Орешарски видя опасност от рецесия

Премиерът обеща да няма нов ремонт на бюджета
16 авг 2013 15:16,
113
Орешарски видя опасност от рецесия
Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски видя опасност от рецесия и пое ангажимент да няма друга актуализация на бюджета. „Иска ми се да е така. Ще направим всичко възможно“, заяви премиерът малко след като парламентът отхвърли ветото на президента и прие отново актуализацията на бюджета за 2013 г.

По думите на Орешарски има опасност от рецесия.

Още по темата
През второто тримесечие икономиката ни се представя много зле. Ситуацията не е добра като цяло, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което сега върви икономиката ни, заяви той. Премиерът каза още, че се надява данните за трето тримесечие да са по-добри.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че за някои от обикновените хора рецесията вече е настъпила. Според него основният проблем е разрушената бизнес среда и липсата на инвестиции. По думите му трябва да се подобри бизнес средата, което ще отвори нови работни места.

Премиерът беше категоричен, че дългът към края на 2013 г. няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година – 14.6 млрд. лева.

Орешарски обясни още, че е възможно правителството да не използва целия заем от 1 млрд. лева, който е предвиден в актуализацията на бюджета. Зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите, каза премиерът.

Относно бюджета за следващата година Орешарски беше категоричен, че повече фискално разхлабване няма да има. „Повече няма накъде, защото 2 на сто е максимално възможният дефицит по Закона за публичните финанси. Ще се опитаме да очертаем обратна тенденция за следващата година, макар и символична“, обясни още министър-председателят.

По негови думи през септември, когато се представя рамката на новия бюджет, ще може да се говори по-подробно.

Бих се радвал на подкрепа и на ГЕРБ. Очевидно този път не ме подкрепиха, заяви още Орешарски.

Надявам се да доживеем решения, проектозакони, по които да имаме и подкрепата на ГЕРБ, заяви той. От началото кабинетът работи при приблизително тези условия. Дали се справяме добре или не, оценката е на избирателите, каза още Орешарски по повод ситуацията в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
20 години слушаме за подобряване на бизнес средата. Е па не може ли да си поръчаме някой да ни я направи тази бизнес среда срещу заплащане. Толкова пари се потрошиха за какво ли не, а за бизнес среда все няма. До кога?
90
0
 
1
 
! Отговори
Пацо преди 10 години
Орешарски, изяж си дипломата и лекциите, този 1милиард, коя нормална банка ще ти ги отпусне при ниска лихва, като тръбиш наляво и надясно, че сме в рецесия, че руснаците ще ни осъдят на арбитража и т.н. Казваш на лекциите си, че книжа на държави с висок политически риск, лихвата е висока. Ако лихвата е двуцифрено какво правим доц. Олигарски, ще си изядеш дипломата или ще откажеш парите, или ще подадеш оставка да върнеш доверие в инвеститорите!
89
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До тяТи съвсем сляпа ли си ипи само с едното око?
88
0
 
5
 
! Отговори
seira преди 10 години
До тя"не веиждам как може да имаме по- добро правителство от настоящото."МОЖЕ!ИЗХОДЪТ Е ЕДИН:135 ГОДИНИ СТИГАТ!!!ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!!!
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добрутро Орешарски!?Сега ли видя ситуацията???
86
13
 
4
 
! Отговори
тя преди 10 години
не веиждам как може да имаме по- добро правителство от настоящото.
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До янкиКато гледам колко неграмотно пишеш и какви простотии си измислил явно твоето място е в страната на Ким Чен Ир /ако си го чувал изобщо, безмозъчно ***/ !
84
0
 
6
 
! Отговори
турчин преди 10 години
50% съкращение на държавните и общинските служби никакви субсидии и дотации високи глоби за нарушаване на законите тотален контрол.
83
0
 
8
 
! Отговори
seira преди 10 години
АЗ ПИТАМ:ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ НЯКОЙ, КОЙТО ДА ПРИВИКА ВСИЧКИ "ОТГОВОРНИ ДРУГАРИ" ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ И ЦВЕТОВЕ В СТРАНАТА, ДА ДАДАТ ОБЯСНЕНИЕ "В ПИСМЕН ВИД" ПРЕД НАРОДА И ЗАКОНА: "КАК И ЗАЩО ОГРАБИХА И УНИЩОЖИХА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА, И ДОКАРАХА БЪЛГАРИЯ "ДО ДЪНОТО" НА ЕВРОПА?!"
82
0
 
11
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Ох..Орешарски,рецесията ще ти е най-малкия проблем с такива поддръжницина които не им ли дадеш левчето за да си гледат кефчето,първи ще те изядат!Страшното е, че парите за социални залъгвания и пенсии на въпросния електорат ще свършат,защото читавите си заминават от тук преживели вчерашния катарзис,така че пак ти скроихашапката,да се видят на куп за кой отиват 40 млн. и за кой останалите 960!Честно,за такава *** нема да си мръдна пръста,дори още в понеделник ще изгонят от работа 8,храни ги
81
0
 
17
 
! Отговори
DARIN_IVANOV преди 10 години
Ние сме в рецесия, инелектуална рецесия! Над 6 000 завършили гимназисти кандидатстват във ВУЗ в ужбина. Това най-весто са и най-умните млади деца, отделно завършилите в Б-я емигрират след това! Тук няма заводи, няма производствто, най-вече няма сигурност! Икономическата рецесията е неизбежна без да задържаме младото поколение!
80
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук сте се събрали само хора без мозъчна дейност и без да разбирате от нещо, просто си хвърляте храчките където ви падне. Няма реални доводи в нито едно изказване. Само пълни глупости, даже фантасмагории.
79
1
 
14
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ВСИЧКИ СТЕ ВИНОВНИ,КОГА НИ ДОКАРАХТЕ ДО 14МЛРД. ДЪЛГ И ОЩЕ НЯМА ОСЪДЕНИ,ЩЕ ВИ ИЗТРЕПЕМ БЕ ЕЙ НЕЩАСТНИЦИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ,МАХАЙТЕ СЕ ,ИСКАМЕ ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА И НОВ ИЗБОРЕН ЗАКОН
78
1
 
22
 
! Отговори
светли преди 10 години
Комунист от власт и от *** мас само с нож се свалят !!!
77
0
 
15
 
! Отговори
ВВС преди 10 години
" Орешарски беше категоричен, че повече фискално разхлабване няма да има.Повече няма накъде, защото 2 на сто е максимално възможният дефицит по Закона за публичните финанси"!!Казано по простичко,сега да се налапат,че догодина държавата "може и да фалира"!!Малко "трохи"на простолюдието да си"трайкат"и кой от къде е,след изборите догодина през май.
76
3
 
14
 
! Отговори
янки преди 10 години
така ще сме докато не умрат всички стари хора.особено тези от селата.тогава няма кои да гласува за кумонистите и ще се оправим бавно но сигурно.как никои не имегрира в куба и северна корея а имегрират в наи капеталистическите страни.
75
2
 
14
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 10 години
Орешарски е изкукуригал !!! А и няма опит, освен в дълговите инструменти и управлението на резерва. България е в рецесия от ТРИ години !!!! И тя се задълбочава !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
74
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи почнахме от 1,000,000,000 излишък и 250,000 работни места до минус 1,000,000,000 и рецесия. ХАХАХАХАХА!!!!!! ***!!!!!
73
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дойдат ли на власт комунистите и започват едни рецесия, едни фалити на банки, майко мила. Само техните сметки в офшорките нарастват. Нали щяхме да се борим с контрабандата и да съберем 5 миларда повече в бюджета от спирането й? Нали щяхме да върнем България на хората, да открием 250000 работни места да подкрепим бизнеса? А то - докарахме рецесия.Обаче ме радва че най-много ще пострадат тея дето са гласували за комунистите.
72
0
 
12
 
! Отговори
муспи преди 10 години
В концлагера рецесия е падане на доходите на надзирателите.