10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов

Бившият премиер с три стъпки за излизане от кризата
Обновена: 14 юли 2014 16:14 | 14 юли 2014 14:28,
322
10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов начерта три стъпки за справяне с кризата около КТБ. Според него първата и най-важната е да се избегне нова банкова паника на 21 юли, когато КТБ отново отвори врати.

В интервю за Дарик радио Костов обяви, че паниката може да се избегне, като се въведе 10-процентна такса при теглене или превод на суми над 2000 или 5000 лева от КТБ. Също така според бившия лидер на ДСБ банките, в които се депозират суми от КТБ, трябва да вложат същите суми в КТБ и така да покажат, че банковата система е солидарна.

Още по темата

На второ място Костов настоява да се даде повече време за одит на банката, защото досегашното според него не е било достатъчно. Само така ще се установи реално колко пари липсват, смята бившият тъмносин лидер. „205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липса“, каза още той.

Третото, което трябва да се направи според него, е да се даде отговор дали КТБ не е била атакувана с цел да бъдат присвоени тези нейни активи, които са в най-добрите български предприятия.  Според Костов отговорът на този въпрос трябва да дадат консултациите при президента. 

Одитът на КТБ от прокуратурата може да е опорочен, заподозря още бившият лидер на ДСБ. Той констатира, че има упадък и деградация на обвиненията на прокуратурата.

„Да си спомним – първо бяха чували с пари, след това арестувани хора за това, че обрали банката, след това - ама не точно всичките са виновни, а част от тях“, припомни Костов. Според него тази промяна означава, че прокуратурата е действала заедно с одита и е опорочила доказателствата. „Никой съд не може да приеме това, което тя твърди, като доказателство“, каза още бившият премиер. 

Според него няма никакво основание да се твърди, че има дупка в баланса на КТБ от 3,5 млрд. лв., защото не са намерени досиетата. Костов припомня и думите на председателя на Надзорния съвет на банката, че точно тези липсващи досиета са в прокуратурата, иззети по опис. Бившият лидер на ДСБ призова всички, които участват на консултациите при президента, да проверят дали това е така. 

„Те трябва да питат главния прокурор – какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Подозирам, че сумите ще са близки до липсващите 3,5 млрд. лв.“, каза Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
10
 
! Отговори
info. преди 9 години
костов!Вземи си прибери лай..а които дробиш с твоите авери от бсп вече 25год.То бяха куневици,драгановци,борисовци за капак на всичко и барековци.КОГАТО И ДА ТЕ УТРЕПЯТ ВСЕ ЩЕ Е КЪСНО!!!!
52
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЯзеПрав е Костов. Но трябва всички да бъдат обложени с десет процентова такса. Държавата ако не вземе мерки, ще заприлича на КТБ. На всички доходи (и пенсии, социални) трябва да има данък. Но десет процента са малко, трябва да са между 20 и 30.
51
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от тия ***. Където и да погледнеш, каквото и да пуснеш, все Иван Костов, Цветан Василев все за ДПС и Ахмед Доган. Ай стига ве! До кога ще рекламираме ***. Стига вече.
50
2
 
15
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Не разбирам защо трябва да бъде спасявана банката? Щом са гарантирани влоговете банката да фалира и давайте парите на хората! От къде на къде всички да продължават да плащат за алчността или некадърността на едни плъхове?Не разбирам и защо в началото забранявахте коментари по темата, а сега не.
49
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
До 69 - е НЕ ми копирай коментара !!!
48
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв наглец е тоя престъпник! Ами нали точно него са го засичали да излиза от КТБ с пълна чанта месец преди да започне кризата с тая банка и после е отричал, че бил той! Ами нали точно Ц. Василев се оказа, че е негов човек и той го е вкарал в банкерската професия, тоест учил го е как да краде от банките, има цели статии за дружбата им, а сега крадеца ще дава акъл за това което той и приятеля му Василев направиха с най-голямата банка! Ами Славчо Христов другия голям банкер създаден пак от Костов
47
1
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
До Анонимен62Ако не в банка, пари да се вкарват в злато или недвижима собственост.Не е сложно!
46
4
 
17
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
Костов съм го виждал лично да взема подкуп. След като го обвиниха в корупция жена му започна да ги събира, а след това неговите роднини. И не е единственият
45
3
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
КАК МОЖЕ ЧОВЕКЪТ КОСТОВ КОЙТО 90ТЕ ГОДИНИ ОТРИЧАШЕ ВСИчКО ДЪРЖАВНО И ПРИВАТИЗИРА НАРЕД- И ОСТАВИ МИЛИОНИ БЕЗ РАБОТА- СЕГА ДА ИСКА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЧАСТНА БАНКА ??????? - с парите на народа да налива в ограбена банка ??
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
51Психопат провинциален, ако всички си "въртяха парите" нямаше да има банки!!Тогава света щеше да е константен.Раждаш се без пари и НИКОГ не ставаш богат.Ти си супер тъпо селско парче.
43
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пръв път да чуя нещо смислено от някой след началото на кризата с КТБ.
42
6
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Този е ГОЛЯМ акъл.Той докара Симеон Сакс....в България , който пък направи пазвантинът си за Главен секретар , а Първанов и генерал-лейтенант?????Уверявам би , че няма страна в Европа , която да има за Примиер един Пожарникар.Европа се смееше на един М-р.Председател , че е бил митничар ,ама пък чак.........???
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не работиАми нищо не им пречи да си превеждат парите в други банки, но пак ще си плащат 10% такса. От друга страна въвеждането на подобна такса е в нарушение на договорите между вложителите и банката и не би следвало да се налага едностранно без право на несъгласие. Изобщо идеята държавата да подсигури влоговете и лихвите в КТБ на 100% е меко казано идиотска. В цяла Европа се гарантират по 100 000 евро, останалото си е персонален риск. Държавата не е застрахователна компания и тук не е СССР
40
3
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Добър ден драги зрители) Как е слънцето днес ) ? Пак небето в БГ е странно синьо - с лек привкус на отминали години -СДС с цвят червен ) Пак 2014 г има ограбени хора-пак има криза в политиката- пак има бедняци- А някои преди 25 г викаха - Промяна - Времето е наше! -и пееха песни брадясали- сега тези хорица събират храна от кофите- и някак си фалшиво си спомнят голямата лъжа -Западният сценарии за бързо обедняване на бг народът- сега знаем истината - но уви 2014 г пак има измамени хора - жалко!!
39
2
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Генерал Пиночет ги ликвидира *** на 100%, ама нали искат демокрация и свобода?!
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахах, а що така не е арестуван за "всяване на паника"? Понеже след такова изказване съвсем нормално е хората, които още вярват в Дядо Коледа и в това , че в банките парите им са на сигурно, да хукнах да си ги теглят
37
6
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Ама като сте алчни за лихви, а не въртите парите си.... Сега му мислете!
36
0
 
9
 
! Отговори
Делянчо Доганов преди 9 години
Е па гътнахме я тази банка, сега нема и кинти да връщаме, те нека се консултират и с папата като искат. ;)
35
1
 
19
 
! Отговори
пена преди 9 години
Ако не спасят КТБ ще имаме паника и масово теглене на пари. Ако я спасят ще се похарчат наколко милиарда данъци а и мутрите ще видят, че "номера минава" и ще има и следващи източени банки. С една дума - тая държава до няколко години ще се срине....
34
4
 
15
 
! Отговори
БУДА-ла преди 9 години
Тоя е поредната Комунистическа издънка, която съдаде фирмата "СДС", с цел "законно" разграбване и ликвидиране на всичко, съдадено с пот на челото от дедите ни...И до сега не е ясно, защо Държавата допуска да се създават Грабителски фирми, маскирани като Партии, с цел огравбане на Държавата и създаденото от дедите ни?!...СДС-то разруши толкова много, за рекорден срок от 10-тина години, колкото и турците не успяха за 500 год.Обаче това не било престъпление, защото обира е направен от партия?!..