Данък "Москвич" прогресивно спада и отпада през 2017 г.

За колите с евростандарти обаче отстъпката ще е до 50 на сто
Обновена: 4 ное 2013 14:59 | 4 ное 2013 14:58,
35
Данък "Москвич" прогресивно спада и отпада през 2017 г.
Снимка: архив, Булфото

Остава отстъпката от 30% в данъка на автомобилите с катализатори, а за колите с евростандарти отстъпката ще е до 50 на сто.

Още по темата
Това решиха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, като приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Според промените превозните средства с до 101 конски сили, снабдени с катализатори, но неотговарящи на екологичните категории Евро 3, 4, 5, 6 или ЕЕV, ще заплащат данъка с намаление от 30 на сто за 2014 г.

През 2015 обаче този процент ще спадне до 20 на сто, 10 на сто за 2016 г., докато съвсем изчезне през 2017 г.

Превозните средства, които съответстват на евростандартите пък, ще ползват намаление от 40 на сто за Евро 3 и 4 и 50 на сто за тези, съответстващи на Евро 5 и Евро 6. Същият процент намаление важи и за автобусите, товарните автомобили, влекачите с ремарке.

"В Закона няма изискване за допълнително доказване дали автомобилите имат катализатори, това само се посочва в данъчната декларация", поясни след заседанието на комисията заместник-финансовият министър Людмила Петкова.

Ще се изисква обаче документ за автомобилите с екологична категория, поясни тя, цитирана от БТА.

Петкова посочи, че общините са уверили финансовото министерство, че всяка община извършва контрол дали автомобилите, ползващи отстъпка в данъка, наистина имат катализатори.

Според данни на Сдружението на общините, които обаче не са пълни, защото не са от всички 264 общини, около 30-40% от автомобилите са с катализатори, но не отговарят на евростандартите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Гено преди 10 години
До Анонимен 18: Ами като е без пари, бутай и ти количка по Аспаруховия мост. Може да са ***, пигмеи, марсианци и т.н. ама и те не могат да заобиколят законите на физиката и за да живеят трябва храна. Замисли се какво означава да се родиш в едно гето, да живееш в една стая с още 10 души и да слушаш обвинения, че не говориш книжовен български език и си необразован! Човекът се ражда необременен! Какво ще стане от него е предимно следствие на семейство, среда и късмет. *** просто оцеляват.
32
0
 
3
 
! Отговори
Гено преди 10 години
Ако става дума за екология и по-чист въздух, то трябва първо да забранят печките на въглища, които замърсяват въздуха с далеч по-вредните серни окиси. През зимата в Панагюрище, човек трябва да се качи до паметника наБенковски, за да поеме чист въздух. Това обаче няма да стане, защото електората ще умре от студ. По мое скромно мнение някой в парлаМента е решил да прояви инициатива и да прокара нещо-си-там. Дали е прав или крив решението не подлежи на дискусия.
31
0
 
2
 
! Отговори
Гено преди 10 години
И на ПБ и на метан има емисии на азотни окиси (механизъм на Зелдович), емисии на въглеводороди (непълно изгаряне на горивото и емисии от смазочното масло) и въглероден монооксид, които при изгарянето на ПБ или метан са действително в значително по-ниска концентрация в сравнение с бензиновото горене. Ако автомобилът има трипътен катализатор с регулиране на сместа чрез ламбда-сонда, разликата в емисиите на вредни вещества не е съществена. Извинявам се предварително, че се обаждам :-)
30
0
 
10
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Добре, като искат екология, много е лесно - намалете цената на пропан-бутана и метана, и то драстично, в пъти, дайте преференции за колите с такива уредби, в това число и данъчни, и всичко ще си дойде на мястото! Но не, тука целта не е екологизиране на транспорта, а как да се вземат още, и още пари от хората, щото истината е тая - няма икономика, няма и приходи, вече се разчита само на тия данъци!
29
2
 
8
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
Питам аз, кой нанася повече вреда на околната среда и асфалта, бай Иван със стария опел дето минава по 10 хиляди годишно на газ, или разните му там бизнесмени и служители дето карат евро15 и минават по 50 хил годишно. Какъв е извода? Данъка трябва да се сложи върху литрите гориво. Караш много голям данък, караш малко малък данък.
28
1
 
4
 
! Отговори
терзиев преди 10 години
каква е тази простотия?колата отдавна е средство да си свършиш работата както например 1 дрелка или зеге просто ИНСТРУМЕНТ, за какъв ЛУКС говорим???
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички коли на метан и пропан-бутан да се сертифицират по еvro 8 и да им се намали данъка с 80%...........нали е за екология цялата работа или аз поне така разбрах
26
1
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Една лада на газ е много по екологична от нова кола на бензин и дизел дори да е с евро 5. Защо колите на газ да не ползват отстъпка от данъка както е по други европейски държави.
25
1
 
16
 
! Отговори
Мирата Бирата преди 10 години
Добре де! Аз карам на пропан-бутан!! не изхвърлям вредни вещества освен вода и СО2. Какво като нямам евро 4?
24
1
 
12
 
! Отговори
Ааа преди 10 години
ПЪЛНИ НЕЩАСТНИЦИ...А КАКВО СТАВА С НАДУПЧЕНИТЕ ПЪТИЩА БЕ УТРЕПАНИ ПСЕВДОПОЛИТИЦИ ТАКИВА, ВДИГАТЕ КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ ЗА ДА ИМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА СЕ КРАДЕ ЗАЩОТО ЗНАЕТЕ, ЧЕ БЪЛГАРИНА СИ ТРАЕ И СИ ПЛАЩА.. НИЩО ЧЕ Е ПРЕД УМИРАЧКА ВЕЧЕ...НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЧЕ ВИ ТЪРПИМ...СРЕДНА ЗАПЛАТА 600 лв. Само данъка за трошляка ти на 20 години 150 лв.....БЕЗ ДУМИ
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да не забравяме над 100 000 души с ТЕЛК за които колата е единствена възможност за придвижване.
22
3
 
30
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
Колата не е лукс а необходимост.Аз си върша работата с нея пренасям 2 кутии с интрументи. Не мога да си позволя 20 хиляди за нова кола.С този данък взимате хляба от масата ми.От семейството и децата ми.
21
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 20Да притежаваш и да караш автомобил винаги е било разход, а не инвестиция. На който не му харесва да не си купува автомобил. Що се касае за данъците, аз съм с две ръце да се промени политиката - в момента по-старите и неекологични автомобили плащат по-нисък данък от новите. В цяла цивилизована Европа такова животно"нема".
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много са ми странни 2 неща:1/ когато икономисти ми говорят за екология-струва ми се яко намирисва на оправдания ; 2/ след като идеята е да се пази околната среда,защо не намаляват данъка на автомобилите с газови уредби,тъй като е доказано,че те най-малко замърсяват въздуха...*** другарите правят пореден опит да окрадат парите на хората...то не бяха банкрутирали банки,то не бяха данъци, умишлени фалити на фирми...как не се накрадоха!!! ОСТАВКА!!!!
19
3
 
15
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Защо не приемете данък "ИВАН КОСТОВ" и му вземете милиардите от приватизацията, или и вие коите приемате тези закони сте се облажили, по край него. Кожодери !!!
18
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко данък плащаме за 1 автомобил - някой знае ли???Опитвам се да пресметна, от както съм шофьор съм навъртял 200 000 км на моя автомобил.... Среден разход на гориво 7 на сто или да разделим и да видиме какво става!!!!! 14 000 литра гориво от които 1 лев е акциз за всеки литър!!!!! Така..... Тази кола я имам 10 години съответно съм платил данък 300лв + гражданска средно 1600 лева + винетка 670 лв е я кажете какво става тука бе драги зрители!!!!! 10г. 16 000 лева данъци!!!! Колата струва 500 лева!
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей така се прави социална политика - дава се коледна надбавка от 15лв на хората с минимална пенсия и се взимат по 100лв от всички едри капиталисти който са си купили стари капиталистически автомобили.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Във Варна улиците са пълни с роми, които бутат колички с *** по шосетата даже и по аспарухов мост. И те трябва да плащат данък. И понеже не отговарят на нито едит евростандарт и не минават задължителни прегледи, нямат застраховки, винетки трябва да се дерат яко
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъй ще бъде за напред господа заблудени сънародници.Днес вдигаме тоз данък,утре друг и т.нРазберете,че пари за бюджета и рекета дето си плащаме на ЕС от друго място няма да дойдът.Уважаемите другарки и другари за 24г. бастисаха българската икономика, производство и пазари.Данъчна държава сме за момента:))
14
0
 
3
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
До ЧитателЛично съм се убедил, че тези, които пишат подобни заглавия просто не са хора. Някакъв автоматичен коректор-програм ли е не знам, но не провериш ли какво си натворил, после те изкарва най- големият *** в България. И не е далеч от истината, де.