Социалните разходи в криза са опасни, обясни икономист

Необходими са реформи, каза Илиян Василев
Обновена: 7 авг 2013 22:48 | 7 авг 2013 22:15,
34
Социалните разходи в криза са опасни, обясни икономист
Илиян Василев. Снимка: Bulgaria On Air

„Взимането на заем от един милиард лева не трябва да се разглежда само в периода на една година или шест месеца, а в рамките на случващото се в по-голям мащаб - външна криза и задълбочаваща се вътрешна криза“, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът и енергиен експерт Илиян Василев.

„В рамките на необходимата многогодишна програма за кризисно въздействие, ранният милиард може да се окаже пречка за системните усилия, които ще трябва да бъдат вложени за подобряване на икономиката“, каза той.

Според него най-необходими са реформите, а това е слабата част на правителството. „Харчене на бюджет за социални разходи в период на криза е много опасен прецедент“, заяви Василев.

„Няма програма на правителството, а беше приет бюджет. В енергетиката управляващите направиха популистки промени с намаляването на тока с 5%, всъщност дупката става все по-дълбока“, коментира той.

„Преиграва се прекомерно с негативните последици от наложеното вето върху актуализацията на бюджета, защото няма такива“, пък каза политологът Стойчо Стоев.

Още по темата

Според него парламентът може да се събере още до края на седмицата и да преодолеят ветото с подкрепата на „Атака“ или някой от ГЕРБ заради необходимостта от 121 гласа.

„Интересно е защо един ден преди края на ваканцията ще бъде свикано извънредното заседание. Ако беше толкова важен за тях въпросът, можеше възможно най-скоро да го направят. Логично е обаче да има забавяне на НС, ако знаят, че нямат подкрепа и в този месец ще я търсят“, коментира Стоев.

„Президентът е политическа фигура и като такава наложи своята политическа санкция с ветото. Ако ГЕРБ успеят да съберат подписката, може и да има по-скоро НС, защото са необходими 48 депутатски подписа, след което по Конституция в 7-дневен срок шефа на парламента Михаил Миков ще трябва да свика НС“, каза политологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sozialnite razhodi sa otvoreno"portmone" za BG-kradliva uprava
23
0
 
5
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До ккТи пък кой си?С наливане на пари които не носят принадена стойност се влиза в една дългова спирала която те отвежда до Гърция.Ненормална страна ли е Германия която не налива пари а ги заработва? Добре е казал дядо Славейков -"Пенчо бре,чети "
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А увеличението на депутатските заплати, комисионните, новите коли и безразборното им каране и краденето по време на криза какво е? Не е опасно, а е престъпление!
21
7
 
6
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
само вижте по коя телевизия говори - по ***, по която пуската *** на герб и седесарите.
20
0
 
1
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
legna.blog.bg/***/2013/03/06/eksperti-na-prehoda-ili-mozychni-trystove.1061368 - извинявам се, това е правилният линк
19
4
 
5
 
! Отговори
Генов преди 10 години
Този доносник Василев ли ще дава акъл!
18
5
 
11
 
! Отговори
милионер преди 10 години
Събират НС на 30 август, та да могат да преговарят с Болен за нужния им глас. Какъв % от този милиард ще вземе той? Аз мисля, че може да се пазари и до 100 млн. Но, ако го стиснат за грацмуля, може и на 1млн да се навие. Зависи от заплахите и този, който го "страхува".
17
9
 
15
 
! Отговори
Кредитор на държават преди 10 години
Прав е президентът !! Като няма план къде ще отидат парите до лев, за какво говорим. Ще си вземат заема и ще си го похарчат както им скимне!! На мен лично МВР ми дължи сериозна за мен сума !! До кога ще ги кредитирам !! Ако не се запише, че сума от......лв. се дължи от МВР на....., то получените от тях средства отново ще потънат в бездънната пясъчна дупка и аз ще си остана с пръст в устата!!!
16
16
 
20
 
! Отговори
кк преди 10 години
Този е експерт, колкото аз съм космонавт... А да умира народа по време на криза, нормално ли е? Кажи ми, г-н Експерт, коя от т. нар. "напреднали страни", е напреднала без наливане на пари и раздвижване на вътрешното потребление и икономиката?
15
0
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
те и без криза са опасни
14
12
 
6
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
До турчинЕ как да няма един умен бе? А дей Бойку Ага?
13
12
 
24
 
! Отговори
турчин преди 10 години
от 20 години ни управляват червени *** и пак е виновен герб.като няма един умен българин кой е виновен
12
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ съсипа и малкото което беше останало от икономиката безспорен е факта че направиха и някои добри неща,но грешката им беше че оставиха народа гладен затягахме колана затягахме колана ама от това повече няма накъде.
11
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е бре лъжовен...то не е целия милярд за социални разходи бе Пинокио. Порасте ти носа много. 40 милиона от 1 милиард са 4%. Другите 96 % къде отиват ?
10
0
 
19
 
! Отговори
мутьо преди 10 години
Крадлив ***!
9
0
 
31
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Какави социални мерки каква социална страна социални страни са Норвегия Швеция Канада Катар и тн страни със икономика и така нататък БГ един завод за кисело мляко няма пари ви май си вярвате ама по лошото е че робите ви вярват хахахаха
8
6
 
21
 
! Отговори
angelina _chilikova преди 10 години
podkrepqm vetoto
7
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само Дянков,ще оправи икономиката с една постна пица ......къде е Дянков
6
25
 
11
 
! Отговори
se преди 10 години
Цирка е пълен.Крайната цел предсрочни избори.Те са изгодни и за ГЕРБ и за президента защото ако се разрови в поразиите които направиха доста хора ще останат с отворена уста.Колкото до сегашните властоимащи да не използват името социализъм,справедливост,морал.В капиталистичския свят не съществуват тези терминологии.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До U-571Bravo pi4