Държавата вече изхарчила за бежанците 258 млн. лв.

Найденов даде списък на Агенцията за бежанците с възможни сгради за настаняване
Обновена: 12 ное 2013 07:29 | 11 ное 2013 20:20, Веселина Йорданова
246
Държавата вече изхарчила за бежанците 258 млн. лв.
Ангел Найденов. Снимка: архив, БТА

Досега направените разходи за влизащите в страната ни бежанци възлизат на 258 млн.лв., заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел Найденов.

Около 6 млн.лв. ще струва изграждане на инженерно-техническо съоръжение на южната ни граница, каза още Найденов, цитиран от БТА. Един милион лева струва прокарването на пътища и още 5 млн. лв. е стойността на самото съоръжение. Средствата ще постъпят от европейски фондове целево или от държавния бюджет.

По думите му досега от Европейския съюз са предоставени 6 млн.евро и техническа помощ. Това е много малка част от необходимия ни ресурс, който е стотици милиони, призна военният министър.

Още по темата

Списък със сгради в 26 освободени от Министерството на отбраната райони, в които евентуално да бъдат настанени бежанци, е предоставен на Държавната агенция за бежанците. Постройките са бивши казарми, бази за мобилизация, учебни школи.

Според министъра в поне 150 сгради могат да бъдат настанени бежанци. Министерството на отбраната обаче няма отношение по въпроса къде да се правят ремонти и кои сгради да се ползват за настаняване. Този въпрос изцяло се решава от Държавната агенция за бежанците, посочи Найденов.

Над 9 000 са вече бежанците на наша територия, каза военният министър. Около 40 процента от тях са от страни, в които не се водят военни действия. Голяма част от хората нямат документи и трудно може да се установи произходът им, заяви Найденов. По думите му потокът няма да секне в скоро време.

Без да се игнорира драмата на хората, наличието на бежанци е голямо предизвикателство за институциите, изпитание и заплаха за сигурността, каза още министърът.

Затова и европейските комисари настоявали за приоритетно ратифициране на споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия, което ще позволи да бъдат връщани обратно нелегално влезлите имигранти.

Ангел Найденов призова да се работи за интеграция на бежанците.

Той увери, че се затягат мерките за защита на южната ни граница. Изпращането там на над 1100 полицаи цели да насочи потока към ГКПП-та и там да се преценява кой от какъв достъп има нужда и може ли да бъде допуснат на територията на страната. Военният министър увери, че морската ни граница се охранява добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: бежанциАнгел Найденов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
12
 
! Отговори
Стар Хъш преди 10 години
Ако за 9000 бежанци от Сирия държавата е похарчила 258 млн. лв. тогава не лошо Г-н министъра да пресметне колко струват на държавите приели за две десетилетия посткомунистическо управление над 1,5 млн. български бежанци.
126
2
 
13
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Ми много хубаво бе другари, и Бойко да беше същите пари щеше да похарчи за бежанците. Щеше да ви излезе 50 милиона, ако бяхте направили ограда на границата и бяхте наели гранична войска.
125
3
 
13
 
! Отговори
Knight of Swords преди 10 години
Много добър въпрос има зададен по-долу. Как ПП Атака си плаща за билбордовете и телевизията? Хайде атакисти, кажете членски внос плащате ли? То не може само разходи, трябват и приходи.
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne e vqrno s kakvi tempove kradat tiq !
123
0
 
19
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Границите вече трябваше да са затворени ! Но явно само народа иска това и една партия само ....дано дедите ни да ни простят , че позволяваме *** да решават вместо народа какво да става с родината ни !
122
1
 
17
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
Бог да бъде с нас, братя и сестри няма да оставим майка България, борба да края, ще положим душата и кръвта си за майка България! Горе главата и напред!
121
4
 
8
 
! Отговори
2-ри терминал преди 10 години
до бесарда си симпатизант на Атака, трябва да си луд или безмозъчен, ти май си и двете. И не съм платен.
120
1
 
19
 
! Отговори
Дециус преди 10 години
Егати алчните червени ****ти. 258 млн. за какво ги дадохте бре. Или искате да спазите старата максима от времето на купоните: " Като не ни искате - кокали ще ви накараме да ядете". И на вас малко Ви остана
119
3
 
8
 
! Отговори
Knight of Swords преди 10 години
До бесарДа защитаваш сляпо Сидеров си или платен драскач, или ***, или и двете.
118
1
 
10
 
! Отговори
Knight of Swords преди 10 години
До Анонимен258млн.??? Да не ги настанихте на слънчев бряг тия хора бе господа управници?? ------------------------------------------------------------------------Сезонът по зимните курорти ще започне скоро. Нашите действат на принципа "опознай България, за да я обикнеш". Всички бежанци към Банско и Пампорово!
117
1
 
9
 
! Отговори
guest преди 10 години
най-много пак да ни спрат субсидиите от еуропа
116
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 10 години
izhar4eli 258 miliona....i koiato partia da doide na vlast vse sa6tata seria....kradat na poraziaaaaaaaa....mani mani...dobre 4e vazirahme ot bg....jal mi e za jivee6tite normalni hora v bg....nema vra6tane v bg ....vseki izminal den vse po zle stava ....nema opraviaaaaaaaaaaaa....vse nekoi im e vinoven.........
115
0
 
13
 
! Отговори
Марк преди 10 години
До guestВзе ми думата от устата, както се казва!!Гнусни крадци!Казал е народа за такива: "Ако могат и с г.за си ще крадат!"
114
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей пич, една по- засукана да оставят за мене, че ми писна от феминистки!)))
113
0
 
18
 
! Отговори
guest преди 10 години
"ЕК обеща помощ заради бежанската криза, но поиска действия срещу ксенофобиятаПравителството очаква 90 млн. евро от Брюксел, изчислявайки разходите си на 130 млн." Статията е от днес в медиапул.Както казах в коментар по долу- аз мисла, че измекярите изкуствено се опитват да завишат разходите за бежанците пред ЕК, с цел да приберат повече парици (двойно повече) които да отидат в на някой джобчето.
112
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
258млн.??? Да не ги настанихте на слънчев бряг тия хора бе господа управници??
111
0
 
19
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
"Според министъра в поне 150 сгради могат да бъдат настанени бежанци" ей *** продажни, в тези сгради ще ви настаним политиците от последните 20 години и ще ви оставим да се самоизядете. Спрете да пускате гадните *** *** алчни, за национални предатели ли гласувахме толкова години. Очаквайте скоро всенародно включване в държавното управление. Ще украсите диреците пред народното събрание. Вън арабските *** от България.
110
0
 
19
 
! Отговори
bariera_61 преди 10 години
Абе какво стана с 1-ния милиард?! Изтеглиха ли го, знае ли някой, защото ме съмнява че тихомълком вече са го изпапкали ако се съди по анонсите на техните финансисти, които вече говорят, че трябвало да се изтеглят много скоро още няколко милиарда заем! Това на фона на и без това бедната ни държава е ужасяващо като перспектива! Тия лакоми комунисти-олигарси май пак ще ни вкарат в хиперинфлация от която този път няма да можем да излезем!
109
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе софета, кво прай Мария Капон, види ми се свестна женица да я ...да гласуваме за нея, а?!
108
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 10 години
Някой по-долу спомена Сидеров да затварял парламента, че вече не се траело. Е, няма как да стане. Никой не убива сам златната си кокошка. А като се замисли човек, от къде се извъдиха толкова богата партия. Атакисти, я кажете вие членски внос плащате ли? От къде пари за телевизия и билбордове из цяла София, за страната не знам, но се съмнявам рекламната им кампания да не е едромащабна.