"Реформаторите - мнозина с его и малцина с визия"

Преглед на печата за днес, 18 декември
Обновена: 18 дек 2013 08:04 | 18 дек 2013 07:00, Анисия Иванова
44
"Реформаторите - мнозина с его и малцина с визия"
Меглена Кунева Архив: Булфото

Под заглавие "Реформаторският блок - мнозина с его и малцина с визия" "Сега" анализира, че процесите в организацията трябва бързо да изкристализират. Колкото и упорити да са протестите срещу правителството, те няма как да постигнат успех, ако не съумеят да излъчат свое политическо представителство.
Реформаторският блок, въпреки че носи някои негативи от миналото, бе организацията, която единствена има основателни претенции да представлява голяма част от хората, които месеци наред манифестират по жълтите павета. Би било жалко, ако за пореден път тези хора останат без политическо представителство заради поредното личностно неразбирателство в десницата.

"Синьо единство" няма да подпише споразумение с останалите  партии в Реформаторския блок, анонсира в интервю за "Труд" Петър Москов, член на Гражданския съвет на организацията. Причината  за това е разминаване във визията за Реформаторския блок. След като бъде подписано споразумението формацията официално ще се  явява на избори като реално обединение. "Гражданският съвет ще е основният политически орган, а оперативното ръководство ще се води от Изпълнителен съвет и ще се избере говорител. Това е  структурата. Реформаторският блок е обединение за демафиотизация на държавата. И е алтернатива на БСП, ДПС и ГЕРБ", уточнява Москов.

Цял "календар на успехите" отчете в навечерието на Коледа соцлидерът Сергей Станишев. И то само за първите шест месеца, откакто БСП е на власт, коментира на вътрешна страница "Сега".
Над 50 са внесените законопроекти на мнозинството, като 33 са дело на социалистите, а 17 са подготвени съвместно с партньорите от ДПС. Като ключови успехи на червените депутати лидерът посочи гласуването на актуализацията на бюджета за 2013 г.

40 540 души са били уволнени политически от заеманите от тях различни длъжности в държавната администрация за периода от август 2009 г. до пролетта на 2013 г. Това констатираха депутатите от временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация, пише на първа страница "Дума".

Междувременно на първа страница "Преса" пише за полетите на кабинета "Борисов": Безразборните вътрешни полети с военни самолети са ощетили с 650 00 лв. бюджета на армията. От 58 установени полета на военните само един е отговарял на процедурата. В останалите 57 случая хеликоптерите и самолетите на отбраната са ползвани като безплатни "въздушни таксита". Такива са заключенията на експертизата за вътрешните поети, назначена по разследването за неправомерно ползване на военни самолети от предишния кабинет. Единствено бившият финансов министър Симеон Дянков е спазил правилата, като е заплатил полета, твърди "Преса".

В отговор на въпрос за "Южен поток" на вестник "Новинар" Герхард Мангот, съветник в Австрийския институт за международна политика във Виена, казва: "Въпросът не е за или против "Южен поток", той е необходим и ще бъде построен. За всички вече е ясно, че "Набуко" се провали окончателно. През 2018-2019 първите количества газ около 16 млрд.куб.м. годишно от азербайджанския Шах Денис в Каспийско море ще потекат по южния газов коридор. По същество това ще бъде разширение, втора паралелна линия на южно-кавказкия тръбопровод от Баку през Грузия до източната граница на Турция.

Оттам през 2014 г. ще започне строежът на нова линия през Турция, Гърция и Албания. След това ще минава по дъното на Адриатическо море към южна Италия. Там газът ще потече транзит по вече съществуващата тръбопроводна мрежа към северна Италия, където частично енергията ще се трансформира в електрическа.
Въпросните газови електростанции са изцяло под контрола на швейцарски фирми. Останалият газ ще се отправи на север през Швейцария към Германия и Белгия. Основен собственик на този тръбопровод ще бъде азербайджанската държавна компания SОКАR, 2 турски фирми, ВР, Стат-ойл и Тотал. Ще струва около 8 млрд. евро и трябва да бъде завършен до 2018 г."

Реакторът на "Уестингхаус" е без алтернатива, категоричен е  Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Пред  "Монитор" той се аргументира: "AP-1000 има преимущество по отношение на безопасността. Ядрената безопасност не произвежда  еленергия, тя обезпечава поддържането на ядреното гориво в  безопасно състояние при тежки аварии. Това е задачата на системите за безопасност. При условие, че имаме руски реактори и в АЕЦ "Козлодуй", смятам, че трябва да направим един западен реактор и това го говоря от 7-8 години.

В Китай в момента се строят първите 4 реактора по технологията AP-1000. В САЩ също се изграждат 4. Първият AP-1000, който ще влезе в експлоатация, ще е в Китай, и това се очаква да стане в края на 2014 г. или  началото на 2015 г. Този блок ще бъде използван за референтен. Изобщо за много от новите реактори, които вече ги има, както и за тези, които ще се появят в близко бъдеще, полигонът, от койтоще се ползват опитни референции, ще бъде Китай.

Антон Щерев и Атанас Петров, които контролират най-големия български алкохолен производител "Винпром Пещера" и строително-инвестиционната компания "Галакси пропърти груп", ще купят втория по големина частен собственик на земеделска земя, "Уинслоу ленд инвест", извежда под глава "Капитал Daily". Това става ясно от съобщение за концентрация, подадено в Комисията за защита на конкуренцията. Според документа две дружества - "Солатер" ЕООД и "Орбиас" ЕООД, съответно собственост на Щерев и Петров, искат да получат контрол над "Уинслоу ленд инвест". Чрез сделката ще изсветлят и без това отдавна пазената публична тайна, че именно те стоят зад създаването на крупния играч на пазара на земеделска земя с портфейл за 250 - 300 млн. лв., пише изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TAZI NA SNIMKATA KRIVOUSTATA DETO I BOG E BELQZAL E KATO KATO GOVNOTO V KACATA S MED . KADETO SE E POQVILA VSE E OSRANO I OTVRAT . TAZI 6TE SASIPE I IDEQTA " REFORMATORSKI BLOK " TIA DESNITE TOLKOVA LI SA SLEPI I AKO S TAQ V KOMPANIA I S GERB 6TE PRAVQT ZAVERA AMI NAPRAVO DA SE KOALIRAT S BSP I DPS
32
1
 
1
 
! Отговори
Фен преди 10 години
Значи този въпросния американски реактор имал преимущества за безопасността, въпреки че тепърва ще се изгражда за първи път в Китай и после у нас може би - като тестови площадки? :)
31
0
 
2
 
! Отговори
ИвоКалпазанов преди 10 години
На мен Кунева ми е голяма умрялка.Една такава скучна, скучна.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както много други преди мен са писали, тази Кунева страшно много ме отвръщава. Рядко противна и нагла личност. Иска само едно нещо, властта на всяка цена. Не знам тя и такива като нея не се ли наядоха, не се ли накрадоха. Този *** /Кунева/ не разбра ли една проста истина, че нов бардак се прави с нови ***.
29
1
 
13
 
! Отговори
politolog преди 10 години
Реформаторският блок е поредната политическа лъжа с претенции за месианство. Истинската им цел е да получат парче от тортата.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Деформаторите са прости хорица с амбиция за власт. Ще разрушат държавата. Нека си намерят работа, която не вреди на България, хората и бизнеса.
27
6
 
8
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Деформаторите са една бъдеща *** на ГЕРБ.
26
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До не синДСБ не са си научили урока! Още от Костов - или гонят другите от СДС, или те самите напускат, когато вече не са в състояние да изгонят другите! Трябва най-сетне да разберат, че така не става! Да не говорим за странния им съюз с Кунева - дето щеше да се оттегли от ръководството?! Ама, май, друг път!
25
1
 
20
 
! Отговори
не син преди 10 години
Нахално е да се наричат "реформатори"! Като гледам какви л****** са се събрали , подходящо е да се казват "КЛОЗЕТ" или "КЛЕКАЛО" !
24
1
 
14
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
барека мята танци някъде и вади една лъжица изпод гащите си та я тика в устата на публиката в заведението.какво друго може да прави.
23
0
 
15
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
А къде отиде Николайчо Бареков, още ли празнува Никулден. Ами пишете нещо и за него, като десерт на новините !
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не искам Кунева да ми ръководи държавата и моят живот ! Това ще га направя на изборите !
21
0
 
19
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
на снимката: другарката пръмова
20
2
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Пропагандата работи с пълна сила да обяснява колко едни не стават ,а други да.Бързо забравихте КОЙ върна земи и имоти на ЗАКОННИ собственици.Тези хора даже ги няма на пистата.
19
3
 
16
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Както не веднъж съм казвал - коалиции, които се събират на база общи финансови интереси, винаги се разпадат много бързо след това. Нямаше по-голяма грешка от страна на ДСБ и СДС, да поканят Кунева в тази коалиция! Нямаше по-голяма грешка! Костов никога нямаше да направи подобно нещо. Тези хора ще ме принудят да гласувам отново за ГЕРБ. Това е положението.
18
2
 
11
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Всеки ден Пръмова и Боко!Ама не се траете вече!Искам Ким Кардашиян и Майли Сайръс!!!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да се забранят всички стари политици ,мутри и крадци да се занимават с политика
16
8
 
3
 
! Отговори
ЛЮТА ЧУШКА преди 10 години
хахахахаа тролчетата сами питат сами си отговарят .Уффф толкова сте *** .Наивен, ето ти един по-смислен отговор : защото Петър Стоянов е агент ВИКТОР,защото ВИКТОР е купен от ГЕРБ. Айде стига ви толкова,чао не ме кефите.Кутев махни ги тези некадърници бе,толкова сте скучни.
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прави се нов бардак но със стариПръмова, Надежда Нейнски, Костов. Тия си вяврат и се бутат за властта като прасе в тикви. Минало им е времето когато някой им вярвяше. Нека се бутат, забавно е да гледаш колко са жалки. И да не са в парламента ще лапат субсидия, което може да е законно, но не е честно спрямо 150 лв. пенсия на пенсионер. Субсидиите да отпаднат. Ама щели да се корумпират и развият зависимости към бизнеса. Че те сега какви са?
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая кукувица я очаква поредния провал!Хората не са ***, късопаметни или изкукали, за да гласуват за Кунинджър