Удължаването на живота на 5 и 6 блок в Козлодуй е приоритет!

Щонов видя свръхкапацитет от мощности у нас
Обновена: 4 сеп 2014 15:01 | 4 сеп 2014 14:22,
38
Удължаването на живота на 5 и 6 блок в Козлодуй е приоритет!
Васил Щонов. Снимка: БТА

Удължаването на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е приоритет за кабинета. Това заяви икономическият министър Васил Щонов на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите му удължаването живота на блоковете е най-важно в момента, тъй като изтичат лицензите им съответно през 2017 и 2019 година. Щонов уточни, че предстои да бъде направена оценка за техническите детайли. Той заяви, че няма да има забавяне във времето и че удължаването на лицензите ще стане навреме.

Още по темата
Икономическият министър изтъкна като основен проблем излишния капацитет от производствени мощности у нас. По негови изчисления той ще продължи поне до 2020 година заради намаленото търсене на електроенергия.

В този смисъл Щонов подчерта, че правителството трябва да има конкретен анализ как да се овладее този свръхкапацитет, преди да се мисли за инвестиции в нови производствени мощности. Големите проекти като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" носят и големи рискове от свръхкапацитет, каза той.

В тази връзка енергийният министър коментира и изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Според него България първо има нужда от стратегия за мощностите, които са необходими и колко ще ни струват те. На следващ етап да се направи анализ колко би струвал токът от седми блок на централата и къде ще се продава.

Министърът потвърди, че има осигурено финансиране за блока, но е важно първо да бъдат направени анализи, защото по думите му решение за милиардни проекти не може да се вземе за един месец. Решението за седми блок ще бъде на следващото правителство, каза Щонов.

Дълговете на НЕК до края на юни 2015 година ще достигнат 4 милиарда лева, а неминуемо дотогава ще бъдат натрупани и нови. Затова системата първо трябва да се балансира с необходимите реформи и едва след това държавата да търси варианти за компенсиране на дефицитите в БЕХ и НЕК, изтъкна министърът.

Той посочи, че в противен случай само за една година биха се натрупали поне още 2 милиарда лева дефицит.

Енергийният министър представи мерките за сектор енергетика, върху които ще работи новосъздаденият Енергиен борд, като подчерта, че Бордът се ангажира само със създаването на предложения за балансиране на системата, а решенията ще останат за следващото правителство.

Като приоритет за Енергийния борд Щонов изтъкна стъпките за либерализацията на пазара до края на 2015 година, когато вече няма да има гарантирано изкупуване на енергия и ще трябва да се планират доставките и участниците сами да търсят купувачи за нея.

Необходимостта от инвестиции в стари мощности остават, подчерта министърът. Той каза, че в топлоцентралите изостават програмите за инвестиции и трябва да се осигурят средства в тази посока. Необходимо е по думите му да се оптимизират държавните предприятия. „Законите трябва да се спазват. Ако една централа не отговаря на изискванията, тя не трябва да работи“, каза Щонов.

За да се балансира системата на енергетиката, цената на тока ще трябва да нараства, повтори той, без да споменава конкретни цифри.

Предоговарянето на дългосрочните договори с централите също ще бъде в дневния ред на Енергийния борд, заяви министърът, като мярка за регулиране на пазара. „Време е всеки играч да излезе на свободния пазар, където сам да търси къде да продава електроенергията си. И от тази посока връщане няма, така е в цяла Европа“, заяви Щонов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: миеНЕКВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
До Министър Шонов преди 9 години
Как България има " ИЗЛИШНИ " , производствени мощности за производство на електроенергия и няма клиенти за използване на енергията .Цяла България използва ток ?Защо тогав токс поскъпва непрекъснато ? Това удря потреблението !Едно време хората по селата се отопляваха на ток ?? Това става с евтина електроенергия и имаш потребители ?А АЕЦ дава най-евтината ?Къде се краде ?? ?? Между тези производствени мощности , които са изградени преди 40 години и евтиния ток , та непрекъснато поскъпва
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свръхмощности? ***, американска ***!
19
5
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
Важно е че плащахме евтин ток изминалата година. Не ме интересува милиардите дълг на НЕК.Аз може и да ритна бакъра скоро, та скъпия ток и дълга на НЕК да го плаща ГЕРБ и сие.Честито
18
1
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 9 години
Искам да припомня на този младеж ,че бе проведен референдум и волята на народа беше 62% в полза на АЕЦ "Белене",много май са късопаметни като става въпрос за такива неща!
17
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Като има излишък от мощности,защо ЩЕ ПОВИШАВАТЕ ЦЕНАТА НА ТОКА!!????Алчна,ненаситна червена пасмина!!!!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До xphКакво имаш предвид под "добре подхожда", на този пост е за 2 месеца с основната идея да се организират избори, какви са тия глупости за приоритети за след 20 години ???
15
3
 
2
 
! Отговори
xph преди 9 години
До Георги ЛамбуровНедей Иронично подхожда с "..откри Америка..." имай предвид от кога е на този пост. И съм сигурен че много добре подхожда към нещата, които е наследин от обирджиите преди него
14
0
 
11
 
! Отговори
L. преди 9 години
Аз виждам свръх обслужване на американски интереси тука!
13
1
 
9
 
! Отговори
селянин преди 9 години
Аз се отоплявам на дърва и въглища, друг начин няма на ток не издържа ел таблото на селото,и интересно на зима сметката за ток е винаги висока ,а все едни и същи уреди ползвам фризер, телевизор, компютър,бойлер е това е
12
0
 
18
 
! Отговори
бай уй преди 9 години
Нищо няма да удължат, до 2020 оставаме без АЕЦ и отиваме обратно в 18 век - на ***, щото нали знаете - има нема ветър, слънцето не грее нощем...Ще внасяме ток от Турция, без това всичко вече ни е внос, абе нещо в БГ произвежда ли се освен евтина работна ръка за износ ?
11
1
 
7
 
! Отговори
гост преди 9 години
Аз пък правя бойкот - спирам да потребявам електричество освен за компютър и да го духат ерепета , мерепета. Няма никаква причина да вдигат цената , да не са поскъпнали случайно вятъра и слънцето ? Ай сиктир !!!!
10
1
 
9
 
! Отговори
бай уй преди 9 години
Бравоооо, като има свръхпроизводство, що не закрием мариците и ВЕИтата и да си ползваме АЕЦа на 100% мощност, разкарайте тия кръвопийци. Национализация на енергийната ситема (ВЕЦ, ТЕЦ, колектори и т.н.), не ни трябват прекупвачи и разпределители, какъв свободен пазар, какъв избор? Мрежата е една, НЕК е една и прекупвачите купуват от НЕК, като няма избор поне да го пишем държавно и да знаем за кой да не гласуваме повече. Само комисионери а данъкоплатеца кучета го яли.
9
0
 
5
 
! Отговори
пълен смях преди 9 години
Нали щяхте да газифицирате Сл.бряг и да стане целогодишен курорт, енергетици?!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щонов, приоритет на тези, които ще дойдат след тебе и на президентчето са задкусните договорки в енергетиката, лобизма срещу тлъсти суми в офшорките и лапане на американски патки с цел продължане на източването на държавата с на завишени цени с американски енергийни проекти.
7
0
 
13
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Един въпрос:След като имаме свръхпроизводство на ток и намалено търсене, защо цената на тока се повишава?
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой подмени единствения състав на ДКЕВР който беше на страната на потребителите? КОЙ, КОЙ КОЙ КОЙПРОСТИТУИРАЩАБЛЮДОЛИЗ МРЕЖА де сте ве,ей! Нали сте против задкулисието...наужким.
5
2
 
20
 
! Отговори
Енергетик преди 9 години
А като се строиха веи мощности нямаше свърх производство нали?Продажници и лобисти на чужди интереси!Начело с плEVNелиев лиззблиз!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се заблуждавайте че някога ще има свободен пазар, защото никой няма да купува ВЕИ надценената ел енергия. Това означава, че пазарат ще е имитация на свободен а не свободен. Спрете да лъжете хората със свободен пазар в който сме длъжни най-напред да купим от най-скъпото. Къде ви е пазарната икономика деснячетата? Фалирайте ВЕИ в надизискуемата част най-малкото за да имате думата.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убийствен въпрос: Ако АЕЦа ви е приоритет, то тогава защо се допусна да работи на 30% от капацитета, за да се продава 80 пъти по-скъпия ВЕИ ток. Защо се преизпълни ВЕИ мощността и за нея има пазар на 100% и после да ни вдигат тока? Защо, защо? Докога ще се управлява в интерес на олигарси? Във вреда на средния, дребния бизнес и населението?
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Време е всеки играч да излезе на свободния пазар" - а дано, ама на дали! Кой бяга от сладкото бе Щъркелов? Бутнат рушвет на чиновник с по-висш пост (министър, зам.министър) подпише се договор за 20 години за които държава е задължена да изкупува тока на фиксирана висока цена, ако ли не ужасни неустойки и пей сърце. Само лудия бега от хубавото!!!