Орешарски видя опасност от рецесия

Премиерът обеща да няма нов ремонт на бюджета
16 авг 2013 15:16,
113
Орешарски видя опасност от рецесия
Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски видя опасност от рецесия и пое ангажимент да няма друга актуализация на бюджета. „Иска ми се да е така. Ще направим всичко възможно“, заяви премиерът малко след като парламентът отхвърли ветото на президента и прие отново актуализацията на бюджета за 2013 г.

По думите на Орешарски има опасност от рецесия.

Още по темата
През второто тримесечие икономиката ни се представя много зле. Ситуацията не е добра като цяло, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което сега върви икономиката ни, заяви той. Премиерът каза още, че се надява данните за трето тримесечие да са по-добри.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че за някои от обикновените хора рецесията вече е настъпила. Според него основният проблем е разрушената бизнес среда и липсата на инвестиции. По думите му трябва да се подобри бизнес средата, което ще отвори нови работни места.

Премиерът беше категоричен, че дългът към края на 2013 г. няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година – 14.6 млрд. лева.

Орешарски обясни още, че е възможно правителството да не използва целия заем от 1 млрд. лева, който е предвиден в актуализацията на бюджета. Зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите, каза премиерът.

Относно бюджета за следващата година Орешарски беше категоричен, че повече фискално разхлабване няма да има. „Повече няма накъде, защото 2 на сто е максимално възможният дефицит по Закона за публичните финанси. Ще се опитаме да очертаем обратна тенденция за следващата година, макар и символична“, обясни още министър-председателят.

По негови думи през септември, когато се представя рамката на новия бюджет, ще може да се говори по-подробно.

Бих се радвал на подкрепа и на ГЕРБ. Очевидно този път не ме подкрепиха, заяви още Орешарски.

Надявам се да доживеем решения, проектозакони, по които да имаме и подкрепата на ГЕРБ, заяви той. От началото кабинетът работи при приблизително тези условия. Дали се справяме добре или не, оценката е на избирателите, каза още Орешарски по повод ситуацията в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
4
 
! Отговори
Sledkato zaemat преди 10 години
ve4e e fakt,i poradi tova,4e 4ast ot tezi pari 6te se polzvat za izpla6tane na socialni pomo6ti bi sledvalo da se napravjat izvestni zakonovi promeni.Licata,ima6ti pravo na socialni pomo6ti da badat PRINUDENI da rabotjat opredelen broj dni v meseca, i to dobrovolno(kakto e na zapad).Tezi lica trjabva da sklju4at dogovor s biznesa za uprajnjavane na dobrovolen trud za opredelen broj dni v meseca.Taka bisnesa 6te ima polza,samite hora 6te badat stimulirani da trsjat rabota(zadaljitelno e 2 pati v
70
3
 
19
 
! Отговори
МОР преди 10 години
Две седмици давам на българските турци в МОЯТА ФИРМА да ми крещят на техния полу български полу турски.Прекратявам дейност и аз гладен и те .
69
2
 
35
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
е, как рецесия? нали подкрепяте бизнеса, българските производители, отваряте 250 000 работни места, намалявате безработицата. това никак не се връзва с ореховата експертиза... ИЗБОРИ, *** нещастни!!!
68
4
 
5
 
! Отговори
слона преди 10 години
Здравейте, братя ***. Вие не сте виновни, че не познавате историята на България, но ние имаме нужда от вас в бъдеще. Ако приемате 1300 години България, то я убивате с кеф, нали? Но какво ше кажете, ако са 13 000? И вие слугинствате за ликвидацията й? Спрете и се замислете .... и почетете после. НИЕ СМЕ В РЕЦЕСИЯ. Препоръчвам ВСИЧКИ да обявят излишните вещи за продажба в ПРОДАВАЛНИК. И по възможност БАРТЕР.
67
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
след управлението на червените *** и тревата ще спре да никне, те ми говорят за рецесия. нали си гласуваха пари за рушветите, какво повече искат ***..................
66
0
 
12
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Тоя след 4 ,5 години ще е поне зам.министър при другото управление което и да е то аххах е..х ти простия народ хахааххаахах
65
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това недоразумение Дянков ни доведе до просешка тояга това е истината другото тук къде се пише си е парлама
64
41
 
6
 
! Отговори
kjbefjdfbjvbek преди 10 години
За първи път имаме правителство което успява да работи въпреки огромния натиск върху него. Това може да се случи само ако то има ясна и точна програма и знае какво иска да постигне и как да го направи. Не вярвам на приказките че ще откраднат парите от заема. Та те могат да го направят много по елегантно и без заем. И ако им трябва заем за да крадат значи ли това че предишното правителство нищо не е оставило нищо та им е нужен заем за да го откраднат. След като се справят аз им вярвам
63
2
 
42
 
! Отговори
истина преди 10 години
спиране на социалните помощи ще опрви нещата и без това само един етнос се върползва от тях на гърба на българите. Само за облекчаване на бизнеса ще ми говорите и в същото време тъпчете малкия и среден бизнес, на които се крепи икономиката във всички нормални държави
62
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски отсече този милиярд ми стига, а за Вас криза.
61
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЯВНО НЕ СА СИ ЗАДАВАЛИ ВЪПРОСА, КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ.. ЕВРО КРИЗА И БЪЛГАРСКА КРИЗА. И "ЕВРО БЕДНОСТТА" която не съществува, И БЪЛГАРСКАТА БЕДНОСТ.
60
2
 
52
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Нали затова го искахте това милиардче ,за да няма рецесия?Още не сте го гласували както се казва и ни "подготвяте"сигурно за друго? Лъжци,крадци,всякакви *** и наглеци сте вие!
59
1
 
32
 
! Отговори
Друг изход няма преди 10 години
България няма да се оправи още 100 години!Спасение само Терминал 1/2.
58
0
 
27
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Рецесия не ами фалит на държавата!
57
1
 
42
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Не се бъзикайте с хората от протестите защото май само такива като тях плащат данъци , електората на БСП и ДПС чака ваучери ,помощи,безплатни лекарства,инвалидни и всякакви пенсии или смешната временна заетост.
56
0
 
37
 
! Отговори
7155 преди 10 години
До Анонимен"2016 година - минимална работна заплата 2986 лева, минимална пенсия 1419 лв."Тва е лесно да се направи. Ама забрави да кажеш цената на хляба от 10лв.
55
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато в цял свят се задаваше криза през 2008 година, той не я видя, а и убеждаваше че такова нещо няма. Сеге Европа бавно излиза от кризата (по официални данни), но той я вижда. Охх, леле-е-е.
54
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧАКАЙ БЕ ОРЕХ,НАЛИ ПРЕЗ 2008 КОГАТО ТИ БЕШЕ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР, А СЪСЕЛА МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЦЕЛИЯТ СВЯТ СЕ ТРЕСЕШЕ ОТ ФИНАНСОВА КРИЗА, ВИЕ НЕ СПИРАХТЕ ДА ПОВТАРЯТЕ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМАЛО ОПАСТНОСТ ОТ КРИЗА.
53
0
 
31
 
! Отговори
Избирател 1 преди 10 години
Това не ме изненадва, очаквах го още когато взехте власта.Лошото е че след рецесията идват и други "благини" от подобен характер.Само, че не тия рантутници, които се довлекоха от селата днес с автобусите ще дърпат каиша след като правителството бъде изритано от народа.Тях ги бива само под зоркия поглед на комунистическите изчадия да разединяват хората и да ги смразяват.Чудя се и не мога да проумея, как като народ може да имаме толкова къса памет !!!
52
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като следя мнението на хората и това по форумите доста време се чудя защо не се събере половин София и да ги измете тея, сигурен съм,че София дясна, време да се направи нещо , а не да ни врат в очите тея *** от Горно-нанадолнище. Време мисля да се докаже,че по-голяма част от България не иска комунисти и полуграмотни *** в управлението !!!