Депутатът от “Атака“ Венцислав Лаков ще внесе сигнал до прокуратурата за прословутия полет на отбора на "Бистришките тигри" с правителствения самолет.

Това стана ясно на днешното първо заседание на временната комисия, която ще разследва полетите на „Авиоотряд“ 28 по време на управлението на Бойко Борисов, на която Лаков е председател.

Според Лаков няма основание да се извърши такъв полет, освен това заявката за него е направена три дни след като той е осъществен.

По негови думи в самолета на отряда са се возели хора, които принципно не би трябвало да бъдат превозвани от „Авиоотряд“ 28.

Полети се правят по предварителна заявка, а тук става дума за следварителна, заяви Лаков.

Припомняме, че скандалът с правителствените полети избухна, след като стана ясно, че два футболни клуба – „Витоша Бистрица“ и „Чавдар Етрополе“, са летели до Варна, за да играят приятелски мач. „Чавдар Етрополе“ е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е картотекиран във Витоша Бистрица, известен като Бистришките тигри.

Още по темата

Лаков до последно не бил запознат с оставката на генералния директор на правителствения „Авиоотряд“ 28 кап. Пенчо Пенчев, която той подаде по-рано днес.

В последната секунда научавам за тази оставка, заяви Лаков. Той поиска първо да се запознае с мотивите и тогава да коментира.

Лаков отговори и на днешното изявление на експремиера Бойко Борисов, който завел дела срещу него и лидера на “Атака“ Волен Сидеров.

„Нека да опита. Той според мен цели да отклони общественото внимание от случая с неговия вицепремиер, заяви Лаков, като добави, че никъде не е споменавал името на бившия премиер.

Днес Борисов обяви, че ще вземе от Лаков и Сидеров  “купища пари“, които ще качи в чували и ще ги даде на бедните. Лаков иронично заяви, че на него пък му е интересно откъде Борисов финансира исковете, които завежда.

Председателят на комисията обясни още, че Борисов не е взел първата си заплата като депутат.
Доколкото знам, той даряваше доходите си като премиер за сираци, заяви Лаков.

Депутатът определи като “изключително цинично“ изявлението на Борисов, че полетите му помагали на екипа на самолетите и хеликоптерите да натрупват летателни часове. Те трябва да тренират различни специфични техники, нищо тренировъчно и полезно не е превозването на тялото на министър-председателя, заяви Лаков като допълни, че един летателен час на “Кугър“ според специалисти струва 5800 евро.

Временната комисия, която ще разследва полетите на “Авиоотряд 28“, ще задава много въпроси до много институции. Това стана ясно на днешното й първо заседание. Председателят на парламентарната комисия Венцислав Лаков от “Атака“ предложи да бъдат изпратени запитвания до Министерския съвет, който се явява пряк ръководител на авиоотряда, НСО, Министерство на отбраната, самия Авиоотряд 28, Министерство на външните работи, Министерство на земеделието.

Данни ще бъдат изискани и от летище София, Гранична полиция, Агенция Митници, както и Министерство на транспорта, тъй като за известно време „Авиоотрпяд“ 28 е бил на подчинение на това ведомство.

С лека усмивка Лаков предложи да се изиска и информация от футболен клуб „Чавдар Етрополе“ и „Витоша Бистрица“, както и от БФС.

Основният спор на днешното заседание на комисията, в която участват депутатите от ГЕРБ Владислав Горанов и Ивайло Московски, от БСП – Антон Кутев и Жельо Бойчев, от ДПС – Рамадан Аталай и Йордан Цонев, а от “Атака“ - председателят Венцислав Лаков и Маргарита Николова, беше за обхвата на комисията.

И двамата представители на ГЕРБ поискаха да се направи справка и за полетите на тройната коалиция, но предложението им срещна стена – всички останали обясниха, че така комисията ще излезе от обхвата си, тъй като в самото й наименование е записано, че тя ще разглежда периода август 2009 година – март 2013 година.

Горанов беше обвинен в политиканстване, но това го накара да направи историческа справка – защо „Авиоотряд“ 28 се казва така.

„Авиоотряд“ 28 се нарича така, защото е създаден 28 години след социалистическата революция от 1944 година, обясни Горанов. Той допълни, че ако се спазва логиката, сега авиоотрядът трябва да бъде прекръстен.

„Примерно да го наречем „Авиоотряд Бистрица“, иронично му отговори Антон Кутев.

В самото разположение на присъстващите депутати в зала “Изток“ се видя разделението в комисията. От едната страна самотно бяха седнали представителите на ГЕРБ, а от другата – всички останали.

Някакъв невероятен спор предизвика решението кога да бъдат провеждани заседанията на комисията – вторник 14.30, което предизвика недоволството на ГЕРБ, които тогава имат заседание на ПГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
19
 
! Отговори
Армеец преди 10 години
Утре си поръчвам да ме вози една пожарна до работатаМоже ли да си толкова *** бе господин Борисов, като наблягате че вертолетите били транспортни. Да такива са и са част от армейската авиация за стоварване на ДРГ, дозори, десант, евакуация на екипаж или пилот, или на ранени за военно време, стоварване на боеприпаси, медикаменти или продоволствие и т.н.Всичко това се извършва от военнотранспортни вертолети.Господи прости му той е пожарникар!Жалко че се кичи с значки за военна академия.
61
7
 
8
 
! Отговори
АнаЛиз преди 10 години
Не оправдавам Борисов , но това си е пълен ЦИРК...Нарочно се опитват да шумят покрай такива случки с една единствена цел , да накарат гласувалите за тройката да си помислят , че се прави ревизия на ГЕРБ и второ да отклонят вниманието на хората от важните неща.Има нещо много важно , че полета не е платен от държавните пари , а е платен от Чавдар Етрополе.Което още един път показва , че случаката е буря в чаша вода , за да има зрелища и да не се пита за хляб.
60
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов стига се е правил на интересен,стига е хленчил и се правил на обиден.Всички му виновни.Той беше първия който обеща и започна да търси отговорност на предните управляващи.Но стигна само до констатацията,че 20 години нищо не било правено и нещата започват от него.И така 3.5 години Станишев е виновен,сутрин едно вечер друго.Отсвири всички институции и си правеше каквото си иска(най безобидното са "Бистришките тигри").Доброволно и неочаквано избяга от управлението.Отказа да направи опит да състави кабинет с неговия мандат.И още има претенции.СТИГА.
59
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми пука за вояжите! Кажете,защо правителството на БСП прие закон за легализиране на *** коптори,който са хиляди.Първо турският език беше най-важен,сега ***,а утре очаквам да пуснат всички бандити от затворите.Глупав народ,глупав!
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко Хвърковати!В панделата ще му скубнат перошината!)))
57
0
 
3
 
! Отговори
Tony преди 10 години
Absurdno e da krades mantineli po pitistata na stranata, mole vi ne gi kradete!!!! Nie sme za sram i pozor v Evropa zastoto zatvareme oci na tiya mosenici????
56
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдаааа, много "важни" за България дела творят депутатите ни от Тройната коалиция... Поклон пред патриотизма им и държавническото "мислене"...
55
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Гоце архара колко струва?
54
5
 
7
 
! Отговори
до оптичистчо преди 10 години
до 61 оптимитчо ....Първо провери какво има право.Има си определен ценоразпис за ползване на услугите на Авиотряд 28 и се прави запитване и се извършват такива полети.Пример отбора на Левски наема чартър от Авиотряд 28 до Франция , а ЦСКА до Истанбул.Същото е и с базите и станциите на властта по курортите.Има си цена за ползване и всеки може да ползва примерно , Резиденцията на влластта в Евксиноград.Плаща се и се ползва.Точка.Търси се под вола теле - но зимата ще дойде и сметките СЪЩО
53
10
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Пълни глупости дрънка тоя атакистки ***. Специални техники трябвало да тренират пилотите... Това да не е боен самолет, това си е най-обикновен транспортен самолет, пилотите просто трябва да ЛЕТЯТ, ЛЕТЯТ и ЛЕТЯТ, да излитат и кацат, за да са във форма. Хубаво е и похвално, че са намерили някой да плати полет, за да трупат нальот.
52
4
 
8
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Тигрите летят,птиците пълзят!
51
6
 
5
 
! Отговори
Пародия преди 10 години
Много ясно , че няколко месеца , ще се дъвчи кой колко летял , колко ....само и само да се шуми за нещо , докато се приемат МЕГА СКАНДАЛНИ РЕШЕНИЯ , като това за узаконяване на ромските катуни , гета и др.Или пък другото малоумно решение общината да плаща за неприетите деца в градините - еми много ясно , че от цялата страна и всички роми ще кандидатстват сега за градини в София, Пловдив,Варна където е ясна че няма места , за да могат да получат по 120 лева на ***.Честито на Ромите .
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наглост неземна комунистическа. Щом като до това опряха вярвам на Бойко, че не е крал.
49
5
 
2
 
! Отговори
void преди 10 години
Самолетите са страхотни машини, но имат един недостатък - струват адски много пари. Затова и се произвеждат така, че да се експлоатират почти нон стоп - 24/7/365, и имат странния навик да се повреждат и падат ако това не се прави. Същата история и с пилотите - обучението им е скъпо и пилотския лиценз изисква ежегодно натрупване на определен брой летателни часове от порядъка на 1500 и нагоре. Сигурно сте прави, че е по-добре да летят празни вместо полетът да се плати от БФС, но така плащаме ние.
48
1
 
6
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
Какво стана , че крадците от ГЕРБ са изхарчили 3.8 мнл за мандата си за полети , а Тройната коалиция 7 мнл.На това му се вика ЦИРК ....Отборът на Левски може да пътува за Франция с правителствения самолет, научи Гонг. Лидерът в А група ще лети в сряда, а мачът с третия във Франция е ден по-късно. Чартърният полет ще кацне в Лил, където и ще се изиграе срещата от Лига Европа.
47
7
 
8
 
! Отговори
Честито преди 10 години
В периода от 2005 до 2008 са изхарчени за отриад 28 около 7 милиона лева.В перида от 2009 до 2012 са изхарчени около 3 милиона и още около 800 от бюджета на воените за полети с хеликоптерите ...Всеки мислещ човек , може да си направи сметката , кой колко е изхарчил за полети .Гоце ходеше до Австралия на Сафари с авиотриада , но няма проблеми , важното е един месец сега да се занимават с това при положение , че няма никакви шансове да бъде осъден някой.
46
8
 
9
 
! Отговори
до 48 преди 10 години
Кое е изолиран случай бе другарю ...ПЕС, ФЕС и Лудия са на власт от две седмици , а вече има няколко самозапалили се....-Втори човек изгоря за седмица в Хасковско. 59-годишният Тодор Лозанов се самозапали тази сутрин в дома си в Харманли- Новина от 5ти юни ... 31-годишен мъж се е самозапалил с бензин в ДимитровградНо пълно медийно затъмнение , за две седмици ТРИМА самозапали се , но няма кой да излезе да направи извънредна пресконференция от ПОЗИТАНО ...Защо ли ...
45
4
 
9
 
! Отговори
СОТИР ЦАЦАРОВ преди 10 години
В БЕДНА И МИЗЕРСТВАЩА ТУРЦИЯ ОГРОМНИ , МАСОВИ ПРОТЕСТИ , В БЕДНА И МИЗЕРСТВАЩА ГЪРЦИЯ ОГРОМНИ , МАСОВИ ПРОТЕСТИ , САМО В ПРЕБОГАТА И ПРОСПЕРИРАЩА БЪЛГАРИЯ ПРОТЕСТИ НЯМА , ГОРДИТЕ МЪЖКАРИ , БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙВОДИ СА ПРЕДОВОЛНИ ОТ ЖИВОТА СИ , ТЕ НЕ СА РАЯ , ТЕ НЕ СА АМЕБИ , НЕ СА НАРОД , А *** !!!
44
6
 
2
 
! Отговори
Стефанов преди 10 години
Тез тигри сигурно са летели на 747, от Днес.бг са пляснали снимка на такава машина...62267
43
9
 
14
 
! Отговори
Пародия преди 10 години
Да ГЕРБ са виновни за всичко , даже си спомням , че при едно от наводненията и образувалите се локви на околовръстното всичките камери бяха там, не че не бе наводнено и около Сточна гара и по канала, но трябваше да се втълпи , че Бойко е направил некачествен път.Тази седмица откриват Дунав мост 2 и Олигарски ще ходи да реже лентички , въпреки нулевите си заслуги , ще има ли и за него прякор ЛЕНТОРЕЗА.След две седмици дали пак няма да пререже лентичка и на Магистрала тракия . Асфалт не ЯДЕМ,но