10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов

Бившият премиер с три стъпки за излизане от кризата
Обновена: 14 юли 2014 16:14 | 14 юли 2014 14:28,
322
10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов начерта три стъпки за справяне с кризата около КТБ. Според него първата и най-важната е да се избегне нова банкова паника на 21 юли, когато КТБ отново отвори врати.

В интервю за Дарик радио Костов обяви, че паниката може да се избегне, като се въведе 10-процентна такса при теглене или превод на суми над 2000 или 5000 лева от КТБ. Също така според бившия лидер на ДСБ банките, в които се депозират суми от КТБ, трябва да вложат същите суми в КТБ и така да покажат, че банковата система е солидарна.

Още по темата

На второ място Костов настоява да се даде повече време за одит на банката, защото досегашното според него не е било достатъчно. Само така ще се установи реално колко пари липсват, смята бившият тъмносин лидер. „205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липса“, каза още той.

Третото, което трябва да се направи според него, е да се даде отговор дали КТБ не е била атакувана с цел да бъдат присвоени тези нейни активи, които са в най-добрите български предприятия.  Според Костов отговорът на този въпрос трябва да дадат консултациите при президента. 

Одитът на КТБ от прокуратурата може да е опорочен, заподозря още бившият лидер на ДСБ. Той констатира, че има упадък и деградация на обвиненията на прокуратурата.

„Да си спомним – първо бяха чували с пари, след това арестувани хора за това, че обрали банката, след това - ама не точно всичките са виновни, а част от тях“, припомни Костов. Според него тази промяна означава, че прокуратурата е действала заедно с одита и е опорочила доказателствата. „Никой съд не може да приеме това, което тя твърди, като доказателство“, каза още бившият премиер. 

Според него няма никакво основание да се твърди, че има дупка в баланса на КТБ от 3,5 млрд. лв., защото не са намерени досиетата. Костов припомня и думите на председателя на Надзорния съвет на банката, че точно тези липсващи досиета са в прокуратурата, иззети по опис. Бившият лидер на ДСБ призова всички, които участват на консултациите при президента, да проверят дали това е така. 

„Те трябва да питат главния прокурор – какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Подозирам, че сумите ще са близки до липсващите 3,5 млрд. лв.“, каза Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
16
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Браво на Костов! Жалко, че никой не го остави да управлява държавата, а му скалъпиха номера с царя!Каквото и да говорите срещу Костов, за мен той е единствения политик със здрав разум! Сега ще ми наслагате минуси предполагам, но това си е моето лично мнение.
152
1
 
2
 
! Отговори
Анге преди 9 години
Ми айде кажи ми кво да ги правя, като сега мога да има по толкова, като говорим за няколко хиляди които от тук нататък ще се повишават с по няколко хиляди на месец. Кажи кво да ги правя айде ...
151
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ангел 194И смяташ, че да си държиш парите в банката е най-умното нещо, което можеш да направиш, ли? Хахаха!:))))
150
2
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Аз всеки месец като имам приходи, които да кажем са няколко хиляди, къде да ги държа в нас ли, съответно толкова и спестявания на месец ?
149
3
 
10
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Древна китайска поговорка гласи: По-добре синигер в ръката, отколкото щъркел в небесата! Казано в контекста на темата: По-добре 5 лева в джоба ви, отколкото 10 в банката! Защото тези в джоба ви са ваши, докато тези в банката само на уж са ваши, ама ... не разполагате с тях. А може и съвсем да ви ги вземат под формата на "такса за обслужване на сметката".
148
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За всеки 100 лева вложени в банката същата раздава кредити за 1000 лева. При 5 % лихва, която банката трябва да плати, това са 5 лева. При , забележете, СЪЩИЯ ПРОЦЕНТ лихва, която банката прибира от кредитите, прихода и е 50 лева. т.е. разликата от 45 лева остават в НЕЙНИЯ ДЖОБ! И това се случва, защото ВИЕ и позволявате да го прави, като сте и дали ВАШИТЕ ПАРИ! Е, продължавайте все така! Докато банката накрая Ви прибере и стотинките, дето още не сте ги получили като заплата!
147
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе ,това е капитализъм правен от комунисти.През тези 25 гсамо 4 г комунистите не бяха на власт.Е,поне не масово и с техни идеи..
146
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До emil.popov.35Не само аша, но и никоя банка в света няма да издържи. Правилният въпрос обаче е: Защо няма да издържи? А правилният отговор е: Защото парите в банките не са на банката, а ВАШИ! Как не го проумяхте това??? Но сте толкова наивни, че вместо вие да определяте условията, позволявате те да ви пре...ват както си искат.
145
2
 
8
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
Вас ви боли главата много яко. 3.5 милиарда за възтановяване, той фискалния резерв остана толкова. Тя държавата загива а вие седите и пишете по форумите, тук трябва бунт. Тва кой ще плаща, здравеопазване ? Нали ще ви се наложи да идете в болница нещо спешно и директно сте пътници. То лесно защото на никой не му е опряло още ама и това ще стане ..
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименемоцията е лош съветник...Според банките има 5 милиона потребителски и ипотечни кредити в България. Колко от тях обаче са на лихвени проценти над 50% не мога да кажа.Г.Кадиев
143
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам държавата да приватизира всички пари и имоти на Костов и да му остави 10%. Едно време взимаше толкова при разпродажба(съсипване)на държавата.
142
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10%, едно време това беше съотношението при продажба на държавните фабрики,които Костов продаде за без пари.
141
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Костов, ти тези 10% по навик ли ги изтърси?Лихва 5%, такса да си вземеш парите 10%. Ами то мога ли да си изтегля парите от банките и да си купя злато?
140
0
 
3
 
! Отговори
Патриот без Драгунов преди 9 години
До 170Ми намери ми един ТИ , дай ми 1,000 патрона за НЕГО и ми дай 2 седмици да потренирам. Всички задклавиатурни герой , а като трябва да се излезе НА УЛИЦАТА И ДА СЕ ИЗМЕТЕ ЦЯЛАТА *** - вкъщи , на РАКИЯ И ЧАЛГОВИЗИЯ ..........Мишки смешни .....
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До атакистВ обясненията на управляващите около новия закон има и сериозно противоречие. Държавните компании хем трябва да се управляват по-ефективно, хем няма да се закриват, а за съкращения на работници въобще не може да се говори. Така остава една-единствена възможност за оздравяването на тези компании държавни помощи. Това беше и един от приоритетите на новото правителство да рекапитализира стратегически държавни предприятия, и очевидно и в момента се мисли единствено и само в тази посока.
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банките ще направят всичко по силите си да ви убедат, че е по добре ВАШИТЕ пари да са у тях, вместо в джоба ви. Защото са изключително зависими от ВАШИТЕ пари. Без тях те са загубени, защото нямат печалба. А Вие дали сте загубени без банките? Едва ли...
137
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УМЕН политик!
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВАНКАТА Е ПИЧМного евтЕно ли го хариза?Правописа е част от грамотността на човека.Мнението на неграмотните не тежи много...
135
2
 
13
 
! Отговори
атакист преди 9 години
Сини и червен лакеи, Ционистки предатели, ***,Костоф е един от най-големите престъпници на прехода и трябва да му се отрежат и двете ръце!Това е човекът, който каза, че държавата е лош собственик!Затова сте и бедни, защото вие(държавата) не притежавате нищо!Вижте в белите държави, Канада, Зеландия, Италия, Франция, там дали ЕРП-тата са частни или са държавна собственост??Отговорете си, зомбирани папагали, отговорете си !!!!!
134
5
 
11
 
! Отговори
patriot преди 9 години
Иван Костов!!!! SIMPLY THE BEST !!!!