Орешарски видя опасност от рецесия

Премиерът обеща да няма нов ремонт на бюджета
16 авг 2013 15:16,
113
Орешарски видя опасност от рецесия
Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски видя опасност от рецесия и пое ангажимент да няма друга актуализация на бюджета. „Иска ми се да е така. Ще направим всичко възможно“, заяви премиерът малко след като парламентът отхвърли ветото на президента и прие отново актуализацията на бюджета за 2013 г.

По думите на Орешарски има опасност от рецесия.

Още по темата
През второто тримесечие икономиката ни се представя много зле. Ситуацията не е добра като цяло, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което сега върви икономиката ни, заяви той. Премиерът каза още, че се надява данните за трето тримесечие да са по-добри.

Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че за някои от обикновените хора рецесията вече е настъпила. Според него основният проблем е разрушената бизнес среда и липсата на инвестиции. По думите му трябва да се подобри бизнес средата, което ще отвори нови работни места.

Премиерът беше категоричен, че дългът към края на 2013 г. няма да се увеличи спрямо предварителните планове от края на миналата година – 14.6 млрд. лева.

Орешарски обясни още, че е възможно правителството да не използва целия заем от 1 млрд. лева, който е предвиден в актуализацията на бюджета. Зависи от степента, в която успеем да подобрим събираемостта на приходите, каза премиерът.

Относно бюджета за следващата година Орешарски беше категоричен, че повече фискално разхлабване няма да има. „Повече няма накъде, защото 2 на сто е максимално възможният дефицит по Закона за публичните финанси. Ще се опитаме да очертаем обратна тенденция за следващата година, макар и символична“, обясни още министър-председателят.

По негови думи през септември, когато се представя рамката на новия бюджет, ще може да се говори по-подробно.

Бих се радвал на подкрепа и на ГЕРБ. Очевидно този път не ме подкрепиха, заяви още Орешарски.

Надявам се да доживеем решения, проектозакони, по които да имаме и подкрепата на ГЕРБ, заяви той. От началото кабинетът работи при приблизително тези условия. Дали се справяме добре или не, оценката е на избирателите, каза още Орешарски по повод ситуацията в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
31
 
! Отговори
steeefan преди 10 години
До ПешкоДа ти напомня ,че протестите за които говориш постигнаха резултат исканията и на млекопроизводителите и на еколозите за шистовия газ бяха удволетворени,бойко е лесен за два дни и го сваляме,ама с тези червени кхмери е трудно.
50
6
 
52
 
! Отговори
Иво преди 10 години
България отдавна не е имала толкова голям негодник и шушумига за министър председател.*** си Орешарски!
49
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2016 година - минимална работна заплата 2986 лева, минимална пенсия 1419 лв.
48
2
 
20
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
"Орешарски е разумен и толерантен", казва икономистът Венцеслав Димитров. "Финансите са спокоен океан, Пламен е от специалистите, които не предизвикват опасни вълни в него", допълва колегата му Левон Хампарцумян. Наред с това той умее да отстоява приоритетите и да постига целите си. Не обича да вдига шум около себе си, предпочита за него да говорят резултатите от работата му...Ха коментирайте дупнишкият гений на финансите, цигонвинът Орешко...
47
0
 
5
 
! Отговори
до Мунчо преди 10 години
Е, ти затова си ***
46
2
 
23
 
! Отговори
до 47 преди 10 години
само 10 милиарда няма да им стигнат,доста са лапачите с червените тениски -със сърп и чук отпред. да му мислят сърпа и ***,на онези горе не им пука!
45
22
 
5
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
...средната класа и работещите да хрантутят ***...Едната средна класа ни остана, хем юбави, хем хинтгелигенти, хем не дотам прозди..Пинтдисет хилядо два месъця се шлаят по жълтите павета, ужким криза идела...Всяка сутрин стотици хиляди *** събърат старо желязо и ***, така държат икономиката ....Хрантутниците два месяца проституират, барабар с недъгавите си потомци...
44
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е нужна да си Ореховски, за да видиш годините на дълга рецесия, която ни докараха крадливите управници.
43
2
 
29
 
! Отговори
drake преди 10 години
Орешко ка**** скапан кои те определи че разбираш от икономика? На какво учиш студентите си и все още не си изритан от УНСС?. Как си станал доцент? Все неясноти!!!!!!
42
1
 
18
 
! Отговори
бай уй преди 10 години
аз предлагам да изтеглим заем от десет милиарда долара, че да миряса тая пасмина ненаситна
41
1
 
35
 
! Отговори
кукличката О преди 10 години
Ако крадете по-малко отколкото сте запланували, рецесия може и да няма.Ама смее ли Орешко да коментира като не знае какво ще му разпоредят Бея и Гея.
40
2
 
6
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Финансов министър на развиващите се икономики на Европа, английско списание Emerging Markets, 2007Номинация сред 10-те топ-реформатори глобален мащаб, Световна банка, 2008Почетен знак от организаторите на международното финансово изложение Банки, инвестиции и пари за цялостния принос на министъра на финансите към изданието.Специална награда и звание Рицар на книгата...Поредният селски ***, обявен за инкономически гений от световните банкери...А, забравих, освен това е "комунизд"
39
4
 
11
 
! Отговори
steeefan преди 10 години
До АнонименОбеща ,че ще построи магистрала Тракия и я построи.
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто хората не ви искат. Действате демотивиращо и за работниците и за работодателите. Само *** ви подкрепят защото теглите заем да им дадете пари на готово.
37
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро ще печатаме ли банкноти по 200, 500 и 1000 лв. ?
36
7
 
22
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ,без да взимам страна в случая само напомням, че протести срещу бобойко имаше постоянно - като се почне от млекопроизводители и се стигне до еколози и археолози. И пак да кажа - това със средния и малкия бизнес не върви, защото по гербово време се регистрираха сигурно 10 000 фирми заради олекотената процедура. Всеки опита да чопне нещо от ДДС-та, ама като не развиваш дейност - обявяваш фалит. Така че с комунистическите пропаганди дотук или пред "спонтанните" контрапротестиращи.
35
2
 
26
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
34, точно тиквата те докора до там, той управлява 22 години тая държава, той затвори и продаде фабриките, той взе куфарчетата на шефа си Тошко, той продаде България на турците, точно той, *** червен! Бива да си ***, ама чак пък толкова.... Айде, качвай се и ти на автобуса, че в Кърджали взеха да те търсят къде си!
34
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 25 никога вече гербто след ореша ,гея и доган няма да има българия
33
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ситуацията не е добра като цяло,...............ами изтеглете още някой милиарден заем,пък вннуци и правнуци ще му мислят как да се справят със ситуацията - евентуално по чужбина.
32
1
 
14
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
xaxaxaa : "През второто тримесечие икономиката ни се представя много зле. Ситуацията не е добра като цяло, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което сега върви икономиката ни..." ---> това си е чист отговор, т.е. да знаете, че положението е зле и скоро парички няма да има! Орешарски, то е ясно, че всеки си има шеф, ама ти не ставаж за поданник, бе. Не можеш да говориш от името на друг, просто не ти се получава, върнете си станишката по-добре.