10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов

Бившият премиер с три стъпки за излизане от кризата
Обновена: 14 юли 2014 16:14 | 14 юли 2014 14:28,
322
10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Иван Костов начерта три стъпки за справяне с кризата около КТБ. Според него първата и най-важната е да се избегне нова банкова паника на 21 юли, когато КТБ отново отвори врати.

В интервю за Дарик радио Костов обяви, че паниката може да се избегне, като се въведе 10-процентна такса при теглене или превод на суми над 2000 или 5000 лева от КТБ. Също така според бившия лидер на ДСБ банките, в които се депозират суми от КТБ, трябва да вложат същите суми в КТБ и така да покажат, че банковата система е солидарна.

Още по темата

На второ място Костов настоява да се даде повече време за одит на банката, защото досегашното според него не е било достатъчно. Само така ще се установи реално колко пари липсват, смята бившият тъмносин лидер. „205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липса“, каза още той.

Третото, което трябва да се направи според него, е да се даде отговор дали КТБ не е била атакувана с цел да бъдат присвоени тези нейни активи, които са в най-добрите български предприятия.  Според Костов отговорът на този въпрос трябва да дадат консултациите при президента. 

Одитът на КТБ от прокуратурата може да е опорочен, заподозря още бившият лидер на ДСБ. Той констатира, че има упадък и деградация на обвиненията на прокуратурата.

„Да си спомним – първо бяха чували с пари, след това арестувани хора за това, че обрали банката, след това - ама не точно всичките са виновни, а част от тях“, припомни Костов. Според него тази промяна означава, че прокуратурата е действала заедно с одита и е опорочила доказателствата. „Никой съд не може да приеме това, което тя твърди, като доказателство“, каза още бившият премиер. 

Според него няма никакво основание да се твърди, че има дупка в баланса на КТБ от 3,5 млрд. лв., защото не са намерени досиетата. Костов припомня и думите на председателя на Надзорния съвет на банката, че точно тези липсващи досиета са в прокуратурата, иззети по опис. Бившият лидер на ДСБ призова всички, които участват на консултациите при президента, да проверят дали това е така. 

„Те трябва да питат главния прокурор – какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Подозирам, че сумите ще са близки до липсващите 3,5 млрд. лв.“, каза Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
5
 
14
 
! Отговори
Аллах Петров преди 9 години
Най ми е кеф ,че изгоряха на Веждито парите.Сега да си яде оная работа пияния бараба.
112
4
 
15
 
! Отговори
не син преди 9 години
Промяна от Костов ?! Ти добре ли си ? Не го мислиш сериозно !
111
0
 
10
 
! Отговори
OLD BEN преди 9 години
Въпрос с повишена трудност /със звездичка/: Ако ми вземат 10% такса при изтегляне на целия ми депозит в КТБ, и аз, и банката ще вземем по равно пари. Въпросът е колко пари имам аз в сметката? :)
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не синповтаряте мантрите на БСП и ДПС и очаквате промяна.
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може просто така да изчезнат милиарди левове.И сега да има такса теглене 10%, защото някой се пече *** на малдивите с няколко милиона по сметката. И онази *** Пеевски да пресира бизнеса в държавата.Тези хора заслужават разтрел публичен
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а защо вместо това не изкарат на площата хората, които са обрали тези пари ?Ей така с лъскавите им колички, 6 цифрени номера на регистрацията и т.н. и т.н. Да ги оберът от курортите, защото те са много големи баровци като отидат там. И после да ги пуснат из между хората, които работят за 500лв. заплата и спестяват от какво ли не, за да си сложат някой лев във банката.Направо ми е писнало от тази БАРО-мания. За 5 стотинки няма мозък в главата, обаче набарали някоя далавера и вече мутри големи
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До XaXaти от къде знаеш,леля ти ли ти каза?
106
5
 
14
 
! Отговори
XaXa преди 9 години
Костов, ти да мълчиш там. Как може да искате мнение точно от човека, разграбил България при приватизацията?....
105
3
 
9
 
! Отговори
Lapnisharan преди 9 години
Абе тоя 5 години дума не каза, сега раздава съвети като за Световно, опа - то май вече свърши :)
104
1
 
9
 
! Отговори
az преди 9 години
Костич, пич това, което предлагаш има смисъл ако КТБ е стабилна банка и има известни ликвидни проблеми. В случай обаче, че това не е така тези мерки са меко казано излишни, да не говорим, че са в противоречие с нормативната уредба.Друг е въпроса, че Искров крие инфо. Той обеща да направят одитния доклад публичен. Това не стана, а слушаме небивалици.
103
7
 
18
 
! Отговори
не син преди 9 години
Това племе е от мазохисти ! Искат съвет от най-крадливия ***, разсипал държавата за нула време !
102
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Иване, Абе Костов?!!!Какво предлагаш?И най-доброто да е тоя *** народ не заслужава пръста си да мръднеш за него. Нека си тъне в гюбрето, чалгата и любовта към комунисти, кагебисти и всякакви други ***!
101
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а кой мисли за обикновения българин ,който от 25 години е в криза и не вижда с тези крадливи политици скорошно излизане
100
5
 
18
 
! Отговори
@#$ преди 9 години
По негово време 10% даже бяха малко.. де*а наглите и крадливи гадове!
99
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 130 Toчно това се направи и те отказаха, по точно - малките акционери отказаха, мажоритарния - не каза нищо....
98
0
 
10
 
! Отговори
Тошко Кинин преди 9 години
Мойте пари ги изпих така ,че не съжалявам. Даже на детето изпих учебниците.
97
0
 
0
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
До Алекс...stiga si govoril za vremeto, kogato si hodil prav pod masata...
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като е толкова хубаво и ценно да се спаси банката и да се върнат всички пари от депозитите, защо не се даде възможност на акционерите да участват в наливането на активност?
95
3
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Ba_i...,puskat profesionalno mnenie ot Arhikradeca na Rodinata...Tova ako be niakoi svesten narod-TOZI stese da e bezsledno izceznal iz Dragalevskite shubraci...Malka spravedlivost za Arhiprestupleniata mu...A ne da ni PLIUE v surata...
94
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента наблюдаваме безпрецедентно обединение на цялата политическа и икономическа върхушка. Целта е да се убеди народа че ограбването му е за негово добро. И както винаги, цената ще е най-голяма за най-бедните.