ГЕРБ и Патриотите - без краен резултат, но значително сближени

ПФ се съгласи да подпише споразумение за участие в управление
Обновена: 16 окт 2014 22:54 | 16 окт 2014 17:57, Камелия Цветанова
228
ГЕРБ и Патриотите - без краен резултат, но значително сближени
Снимка: БТА

Патриотичният фронт е съгласен да подпише с ГЕРБ споразумение за участие в следващото управление, което да бъде стабилно и да се базира на подписана програма, както и да има валидност цял мандат. Това съобщи Румяна Бъчварова от ГЕРБ след продължили над четири часа и половина преговори между двете формации.

Това означава, че вероятно ПФ и ГЕРБ ще имат втори кръг на консултации.

Още по темата
След тази среща излизаме със значително сближаване, но без краен резултат, обобщи след края й Валери Симеонов, съпредседател на ПФ.

Националистите признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание, които ще подкрепи.

Оказа се, че въпреки че и ПФ е коалиция, лидерите й са успели да убедят преговорния екип на ГЕРБ, че при тях правилата са ясни, за разлика от Реформаторите, за които оценката след вчерашната среща беше, че не са надежден партньор, защото не се знае кой взима решенията.

„Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха, за нас е гаранция за стабилно участие в следващото управление. Разговорите преминаха по логиката на разглеждане на общата политическа рамка”, каза още Румяна Бъчварова.

По думите й представителите на ПФ много държат на съдържанието на програмата, която ще има кабинетът, и настояват следващите кадрови назначения в министерствата да бъдат съобразени както с качествата на кандидатите, така и с характеристики, които ще им позволяват да изпълнят съвместната програма.

По време на срещата националистите са декларирали, че не приемат за партньор само ДПС и то не заради избирателите му, а заради модела на управление, в който се е превърнало - една корпорация, която се възползва от своите властови позиции.  Според Валери Симеонов обаче и партията на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок, е неприемлива, защото той е бил член на ДПС.

Въпреки че от ПФ са готови да управляват с ГЕРБ, те имат различия по четири и от ключови политики.

Вижданията на двете формации не са еднакви по отношение на бюджетната и данъчна рамка, защото ГЕРБ настоява да се запази плоският данък.

„Това е една много важна тема и политика и смятам, че те ще разгледат аргументите, които им предоставихме за нашите виждания, и бихме могли да чуем от тях дали са готови да отстъпят от някои свои виждания в тази сфера и да се съобразят с нашите“, обясни Менда Стоянова.

Другата проблемна тема е енергетиката и то в и частта по какъв начин да се финансира санирането на панелните жилища.

Третата тема е НЗОК, защото ГЕРБ предвижда няколко последователни стъпки, а от ПФ искат да се създадат няколко здравни каси. Четвъртата тема е пенсионната реформа.

„Тези теми са доста сериозни, така че оставаме на тях да дебатират и да излязат със становище дали могат да отстъпят от техните виждания, ако има втори кръг“, коментира Менда Стоянова.

Цецка Цачева от ГЕРБ също коментира, че има неща, от които партията не може да отстъпи, защото те й дават физиономията на партията.

Тя съобщи, че дори на днешната среща са били отклонени няколко теми, по които ПФ са искали да дебатират, но докато те не изразят позицията си по различията, които имат за четирите политики, това не е нужно.

На днешната среща не са обсъждани и кадрови въпроси.

Подкрепата на ПФ не е достатъчна за стабилно мнозинство, така че ГЕРБ продължава преговорите и с останалите политически сили в 43-то Народно събрание, обясни Цачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ГЕРБ и "патриотите" се сближат достатъчно могат ли да си имат деца?
168
2
 
2
 
! Отговори
ЕЛЕКТРА преди 9 години
Най добре е *** и червените еничари да се слеят в едно и без това ги обединява целувката на ГейСтан и общи грабеж над българския народ. И името им ще е партия Башибозук или ГейСтан, вярно е ще са с по малко проценти от Генерала но поне народа да избира из между тях...
167
1
 
3
 
! Отговори
Робинзон Крузо преди 9 години
Вие изненадани ли сте ? Веднага след изборите, се разбра кои са готови да легнат на Боци- Деформаторите, Патриотите и ББЦ...това е. Аз днес очаквам втора булка от харема на Боци...Ще гледаме шоу.Вие мислите ли че истинските преговори се водят в народното събрание, защото аз не съм склонен да вярвам че е така ?
166
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ГЕРБ и Патриотите - без краен резултат, но значително сближени"...Нищо чудно!Всички управлявали ни - и тяхните т.н. "опозиционери" след 1989г - са от ЛИКВИДАТОРСКИЯ БЛОК,изпълняващ плана "РАН и ЪТ" за унищожение на българската икономика и народ,организиран и ръководен от БСП и САЩ!!!
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВИ "ПАТРИОТИ" БЕ?"ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ" = ПАРИЧЕН ФОНД ЗА СПАСЕНИЕ НА БОЙКО
164
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
А бе тия форуми на Тролски *** на единствения ***- *** ги обърнахте май.С конкурс на 4 ти километър ли са го подбрали...
163
7
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
А бе тия форуми на Тролски *** ги обърнахте.С конкурс на 4 ти километър ли ви подбират...
162
2
 
15
 
! Отговори
ГЕРБер до ИСТИНАТА преди 9 години
А моя вожд и идол Баце Будата е умен,красив,надарен и затова управлява винаги и печели. Волен бедняка го гледате вие неудачници че пуши пура за 50 лв. и пие уиски за 5 лв. 100 грама,че отишъл до Куба за 1000 евра и до Венеция за 200 евра,а Баце и Цецо карат бронирани джипове за стотици хиляди от народната субсидия. Но Волен ви лъже а ние ви казваме истината винаги. Да ,ще вдигнем и ток,и храни,и горива но се налага- пазарна икономика сме. Който оцелее- оцелее.ЗА НАС ДА Е СПОЛУКАТА- ЗА ВАС ПОУКАТА
161
1
 
14
 
! Отговори
Буда Тиквов Борисов преди 9 години
Реших да обърна внимание на публиката . Накратко. Ще направя правителство и ще го предложа на Пиздю точно на 5 ноември. Друг е въпроса, дали НС ще го гласува на 6 ноември. По време на изборите казах, че ще приема мандат от Пиздю само ако СИК има 121 депутати. Нещата се затегнаха и свалих бройката на 110-115 . Като за последно казах, че ще правя правителство дори и 100 депутати да имам. Днес съм готов с 84 депутати да правя правителство. Ще го направя, друг изход нямам. Главната причина за това е, че на 18 септември т.г. Сретен Йосич излезе от затвора.
160
2
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Малко ме е срам, че троля за жълти стотинки дадени на моя лидер Буда *** от сокола, но парите не миришат.Национално отговорно е да вземаш пари от ДПС - така ги правиш по-бедни и Буда да ги харчи с Лилито Павлова а вие бедняци и балъци гласували за Герб да *** от глад и студ свити в панелките.Това е да си ГЕРБер - управляваш тайно с ДПС, това за нас ибрикчиите не е проблем!
159
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко го раздана обединител на всички радетели за запазване на статуквото!
158
10
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Малко ме е срам, че троля за жълти стотинки дадени на моя лидер сидер ага от сокола, но парите не миришат.Национално отговорно е да вземаш пари от ДПС - така ги правиш по-бедни и бялата златка да ги харчи с Деница в Париж, Брюксел, Варадеро, а скоро и в Истанбул!Това е да си патриот - изчеждаш пари от ДПС, нищо че управляваха България, това за нас ибрикчиите не е проблем!
157
5
 
9
 
! Отговори
КОШМАРА- АТАКА преди 9 години
До виждащият 200ТИ ПОДИГРАВАШ ЛИ СЕ С ТЕЗИ РОДООТСТЪПНИЦИ,АЛЧНИ ЗА ВЛАСТ И НЕЩАСТНИЦИ ОТ СНИМКАТА? ИРОНИЗИРАШ ЛИ ГИ ? ТО ХУБАВО ЧЕ СЕ ПОДИГРАВАМЕ С ТЯХ,НО ТЕ СИ ПЪЛНЯТ ГУШКАТА ПОКРАЙ МУТРАТА- МИЛИАРДЕР А ТИ ЩЕ *** МУХИТЕ И ЩЕ СЕ СВИВАШ В ПАНЕЛКАТА НА СТУДЕНИЧКО! МОЖЕ СЕГА ВРЕМЕННО ДА ЗАБРАВЯШ НЕВОЛИТЕ СИ КАТО ГИ ПОДИГРАВАШ НО ЗНАЙ- ХУБАВИЯ И ЛУКСОЗЕН ЖИВОТ Е ЗА ТЯХ А ЗА БЕДНЯЦИТЕ КАТО ТЕБ Е СКОТСКИЯ!
156
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Логично беше ДС-доносниците Симеонов и Каракачанов да клекнат на Мутрата. Нали все пак имат един и същи господар.
155
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ауууу,колко са ми неприятни тези на снимкйата.Колко ли време ще се наложи да ги гледаме?
154
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам дали и какво правителство ще се състави,но от водените досега разговори,където се говорят най общи приказки и не става въпрос за никакви конкретни народополезни политики,виждам,че предизборните обещания и намерения нямат нищо общо със следизборните реалности и пазарлъци.Няма победител който сам или с поне един партньор да има мнозинство и всички,без БСП за сега,са готови да се откажат от всичко или повечето обещания заради които са били избрани,само и само да влязат във властта.А "големият" победител ГЕРБ не иска да отстъпи и прашинка,правят се че не виждат недостатъчното доверие и сил
153
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви патриоти беее,борба за кокала.И как ще ни упрвляват един Слави Бинев+Бойко Борисов бойни другари от славните мутренски години,а после смъртни врагове,които се плюеха доволно по медиите,а сега ще ни "управляват"с още една въртиопашка-Каракачанов.Боже пази България!
152
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пази боже България от Гербери- мутри, цензури и набедени"патриоти".
151
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пази Боже България от фронтове, движения и атаки.
150
6
 
10
 
! Отговори
КОШМАРА- АТАКА преди 9 години
ТАЗИ ЗИМА МАЙ НАРОДА С ОГРОМЕН АПЕТИТ ЩЕ СИ ХАПНЕ " ГЕРБЕРСКО- ПАТРИОТИЧНА СУПА"ЕПИЛОГА ПРЕДСТОИ!