10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов

Бившият премиер с три стъпки за излизане от кризата
Обновена: 14 юли 2014 16:14 | 14 юли 2014 14:28,
322
10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов начерта три стъпки за справяне с кризата около КТБ. Според него първата и най-важната е да се избегне нова банкова паника на 21 юли, когато КТБ отново отвори врати.

В интервю за Дарик радио Костов обяви, че паниката може да се избегне, като се въведе 10-процентна такса при теглене или превод на суми над 2000 или 5000 лева от КТБ. Също така според бившия лидер на ДСБ банките, в които се депозират суми от КТБ, трябва да вложат същите суми в КТБ и така да покажат, че банковата система е солидарна.

Още по темата

На второ място Костов настоява да се даде повече време за одит на банката, защото досегашното според него не е било достатъчно. Само така ще се установи реално колко пари липсват, смята бившият тъмносин лидер. „205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липса“, каза още той.

Третото, което трябва да се направи според него, е да се даде отговор дали КТБ не е била атакувана с цел да бъдат присвоени тези нейни активи, които са в най-добрите български предприятия.  Според Костов отговорът на този въпрос трябва да дадат консултациите при президента. 

Одитът на КТБ от прокуратурата може да е опорочен, заподозря още бившият лидер на ДСБ. Той констатира, че има упадък и деградация на обвиненията на прокуратурата.

„Да си спомним – първо бяха чували с пари, след това арестувани хора за това, че обрали банката, след това - ама не точно всичките са виновни, а част от тях“, припомни Костов. Според него тази промяна означава, че прокуратурата е действала заедно с одита и е опорочила доказателствата. „Никой съд не може да приеме това, което тя твърди, като доказателство“, каза още бившият премиер. 

Според него няма никакво основание да се твърди, че има дупка в баланса на КТБ от 3,5 млрд. лв., защото не са намерени досиетата. Костов припомня и думите на председателя на Надзорния съвет на банката, че точно тези липсващи досиета са в прокуратурата, иззети по опис. Бившият лидер на ДСБ призова всички, които участват на консултациите при президента, да проверят дали това е така. 

„Те трябва да питат главния прокурор – какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Подозирам, че сумите ще са близки до липсващите 3,5 млрд. лв.“, каза Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
4
 
6
 
! Отговори
дo: 28 преди 9 години
България да си признае че имаше Ром - Министър , няма нищо срамно в това
192
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде само не ми казвай че е черен но нема нищо в ДНК-то с ромското потекло
191
3
 
4
 
! Отговори
РЕКЛАМА преди 9 години
Пак ли РЕКЛАМА за Дасикане Рома в България , колко са модерни само
190
5
 
7
 
! Отговори
Измамник е Костов !! преди 9 години
Кой не скача е червен....помните ли ? Само закани и нищо ефективно като действие ,за унищожаване структурите на ДС,същото направи и Борисов ! Корупцията по времето на Костов беше както при всички други ...мащабна. А за 10 те % знаем ....от всяко нещо и стават милиарди но не за държавата.Всичките са измамници и бандити
189
0
 
3
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
Наи държавата,казват е осигурила всичките пари?Или може би е вярно това което написа Григор Лилое,че от 2,1мрд във фонда,980млн са във ДЦК И САМО 1,1МРД са кеш
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AKO POSTAVENITE LICA SE IZDANAT SHTE GI OTNEMENE DIREKTNO OT FAMILIATA, MOGE I V ZATVORA DA GI VKARAME, TE TRQBVA DA DOKAZVAT OTKADE IMAT PARITE ? AKO POSTAVENITE LICA PRODALGAT DA OBSLUGVAT FAMILIA KOSTOVI SHTE GI OTNEMEME OT TQX ..POSTAVENITE, AMA SPOKO, NALI KOSTOVI PRETENDIRAT CHE NQMAT NISHTO? KAKAV E PROBLEMA ?
187
0
 
5
 
! Отговори
До 239 преди 9 години
По-голяма глупост не можа ли да измислиш?
186
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SEGA SHTE MU VZEMEME VSICHKO ! AZ KAZVAM KAKVO TRQBVA DA SE PRAVI I VSICHKI DA ME SLUSHAT ! TRESKAME GO S VSICHKO I SI OSTAVAT SOBSVENNICI POSTAVENITE LICA ! TOCHKA ! NIKOI DA NE SMEE DA IM GI OSPORVA !
185
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да дойде Костов и да оправи държавата.Аман от некадърници,мафиоти,крадци и неграмотници.Ако не беше Костов да ни извади от блатото 97г.сега щяхте да си гризете ноктите .Поплювковците,които го мразят по лични причини,не могат да му стъпят на малкия пръст.Е,завистта е национална черта на българина,който умира да го държат на къса каишка,както цинично с изрази ББ преди време,затова хора като Костов не са ценени.Хак да ви е.
184
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** КостовНе, той винаги вижда и казва нещата точно, но хората искат да бъдат лъгани. Кой им е виновен. Самопрецакаха се след единственото управление с положителен знак.
183
8
 
5
 
! Отговори
ДО232 преди 9 години
В чужбина. В нашия град половината предприятия са негови. И се управляват от поставени лица.
182
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SEGA DR KOSTOV POBARZAITE DA SLOGITE PARI NA RODNINITE VI V CHUGDI BANKI AKO NE ISKATE DA UMRAT OT GLAD
181
2
 
5
 
! Отговори
КТБ преди 9 години
КТБ не е фалирала, тя само е ограбена!Затова не е нужно да се национализира и ние и нашите деца да плащаме за тази грандиозна далавера. Ако нашите служби не могат да свършат работата по разкриването на това престъпление нека да дойдат партньорските служби . Намирисва ми на "Южен поток"
180
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VIGDATE LI DR KOSTOV KOLKO LESNO SHTE VI NAKAGEME ZA DEQNIQTA VI?
179
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VSICHKI KOITO STE POSTAVENI LICA I KOSTOV KRIE ZAD VASHETO IME IMOTITE SI I PARITE SI, SLED SMARTA MU GI ZADRAGTE ZA VAS! SKASAITE VSICHKI DOGOVORI I NISHTO DA NE OTIDE V RACETE NA SEMEISTVOTO MU, VIE SE VODITE OFICIALNO KATO SOBSTVENICI ZAKONNO !
178
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOSTOV ORGANIZIRA PRESTAPNOSTA V BG, TOI E OPASEN, VECHE E STAR I BOLEN, NE ZNAM ZA VAS AZ SAM NA KUPON I TANCI V DENQ KOITO NQMA DA GO IMA . EDNO GOLQMO ZLO SHTE IZCHEZNE ! DUSHMANINA NA BG NAROD
177
9
 
14
 
! Отговори
не син преди 9 години
Костов е крадец,макар и в огромни мащаби ! Затова не е никаква заплаха за БСП и ДПС , а и се покри при парите си ! Заплаха е само Борисов ! Доказателството е че впрегнаха всички сили да го отстранят от управлението макар и за година ! През това време уволниха всичко работещо и назначиха верни *** ! Взеха заеми милиарди,обществени поръчки за свои фирми,постове,пръснаха обществени пари и т.н.! Като зараза са и знаят кой ги застрашава, а това не е Костов ! Той им е колега крадец !Прочети още на: dnes.bg/politika/2014/07/14/10-taksa-teglene-ot-***-i-po-podroben-odit-iska-kostov.
176
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕ аз не твърдя,че е цвете за мирисане, но като икономист и има повече акъл от последните 4-*** министъра на финансите.
175
5
 
7
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
Да, едно разумно мнение по темата най-после... Жалкото е , че няма кой да го чуе...
174
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
LOGIKATA NA KOSTOV E DA SE REKETIRA NARODA I DA SE POKRIE PRESTAPLENIETO V KOETO VEROQTNO IMA LICHEN INTERES, kak se beshe pokril i izvednag izskochi da dava saveti ....?????