БНБ закъсня с реакцията си за КТБ, мисли Миков

"Няма необходимост от ревизия на бюджета"
Обновена: 12 юли 2014 11:48 | 12 юли 2014 11:35, Анисия Иванова
92
БНБ закъсня с реакцията си за КТБ, мисли Миков
Михаил Миков. Снимка БТА

Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка закъсня. Това коментира в „Седмицата" на Дарик председателят на парламента Михаил Миков.

„И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход",  добави той.

Още по темата
По думите му е важно да се намерят решенията в тази ситуация, за да „не страдат гражданите".

„Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнасяне на чували с пари от КТБ.

Той е категоричен, че финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ.

Няма необходимост от актуализация на държавния бюджет, категоричен беше председателят на Народното събрание. Според него, ако страната не беше в предизборна обстановка, нямаше да има искания за ревизия на бюджета.

Миков посочи, че приходната част действително е „напрегната”, но се изпълнява, макар и малко под планираното. Има и позитивни параметри за второто полугодие. „Реализацията на „Южен поток” например ще внесе над 1 млрд. лева приходи от ДДС в републиканския бюджет”, заяви още той. Председателят на Народното събрание беше категоричен, че страната ни има интерес от реализацията на проекта.

Той коментира и необходимостта за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според него първо трябва да се види откъде идват повишените разходи. През последните години средствата в здравната система се повишават два пъти, в същото време пациентите намаляват, а като цяло усещането не е за подобряване на ситуацията, допълни още той и посочи, че причината е здравната реформа, която така и не се случва.

„Доколкото разбирам рискът не е, че в момента няма средства. Рискът е, че когато няма заседаващо Народно събрание може да се наложи актуализация”, обясни още председателят на парламента.

Според него обаче практиката от години е последните месеци на годината да се покриват със средствата на касата от бюджета за следващата година. Затова и е необходимо към момента да се изчака какво предложение ще внесе Министерския съвет.

По отношение на избора на нов лидер на БСП Миков заяви, че ако получи достатъчно номинации, ще участва в надпреварата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
3
 
! Отговори
учуден преди 9 години
Защо държите големи суми пари в банки?Лихвичката ли ви блазни?Като изгорите, кво става после?!
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗЛАТОТО НА БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗНАСЕ ОТ ДС НА 11 АВГЪСТ 1995-КАРАМАНСКИ СЪС ДС УФИЦЕРИ ВЗИМАТ 15 ВОЙНИЧЕТА КОИТО ДА ТОВАРЯТ ЗЛАТОТО НА КАМИОНИ,СЛЕД ТОВА ЗАСТРЕЛАВА И ИЗГАРЯТ ДО ВЪГЛЕН ВСИЧКИ ,САМО ЕДИН ОЦЕЛЯЛ,ПО КЪСНО БАКЪРДЖИЕВ ЗАМИТА СЛЕДИТЕ НА ДС КАТО ВЗРИВЯВА МАВЗОЛЕЯ И ПОДЗЕМИЕТО, ПИТАЙТЕ КОСТОВ ТОЙ ЗНАЕ
45
0
 
11
 
! Отговори
БУДА-ла преди 9 години
Разликата между *** и българите е, че *** краднат на дребно /"берат желязо", сега вече и плстмаса/, а българите крадат на Едро /интелигентно обират милиарди от банки/!...
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миков, пияно, когато ходи оня ден в сараите , не ти ли спомена Доган ефенди на по бутилка Джак, как е задействал пионката си Цветан Василев за да източи КТБ? Кажи си бе, Миков!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NAMESTO DA SE PITATE VYPROSI NA KOITO NIKOI NQMA DA VI DADE OTGOVOR NAPRAVETE KATO KOMUNISTITE SDSIRITE GERBERITE I DECATA IM BEGAITE OT KOCHINATA BG I SI JIVEITE JIVOTA INACHE SHTE SE PITATE 200 GODINI I VSE TAQ OSYDEN NQMA DA IMA I PARI NQMA DA VIDITE,
42
0
 
15
 
! Отговори
ИЗВОДА Е: преди 9 години
КОЙТО ГЛАСУВА ЗА *** В БЪЛГАРИЯ ---ДА СИ ДЪРЖИ ПАРИТЕ В ЧУЖДИ БАНКИ!!!ВИНАГИ ,КОГАТО БСП И *** СА НА ВЛАСТ---БАНКИТЕ И ПРЕДПРИЯТИЯТА ФАЛИРАТ !ТОВА Е ОСНОВЕН ЗАКОН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЧЕТЕТЕ "ЗЛАТОТО НА ПАРТИЯТА" ОТ ИГОР БУНИЧ ....ЗА ДА ВИ СЕ ИЗЯСНЯТ НЕЩАТА!!!!АКО НЕ ЧЕТЕТЕ ....ЩЕ ЗАГУБИТЕ ПАРИТЕ СИ!!!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е нема нужда от актуализация де,нали ограбихте пак народа с тези банки И изпълнихте нареждането на товарищ Путин за тръбата?А народа да го духа като ви избира червени бандити.
40
0
 
5
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
БРАТ,ИЗТРЯСКАЙ ЕДНА МАСТИКА ВА,АЙДЕ СЕГА И АКЛОХОЛИКА ОТ ДС ЗАПОЧНА ДА РАЗМИВА БАНКОВИЯТ ОБИР НА ГЕБ,БСП,ДПС,БНБ ЗАКЪСНЯЛА ,АКО ТИ ПРАСНА ЕДИН ШАМАР
39
0
 
7
 
! Отговори
ПАК МАЛКО ВЪПРОСЧЕ.. преди 9 години
ЗАЩО ВТБ НА РУСИЯ , ПОИСКА ДА КУПИ КТБ , ...СЛЕД КАТО БАНКАТА ГРЪМНА...??!!
38
1
 
4
 
! Отговори
МАЛКО ВЪПРОСЧЕ: преди 9 години
ЗАЩО , СЛЕД КАТО ГРЪМНА КТБ , ...ДОЙДЕ МИН.ЛАВРОВ И... СЪРгей ПОДАДЕ ОСТАВКА....??!!!
37
0
 
10
 
! Отговори
ОСМАН ОКТАЙ преди 9 години
ЗАЩО РУСКИЯ ИНВЕСТИТОР СИ ИЗТЕГЛИ ПАРИТЕ ЗА "ЮЖЕН ПОТОК" ОТ КТБ , ОЩЕ ПРЕЗ ЗИМАТА НА ТАЗИ ГОДИНА??!!!!
36
0
 
2
 
! Отговори
На ззздддрррааавввее преди 9 години
Позззздрав за бай Михо-мастиката;Пианица че ставам,в Парламенто че влявам,аз пияндета че управлявам,че им набивам канчетата от високо,звънеца че бия кога пияндетата се уляли и у моя Парламент не влегли.Ай сипи по още едно бе Галевицо че пиячката свърши,кой че бие званецо че стана ракийно време!1!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е,малко се объркали държавните предприятия,внесли парите там дето не е трябвало, ама нищо,стават грешки,народа ще плати,няма страшно.
34
2
 
0
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Анонимен 33Радикалните *** мислят точно като теб ! Финансовите анархисти имат опит с революциите повече от двеста година . Всички излизат със сопите, сабите,пушките и т.н. "Революцията е като Сатурн, тя поглъща собствените си деца."
33
0
 
10
 
! Отговори
малко въпросче: преди 9 години
КОЛКО ОТ ТЕЗИ ФИРМИ -КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИ НА 3,5 млрд.лв., от КТБ , СА УЧАСТНИЦИ И ИНВЕСТИОРИ В ПРОЕКТА "ЮЖЕН ПОТОК"??!ЕТО , ТУК Е ЗАРОВЕНО УМРЯЛОТО "РУСКО МАГАРЕ"--ЮЖЕН ПОТОК!!!!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMA KAK CENNO VI NABUTAXA S POCTI 40MILQRDA DOLARA VYNSHEN DYLG I BLIZO 70MILQRDA LEVA VYTRESHEN,STOITE TAM I PLASHTAITE DORY *** BQGAT I NE PLASHTAT TYP OVCHI NAROD MALKO VI E,
31
0
 
2
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Анонимен 28Е много ясно ! Да не мислиш ,че е лесно да се поддържат и финансират *** лаборатории и институтите за борба срещу православието и насърчаването на забвението е колониите!?
30
0
 
3
 
! Отговори
Мими преди 9 години
Номер 33, ти май също блъскаш клавиатурата, а? Чакаш другите да излязат вместо теб и само си мрънкаш. Гнило общество
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЗДАРВЕ!
28
0
 
12
 
! Отговори
голю босев преди 9 години
БНБ не е закъсняла. Тя реагира точно по план, когато банката беше съсипана.Мисля че освен да се узакони грандиозната кражба, основната цел е валутния борд. Но в последния момент някои другари са се уплашили е са си казали че 3 милиарда им стигат. На всеки 20 години другарите ограбват народа- национализация,ТКЗС, обмяна на парите, хайдушка приватизация,Виденовата инфлация а сега и банковата кражба. Гласувайте глупаво.