Борисов категоричен: Нова Конституция - след 5-6 години

Лидерът на ГЕРБ търси партньори в БСП и ДПС за промяната
Обновена: 31 мар 2014 14:53 | 31 мар 2014 14:53, Анисия Иванова
58
Борисов категоричен: Нова Конституция - след 5-6 години
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка, архив: Булфото

Нова Конституция може да има след около 5-6 години. Преди четири години, когато можеше това да стане, ние не го направихме, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на кръгла маса на тема „Нова Конституция или изменения в действащата”. Инициативата за нея е на РЗС, като са поканени представители на парламентарни, извънпарламентарни десни и дясноцентристки партии, представители на граждански структури, водещи специалисти в правните и обществените науки.

Борисов заяви, че той е прагматик и според него въпросът е как да стане промяната - дали да е нова Конституция, или поправена, предаде "Фокус".

Лидерът на ГЕРБ обяви, че търси мнозинство, търси партньори в БСП, ДПС, за да се променят няколко текста в Конституцията – да се намали броят на депутатите, да не могат да преминават депутати от една парламентарна група в друга.

По думите му по отношение на промяната в Конституцията има различни искания - прокуратурата да премине към изпълнителната власт, България да стане президентска република, за които промени той е против, в същото време да се намали наполовина броят на депутатите, за което той е „за”.

Според него демокрацията в България нито е победила, нито я има. Докато не съзрее демокрацията и институциите да не се влияят от личности – по-добре Прокуратурата да си стои в съдебната власт, мотивира се той.

"Затова посъветвах колегите подобни форуми да продължат и да се потърсят и другите партии: БСП, ДПС и всеки, който иска, да се извървят малките стъпки. А тези, които публично много говорят за промяна на Конституцията, да кажат как ще съберат 2/3, за да се промени Народното събрание и да вземе решение за промяната", посочи Борисов.

"В обществото има усещане, че в сегашната Конституция трябва да се променят и изборни правила, да има повече мажоритарност, повече контрол. Всеки текст от Конституцията трябва да се чете и да се мисли какво може да се промени", отсече лидерът на ГЕРБ.

Омръзна ми преди всички избори само мен да ме питат с кого ще правя коалиция, каза Борисов след форума.
На въпрос, смята ли че на следващите европейските избори ГЕРБ заедно с десните формации и Реформаторския блок ще могат да постигнат 2/3 и да се борят за предсрочни парламентарни избори, той отговори, че в политиката 1+1 не е 2 и това не го е измислил той.

„Всяка партия за това съществува, за да участва самостоятелно на изборите и да има свой резултат. Аз гледам резултата на ГЕРБ. Според мен не е правилно да се сумират гласовете на различни партии. Например, БСП и ДПС, ако си броят заедно гласовете, да направят една партия и да се явяват като една партия, а не да лъжат хората, че са различни, а пък да си броят заедно гласовете”, каза още Борисов.

По отношение на това, че все пак на ГЕРБ властта е отнета, Борисов коментира: „Не съм очаквал, че може да нямат такъв морал, че вторият Станишев да се държи като победител на изборите, да предприеме такова гонение навсякъде по държавата, че неговия бивш лидер на БСП Георги Първанов да излезе сутринта и да каже, че в Сталиново време така не са гонени хората”.

Той отказа да коментира информацията на ПП „България без цензура” за това, че група депутати напускат ГЕРБ и се присъединяват към „България без цензура” на 26 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
1
 
! Отговори
ОПАЗИ НИ ОТ МЕРАКЛИЯ преди 10 години
С ТОЯ ЮРИДИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ ГЕРБ ЩЕ НАПРАВЯТ ТАКАВА КОНСТИТУЦИЯ, ДОСУЩ КАТО ТЕЧАЩИТЕ МАГИСТРАЛИ И ИЗТЪРБУШЕНИЯ "ДУНАВ МОСТ-2"
42
1
 
0
 
! Отговори
ОПТИМИСТ НЕЩАСТЕН преди 10 години
СЛЕД 5-6 ГОДИНИ МУТРАТА ОТ БАНКЯ ЩЕ Е САМО СПОМЕН, КОШМАРЕН СПОМЕН С ЕЛЕМЕНТИ НА ДЪЛБОКО ОБЛЕКЧЕНИЕ. КАТО КАКЪВ СЕ МИСЛИ ТОЯ?????НАРОДЪТ НЕ ГО ЩЕ В СЕЛОТО, ТОЙ ПРЕЗИДЕНТ ИСКА ДА СТАВА.ПРОСТЬО С ПРОСТЬО НЕЩАСТЕН. А ВЯРВАЩИТЕ БИЛИ БЛАЖЕНИ...
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В този момент нова конституция ще бъде излишно бавене. Старата добре може да служи, ако политиците не се занимават с лъжи, измами и дейности, които целят лично обогатяване. Трябва борбата срещу корупцията да е в хармония с правото и закона. Сребролюбците в управлението могат да бъдат отстранени по законен път, при искреното желание и конкретните последователни действия на хората във властта, ако те са достойни за местата, които заемат. Г-н Борисов, Вие можете да го направите. Желая Ви успех!
40
0
 
4
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
"..Гледат ме начервени и прочие.След това разбрах,че това са подбрани проститути.За тия ли момчета ста`а въпрос,познавам ги-тоя единия е много ***."Много актуална песен!
39
6
 
3
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 10 години
Няма смисъл от промяна на нашата конституция, ако трябва да се съобразяваме с БСП. Нищо добро не може да се получи в сътрудничество със сатаната.
38
4
 
1
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 10 години
До владетеляKонституцията на Франция е променяна вероятно многократно. Една промяна помня - по времето на Де Гол.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този пък кой беше? Не е ли мутрата-доносник Боко-Будата?!
36
2
 
7
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
Сигурно тогава мисли да излиза от панделата.Чакай Тиква, още не си влязъл, не почвай да броиш отсега.
35
3
 
8
 
! Отговори
националист преди 10 години
Ти си вече политически труп, ама не спираш да се обаждаш като на барабан пръчката! Какво не ти харесва на конституцията, че реши да я променяш? Тя си е много добра конституцията, ама явно господарите ти от американското посолство така са ти заръчали! Има единствено една алинея от 22 член дето трябва да се промени, че не може да се продава земя на други освен български граждани и всичко е шест!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О,Господи,бъди човек,прибери си версиите!
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
червен,селски хитрец!
32
5
 
7
 
! Отговори
Конституция преди 10 години
Защо ние нова на ли си имаме вие тази спазвате друга не ни трябва а и точно с ДПС и БСП едната антиконституционна а другата номенклатурна партия вече никой не ти вярва Бойко
31
1
 
10
 
! Отговори
eee преди 10 години
пак лъжи и прах в очите на българите ! с дпс може да сменят констисуцията в полза на тъмното население обитаващо земите ни !
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ранобуднитепияндетаДо 32, Вие сте в голяма грешка ако мислите че другите хора в парламента ще бъдат по-различни. Хората могат да се сменят, но качеството ще бъде винаги като това.
29
2
 
10
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
И каква възможност има този *** да направи нова Конституция.. Той наясно ли е какво е Велико народно събрание и как се свиква с какво мнозинство.. И като гледам какви са в момента в парламента.. точно тези хора ли искате да ви пишат новата Конституция.. вие добре ли сте.. те един изборен кодекс не могат да приемат като хората.. нито БСП, нито ГЕРБ.. Как Франция кара с 200 годишна Конс от времето на Наполеон, а ние нашата ще я сменяме през 20 години.. все едно тя е виновна,че сме бенди и прости
28
2
 
12
 
! Отговори
красналиев преди 10 години
абе за какви неща говори тая гадна мутра аз се надявам след 5г да е на поне 4 години затрвор излижал а той за политика мисли разказаха с цецо играта на българския народ
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТИКВЕНИТЕ ЧЕРВЕНО ТИКВЕНИЧЕТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А сегашаната дали я е чел?
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гошо...*** Абе тоя тиквар що не промени конституцията докато беше на власт? Имаше по едно време 161 гласа (ГЕРБ, АТАКА + Сините)
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
- Хора не плащали данъци в една община последните 3 години преди изборите - да не могат да се кандидатират за общ. съветници, кметове, депутати от там. - Ако си се кандидатирал веднъж от една партия или като независим - нямаш право да се кандидатираш от друга поне 12 години (за да спре полит-кyp8алъка) - За да гласуваш - трябва да си завършил средно образование с успех поне 4,50 преди да навършиш 21 години - Веднъж ако си подал оставка -повече нямаш право да се натискаш за изборна длъжност