НС отряза ГЕРБ за вот по нет зад граница, нямало сигурност

Управляващите отхвърлиха и това предложение на опозицията
Обновена: 12 фев 2014 20:35 | 12 фев 2014 16:28, Камелия Цветанова
167
НС отряза ГЕРБ за вот по нет зад граница, нямало сигурност
Снимка: БТА

След като не мина предложението на опозицията за задължителното гласуване, мнозинството в парламента отхвърли и искането на ГЕРБ за гласуване по интернет за българите в чужбина.

Аргументът на депутатите на Бойко Борисов беше свързан основно с избирателите, които живеят зад граница, защото те биха били най-улеснени от електронно подаване на глас по интернет. Според народните представители от ГЕРБ това би повишило и обичайно ниската избирателна активност.

„Във века на IT технологиите и в годините, когато много българи живеят зад граница, трябва да им дадем възможност да упражнят правото си на глас, това може да стане в секции, но и чрез електронно подадена бюлетина, защото много от тях са заявявали, че имат проблем да стигнат до секциите заради големите разстояния”, защити предложението Десислава Атанасова.

Пръв й опонира Тунджер Карадайъ от ДПС, според когото няма достатъчно гаранции за тайната на вота и отчитането на изборните резултати.

Червената Мая Манолова обясни, че изцяло електронно гласуване е имало само в Естония, но държавата е дала безплатен електронен подпис на всички избиратели.

"В останалите държави, където е имало експериментално електронно гласуване, опитът е завършил с извода, че електронното гласуване не дава достатъчна сигурност на гражданите и че има опасност от влияние на начина, по който гласоподавателите дават своя вот", заяви тя.

Според нея в кодекса има всички гаранции, че няма да се повтори ситуацията с откритите в деня за размисъл на последните избори бюлетини в печатница в Костинброд.

Това обаче предизвика гнева на Десислава Атанасова, която я нападна с думите: „Г-жо Манолова, още ли говорите за Костинброд, не разбрахте ли, че Вие сте просто един доносник, защото прокуратурата нищо не установи”.

По време окончателното приемане на Изборния кодекс от ДПС опитаха да прокарат нов регламент, който да преодолее принципа на уседналост, въвеждайки отделни условия за право на гласуване при различните видове избори.

Основният текст от законопроекта, касаещ правото на гласуване за общински съветници и кметове, определя, че право на глас имат тези, живели последните 6 месеца в населеното място.  ДПС настоя да се въведе промяна, според която за граждани, "живели" на съответното място, се считат тези, които имат постоянен или настоящ адрес.
"Абсолютна демагогия е, че БСП е против уседналостта. Вижте как е записано - "живял през последните шест месеца". Сега, както е записано, означава, че той може да има постоянен адрес в населеното място и настоящ адрес в което и да е населено място на територията на Република България. Това значи, че стимулираме вътрешния туризъм, забраняваме на група български граждани, които имат имоти, плащат си данъците, постоянно се прибират по родните си места, да гласуват", посочи Янко Янков от ДПС.

Опитът на ДПС да преодолее уседналостта бе отхвърлен с 31 гласа "за", 70 "против" и 58 "въздържал се", но спорните текстове, които уточняваха кои граждани могат да гласуват, отпаднаха от разпоредбите по предложение на Мая Манолова. Така решаването на въпроса с уседналостта се отлага за дебатите по втората част на кодекса, където се обсъждат конкретните видове избори.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че приемането на "изборния комикс" се е превърнало във фарс, след като най-спорните моменти от закона не са намерили решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
. преди 10 години
Нямало сигурност?Вярно,друго си е с по едно кебапче в Столипиново...
120
0
 
0
 
! Отговори
naviren xyi преди 10 години
bg *** politici i vlast korympirana nali bez da ni pitate pravite vsichko za vasha ygoda
119
0
 
2
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Съчуствие братко. До 143. На такива като теб не им трябва помощ, но ако се наложи, ще ти подам ръка. Искаш ли помощ? Аз съм във Германия.
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НС отряза българите , а не ГЕРБ !!!
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България е имало много талантливи хора и без да са били толкова известни в Европа. Това че някои печелят повече в Европа от другите в България, съвсем не значи че са по-добри от тях. Например български актьори като Калоянчев, Парцалев и др. са много добри и признати в България и това че не са играли в Холивуд не значи че не са по-добри от някои посредстрвени холивудски актьори които са милионери.
116
4
 
12
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Естествено че ще го отхвълят. 2 000 000 българи сме зад граница, които като чуем за мафията ни се повръща.
115
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кройф е бил гениален футболист, но не и треньор. И аз да имам 20 футболисти като Стоичков и аз ще стана треньор като Кройф или Мауриньо.
114
6
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Не съм привърженик на комунизъма, но по времето на Бай Тошо пиле не можеше да прехвръкне границата и имаше работа за всички... А сега по времето на Съргея и Болния и Местанчо, строим огради все едно ограждаме кошарa....
113
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпонгиСтоичков е открит и създаден като талант в България и то по време на комунизма. За останалите не знам със сигурност, но знам, че образованието и спорта бяха в топ 10 в света при комунистите.
112
2
 
0
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
значи работата ми е свързана с допирни точки с много и различни хора-------------------------------------------------------------------------------------------------------седи мазния *** и вика вие българите вече сте изпята песен,не раждате деца.бягате постоянно на някъде,мразите се ,делите се-ами ние до 20 години ви претопявамеи сме по добри от вас.раждаме,оцеляваме.не се делимкво да кажеш толкова ли е важно кои как гласува,не е ли по важно кои ще ни изведе от тресавището в което сме
111
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хакерите не са проблем. Проблем е че интернет вота може да се купи много по-лесно и евтино от вота в стаичката.
110
2
 
13
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
Искам да гласувам. ДПС и БСП не са прави да ми правят живота по-труден!"Тайната на вота' си е моя работа. Разбирам, че хакери могат да проникнат във вота ми, но шансът за това е под 1% и съответно не ми пречи.
109
3
 
8
 
! Отговори
до Спонги преди 10 години
Кенеди май беше казал - виж какво можеш да направиш за родината си, а не какво тя може да направи за тебе. Кой комунист, кой демократ не е толкова важно, а по-важно е кой какво е дал като усилия за родината си.
108
6
 
4
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
кви комунисти сънуваш още ???кои не е бил биш техен кадър освен родените след 1980 година???по хубаво ли ще ти е когато *** и преселници от цял свят ни превземат???омразата ти породена от това че някои ти взел 10 овци на времето =просто ще ни довърши
107
3
 
8
 
! Отговори
Maртин преди 10 години
До Спонги.. Съсела и за комунист не става, а само за дамска превръзка на Моника, Дето и Местан я употребява..
106
7
 
3
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
клишета .клишета.наслушахме се вечедъщеря ми завърши пълна отличничка,първенец на випуска синаправи специализацията си в холандияа докторантурата и ще е в рими ще се реализира тук...========================еи такива българи трябват на българияа сина ти е същия като самият тебягодо берач равняващ се с пакистанци и индиици
105
7
 
15
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Гласувам за онзи дето нацепи публично главата на Мая Общата, Местан, Съсела и Лудия!
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Блъскате ли коментари, *** на БСП, лъснаха ви простотиите в Бивол, муахахахахРаботете, работете по опорните точки, че Кутев чака доклада и ще ви набие канчетата, ако не е доволен от активностите
103
2
 
3
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
моите деца отидоха, завършиха европеиските университети и се върнаха тук -където им е мястото ,а ти кво си възпитал-бягащи плъхове...без род и без идентичност и претендираш да имали права
102
2
 
2
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
ха ха хаагронома пак дава акъл за политикаа марш да садиш картофи бе пенсийоако ставаше от теб нещо сина ти нямаше да е в Германия=забравил род и родина