10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов

Бившият премиер с три стъпки за излизане от кризата
Обновена: 14 юли 2014 16:14 | 14 юли 2014 14:28,
322
10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов начерта три стъпки за справяне с кризата около КТБ. Според него първата и най-важната е да се избегне нова банкова паника на 21 юли, когато КТБ отново отвори врати.

В интервю за Дарик радио Костов обяви, че паниката може да се избегне, като се въведе 10-процентна такса при теглене или превод на суми над 2000 или 5000 лева от КТБ. Също така според бившия лидер на ДСБ банките, в които се депозират суми от КТБ, трябва да вложат същите суми в КТБ и така да покажат, че банковата система е солидарна.

Още по темата

На второ място Костов настоява да се даде повече време за одит на банката, защото досегашното според него не е било достатъчно. Само така ще се установи реално колко пари липсват, смята бившият тъмносин лидер. „205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липса“, каза още той.

Третото, което трябва да се направи според него, е да се даде отговор дали КТБ не е била атакувана с цел да бъдат присвоени тези нейни активи, които са в най-добрите български предприятия.  Според Костов отговорът на този въпрос трябва да дадат консултациите при президента. 

Одитът на КТБ от прокуратурата може да е опорочен, заподозря още бившият лидер на ДСБ. Той констатира, че има упадък и деградация на обвиненията на прокуратурата.

„Да си спомним – първо бяха чували с пари, след това арестувани хора за това, че обрали банката, след това - ама не точно всичките са виновни, а част от тях“, припомни Костов. Според него тази промяна означава, че прокуратурата е действала заедно с одита и е опорочила доказателствата. „Никой съд не може да приеме това, което тя твърди, като доказателство“, каза още бившият премиер. 

Според него няма никакво основание да се твърди, че има дупка в баланса на КТБ от 3,5 млрд. лв., защото не са намерени досиетата. Костов припомня и думите на председателя на Надзорния съвет на банката, че точно тези липсващи досиета са в прокуратурата, иззети по опис. Бившият лидер на ДСБ призова всички, които участват на консултациите при президента, да проверят дали това е така. 

„Те трябва да питат главния прокурор – какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Подозирам, че сумите ще са близки до липсващите 3,5 млрд. лв.“, каза Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** *** мавър ей! 10% за да си вземат хората СВОИТЕ пари дето са дали на тия крадци? Що не се скриеш бе?
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!
31
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 години
ЕХ че хубава Държавичка си имаме майноле .Колко скучно ни би било майноле ако всичко ни е наред и никой за нищо да не мисли ......А сега всички мислим за милата закъсала банка майноле.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много са 10% бай Иване, Веждичката ще събере орталъка...Нека са 3%, по-логично е като разлика с лихвите на другите банки и пак ще е добре
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свикнал е по 10% да взема. Така приватизира държавата този.
28
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Самата идея на банката - винаги е била ограбване - особенно когато има ДИВ неконтролеруем капитализъм -и Беззаконие ! Глупави са вярващите в банките----сигурните пари са - в недвижимо имущество !
27
3
 
6
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До hexz--11 ;2001 г.Костов щеше да спечели изборите. БСП беше както сега. Те доведоха Симеончо за да ги върне на власт ,ате пък имотите му за компенсация.
26
3
 
9
 
! Отговори
I преди 9 години
А защо да има 10% такса, хората какво са виновни, че ги управляват ***? И откъде накъде ще се взема пак от техните пари, ама друго щеше да говори тоя, ако и неговите пари бяха там
25
2
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
Съгласен съм с теб! Но нямаше как това да се случи на племе, чиито казан никой не пази в ада.
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не работи10 процента при лихва 3 ти луд ли си знаеш ли какви загуби са това за хората
23
0
 
11
 
! Отговори
не работи преди 9 години
Дори да се въведе такса от 10% за теглене какво пречи на хората да си превеждат парите в други банки? И защо въобще трябва да има ограничения и такси след като банката отваря, а държавата е гарантирала парите? Но за кредитните досиета е прав - в прокуратурата са, а тъпите политици веднага заврещяха, че имало дупка в портфейла на банката. Пълен цирк - политик да разбира от банки? Ще умра от смях :)
22
19
 
26
 
! Отговори
7 преди 9 години
Колко лесно щеше да бъде всичко, ако бяхме мислеща и интелигентна нация и бяхме оставили този единствен наш съвременен държавник да осъществи докрай трансформацията на България от задунайска република в модерна Европейска държава. Нямаше да преживеем нито хитреца Кобурготски, нито нелепия Станишев, нито карикатутното бездарие Борисов и най-вече зловещия Доган. Знам, че импулсивно ще насвяткате минусите, но вътрешно ще си останете убедени, че най-спокойните ви и оптимистични години от прехода са били в периода 1997-2002.
21
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това е решението! И може и да не ви харесва, неграмотници такива, но така се прави в такива случаи! Не прочетохте ли, че става дума само за КТБ, за определен период от време. и за определени суми???аман от разбирачи!
20
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Хахах Кипърският сценарии с 10% хахаха как не ги е срам гадни мушенници - аз пари нямам -но има свястни хора които са слоили депозитите си - защо е това ограбване ? Каква е тази държава??- Криза в банките ..Криза в политиката и държавността - криза в НЗОК -криза в всякакъв вид системи-пенсионни социални образователни и какво ли не - В Бг нищо не е сигурно! Днес си добре -утре си без работа и без спестени пари в банката-защото уви -банката те е ограбила !
19
2
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Tolkova ste nelepi, toq det vi iztreshtq vika: zaemete tazi i onazi poza, za da vi iztreshtqt sledvashtite :D Mnogo ste smeshni :D
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как насила ще ме карат да си държа парите в тази фалирала банка и ще ми иска 10процента да им плащам ! АЗ ЛИ ЩЕ ГИ ФИНАНСИРАМ ! има закон ей марш в затвора
17
1
 
4
 
! Отговори
До Узунов преди 9 години
Мислиш ли ,че постъпката ти е за хвалене?
16
4
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
Предлагам на 21 т.м ,всички вложители които са изиграни като Беждито, да идат ГОЛИ пред банката и за последно се ИЗСЕРАТ за да им олекне физически а не само финансово
15
3
 
18
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
МАХАЙ ЧЕ ОТ ТУКА ДЪРТ ЦИГАНИНО!!!НЕ СТИГА , ЧЕ НАРОДА СЕ СЪСИПА ПА И 10% ТАКСА ДА ТИ БРОИ :DDDНАГЪЛ ***!!!!
14
8
 
4
 
! Отговори
Ве.Узунов преди 9 години
Вчера пак бях в София и се забавлявах.Тоя път се изходив в тъмното в кино Арена.Капнахме от смях с приятелите като хората зашпчнаха да се оглеждат.Яко ! Пак като ида в София ще ида на кино.