Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев

Държавният глава смята, че все още има поле за преговори
Обновена: 17 мар 2014 21:09 | 17 мар 2014 20:31,
494
Русия вече окупира Крим, съжали Плевнелиев
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Референдумът за статута на Крим е незаконен и може да промени изцяло баланса, по който оперира международното право - не само в страните от Източното партньорство, но и в много по-широк глобален контекст.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в коментар за ситуацията в Украйна и референдума в Крим. Държавният глава коментира въпроса в Лондон, където днес започна тридневното си официално посещение.

"Русия вече окупира Крим, след което си организира незаконен референдум, който противоречи на украинската конституция и на международното право", припомни позицията си Плевнелиев.

Той заяви, че това е изключително опасно и категорично неприемливо и го осъжда.

"Не може да се анексира на база на незаконен референдум и тук България трябва да има категорична позиция в подкрепа на категоричната европейска позиция", заяви държавният глава.

"Ние не искаме да се върнем в годините на Студената война. Все още политическите инструменти не са изчерпани и руската страна не е взела окончателно решение след проведения референдум. Надяваме се то да бъде в интерес на бъдещето, а не на миналото и всички да гледаме напред", каза Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че все още политическите инструменти не са изчерпани и всичко е в ръцете на Владимир Путин.

"Не може да окупираш територия, част от територията на една независима държава като Украйна и под дулата на оръжията на твоите войници да организираш референдум и този референдум, който противоречи на конституцията и на международното право след това да бъде предпоставка, за да анексираш територията на някой друга държава", каза президентът и попита какво би станало, ако това отпуши вълна от подобни ситуации в други държави.

"Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса. Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?", попита риторично Плевнелиев.

"Ние сме длъжни в интерес на нашите деца, в интерес на правосъдието, в интерес на устоите на външната политика да кажем, че това, което днес Русия прави е недопустимо", заключи държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
0
 
! Отговори
Джэмма преди 10 години
Подходящият пример тук е друг. Ако си представим, че в Северна Добруджа направят референдум и (да си представим пак) 96% народ гласува да се върнат в България. Интересно, и на тях ли този безсъвестен човек, ще говори за дула на оръжия и международни права? Баси бессрамието! Впрочем, няма да се учудя! Открай време по традиция предаваме своите!
358
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
невероятно! След Русия освободи България от турците, всички български владетели при всяка възможност, за да се опита да се превърне Русия *** и лицето - враговете на Русия.
357
0
 
2
 
! Отговори
До Тина преди 10 години
Какви са тия български граждани от турски произход , това не са ли потурчени българи или български мусюлмани ..и ако погледнем реално-доста генетичен материал точно ние-българите сме оставили в Турция. Аман от еничари..
356
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ми да прати българската армия да разкаже играта на Путин
355
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса..." ГНУСНО насаждане на сепаратистки изказвания Плевнелиев, СРАМУВАМЕ се ,че ТИ си наш президент.Никой не ти дава право да говориш от името на България,щом не си ни попитал НИЕ какво мислим по въпроса за Крим!
354
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da ne didat i tyk che kak shte biagate i nakade vij che vi hvanali prodajnici .
353
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sram i pozor ste Plevnevliev !!!!!!!!!
352
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалка работа е президентът ни!
351
0
 
3
 
! Отговори
Ниа преди 10 години
Я се успокой нещо,че много си се развълнувал. Хората щом искат Русия и смятат,че това тяхното бъдеще ,нека да е Русия. И ги разбирам, за какво им е Европа с ниските си ценности и окупаторска политика.
350
0
 
1
 
! Отговори
ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Те ще спрат да умуват като започнат да падат ракетите в Добруджа и Румъния..От статистик трудно се става политик а за президент дори спирам да пиша..България е заплашена от непосредствен военен конфликт..Заплашени са наши братя и сънародници.По какъв начин ще бъдат защитени от България?Ще признаят ли тази руска инвазия в свободна и суверенна държава като Украйна?
349
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TinaДоста глупаво и смешно е да се сравнява автономна област като Крим, със суверенна територия на една страна.. С подобни коментари само се излагате
348
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Naisitna li ima hora, koito go haresvat ili prosto iskat da sa razlichni..??? izberete si drug nachin da ste razlichni, haresvaiki Prezidenta i poziciqta mu ste glupavi i smeshni, a takiva ve4e ima mnogo!!!
347
1
 
11
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Тоя ако имаше капка достойнство би се отеглил от политиката веднага. Няма нито един коментар който да не го плюе! И това ли дори не може да разбере?! Ок родил се е ***, и не осъзнава некомпетентноста си, ограниченият си акъл стигащ му само колкото да изпълнява чужди заповеди, и да се мазни, не го виня за това. Просто не трябва да е президент. Не му е там мястото! Има два избора-да се махне веднага и доброволно или да се пъне и да отнесе срама позора и омразата на народа! Демек по трудния начин
346
0
 
1
 
! Отговори
ЖЕНА преди 10 години
До TinaТОЗИ МЪЖ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
345
2
 
10
 
! Отговори
Tina преди 10 години
"Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса. Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?", попита риторично Плевнелиев. - ДАНС да го разследват за насаждане на сепаратистки идеи."Ние сме длъжни в интерес на нашите деца..." Не ти решаваш кое е в интерес на децата ни. Нито ти, нито ***, които сте "по върха", но всъщност сте "по лай*ата"...
344
0
 
8
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Аз се възхищавам на железните нерви на Българска Армия да търпи този "мъж" за главнокомандващ...
343
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Масон е нашия президент,защо подклаждаш етнически размирици .Намесваш турците те са на наша територия ,напротив ние трябва да сме с претенции за Одринска Тракия .Там е имало геноцид на българи ,а тук ги потурчват в днешно време
342
6
 
1
 
! Отговори
А преди 10 години
Наличието на толкова червени и платени "коментара" показва само едно - червената мафия много я боли от това, че имаме пробългарски и обективен президент.
341
1
 
4
 
! Отговори
NAI преди 10 години
ВЪХ....МИ ТО КАТО ПОГЛЕДНЕШ ФИЗИОНОМИЯТА НА СНИМКАТА И ВСИЧКО ТИ СТАВА ЯСНО......ТЕЖКО НИ И ГОРКО.......
340
1
 
6
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Господарите му подадоха реплика,човекът си я каза и сега е леееко намръщен....Така прилича поне на мъж!?