Българите зад граница с висока активност на евроизборите

Евровотът е важен, отчитат представители на наши медии в чужбина
Обновена: 27 апр 2014 11:00 | 27 апр 2014 10:10, Красимир Ангелов
72
Българите зад граница с висока активност на евроизборите
Снимка: Булфото, архив

Предстоящият евровот е много важен и се очаква висока избирателна активност сред българите в чужбина, коментираха пред БТА журналисти от водещи български медии в страни от ЕС.

Социално-икономическата стабилност на голяма част от българите в Испания предполага по-голяма политическа ангажираност, съответно - по-висока изборна активност, прогнозира Йосиф Давидов от "Нова дума". Според данните, с които разполагаме досега, в Испания ще бъдат разкрити 36 избирателни секции за нашите сънародници, а за разкриването на една са необходими поне 40 заявления от българи, желаещи да гласуват там.

Няма да бъде пресилено, ако в края на изборния ден има регистрирани около 8000-10 000 гласували българи. Числото надхвърля в пъти участието на българите в Испания в предишните европейски избори, посочва Давидов.

Той уточни, че специфично за Испания е, че онези наши сънародници, които са гласували в последните испански избори за местни органи на властта, автоматично се появяват в националните избирателни списъци и имат право да гласуват за испански партии, които излъчват депутати за Европейския парламент.

Журналистът коментира, че вероятно българите в Испания очакват от нашите депутати в Европейския парламент същото, което желаят всички българи: категорично отстояване на националните интереси, независимо от партийната им принадлежност. За съжаление това очакване клони към химера, тъй като идеологическото разделение в целия Европейски съюз е свързано с формите за решаването на тежките икономически, социални, политически, хуманитарни, културни проблеми и е почти невъзможно да се намерят общи български допирни точки между нашите депутати в Европейския парламент, излъчени от партии, принадлежащи към европейски политически семейства, посочва той.

За главния редактор на "БГ глас" в Австрия Георги Донков предстоящите евроизбори също са изключително важни. Според него има огромно значение кой ще представлява България в ЕП, както и че този вот ще даде реална представа за политическата ситуация в страната, а резултатите от него могат и да я пренаредят.

Ако съдим обаче по броя на заявленията за гласуване, подадени от българите в Австрия, интересът към тези избори е значително по-малък от този преди предсрочните парламентарни избори през миналата година, отбелязва той, но се надява, че на 25 май сънародниците ни ще се активизират. Журналистът припомня, че по традиция българите в Австрия са сравнително активни по време на избори. Обичайно, най-много гласуват на изборите за национален парламент - около 1200 - 1400 души, следва вотът за президент и вицепрезидент - около 1000.

Александър Андреев от българската редакция на "Дойче веле" в Бон очаква на евроизборите да са по-активни българите в Германия с по-високо образование - студентите и работещите  специалисти. За тях са по-видими и по-разбираеми огромните предимства на ЕС и необходимостта той да бъде демократично консолидиран тъкмо в сегашния труден момент, коментира Андреев.

Освен това не е лесно за българин в Германия да се ориентира при гласуването, затова предполагам, че по-висок процент негласуващи ще има сред онези българи, които тук мнозина наричат "мигранти по бедност" - хора с по-ниско образование, без квалификация, в повечето случаи без работа, зависещи от социални помощи, обяснява той.

По думите му ако евросъюзът се разпадне, България ще се окаже едно много ветровито и бедно място. Според Андреев хората трябва най-после да проумеят, че без ЕС рязко ще обеднеят, а животът им ще стане много по-труден и опасен. Журналистът препоръчва на всеки избирател да си даде сметка колко важни са изборите и да огледа внимателно кандидатите.

Очакванията на Мария Спасова от GRReporter (Гърция) от българските евродепутати, както и от гръцките, са да съдействат за задълбочаването на европейската интеграция, включително и  европейската монетарна интеграция, да работят за спазването на принципите на свободно движение на стоки, капитали и хора в Европейския съюз. Тя апелира също да не потъват в летаргия в Страсбург и Брюксел и винаги да помнят, че са изпратени там, за да свършат конкретна работа.

Спасова напомня, че българите, като граждани на Европейския съюз, имат право да изберат дали да гласуват за българските или за гръцките евродепутати. Не съм сигурна дали българските евродепутати осъзнават, че те се конкурират не само с кандидатите от другите политически сили, но и с тези от сходни партии в други страни, посочва тя и пита колко български евродепутати са дошли в Гърция и са разговаряли с многобройната българска общност там. А евродепутатите имат инструменти, за да повлияят на решаването на проблемите на българската общност тук, допълва Спасова.

Прогнозата й е, че на тези избори активността на българите в Гърция ще е по-висока, тъй като избирателни секции ще има не само в Атина и Солун, но и в Александруполис, Кавала, Волос, Патра, остров Родос и на две места на остров Крит.

Йордан Мичев, главен редактор на "Родина нюс" във Великобритания, също определя предстоящите евроизбори като много важни. Те са решаващи за посоката, по която ще тръгне  Европейският съюз, който се намира в дълбока институционална криза и страда от липса на доверие сред голяма част от гражданите, посочва Мичев. По думите му на Острова тези настроения са особено силни.

Той отбелязва, че другите общности от Източна Европа са много по-активни политически и вече издигат собствени кандидатури за евродепутати. Това важи най-вече за поляците, но и румънците не оставали по-назад. Като че ли ние още се чувстваме доста свити да участваме пряко в политическите процеси на Острова, коментира журналистът.

Според него мнозинството българи там по-скоро са мотивирани да гласуват, но вероятно голяма част от тях ще предпочетат да дадат вота си за някоя от британските листи на европейските избори. Много от българите на Острова не виждат сериозна политическа алтернатива сред българските листи, коментира той.

Камелия Илиева, главен редактор на списание "Роден глас" в Чехия смята, че българите в Чехия не са мотивирани да гласуват на евроизборите и че няма да има висока избирателна активност. В Прага живеят голям брой българи, но за тях не съществува точна статистика - по-голяма част от новопристигналите се борят главно за оцеляване и много трудно, да не кажа невъзможно е включването им в организиран живот, разказва тя.

Тя не смята, че за българите там евровотът е важен, защото, по думите й, до този момент не са видели реални резултати от работата на досегашните ни евродепутати. За 7 години членство на България в ЕС, в нашата държава нищо не се е променило, а повярвайте, когато човек пътува до България веднъж в годината, щеше да познае положителната промяна, песимистична е Илиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брюксел моля те прибери си сичките кандидати за евровота щото на останалото малко население в БГ е им писнало от тех.
48
1
 
3
 
! Отговори
Student-BG преди 10 години
Български студенти в Германия взимат Немско гражданство така могат по добре да се реализират в Германия , бият шута на Българското гражданство което нищо не носи в Германия , няма полза от него
47
0
 
3
 
! Отговори
Роси преди 10 години
Няма да гласувам тия изедници не мислат за народа а гледат как да да си тъпчат джобовете с пари Ето вчера четох приели постановлее от 01 01 2014гхените се пенсионирват на 60ги8м и 34г8мстаж мъжете 63г8м и37г8мтрудов стаж и така всяка година ще се увеличава с по 4месеца и така до 2021г жените 63гвъзраст37г осиг стаж мъжете65 год и 40 год стаж ПИТАМ АЗ ПРИ ТАЯ БЕЗРАБОТИЦАЗА МЛАДИТЕ НЯМА РАБОТА А ТИЯ ХОРА КАК ДА НАТРУПАТ ТОЯ СТАЖ ОБРИЧАТ НИ НА СМЪРТ ТИЯ СА САМО ЗА ЗАТВОРА *** БЯСНА СЪМ
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 58Да ти кажа "защо",ама ......е губене не време да се обяснява на атакистче !Защото те ще гласуват както си искат ,а не както е наредил ****ин !Анадъму бе ахмак !?
45
0
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 10 години
неграмотнико,ти дори и едни чиниИ не можеш да измиеш,но си позволяваш да обиждаш,това ви е нивото там,самочуствие без никакво покритие,жалки сте
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
baba ще гласува от северна корея против герб
43
1
 
2
 
! Отговори
111 преди 10 години
защо пишите толкова много лъжи, тук по гръцко , никой не се занимава с тия предатели на бъл народ ,
42
0
 
4
 
! Отговори
Ало 58 ? преди 10 години
Защо 58 има право да гласува в БЪЛГАРИЯ,да иде да гласува в русия за путин.Пък и какво ли правят като него в РОДИНАТА,САМО СЕ ОПЛАКВАТ,само я излагат с простите си умозаключения.Поне тези ,които живеят на Запад показват на света ,че има умни и работливи БЪЛГАРИ,които са пробили със знанията и опита си между американци,германци ,англичани,французи ......А тук от злоба, завист и простотия не мажеш се размина.
41
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо българите зад граница трябва да гласуват какво да се случва в България? Щом са се махнали не виждам причина да имат глас! Като искат да гласуват - да се върнат. Плъс това ще се спестят и доста пари от избирателни секции!
40
0
 
5
 
! Отговори
luben преди 10 години
vsi4ki balgari triabva da dadem svooia vot nie i bezz tova sme malko , a ot 4yzbina se poglezda na nashta politika po dobr glasyvaite ....
39
1
 
19
 
! Отговори
от чужбина преди 10 години
2.5 милиона Българи зад граница могат да извадят България от мизерията само с гласовете си....Затова руско-турският башибузук не иска електронно гласуване и няма достатъчно секции в чужбина...Докато не хванем сопите ще ни управлятав чисти българи , като Дмитриевич , Местан, Доган...
38
5
 
15
 
! Отговори
От Испания преди 10 години
Не Знам кой платен Драскач Написа тая Глупост ??? Ние в Испания Страдаме от Тежка Венерическа Болест !!! Боли ни Х_Я кой от всичките *** ще Влезе в Европейският Парламент !!!! От Всички Приятели и Колеги които имам тук Нито Един Нямя Намерение да Гласува !!! Сполай Ви !!!
37
3
 
3
 
! Отговори
до 38 мияч на чинии преди 10 години
Не трябва много мозък да е ясно че ти като пращаш пари за баба си и дядо ти да си пият ракията другите не стават по богати . Майна та Ви от вас нищо не искаме....
36
3
 
4
 
! Отговори
Frankfurt am Main преди 10 години
Български студент от Протеста в Frankfurt срещу сегашното Правителство обяснава на друг чуждестранен студент , как те не обичали турците в България същия има профил в facebook , това ли са протестите?
35
3
 
1
 
! Отговори
Daire преди 10 години
evropeisite mnoo na iskat - siganite da im praim desa i da gi veselim, balgarite - za publika. evrupeisite sa skasaha da gledat nashti svadbi v youtubata i vse iskat svadbi, iskat svadbi...te ni mogat da jenyat i da prayat desa, stot sa robi.ama mnoo aresvat nashti svadbi i nashti musikanti. zarad nas vsimat i balgarite.
34
1
 
8
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Бареков-наркоманов или л*нов и Сергей Сатанишев са най наглите к*та в момента. Щом като пече кебабчета в *** махала и говори, че ще връща ТКЗС-та по селата , ще връща името НРБ е ясен като прочетен вестник. Той не е нищо повече от патерица на БСП-ДПС-ДС. Просто турско-комунистите ще го заменят с Волен Сидеров , защото той вече не е удобен за ЕС. Само не ми е ясно как има хора, които му се връзват на просташките речи и обещания.
33
3
 
1
 
! Отговори
аха преди 10 години
Йосиф Давидов що не е емигрирал в Израел,или са го пратили в Испания.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
искам като порасна да стана депутат.обещавам че кротко ще се корумпирам.ще слушкам и ще папкам
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
JIVEQ V LIVERPOOL. SUPRUGAT MI POCHINA I AZ IMAM MALKO DETE. ZA MEN LONDON E MNOGO DALECHE. NIAKOI ZNAE LI PO BLISKO MIASTO ZA GLASUVANE. BLAGODARIA PREDVARITELNO.
30
0
 
4
 
! Отговори
blah преди 10 години
Nikoi ot komentirastite ne e prochel statiata, kakto vinagi, no v tozi sluchai DORI zaglavieto ne ste procheli!! Ne stava duma za nikakvi izbori v BG, a za evrovot! Mojete da glasuvate za koito si iskate i sas sigurnost ne za niakakvi balgarski politizi, glasuvate za evrokomisari, koito sa ot vsiakakva nazionalnost. Nisto obsto s ГЕРБ i tem podobni... tz tz tz