Ако БНБ не защити всички депозити в КТБ, може да настъпи хаос

Икономист: Схемата с одържавяването на "Креди Агрикол" е удачна
Обновена: 14 юли 2014 14:19 | 14 юли 2014 10:15,
334
Ако БНБ не защити всички депозити в КТБ, може да настъпи хаос
Снимка: Reuters, архив

Ако не бъдат спасени всички депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ), въпреки че това беше обещано, може да настане непредвидим хаос. Това е логиката зад предложенията на БНБ за законодателни промени във връзка с одържавяването на "Креди Агрикол" и отнемането на лиценза на КТБ, коментира в ефира на БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

Още по темата
Ако всеки почне да прави сметка как да разхвърля парите в различните банки и как да се търси нова банка, може да се окаже, че ще бъдат засегнати други банки, които може би нямат никакви проблеми, обясни Богданов.

Според него негативният момент в едно решение за покриване на всички депозити от държавата е, че на практика се показва, че „няма отговорност и последствия за решения, които всеки сам е взимал, знаейки, че носи някакъв риск“.

Като цяло обаче сред решенията, които трябва да бъдат обсъждани от политиците, няма някое, което да е добро. Ситуацията е такава, че се избира само между лоши решения, смята Богданов.

„Когато една банка е в такова състояние, решенията, които трябва да се вземат, са все лоши. Ако просто бъде помагано на банката без оглед какво е правено вътре в нея и как е била управлявана – това е лошо. Ако след всички обещания на политици и БНБ тя бъде затворена по съвсем друг начин, отколкото беше обещано, това също е лошо. Ако се налеят значителни публични средства – пак е лошо“, обясни икономистът.

Богданов коментира, че схемата с одържавяването на "Креди Агрикол" е удачна, защото така държавните пари ще бъдат насочени към институция, за чието управление вече ще отговаря финансовият министър.

„Това е много по-добре, отколкото да се вкарат 1-2 млрд. публични средства в частна банка, за която е станало ясно, че не се управлява добре. В този случай имаме поемане на персонална отговорност от тези, които „спасяват“ ситуацията и залагат името си“, коментира Богданов.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
8
 
! Отговори
ЗАКОНА НАД ЕКСПЕРТИТ преди 9 години
Тези "експерти" явно закона го нямат за нищо! Както пише там- така ще е направи! Над 100 000 - както е по ЗАКОН!
202
1
 
22
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Поемат се както е по закон до 100000 евро и толкоз въпреки че в Бг кой има толкова много пари на влог? Да не говорим за повече. Искат да вземат последният залък на хората но да си гарантират парите на тези които не са си пресметнали риска. Ами така е господа винаги има риск защо трябва ние да ви го плащаме. Защо трябва да плащаме поредният комунистически масраф, ако и това изтърпим значи е бил напълно прав дядо Славейков с думите "Не народ а ***"
201
0
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Всичко, което чувам е пълен майтап. Дъщерното дружество да поеме активите на КТБ. Тези луди ли са? Че то самото дъщерно дружество е част от активите на КТБ. Това ще е прецедент в света дъщерна фирма да погълне компанията "майка".
200
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КТБ беше и си е напълно нормална банка, след криминалната атака срещу нея има нужда само от буфер при отварянето. Всичките и кредити се обслужваха нормално и няма причина това да не продължи. Така че, да не се опитват да изкарат хората ***, банката може да заработи нормално без никакви инжекции освен едно мостово финансиране, което да си осигури сама.
199
2
 
21
 
! Отговори
твърдо нйе преди 9 години
Боли ме шмайзера, да се изплатят до гарантирания максимум 100 000 евро.
198
0
 
24
 
! Отговори
а, де преди 9 години
Банката си е беше много добра и все още е ,въпреки че Дебелан прави всичко възможно да я фалира,временно одържави и да си поделят апетитните и активи. И това с помоща на Цацаров и БНБ.Защо не оствят собственика Василев и фонда на Оман ,да я инжектират финансово.??
197
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 9 години
метежа го чакаме с нетърпение, писна ми от комунистическа *** и ебавки с обикновените хора!
196
1
 
32
 
! Отговори
чичо преди 9 години
Точно така! Нов закон! Ще платим на лакомите ни милионери. Втори път. Защото никой от тях не е забогатял от честен труд. А след това ще платим и на Василев, който ще осъди държавата...Е, докога ще търпим да ни управляват по "хрумки" явни неграмотници и *** мошеници?!
195
17
 
25
 
! Отговори
Ц преди 9 години
До Анонимен 279 Аз съм на 58 години, един път съм фалирал и сега се очертава пак! И двата пъти по времето на управление на червените престъпници! Ние, които гласуваме за ГЕРБ, изкарваме социалните помощи на твоето червено стадо, защото сте *** и не сте в състояние да си изкарате хляба!!! Налягай си парцала!!!
194
4
 
29
 
! Отговори
Kap преди 9 години
Да, в Кипър изгориха руските мутри, но нашите искат да си ги хрантутим.
193
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бат'Бойко и ГЕРБ нахраниха тази банка и само за две години в тяхното управление, тя стана най-великата банка.Естествено тя после плати и изборите Му, и протестиращите Му, и медиите Му работещи за него, и продажните Му ***-журналисти.Че и милиард и половина дето Бойко открадна от Здравната ни каса, пак в тази банка ги вложи, че да има какво да краде.Сега Бойко-крадеца вика "дръжте крадеца"Като е била толкова престъпна тази банка защо при ГЕРБ там имаше най-много вложени държавни пари???
192
6
 
37
 
! Отговори
БАЙПАС преди 9 години
ПРЕЗ 97-А ИМАХ ПАРИ В БАНКАТА И МИ ПУКАШЕ ,НО ТОГАВА НИКОЙ НЕ МЕ ЗАЩИТИ , СЕГА ИМАМ КРЕДИТ И ХИЧ ,АМА ХИЧ НЕ МИ ПУКА ..... ТЪЙ ЧЕ НИКАКВА ЗАЩИТА НА КТБ , КОЙ БИЛ ГЯВОЛ ДА СИ ДЪРЖИ ПАРИТЕ НА ПО-ВИСОКА ЛИХВА ТАМ ,СЕГА ДА СИ ПЛАЩА ЗА ГЯВОЛЪКА ....
191
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе те явно са го измислили.Ще вдигнат тока с 50% и от сметките ще си ги вземат парите.Ще сменят колкото трябва правителства докато не си ги вземат!
190
2
 
40
 
! Отговори
Чочо преди 9 години
До 251 и 254. Идвате в България и внасяте 100 мил. лева не в банка-пирамида,която дава два пъти по-висока лихва от всичики останали, а ги внасяте в банка с нормални лихви. Ако сте си отворили *** за два пъти по-голяма лихва ще си носите последствията. Това на Запад се нарича рискова инвестиция.България затова е рай за чуждите мошеници,защото те идват тук не да инвестират 100 мил. в производство, а да играят с парите си спекулативно. А ако стане фал да искат държава да им ввъзстанови загубит
189
0
 
25
 
! Отговори
Стреснат преди 9 години
"Ако БНБ не защити всички депозити в КТБ, може да настъпи хаос"Година и 2-3 месеца всеки божи ден по високите етажи на нашата мила татковина се случваше по нещо странно,нелогично или дори скандално , за което или няма или не се дава обяснение.Явно тогава сме живели в ред , ред на контролираните кражби , методично , поетапно и последователно.Сега ужас.....ще крадат кой както ,колкото и когато свари.ХАОС.
188
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 254''Вие сте инвеститор и искате да инвестирате в България. Идвате и влагате например 100 милиона в българска банка.''Ти май вярваш в дядо Мраз все още?Няма такъв *** инвеститор!!!!!
187
27
 
0
 
! Отговори
kiki преди 9 години
Народ който не спаси собствените се милионери ще храни после чужди!
186
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В такъв случай всеки гражданин дължащ пари било на банка,топлофикация,ВИК и т.н.да спира всякакво издължаване и да чака БНБ да му покрие дълговете.Държавата вместо да вкара по затворите тези политици и олигарси прави всичко възможно да помага на престъпниците.Истина ,че в България мафията си има държава.Скоро не ги ли изметеме и то по-най брутален начин нищо добро не ни очаква.
185
1
 
27
 
! Отговори
@№$ преди 9 години
Добре де, как така толкова много държавни пари се оказаха в частни банки?? Това само по себе си не е ли корупционна схема? Егати скапаната държава:(
184
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен263Като не ви харесва изнасяй се ,е от такива като вас България е на това положение .Държава която се управлява от вън с поставени лица който работят против държава та си и народа ,а слуги на чужди интереси за собствени облаги.Но ще дойде ден ,и той вече идва с техните камъни по собствените си глави ,който гроб копае сам пада в него.