Българите вече трупат по-малко дългове

По-интересното от печата на 10 септември
Обновена: 10 сеп 2014 07:01 | 10 сеп 2014 07:00, Камелия Цветанова
29
Българите вече трупат по-малко дългове
Снимка: Булфото, архив

"Българите вече трупат по-малко дългове", отчита в интервю за "Труд" Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България. Тя посочва, че за първото шестмесечие на тази година има спад на задълженията, възложени за събиране. Те са 820 млн. лева или с една трета по-малко спрямо същия период на миналата година. Средното задължение е намаляло почти наполовина и вече събират около 490 лв. от клиент. Профилът на обичайния длъжник е мъж на 35-40 години, с добро образование.

Заема средна мениджърска позиция или е собственик на бизнес, който все още не е тръгнал добре и е пострадал от кризата. Според Миткова хората вече много по-разумно управляват финансите си и са много предпазливи при поемане на нови дългове.

Служебният кабинет ударно тегли заеми, съобщава "Преса". До момента сумата е 400 млн. лева. След като през август правителството на Георги Близнашки взе от вътрешния пазар 100 млн. лева, вчера бяха изтеглени нови 300 млн. лева. Сумата е взета от банките, пенсионните и застрахователните дружества за една година при 0,78 на сто лихва, а предназначението й е за "текущи разходи".

Това обаче е само началото на тегленето на дълг. След формирането на ново правителство Министерството на финансите трябва да пусне до края на годината книжа на родния пазар в размер на 533 млн. лева. До края на септември предстоят още две емисии.

"Правителството няма право без разрешение на паламента да тегли дълг, който ще надскочи лимита в края на годината. Недопустимо е Министерството на финансите да реши да взема пари на своя глава", обяснява пред вестника икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

"В президентството си устроиха пир по време на криза", коментира "Сега". Служебният кабинет на Георги Близнашки смята да отпусне допълнително 801 000 лева за международни изяви на президентството.

Предвиждат се и 179 000 лева за заплати - общо 980 000 лева. Трябва да бъдат зададени няколко конкретни въпроса към премиера Близнашки и финансовия му министър Румен Порожанов - защо при толкова окаян бюджет се отпуска допълнителна субсидия за президентството; къде е дискусията, къде е прозрачността; не е ли ужасно здравната каса да няма пари, заради нея да се свиват редица бюджети и точно президентството да е изключение? Правителството смята да преразпредели и още пари - за общините София и Пловдив. Те ли са най-нуждаещи се, или просто ги управлява ГЕРБ? Допълнителни средства ще има за БНТ и СЕМ - подозрително е това да става по време на предизборната кампания. Служебното правителство е назначено временно, колкото да проведе изборите. Но то не прави само това,то подпомага ГЕРБ и близки на нея политици.

"Даваме още 1 милион - лош пример", коментира в "24 часа" икономистът Георги Ангелов. Според него проблемът не е в отпуснатия близо 1 милион на президенството. Проблемът е, че не бива да се дава знак за разпускане на дисциплината. Бюджетът има дупка от 1 милиард лева в приходната част. Отделно има проблеми със замразяване на еврофондовете. В този смисъл не бива да се дава знак, че може да се увеличават разходите, защото утре още 20 други институции ще поискат не по 1 милион, а по 100 милиона лева. Тогава положението с бюджета ще стане още по-напрегнато.

"Нов план за реформа на армията? Вече няма нужда", коментира "Сега". Тези дни в Министерството на отбраната трябва да се събере група с участието на трима министри - на отбраната, на икономиката и на финансите, чиято цел е да подготви нов план за реформа и модернизация на армията. Макар и във "Визия 2020", и в плана, който се пише, да има доста от нещата, които в следващите месеци НАТО ще поиска от България да направи, правилната стъпка сега е да не се бърза. Преговорите между София и Брюксел ясно ще покажат какво трябва да се свърши от наша страна. През последните 15 години се нагледахме на планове, реформи и всякакъв вид книги за състоянието на отбраната, а тя ставаше все по-безнадеждна. Причините за това са много - неразбиране, нежелание, корупция или защото така е по-лесно на някой чиновник. Сега просто трябва да се забави темпото с писането на какъвто и да е план и да изчакаме НАТО да свърши това, в което редица правителства се провалиха. И този път няма да има място за оправдания.

"Кабинет на всяка цена няма да правим", уверява в интервю за "Стандарт" бившият министър на икономиката в кабинета "Борисов" Делян Добрев, който е начело на листата на ГЕРБ в Хасково.

Според него новото правителство трябва да се заеме със стабилизирането на бизнес средата, за да може България отново да привлича инвестиции. Икономическата ситуация в страната е тревожна, защото имаме спад на износа, дефлация, замразен ръст на кредитирането, което означава и че нямаме вътрешни инвестиции. Затова имаме нужда от стабилно правителство и активна роля от страна на държавата, за да се коригират всички тези проблеми за икономиката.

"Алфа Рисърч" вещае коалиция между ГЕРБ и реформаторите след вота", отбелязва "Сега". Социологическо изследване на агенцията в началото на септември показва, че ГЕРБ запазва лидерската си позиция с подкрепата на 36,2% от твърдо решилите да упражнят конституционното си право. БСП запазва електоралната си форма от месец май и подкрепа от 22,5%. Твърдият електорат на ДПС й гарантира третото място (12,1%). Реформаторският блок и "България без цензура" също прескачат бариерата за влизане в Народното събрание съответно с 5,2 и 4,4 на сто, въпреки че подкрепата на втората коалиция силно ерозира от евроизборите до сега.

Ако тези нагласи се запазят до вота, ГЕРБ ще има между 105 и 110 мандата, БСП - 63-68, ДПС - 35-38, реформаторите - около 16, "България без цензура" - около 13. При такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясноцентристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и РБ.

Българският енергиен холдинг ще увеличи капитала си с 336,7 млн. лв. чрез издаването на нови акции за сметка на неразпределената печалба за миналата година. Така капиталът на дружеството, което управлява ключовите активи в държавната енергетика, ще се вдигне от 2,6 млрд. лева на 2,9 млрд. лева. Решението е взето на 4 септември и е подписано от служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, става ясно от документите, подадени за вписване в Търговския регистър. От министерството уточниха за "Капитал Daily", че увеличението на капитала ще се извърши със средства от печалбата на холдинга, която на индивидуална основа е 396,9 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
1
 
! Отговори
Малин Кръстев преди 9 години
Ами Лизашки ще прави мизерии, ама един ден ще има възмездие и за него народа няма да го пропусне спокойно!
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГЕРБ е гмо на БСП
21
1
 
1
 
! Отговори
с. преди 9 години
Няма такава нагла *** като колекторските фирми!Не знам какъв *** трябва да си за да работиш нещо подобно!Започвам този прекрасен ден с пожелание към всички работещи в сферата скоро да отговарят за свинщините си пред Създателя!Това важи и за семействата защото такива *** не трябва да се размножават!
20
1
 
0
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ДО 24И ТИ СИ ПРАВ, ТОВА Е ДРУГАТА ЧАСТ ОТ ИСТИНАТА.
19
1
 
7
 
! Отговори
33333 преди 9 години
АМИ СИГУРНО Е ВЯРНО, БЪЛГАРИНЪТ ОСВЕН ДРУГО ВЕЧЕ Е И ПО- БЕЗИМОТЕН И НЯМА С КАКВО ДА СИ ОБЕЗПЕЧАВА КРЕДИТИТЕ, ЗАТОВА НЕ МУ ГИ И ОТПУСКАТ.
18
7
 
3
 
! Отговори
доказателство преди 9 години
Това доказва че бедна България не и трябва още да става дясна Опомнете се живота сега Ко ша му мислим за нероден Петко като се роди той ще си има негов животи се оправи по добре от нас
17
8
 
8
 
! Отговори
priznanie преди 9 години
Най после едно признание че след година управление на левите българите са живели по добре
16
2
 
16
 
! Отговори
az преди 9 години
Porednata DOLNA LUJA Bulgarina e pred totalna katastrofa teq otrepki 6e mi govorat 4e bil trupal po malko dulgove
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко е лош БЕХ, как трябва да се разпусне, ама дай да осучем първо още пари пък после ще му мислим.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не трупат ,защото не взимат!!!
13
7
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Докато има и един гербер на власт ще тънем в мизерия и ще се студува зимата. Мислете му драги сънародници.
12
2
 
8
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
HAOS,HAOS--NIAMA DRUGA TAKAVA DARGAVA.PRAVITELSTVOTO TEGLI ZAEM, ZA DA ZADOVOLI PREZIDENTA.NARODA STE GLASUVA ZA PARTIATA GERB>>DE FAKTO RAZRUSHILA BALGARIA.HAOS HAOS HAOS--V HAOSA SE KRADE NAI-LESNO.
11
1
 
22
 
! Отговори
ЛИХВАР преди 9 години
МДАА, ПЕЧАЛБИТЕ НАМАЛЯВАТ, БИЯЧИТЕ МИ ДЕБЕЛЕЯТ ЗАЩОТО НЯМА КОГО ДА БИЯТ, МЪКА, МЪЪКАА. НЯМА ПАРИ ЗА *** ЗА ДРОГА,,,,ЛОШО, МНОГО ЛОШО.
10
1
 
28
 
! Отговори
* преди 9 години
Управлението на пари не е лесна задача. Все се научава да го прави в един момент - някои по лесния начин, други - по трудния. Хубаво е, че все повече от нас се отърсват от консуматорския начин на живот и типичната Хамериканска глупост - живей сега, плащай утре.
9
1
 
23
 
! Отговори
патил до неразбрали преди 9 години
Шитня!Продали на дядо си нивиците и купили боксониера, Опел или направили саниране по български!Ще ги питам след нЕкоя година какво ще продадат!
8
3
 
10
 
! Отговори
СЪБУДЕТЕ СЕ!!! преди 9 години
Боят настава,тупкат сърца ни-ето ги близо наште душмани.Дързост дружина вярна,сговорна-ний не сме веке рая покорнаДа запеем всички нищо,че сърцата ни плачат.
7
2
 
25
 
! Отговори
7 преди 9 години
Останаха ли българи,че и сметки да трупат?!Ах умориха народеца....
6
4
 
25
 
! Отговори
ужасно е наистина преди 9 години
Наистина е ужасно!Това е началото на ужаса!Края на ужасията ще бъде гладна смърт на народа!В краен случай студена смърт тази зима след решението на герберското правителство на увеличение на тока със 17.9% от 1 октомври, с 14% от декември и 15% от февруари!Ужаса е смразяващ за....населението!
5
1
 
13
 
! Отговори
ужаси преди 9 години
Това е ужасно!
4
7
 
21
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Гейберастията винаги намира пари за себе си и никога за народа, пфу!