БНБ закъсня с реакцията си за КТБ, мисли Миков

"Няма необходимост от ревизия на бюджета"
Обновена: 12 юли 2014 11:48 | 12 юли 2014 11:35, Анисия Иванова
92
БНБ закъсня с реакцията си за КТБ, мисли Миков
Михаил Миков. Снимка БТА

Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка закъсня. Това коментира в „Седмицата" на Дарик председателят на парламента Михаил Миков.

„И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход",  добави той.

Още по темата
По думите му е важно да се намерят решенията в тази ситуация, за да „не страдат гражданите".

„Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнасяне на чували с пари от КТБ.

Той е категоричен, че финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ.

Няма необходимост от актуализация на държавния бюджет, категоричен беше председателят на Народното събрание. Според него, ако страната не беше в предизборна обстановка, нямаше да има искания за ревизия на бюджета.

Миков посочи, че приходната част действително е „напрегната”, но се изпълнява, макар и малко под планираното. Има и позитивни параметри за второто полугодие. „Реализацията на „Южен поток” например ще внесе над 1 млрд. лева приходи от ДДС в републиканския бюджет”, заяви още той. Председателят на Народното събрание беше категоричен, че страната ни има интерес от реализацията на проекта.

Той коментира и необходимостта за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според него първо трябва да се види откъде идват повишените разходи. През последните години средствата в здравната система се повишават два пъти, в същото време пациентите намаляват, а като цяло усещането не е за подобряване на ситуацията, допълни още той и посочи, че причината е здравната реформа, която така и не се случва.

„Доколкото разбирам рискът не е, че в момента няма средства. Рискът е, че когато няма заседаващо Народно събрание може да се наложи актуализация”, обясни още председателят на парламента.

Според него обаче практиката от години е последните месеци на годината да се покриват със средствата на касата от бюджета за следващата година. Затова и е необходимо към момента да се изчака какво предложение ще внесе Министерския съвет.

По отношение на избора на нов лидер на БСП Миков заяви, че ако получи достатъчно номинации, ще участва в надпреварата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка на ЦРУ..
26
0
 
13
 
! Отговори
ОСТАВКА бе пиянде преди 9 години
А бе откраднаха 3милиарда влогове,чрез фалит на банка и сега ми се правят на дървени философи,кой ще връща тези пари бе болшевишки мафиоти кой пак ограбената баба Пена и дядо Груйо от село,само Бог ще се разправи с вас долна ***!!!Ние сме безсилни пред вашите мародерства над народа ни.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОКАТО СИ ЧУКАТЕ КЛАВИАТЮРИТЕ А НЕ ИЗЛЕЗНЕТЕ СЪС СОПИТЕ УПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА А СЪЩО ТАКА И ВИНОВНИ. ВСЕКИ ГЛЕДА ДА СИ ИЗБЪРШЕ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ СЪС *** НАРЕЧЕНА ЕЛЕКТОРАТ. Е ДОКАТО ВИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ХАРТИЯ ЗА ЗАДНИ ЦЕЛИ ТАКА ЩЕ Е.ЕДНИ ЩЕ КРАДНАТ А ВИЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ СМЕТКАТА.ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ.
24
0
 
4
 
! Отговори
Ясен преди 9 години
Миков, почерпи ги по една и им вземи оставките. След това подайте и вашите, защото ви е време.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров е с мандата на ГЕРБ..
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦРУ ни дестабилизира.. Върви Украински и Сирийски сценарий.. Всички пътища на енергоресурси към Европа трябва бъдат в хаос.. Единствения път да остане Атлантика."Не е възможно само един човек да е виновен. Трудят се 300 души, които се занимават с контрол едновременно. Имаме прекалено много органи, които щяха да са открили нередности, ако те бяха толкова шокиращи", каза Хърсев в предаването "Кой може да има толкова силна организация в БГ освен ЦРУ.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав е в този случай, Искров се наака напълно и изговори куп идиотщини, БНБ стана слугиня на дебелия в кражбата на КТБ
20
1
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Вярно! Също така е вярно, че и правителството закъснява с оставката, но това сега е друга тема.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законът гарантира влогове до 195 000 лв. Защо да взимат нов заем за да покриват загубите на олигархията? Искат да вземат пари от всеки един от нас за да ги дадат на Вежди Рашидов и другите *** като него. Бойкот на държавата !!!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BYRLARIQ OTDAVNA NE E DYRJAVA NA BYLGARITE,BYLGARIQ E *** TURSKA EVREISKA I VSQKAKVA DRUGA DYRJAVA NO NE I BYLGARSKA,VECHE 24 GODINI BYLGARSKIQT ETNOS BE PODLOJEN NA TOTALEN GENOCID I IZBQGA OT TAQ TERITORIQ I DAJE XICH NE MIE JAL ZA TAM,S DVE DYMU MRETE SI OT BOLESTTA VIE STE OBRECHENI I KOITO STE OSTANALI SE QDETE KATO KUCHETA,
17
1
 
10
 
! Отговори
Bale преди 9 години
НАРОДЕ излез на улицата с тояги...
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко е цвете пред тия
15
1
 
3
 
! Отговори
Наско преди 9 години
Миков можел да мисли, бреййййй!
14
0
 
3
 
! Отговори
Шмит преди 9 години
Да де *** то от много мислене стана зависване
13
0
 
4
 
! Отговори
Бля преди 9 години
Не, не просто е закъсняла, тя е направо неадекватна.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко тиквата пак да стане премиер, аз ще гласувам за Боко Тиквата!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оооооо, пиянде,Как си?Много мислиш напоследък! Ще те удари някоя мисъл по шишето!
10
1
 
13
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Народна република,Народна банка,Народно събрание, народни избранници...Някой да мисли и работи за Народа?Караме си я по старо, по комунистически.Всичко лошо вече ни се случва по 4-5 пъти!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай Тошо, на тези крадци ли ни остави??
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BAMBUKA E PRAV VSICHKI POLITICI SA ZA UBIVANE A VIE OVCETE SPORETE KOI PO? MALKO VINOVEN,KAKVA E POLZATA OT TOVA DALI BOKO ILI SVYKO ILI DOGAN ILI KOITO TAM PO MALKO VINOVEN KATO VIE PLASHTATE VSICHKO BRE OVCE I GYRBAVI I CHERVENI I SINI I JYLTI I VSEKVI OVSE TYPI