10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов

Бившият премиер с три стъпки за излизане от кризата
Обновена: 14 юли 2014 16:14 | 14 юли 2014 14:28,
322
10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов начерта три стъпки за справяне с кризата около КТБ. Според него първата и най-важната е да се избегне нова банкова паника на 21 юли, когато КТБ отново отвори врати.

В интервю за Дарик радио Костов обяви, че паниката може да се избегне, като се въведе 10-процентна такса при теглене или превод на суми над 2000 или 5000 лева от КТБ. Също така според бившия лидер на ДСБ банките, в които се депозират суми от КТБ, трябва да вложат същите суми в КТБ и така да покажат, че банковата система е солидарна.

Още по темата

На второ място Костов настоява да се даде повече време за одит на банката, защото досегашното според него не е било достатъчно. Само така ще се установи реално колко пари липсват, смята бившият тъмносин лидер. „205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липса“, каза още той.

Третото, което трябва да се направи според него, е да се даде отговор дали КТБ не е била атакувана с цел да бъдат присвоени тези нейни активи, които са в най-добрите български предприятия.  Според Костов отговорът на този въпрос трябва да дадат консултациите при президента. 

Одитът на КТБ от прокуратурата може да е опорочен, заподозря още бившият лидер на ДСБ. Той констатира, че има упадък и деградация на обвиненията на прокуратурата.

„Да си спомним – първо бяха чували с пари, след това арестувани хора за това, че обрали банката, след това - ама не точно всичките са виновни, а част от тях“, припомни Костов. Според него тази промяна означава, че прокуратурата е действала заедно с одита и е опорочила доказателствата. „Никой съд не може да приеме това, което тя твърди, като доказателство“, каза още бившият премиер. 

Според него няма никакво основание да се твърди, че има дупка в баланса на КТБ от 3,5 млрд. лв., защото не са намерени досиетата. Костов припомня и думите на председателя на Надзорния съвет на банката, че точно тези липсващи досиета са в прокуратурата, иззети по опис. Бившият лидер на ДСБ призова всички, които участват на консултациите при президента, да проверят дали това е така. 

„Те трябва да питат главния прокурор – какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Подозирам, че сумите ще са близки до липсващите 3,5 млрд. лв.“, каза Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Минаващ преди 9 години
До hexzАз го питам! Да не си мислиш, че теб ще те пита някой. Точно защото малко са мислещите в тази държава, всеки път печели някой ***-месия. Айде, тролирай си по живо, по здраво....
12
6
 
21
 
! Отговори
мунчо преди 9 години
Ами кво друго можше да измисли началника на мистър 10%
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черен Ваньо следи замита.....Ей нямат наяждане 25 години ей!!!!
10
13
 
12
 
! Отговори
bg преди 9 години
КОСТОВ ПРЕМИЕР........само така ,тия нагледци само това зслужават и да се наложат данъци за депозиране на суми над 100 000 с 10% . А сега кой може да докаже че прокуратурата сама нахълтвайки с 20 прокурори/ разбойника/ не са плячкосали и замазали всичко и под ръководството на Пеевски да лепнат обвинения на ВАСИЛЕВ/ баровеца/че сам си е обрал банката .Знаеийки кво ще се прави /или те обиват или ограбват/ той бяга и т.н. ХИТРО Аааааа...
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата престана да работи с КТБ (т.е. престана да я финансира) и КТБ рухна.Какво се чудят сега?КТБ е една изкуствена "червена" банка, която не може да функционира при разарни принципи.Но колко фирми в България са така? Много. Затова очаквайте още фалити и безработица. Първи ще изгърмят фирмите на кръга около Пеевски.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10процента са 3години лихва но имаме и 10процента инфалция за 3години става 20 процента загуба само да си изтеглиш парите, които не си можел да ползваш цели 3г *** ! ЗАГУБА ОТНОВО И САМО ЗА НАРОДА
7
3
 
11
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 9 години
И какво като се отнася само за КТБ?????!!!!! Това просто показва че държавата когато си поиска може да се намеси за която и да е банка.Което значи че с ВСЯКА банка може да се направи същия сценарий.Държавата се намесва в бизнес отношения.Това ставаше и едно време при едни други правила на играта.Значи предлагам да го направят и като отида в Слънчев Бряг за 10 дни но ми се наложи да си тръгна на шестия ден неотложно да ме накарат да платя за още 10 дни затова че си искам парите за другите дни.
6
14
 
21
 
! Отговори
hexz преди 9 години
А този драгалевски *** кой го пита ? Продаде всичко каквото беше останало и за това имаше пари в бюджета а след това ? Ако беше добър политик хората щяха да го изберат а сега не искат да чуят за него а той пак щял да се връща в политиката хахахаха и миглена *** и тя, и всички изритани искат да се връщат. НЯМА ДА СТАНЕ крадци !!!
5
7
 
14
 
! Отговори
сеч сеч сеч преди 9 години
а мълчи ве 10процента ти луд ли си ве мен процента ми е 3 ще дам за 3г лихвата да ги изтегля и 9процента инфлация за 3 години то половината ми пари отидоха *** фалира българия
4
11
 
27
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 9 години
4% лихва по депозит ,а 10% като решиш да си ги теглиш.Ашколсун бе господин Костов.Между другото продавам 100 буркана с винтови капачки-според номинала на банкнотите събират между 2000 и 15000 лева всеки.Теглиш когато си искаш без лихва.
3
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При подобни разбърквания на помията винаги изплуват фекалии, като Командира! А имаше блажено време, когато мълчеше, като.....
2
14
 
32
 
! Отговори
конса преди 9 години
ти взе човала с пари от КТБ плати ли си 10 процента теглене а ***
1
13
 
40
 
! Отговори
Tozi e bolen преди 9 години
Ти болен ли си бе 10 % такса теглене.... Кой ще си държи парите в банка тогава бе .... То мозък трябва...