"Да" на "Южен поток", но в синхрон с еврозаконите и на пазарна основа

Плевнелиев обсъди Украйна с американски сенатори
8 юни 2014 20:16, Елка Василева
198
"Да" на "Южен поток", но в синхрон с еврозаконите и на пазарна основа
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев разговаря с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, които са на посещение в България. С представителите на Сената на САЩ държавният глава обмени мнения по ситуацията в Украйна, по въпроси на енергийната сигурност и на сътрудничеството на България със САЩ в областта на отбраната и сигурността, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По отношение на енергийната сигурност беше подчертана енергийната уязвимост на страни като България от един доставчик на енергоресурси, което изисква повече свързаност на регионално и европейско ниво и диверсификация както на източниците, така и на трасетата за доставка.

Още по темата

Президентът потвърди позицията си в подкрепа на изграждането на проекта „Южен поток“, но в синхрон с европейското законодателство и на пазарна основа.
 
Президентът Плевнелиев и сенаторите от САЩ споделиха позицията за необходимостта от силен и единен глас на Европа по отношение на кризата в Украйна.

Президентът припомни категоричната българска позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на страната.

„Украинският народ има право сам да определя бъдещето си“, категоричен беше Росен Плевнелиев и отново апелира за придържане към демократичните принципи и върховенството на закона, които по думите му бяха нарушени с анексирането на Крим. „Време е да оставим настрана сметките и да говорим за ценности“, подчерта президентът.
 
Сенаторите Маккейн, Джонсън и Мърфи посочиха, че една от целите на източноевропейската им обиколка е да призоват за единен глас на Европа по кризата в Украйна, както и да подкрепят сигурността и стабилността на страните от Централна и Източна Европа в контекста на събитията на изток от региона.
 
Необходимостта от увеличение на бюджетите за отбрана на страните от НАТО до изискваните 2 на сто от БВП също беше подчертана по време на разговора.

Съединените щати ще продължат да подкрепят източноевропейските си партньори и в рамките на лансираната от президента Обама програма на стойност 1 млрд. долара за засилване на отбранителното сътрудничество със страните от региона.
 
Сенатор Джон Маккейн получи Почетния знак на държавния глава по повод 10-годишнината от членството на България в НАТО и за личния му принос за развитието на двустранните отношения и за подкрепата му за българското членство в Алианса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
А преди 9 години
До Анонимен - 171Америка не е държава, а континент с 35 държави. Има две части даже. Говориш за САЩ, която федерация е държава! Не Америка, нито даже Северна Америка. САЩ даже не е най голямата държава в Америка, че да и приписвате името на континент.
146
0
 
1
 
! Отговори
А преди 9 години
До БългарофилНаучи се да пишеш на български език, преди да се пишеш "Българофил". Думата е "газ", а не "гаС'.Стига с Русия и САЩ. Въпросът не е в това.Въпросът е, че този проект и договор са подписани от наша страна преди 15 години по времето на Костов, след това имаше повторно подписване по времето на Сакскобурготски. Забавянето ни струва пари по договор - плащаме неустойки. А и няма как да купуваме по-евтин газ от руския. Няма американски тръби до България. Това е неоспорим факт!
145
1
 
5
 
! Отговори
4 преди 9 години
Срам ме е от този "президент", това е национално предателство!
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България не е член на евросъюза, а е поробена от империя наричаща се европейски съюз.А позата на роско е следствие
143
4
 
6
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"България е член на ЕС и НАТО и като такава, тя вече е страна и се съобразява с политиката на ЕС и НАТО."Квито ще да сме, решения не се взимат в неделя от двама души в Парламентарна Република.Политиката ни трябва да е за хората, ч не да се пре**ваме и нас си, и Русия, защото на САЩ така им се харесва.Отявлено прибягват до шантаж, защото нямат от къде да покрият дълговете на Украйна към Газпром.Това е политиката на ЕС и НАТО: насилие и шантаж по целия свят в опит да се спаси гнилия долар.
142
2
 
0
 
! Отговори
лк преди 9 години
селфи няма ли?
141
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка икономически е на командно дишане, доставя си животоподдържащи нефт, от Либия, Ирак и Кувейт, чрез финансирани преврати, убийства. Сега залогът е Русия. От много години там се финансират организации, които стават верни американски копои и започват да подготвят бъдещите събития. Дестабилизация на Русия, съмнения в правителството, преврат и нефтените находища падат в американските окървавени ръчички.
140
2
 
4
 
! Отговори
марков преди 9 години
един път,за винаги да се разбере,че южен поток не зависи от България. проекта зависи от държавите потребителки,най вече италия германия австрия.дори и въпреки Европа да построим нашия участък,газ по тръбата няма да тръгне без желанието на Европа.единственото което ще си получим е спирането на еврофондовете ,изолация и изключване от есПрочети цялата статия тук: dnes.bg/world/2014/06/08/reshenieto-na-bylgariia-za-iujen-potok-e-energien-shantaj-na-rusiia.228264#comment-newest
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, докога ще търпиш тези нагли подлеци.
138
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-смешния президент след Петър Стоянов. Направо трагичен е този ***. Някакъв мизерен луд сенатор с алцхаймер идва тук, а този му кляка като за последно. Срам ме е от него.
137
1
 
5
 
! Отговори
надка преди 9 години
Съдбата на Южен поток ще е като тази на Син поток и Набуко. Хващам се на бас. А на нас една балшая х.я, мухххууу!
136
10
 
2
 
! Отговори
Евродепутат преди 9 години
Как простите и неграмотни *** на Позитано 20 не разбраха едно. България е член на ЕС и НАТО и като такава, тя вече е страна и се съобразява с политиката на ЕС и НАТО. Как не го разбрахте и продължавате да ставате смешни. Разбирам, че ви се плаща , но все пак трябва и нещо умно да се напише. Вече не сме сателит на СССР , това е и е просто , но за умни хора.
135
1
 
15
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Чакайте малко, нали България беше парламентарна република, или се бъркам нещо?Как така Плевнелиев и Орешарски ей така си решиха самички едностранно (че е в неделен ден, когато не работи Парламента), че се пректарява работата по Южен Поток?За такова изпълнение и двамата трябва да си подадат оставките! Цялата тази маневра се прави, за да могат от САЩ да се опитат да изнудват Путин да се опрости от дълга на Украйна към Газпром, че нямат с какво да му платят фалиралите смешници.
134
1
 
14
 
! Отговори
Некромонг преди 9 години
Този Маккаин прилича на жив мъртвец ! Зомби жадно за кръв !
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойдоха, видяха, пошляпнаха зад врата ушко послушко и всички са щастливи и доволни.
132
7
 
7
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Цяла година умните и почтени българи пишат по сайтовете, че тази тройна коалиция е престъпна и вредна за България. За съжаление всичко се оказа вярно, че и повече. БСП-ДПС-Атака-ДС се оказаха и вредни за Европа. Спирането на Южен поток и Еврофондовете от Брюксел са последния пирон в ковчега на това правителство. Всички опити на троловете на мутреса Моника да плюят по ГЕРБ се оказаха без успех, защото са изцяло лъжливи. Това е истината и тя вече се доказа.
131
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помака пак се е надупил.Клоуна от г.Гоце Делчев е срам за България.Пред портрета на Левски този безполов мишок изглежда абсурдно.
130
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шефовете на Роската.
129
1
 
19
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Божичко колко са нагли.
128
1
 
14
 
! Отговори
SM преди 9 години
А приклякване имаше ли ? Преди кадъра или след него ?